Team Mijnzzp

Start up onderneming

Bij het starten van een eigen onderneming komt er veel op je af. Begin met de markt te onderzoeken en ga na of klanten op zoek zijn naar wat je wilt verkopen. Stel jezelf de volgende vragen: wat is mijn passie, waar ben ik goed in, wat zijn mijn doelstellingen en wie kan mij eventueel helpen om een bedrijf te beginnen? Als je deze vragen beantwoord hebt, dan maak je een lijst van je middelen en beslis je welke weg voor je de beste is. Een eigen bedrijf starten is meer dan het alleen inschrijven bij de kamer van koophandel (KvK). Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van een goed ondernemingsplan en aan het opzetten van een goede financiële administratie. Het is bij het starten van een eigen bedrijf van belang je financiële situatie scherp in de gaten te houden.

Hulp boekhouderAls startende ondernemer kan het belangrijk zijn om een ondernemingsplan te maken bij het opstarten van een bedrijf. Het opstellen van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn, vooral wanneer je van plan bent krediet aan te vragen. Vaak is het maken van een financieel plan in dat geval noodzakelijk. Bij het begin van je bedrijfsactiviteiten is het tevens verstandig om advies in te winnen van diverse partijen. De Kamer van Koophandel kan ook bijdragen aan dit adviesproces door waardevolle begeleiding te bieden. Als startende ondernemer is het tevens belangrijk om na te denken over de rechtsvorm die je voor je bedrijf wilt hanteren. Dit kan een eenmanszaak zijn als zzp'er, maar bijvoorbeeld ook een vennootschap onder firma.

Wat houdt het "starten" van een bedrijf in?

Een start-up is het proces van het opstarten van een nieuwe onderneming of organisatie, zoals een klein bedrijf. Ondernemers staan gewoonlijk voor grote uitdagingen om hun onderneming te financieren en duurzame concurrentievoordelen te creëren ten opzichte van grotere gevestigde concurrenten en bedrijven. Het proces houdt vaak in dat je ook een ondernemingsplan moet maken. Ook het regelen van de boekhouding is belangrijk. Het is overigens belangrijk om de opstartkosten in de boekhouding op te nemen.

Wat is een ondernemingsplan en waarom heb je er een nodig?

Een ondernemingsplan is een formeel document dat de missie, de visie, de waarden, de strategie en de financiële vooruitzichten van het bedrijf documenteert. Bedrijfsplannen zijn meestal nodig voor startende ondernemingen die afhankelijk zijn van financiering. Het is niet alleen maar papierwerk om in te vullen - het is een gelegenheid om een visie op je bedrijf te ontwikkelen voordat je ermee begint. Het laten maken van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar meestal wel raadzaam.

Hoe maak je een bedrijfsplan?

Financieel verslag aan het makenEen bedrijfsplan is een document waarin de stappen worden uiteengezet die je zult moeten ondernemen om je bedrijfsidee te voltooien. Bedrijfsplannen zijn om vele redenen nodig, maar vooral omdat dit helpt om een idee te verduidelijken voordat je tijd en geld investeert in de ontwikkeling ervan. Om een bedrijfsplan te schrijven, is het belangrijk dat je de volgende vragen beantwoordt:

  • Wat zijn de doelstellingen van mijn bedrijf.
  • Wat zijn de strategieën die ik zal gebruiken om die doelstellingen te bereiken.
  • Wat zijn mijn middelen en beperkingen.
  • Wat is mijn strategie om belemmeringen voor groei te overwinnen.
  • Wat zijn mijn sterke en minder sterke punten.

Waarom je de doelgroep en concurrentie moet kennen

Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten, dan is het van cruciaal belang om een duidelijk beeld te hebben van je doelgroep. Het identificeren van de mensen voor wie je product of dienst bedoeld is, stelt je in staat om veel doelgerichter te opereren. Het begrijpen van de behoeften, voorkeuren en gedragingen van je potentiële klanten biedt waardevolle inzichten waarmee je je aanbod kunt afstemmen en je marketing effectiever kunt toepassen. Bovendien is het evenzeer essentieel om een overzicht te hebben van je concurrenten. Door de concurrenten in kaart te brengen, krijg je inzicht in de marktcontext en de spelers die actief zijn in jouw branche. Dit inzicht kan je helpen om je eigen unieke waardepropositie te ontwikkelen en je te onderscheiden van anderen in de markt.

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een maatschap

Een eenmanszaak is een bedrijf dat eigendom is van één persoon, zonder enig juridisch onderscheid met zijn persoonlijke bezittingen en vermogen. Het is ook de meest voorkomende vorm van bedrijfseigendom wereldwijd. De eigenaar van een eenmanszaak heeft de volledige controle over het bedrijf en alle besluitvorming.

BouwIn een maatschap zijn er twee of meer personen betrokken bij de leiding van het bedrijf. Een maatschap staat bekend als een "joint venture" en heeft potentiële belastingvoordelen voor beide partners. Een maatschap is complexer dan een eenmanszaak, omdat er een zakelijke overeenkomst is tussen de partners.

Hoe belangrijk is het om een exitstrategie te hebben

Een ander essentieel aspect om te overwegen, is wat er zou kunnen gebeuren als de zaken niet zoals gepland verlopen. Voordat je een bedrijf opstart, is het noodzakelijk om een doordacht plan te ontwikkelen voor hoe je het bedrijf zou stoppen, mocht dat ooit nodig zijn. Een exitstrategie is van groot belang om diverse redenen. Allereerst biedt het je gemoedsrust en zekerheid, zelfs als je niet van plan bent om je bedrijf op korte termijn te verlaten. Het fungeert als een vangnet, mocht zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals veranderende marktomstandigheden, persoonlijke veranderingen of financiële uitdagingen.

WinkelDaarnaast kan een goed doordachte exitstrategie je helpen om je bedrijf zo te structureren dat het aantrekkelijk is voor potentiële investeerders, kopers of partners. Het laat zien dat je een langetermijnvisie hebt en dat je proactief nadenkt over alle mogelijke scenario's. Dit kan je bedrijf waardevoller maken en je onderhandelingspositie versterken. Een exitstrategie kan verschillende vormen aannemen, zoals het verkopen van je bedrijf, het overdragen aan een opvolger, of zelfs het liquideren van activa. De specifieke strategie hangt af van factoren zoals je doelen, de aard van je bedrijf en de marktomstandigheden op dat moment.

Een eigen bedrijf starten als zzp'er

Het opzetten van je eigen bedrijf als zzp'er is in de basis vrij eenvoudig en vereist in feite alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Uiteraard zijn er echter meer aspecten waarmee je rekening moet houden bij het oprichten van je eigen bedrijf als zzp'er. Het opstarten van een bedrijf is een proces waarin je verschillende cruciale overwegingen voor jezelf moet maken. Het inschrijven bij de kamer van koophandel (KvK) moet eigenlijk de laatste stap zijn. Het is veel belangrijker om eerst de je plannen duidelijk te hebben. Bij de start van je bedrijf is het namelijk nodig om de doelstellingen van je bedrijf duidelijk te hebben. Zorg er dus voor dat je eerst weet welk product of dienst je gaat aanbieden voordat je de volgende stap maakt.

Jouw sterke en zwakke punten als ondernemer

Als startende ondernemer draait het niet alleen om het in het in kaart brengen van je product of dienst. Het is ook nodig om je eigen sterke en zwakke punten te kennen als zelfstandig ondernemer. Hiervoor kun je als ondernemer een SWOT-analyse maken. Een SWOT-analyse, die staat voor Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen, is een krachtige tool die je in staat stelt om een holistisch beeld te krijgen van je ondernemerscapaciteiten en de externe omstandigheden waarmee je te maken hebt.

Cijfers bekijkenDoor je sterke punten te identificeren, kun je deze gebruiken om je onderneming te laten groeien en voorkom je onnodige risico's. Tegelijkertijd helpt het begrijpen van je zwakke punten je om te bepalen waar je extra aandacht of ondersteuning nodig hebt. Naast het onderzoeken van je interne aspecten, helpt een SWOT-analyse je ook om externe kansen en bedreigingen te herkennen. Dit stelt je in staat om je ondernemingsstrategie te richten op het benutten van kansen en het aanpakken van potentiële uitdagingen.

Zijn er beperkingen en verplichtingen bij het oprichten van een eigen bedrijf?

Voor de meeste zzp'ers geldt dat zij te maken hebben met een vrij beroep en zich kunnen inschrijven zonder verdere verplichtingen. Wanneer je gaat starten, ontvang je van de Kamer van Koophandel een SBI-code, die de bedrijfsactiviteit(en) van je onderneming aangeeft. Welke code je bedrijf krijgt, is afhankelijk van wat voor soort bedrijf je gaat starten en om welk beroep het gaat.

Voorbereiding inschrijving kamer van koophandel

Afspraken makenAls startende ondernemer kan het voorkomen dat je snel een KvK-nummer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het ondertekenen van een huurcontract voordat je bedrijf officieel is opgericht. Het is in dat geval mogelijk om een voorinschrijving aan te vragen. In dat geval krijg je een KvK-nummer ondanks dat je nog niet begonnen bent met het bedrijf. Een bedrijf starten is dus ook mogelijk zonder dat je nog actief bent als ondernemer.

Je eigen bedrijf aanmelden bij de belastingdienst

Wanneer je een bedrijf start, dan hoef je het bedrijf niet zelf aan te melden bij de belastingdienst. Het is de KvK die dit zal doorgeven aan de belastingdienst. Van de belastingdienst krijg je dan automatisch je btw-nummer toegezonden van je onderneming. Het is dus niet nodig om je eigen bedrijf aan te melden bij de belastingdienst.

Hoe maak je een succesvol bedrijf?

Twee vrouwen aan het pratenEr worden ieder jaar veel nieuwe bedrijven gestart, maar evenzo stoppen veel ondernemers hun activiteiten. Het opbouwen van een succesvol bedrijf is dan ook geen eenvoudige taak en vereist de juiste vaardigheden en volharding. Een bedrijf beginnen kan op zich relatief snel gebeuren, maar het ontwikkelen van een succesvol bedrijf is een uitdagende opgave. Daarom is het van groot belang om je bedrijfsdoelstellingen scherp in de gaten te houden van je onderneming. De start van je nieuwe bedrijf is pas de eerste stap. Het verder uitwerken van je idee en het blijven innoveren als ondernemer zijn minstens net zo belangrijk.

Mijnzzp.nl