Team Mijnzzp

Startende ondernemer

Ben je een startende ondernemer in de voorbereidende fase om een bedrijf te beginnen? Het komt voor dat je voor bepaalde zaken alvast een KvK-nummer nodig hebt. In dat geval is het mogelijk om als zzp'er een voorinschrijving bij de KvK te regelen. Doorgaans schrijf je het bedrijf een week voor of na de start van je bedrijfsactiviteiten in het Handelsregister in. Het is echter mogelijk om dit al eerder te regelen. Bijvoorbeeld als je in de voorbereidende fase alvast een bedrijfspand wilt huren of bezig bent met het inkopen van voorraad.

Inhoudsopgave
Voorinschrijving bij KvK
Bedrijfspand huren

Voorinschrijving bij KvK

Bij een voorinschrijving in het Handelsregister van de KvK krijg je een KvK-nummer en van de Belastingdienst ontvang je een btw-nummer. Dit betekent dat je ook met een voorinschrijving al als ondernemer wordt gezien, ook al ben je nog niet met je bedrijfsactiviteiten van start gegaan. Je kan online het formulier invullen om je in te schrijven bij de KvK en een afspraak maken. Tijdens de afspraak om je bedrijf in te schrijven, moet je een legitimatiebewijs meenemen en een bedrag van 75 euro aan registratiekosten voldoen. Dit is een eenmalig bedrag en deze kosten zijn zakelijk aftrekbaar. Bij de inschrijving wordt de SBI-code voor je bedrijf vastgesteld aan de hand van je bedrijfsomschrijving.

Bedrijfspand huren

Ben je nog niet met je bedrijf gestart, maar heb je wel een KvK-nummer nodig voor het ondertekenen van een huurcontract voor je bedrijfspand? In dat geval regel je de inschrijving met het bedrijf eerst op je privéadres. In de bedrijfsomschrijving is het dan mogelijk om het toekomstig vestigingsadres op te nemen, Na het tekenen van het huurcontract voor het bedrijfspand is het dan mogelijk om de adreswijziging door te geven bij de KvK. Je bent tot dat moment al officieel ondernemer, maar verricht nog geen activiteiten vanuit je toekomstige vestigingsadres. Het is dan wel nodig om de verhuurder een intentieverklaring te laten opstellen. Ga je een bedrijf pachten dan kan je de voorinschrijving regelen onder je eigen naam en voeg je op een later moment de handelsnaam toe. De kosten die je tijdens de voorbereidende fase maakt, zijn overigens aftrekbaar.

Mijnzzp.nl