Team Mijnzzp

Bedrijfsactiviteit

Bij je inschrijving als zzp'er geef je bij de Kamer van Koophandel aan wat je bedrijfsactiviteit gaat zijn. Hier is een speciale code aan verbonden, namelijk die voor Standaard Bedrijfsindeling ofwel de SBI-code. Deze code lijkt misschien onbeduidend, maar er schuilt meer achter dan je op het eerste gezicht denkt. Een onjuiste SBI-code kan vervelende gevolgen hebben voor je bedrijf, want er zijn allerlei subsidies en licenties verbonden aan deze codes. Er is zelfs een hele lijst van zaken, waarbij de SBI-code die naar je bedrijfsactiviteit verwijst, een rol speelt.

Inhoudsopgave
Verzekeringspremie op basis van bedrijfsactiviteit
Verplicht pensioen of niet
Licenties

Verzekeringspremie op basis van bedrijfsactiviteit

Verzekeraars kijken bij het beoordelen van een aanvraag voor een zakelijke verzekering naar de bedrijfsactiviteit ofwel naar de SBI-code. Op basis van onder meer deze informatie wordt de hoogte van de verzekeringspremie bepaald. Veroorzaak je schade door het uitvoeren van werk die niet gerelateerd zijn aan de bedrijfsactiviteiten, dan loop je zelfs het risico dat de verzekeraar geen geld uitkeert. Het is dus altijd belangrijk om in het kader van verzekeringen ervoor te zorgen dat de juiste SBI-code geregistreerd staat bij de KvK.

Verplicht pensioen of niet

De meeste zzp'ers zijn niet verplicht voor een pensioen verzekerd, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. Ga je bijvoorbeeld een bedrijf starten als zzp schilder dan hoort daar een verplicht pensioen bij. Je dient dan wel onder de juiste SBI-code geregistreerd te staan en je bijvoorbeeld niet in te schrijven als allround klusjesman, want daar is een andere code op van toepassing. Ook voor stukadoors geldt een verplichting voor een pensioenregeling net als voor huisartsen. Je kan aan de SBI-code herleiden of een verplicht pensioen ook voor jou geldt.

Licenties

Heb je voor je bedrijf een licentie nodig om werkzaamheden te verrichten, zoals wanneer je taxichauffeur bent? In dat geval is het ook van belang dat de SBI-code correct geregistreerd staat. Deze code is namelijk van belang bij het aanvragen van een vergunning. Dit geldt ook als je geregistreerd staat met een horecazaak of als je een slijterij wilt openen. Een ander simpel voorbeeld betreft het aanvragen van een parkeervergunning voor je onderneming, die je alleen krijgt met een bepaalde SBI-code.

Mijnzzp.nl