Team Mijnzzp

Extra bedrijfsactiviteit

Heb je een bedrijf en wil je een extra bedrijfsactiviteit toevoegen aan je onderneming? Er zijn dan verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving in het Handelsregister, maar ook aan belastingen en aan je boekhouding. Check daarom onderstaande tips als je van plan bent om met een extra bedrijfsactiviteit van start te gaan.

Activiteit en handelsnaam toevoegen in Handelsregister

Ben je zzp'er dan mag je maar een bedrijf op je naam hebben staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je kan voor een extra bedrijfsactiviteit dus niet een tweede bedrijf oprichten. Het is wel mogelijk om aan je huidige bedrijf een extra bedrijfsactiviteit toe te voegen en daarvoor ook een andere handelsnaam te gebruiken. Dit kan je gemakkelijk online regelen.  Check vervolgens ook of je bedrijfsactiviteiten nog aansluiten op de bedrijfsomschrijving die erbij vermeld staat. Dit kan je eventueel aanpassen als dat nodig is. Het is van belang om de belangrijkste bedrijfsactiviteit op de eerste plek te zetten. Hier is namelijk een SBI-code aan verbonden.

Nieuw bedrijf met andere rechtsvorm

Je mag geen twee eenmanszaken op je naam hebben, maar het is wel toegestaan om een nieuw bedrijf op te richten met een andere rechtsvorm. Dit is bijvoorbeeld een optie als de verschillende bedrijfsactiviteiten ver uiteen liggen. Wat dat betreft kan je een bv starten en je eenmanszaak behouden. Of van je oude eenmanszaak een bv maken en voor de extra bedrijfsactiviteit een nieuwe eenmanszaak oprichten.

Verander indien nodig je verzekeringen

Het is bij het starten van een extra bedrijfsactiviteit belangrijk om na te gaan of de dekking van je verzekeringen nog wel toereikend is. Misschien heb je voor je nieuwe bedrijfsactiviteit ineens een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Kijk ook naar de voorwaarden van je arbeidsongeschiktheidsverzekering en informeer bij de verzekeraar wat de gevolgen zijn.

Open een tweede zakelijke rekening

Het is handig om bij een extra bedrijfsactiviteit een tweede zakelijke rekening te openen. Dit is ook praktisch als je de boekhouding zelf doet. Op deze manier zijn de geldstromen gemakkelijk in het boekhoudprogramma te scheiden. Uiteraard houd je ook rekening met belastingafdracht, btw-aangifte en met aftrekposten.

Mijnzzp.nl