Team Mijnzzp

Nieuw bedrijf starten

Gaan de zaken goed van je eerste bedrijf en wil je als zzp'er een tweede bedrijf starten? Er zijn dan een aantal praktische tips om rekening mee te houden. Overigens zijn er ook ondernemers die een tweede bedrijf beginnen, omdat de eerste onderneming minder goed loopt dan verwacht. Ben je zzp'er dan is het niet mogelijk om bij de KvK in het Handelsregister een tweede bedrijf in te schrijven. Er zijn wel andere opties.

Inhoudsopgave
Voeg een bedrijfsactiviteit toe
Open een extra zakelijke bankrekening
Focus op beide bedrijven

Voeg een bedrijfsactiviteit toe

In plaats van een tweede bedrijf in te schrijven bij de KvK heb je de mogelijkheid om een bedrijfsactiviteit toe te voegen. Het is namelijk niet mogelijk om een tweede KvK-nummer te ontvangen, maar het is wel toegestaan om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Ben je bijvoorbeeld webdesigner en wil je een webshop openen dan voeg je deze bedrijfsactiviteit toe. Zo is het ook mogelijk om als je een kapperswinkel hebt een schoonheidssalon toe te voegen aan je bedrijfsactiviteiten. Daarbij heb je de keuze om een extra handelsnaam toe te voegen, maar je opereert als zzp'er altijd wel onder hetzelfde KvK-nummer.

Open een extra zakelijke bankrekening

Bij het starten van een tweede bedrijf is het handig om een extra zakelijke bankrekening te openen. Op deze manier blijven de geldstromen van de verschillende bedrijfsactiviteiten gescheiden en behoud je een beter overzicht. Het is geen verplichting om een tweede zakelijke bankrekening te hebben als je een tweede bedrijf start, maar dit is wel voor jezelf handig. Zo is het ook mogelijk om de naam van je nieuwe bedrijf te koppelen aan de extra zakelijke bankrekening. Dat schept ook duidelijkheid voor de partijen waarmee je financiële zaken afhandelt.

Focus op beide bedrijven

Als je twee bedrijven of bedrijfsactiviteiten naast elkaar wil laten bestaan, is het wel belangrijk om de aandacht te verdelen. Een bedrijf opstarten kost natuurlijk veel tijd en energie en het is niet de bedoeling dat je eerste onderneming daardoor in het slop raakt. Of het moet al de bedoeling zijn om de eerste bedrijfsactiviteit af te stoten en je als alles goed gaat alleen met het tweede bedrijf verder wilt gaan.

SportfotograafHet is voor zzp'ers met een eenmanszaak niet mogelijk om een nieuw bedrijf te starten.

Het is wel mogelijk om een bedrijfsactiviteit toe te voegen aan de bestaande onderneming. In de meeste gevallen is het slim om de bedrijfsactiviteiten boekhoudkundig te splitsen.

Mijnzzp.nl