Avatar van Team Mijnzzp

Mensen op straat

Het is als je als zzp’er start handig om een zakelijke rekening te houden. Op deze manier houd je de inkomstenstroom en uitgaven privé en zakelijk gescheiden. Het is natuurlijk altijd mogelijk om bij je eigen bank waar je een betaalrekening hebt een zakelijke rekening te openen. Het is echter ook een optie om even verder te kijken, want de diensten van banken voor ondernemers verschillen nogal. Zo is er ook sprake van een verschil in kosten als je een zakelijke rekening hebt. Er zijn daarom een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden als je een zakelijke rekening opent.

Let op de kosten

De kosten van zakelijke rekeningen verschillen nogal. Niet alleen tussen banken, maar ook binnen de bank zelf zijn er doorgaans meerdere opties beschikbaar. Bijvoorbeeld met de mogelijkheid om een speciale zzp bankrekening te open, waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt. Er zijn ook zakelijke rekeningen voor ondernemers, waarbij je per transactie kosten betaalt. Het is niet alleen belangrijk om op de kosten te letten, die overigens fiscaal aftrekbaar zijn. De diensten die aan de bankrekening gekoppeld zijn, vormen ook een vergelijkingspunt.

Diensten bij zakelijke bankrekening

Het is aan te raden om te kijken naar de behoeften van je onderneming om op basis daarvan een keuze te maken. Heb je bijvoorbeeld een winkel of horecazaak waarbij klanten met pin betalen? Is het dan mogelijk om een pinautomaat te kopen of is deze ook te huur? Heb je een webshop dan is het interessant om te kijken welke betaalmethoden er beschikbaar zijn. Bij het gebruik van een pinapparaat geldt per transactie dat er kosten aan zijn verbonden. Check wat de mogelijkheden zijn voor een pinbundel om een korting te krijgen op de kosten van het pinnen.

Koppeling met boekhouding

Het is ook handig om te kijken of je boekhouding te koppelen is aan je zakelijke bankrekening. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om bonnen te scannen, waarbij er sprake is van btw-verwerking en van rangschikking van de kosten. Zo zijn er ook zakelijke bankrekeningen, waarbij het mogelijk is om vanuit een bank-app zakelijke betaalverzoeken te verzenden. Kijk en vergelijk gewoon de voorwaarden en opties van zakelijke bankrekeningen om tot de beste keuze te komen.

Mijnzzp.nl