Team Mijnzzp

Mensen op straat

Het is als je als zzp’er start handig om een zakelijke rekening te openen. Op deze manier houd je de inkomstenstroom en uitgaven privé en zakelijk netjes gescheiden. Het is natuurlijk altijd mogelijk om bij je eigen bank waar je een betaalrekening hebt een zakelijke rekening te openen. Het is echter ook een optie om even verder te kijken, want de diensten van banken voor ondernemers verschillen nogal. Zo is er ook sprake van een verschil in kosten als je een zakelijke rekening hebt. Er zijn daarom een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden als je een zakelijke rekening opent. Daarnaast kan het voorkomen dat je aanvullende functionaliteiten nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een payment service provider.

Inhoudsopgave
Let op de kosten
Diensten bij zakelijke bankrekening
Koppeling met boekhoudprogramma
Zakelijke rekening Nederlandse banken
Particulieren rekening zakelijk gebruiken: mag dat?
Is een zakelijke rekening verplicht?
Zakelijk bankieren
Periodieke overboekingen
Online bankieren
Gratis zakelijke rekening
Verschillende aanbieders
Is een zakelijke rekening duur?
Traditionele bank of online bank: wat is beter?

Let op de kosten

De kosten van zakelijke rekeningen verschillen nogal. Niet alleen tussen banken, maar ook binnen de bank zelf zijn er doorgaans meerdere opties beschikbaar. Bijvoorbeeld met de mogelijkheid om een speciale zzp bankrekening te open, waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt. Er zijn ook zakelijke rekeningen voor ondernemers, waarbij je per transactie kosten betaalt. Het is niet alleen belangrijk om op de kosten te letten, die overigens fiscaal aftrekbaar zijn. De diensten die aan de bankrekening gekoppeld zijn, vormen ook een vergelijkingspunt.

Diensten bij zakelijke bankrekening

Het is aan te raden om te kijken naar de behoeften van je onderneming om op basis daarvan een keuze te maken. Heb je bijvoorbeeld een winkel of horecazaak waarbij klanten met pin betalen? Is het dan mogelijk om een pinautomaat te kopen of is deze ook te huur? Heb je een webshop dan is het interessant om te kijken welke betaalmethoden er beschikbaar zijn. Bij het gebruik van een pinapparaat geldt per transactie dat er kosten aan zijn verbonden. Check wat de mogelijkheden zijn voor een pinbundel om een korting te krijgen op de kosten van het pinnen.

Koppeling met boekhoudprogramma

Het is ook handig om te kijken of je boekhouding te koppelen is aan je zakelijke bankrekening. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om bonnen te scannen, waarbij er sprake is van btw-verwerking en van rangschikking van de kosten. Zo zijn er ook zakelijke bankrekeningen, waarbij het mogelijk is om vanuit een bank-app zakelijke betaalverzoeken te verzenden. Kijk en vergelijk gewoon de voorwaarden en opties van zakelijke bankrekeningen om tot de beste keuze te komen.

Zakelijke rekening Nederlandse banken

Bijna alle banken bieden de mogelijkheid aan om een zakelijke rekening te openen. In de meeste gevallen worden er ook andere financiële producten aangeboden, zoals de optie voor zakelijk krediet. Traditionele banken richten zich ook steeds vaker op startende ondernemers. Het openen van een nieuwe bankrekening is in de meeste gevallen eenvoudig.

Particulieren rekening zakelijk gebruiken: mag dat?

Bijna alle banken hebben in hun algemene voorwaarden opgenomen dat particuliere rekeningen niet gebruikt mogen worden voor zakelijke uitgaven. Het privé gescheiden houden transacties is dus meestal verplicht. Een zakelijke betaalrekening is dus nodig voor alle zakelijke inkomsten.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Een zakelijke rekening voor zzp'ers is niet verplicht, echter is dit wel raadzaam. Daarnaast helpt een aparte bankrekening de boekhouding overzichtelijk te houden. Voor kleine bedrijven is het ook belangrijk om op een eenvoudige manier alle zakelijke transacties bij te kunnen houden. Een particuliere rekening gebruiken is dus niet raadzaam als zzp'er. Een zakelijke rekening openen is bij alle grote banken mogelijk.

Zakelijk bankieren

Als zzp'er heb je dus een aparte rekening nodig voor de zakelijke transacties. Zakelijke rekeningen bieden de mogelijkheid om de rekeningen gescheiden en overzichtelijk te houden. Een bedrijfsrekening is een lopende rekening, maar dan toegesneden op de behoeften van ondernemers.

Voordelen van een zakelijke rekening:

  • Overzichtelijke administratie;
  • Automatische incasso's aanmaken is eenvoudig;
  • Koppeling met je boekhoudprogramma is mogelijk;
  • Contant geld storten is meestal mogelijk;
  • Eenvoudig online bankieren;
  • Je hebt te maken met vaste kosten voor de diensten;
  • Een zzp rekening geef meestal ook andere voordelen;
  • Sommige banken bieden gratis transacties aan;
  • Geld overboeken is eenvoudig.

Periodieke overboekingen

Voor sommige ondernemers zijn periodieke overboekingen belangrijk. Ook het kunnen afhandelen van vreemde valuta is voor sommige ondernemers belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan webshophouders die te maken hebben met veel administratie en internationale transacties. Wanneer je gaat vergelijken kan dit een belangrijk punt zijn.

Online bankieren

Het openen van een zakelijke rekening is tegenwoordig ook online mogelijk. Een zakelijke bankrekening openen is meestal binnen 5 minuten geregeld en kan online gedaan worden via de website of app van de online bank.

Gratis zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening is bij sommige banken ook gratis te openen. In dat geval is het wel belangrijk om naar de voorwaarden te kijken. Een gratis zakelijke betaalrekening kan alsnog in de kosten lopen wanneer je te maken hebt met veel transacties. In veel gevallen zal een online bank goedkoper zijn dan een traditionele bank. Daarnaast kan een online bank ook andere diensten aanbieden zoals een zakelijke lening aanvragen.

Verschillende aanbieders

Naast de bekende Nederlandse banken zijn er ook buitenlandse banken actief binnen de Nederlandse markt. Het openen van een zakelijke bankrekening is ook bij de buitenlandse banken eenvoudig. Dit gaat vaak om de relatief kleinere banken. Naast de drie grootbanken zijn er dus meer banken te vinden.

Is een zakelijke rekening duur?

Zakelijk bankieren is relatief gezien niet kostbaar. Wel betaal je meer dan bij particuliere rekeningen. Wanneer je te maken hebt met veel transacties, dan is het wellicht verstandig om sommige banken uit te sluiten. Wanneer je gaat vergelijken is het wel belangrijk om naar alle kosten te kijken. Denk aan het aantal gratis transacties en aan de variabele kosten.

Traditionele bank of online bank: wat is beter?

Traditionele banken en andere banken willen klanten graag houden. Er is eigenlijk geen verschil tussen traditionele banken en online. Alle banken bieden tegenwoordig online bankieren aan. Ook voor een zakelijke lening hoef je in de meeste gevallen niet meer naar een bank toe. Een zakelijke rekening voor zzp'ers openen kun je dus bij verschillende banken doen.

Man aan het werkDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Dit is de beste manier om eenvoudig alle financiële transacties te verwerken in de boekhouding.

Mijnzzp.nl