Webshophouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een webshophouder is de beheerder of eigenaar van een virtuele etalage die wel of niet gecombineerd kan zijn met een echte winkel. Lang niet alle webshophouders hebben naast hun webwinkel een echte winkel. Zij richten zich alleen op de internetverkoop. Daarnaast zijn er veel webshops te vinden die wel gecombineerd zijn met echte winkels. Webshops zijn tegenwoordig simpel en snel op te richten. Dit maakt het voor ondernemers mogelijk om hun eigen virtuele winkel te starten zonder dat er meteen een duur winkelpand gehuurd hoeft te worden. Ondanks dat een webshop tegenwoordig snel op te richten is en ze zeer populair zijn bestaan er wel veel verschillende regels die de consument beschermen. Daardoor is het daadwerkelijk runnen van een succesvolle webshop nog niet zo eenvoudig als wellicht sommige mensen denken. Door de grote concurrentie tussen verschillende soorten webshops is de vindbaarheid en de prijsconcurrentie groot te noemen, waardoor lang niet alle webshops succesvol zullen zijn of blijven. De bekende webshophouders besteden veel geld aan hun marketing om goed gevonden te kunnen worden op het internet. Het beroep webshophouder moet verder heel algemeen gezien worden, omdat iedereen een eigen webshop kan starten. Wat een webshophouder precies zal verkopen en de professionaliteit als webshophouder kan enorm verschillen per webshophouder. Er bestaan dan ook veel verschillende webshops in alle denkbare branches.

Veel mensen beginnen een webshop omdat ze denken dat de investeringskosten lager zijn dan voor een echte winkel. Deze gedachte is niet geheel reëel meer te noemen, omdat er inmiddels veel grote en professionele webshops bestaan die veel geld besteden aan marketing en andere randvoorwaarden, zoals gratis bezorging, gratis retourneren en een goede klantenservice. Daarnaast kan een grote webwinkel niet bestaan zonder de aanwezigheid van een bedrijfspand en een goed distributienetwerk. De investeringskosten van een webshop moeten niet onderschat moeten worden, omdat het actueel houden van een webshop een dagtaak kan zijn voor meerdere personen, afhankelijk van de webshop. Betrouwbaarheid met betrekking tot de webshop is voor consumenten belangrijk. Er bestaan dan ook verschillende soorten keurmerken die alleen webshops toestaan die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze betrouwbaarheid betreft niet alleen de veiligheid van een webshop maar ook de klantvriendelijkheid en de geboden service door de onderneming.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om geld met een webshop te verdienen zonder zelf een webshop te runnen, door het plaatsen van een andere webshop op je eigen website. Door het plaatsen van andere webshops op je eigen website ontstaat er een win win situatie omdat de website eigenaar bijvoorbeeld een stukje omzet krijgt wanneer iemand iets koopt binnen de webshop. Ook heeft de webshophouder een betere spreiding van zijn webshop qua naamsbekendheid en vindbaarheid. Affilliate marketeers zijn over het algemeen iedere dag aan het zoeken naar nieuwe verkoopkanalen op het internet, zoals geschikte websites.

Een webshophouder kan in veel gevallen ook gezien worden als een webmaster. Een webmaster is de beheerder en/of eigenaar van een website, zoals een webshop. Het beheren van websites is over het algemeen redelijk veel werk. Vooral voor webshops is het belangrijk om actueel te blijven. Zoals eerder omschreven is het runnen van een webshop in de meeste gevallen niet heel makkelijk, omdat er sprake kan zijn van veel concurrentie. Het vindbaar zijn op internet als webshop is niet makkelijk en zal over het algemeen redelijk veel geld kosten, omdat er veel reclame gemaakt moet worden. Daarnaast kan het als eigenaar van een webshop belangrijk zijn dat je fungeert als moderator om klanten op de juiste manier te kunnen bedienen. Grotere bedrijven maken over het algemeen ook veel gebruik van diverse webcare medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van eventuele vragen en/of klachten.

Regels voor webshophouders

  • De webshophouder moet de consument wijzen op de wettelijke termijnen anders mag deze tot één jaar na de aankoop producten terugsturen.
  • De webshophouder is verplicht om formulieren te verstrekken aan de consument die retourneren mogelijk maakt.
  • De webshophouder moet consumenten wijzen op de wettelijke garantieplicht.
  • Een consument mag de meeste producten zonder opgaaf van reden terugsturen tot veertien dagen na de aankoop.
  • Een consument moet een bevestiging krijgen van een aankoop met de prijs van de aankoop, de naam van de webshop, de betaalwijze en de kosten van de verzending benoemen.
  • Een consument moet de aankoopvoorwaarden op kunnen slaan, zoals via een email.
  • Goederen zoals kranten, tijdschriften, maatwerk en bijvoorbeeld bederfelijke of hygiënische goederen kunnen niet retour gezonden worden.

De valkuilen van een webwinkel:

Succesvol een webshop runnen:

Opleidingen tot webshophouder

Er zijn geen specifieke opleidingen via reguliere scholen voor een webshophouder. Wel zijn er als webshophouder diverse opleidingen via reguliere scholen beschikbaar die grote raakvlakken hebben met het internet, marketing en ondernemen, zoal de Hbo-opleiding Bedrijfseconomie en de Hbo-opleiding Business Management. Maar er zijn meer opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen, die op diverse niveaus kunnen plaatsvinden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een webshophouder werkzaam kan zijn

Een webshophouder werkt over het algemeen niet voor een werkgever maar is werkzaam als zelfstandig ondernemer of als internetondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een webshophouder nog een andere baan heeft naast het runnen van een webshop. Het is niet zo dat alle webshops om evenveel aandacht vragen, omdat webshops ook voor een groot deel geautomatiseerd kunnen zijn. Het is dus prima denkbaar dat een webshophouder ook andere werkzaamheden uitvoert, afhankelijk van de soort webshop en de producten.

Competenties webshophouder

De belangrijkste competentie als webshophouder is doorzettingsvermogen. Het succesvol zijn op internet is niet mogelijk zonder veel doorzettingsvermogen, omdat de concurrentie groot is en het bouwen van een succesvolle webshop veel energie en tijd zal kosten. Daarnaast ben je ondernemer en moet je dus over commercieel inzicht bezitten en kunnen netwerken. Als ondernemer is je netwerk belangrijk om te kunnen groeien en de juiste mensen mee te krijgen in je groei. Daarnaast zijn de volgende woorden belangrijk als ondernemer: visie, strategie, lef en daadkracht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webshophouder

Het arbeidsmarktperspectief als webshophouder is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep webshophouder niet gezien kan worden als regulier beroep. Iedereen kan zelf een eigen webshop starten. De doorgroeimogelijkheden als webshophouder moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle webshop. Het opbouwen van een succesvolle webshop is overigens niet heel makkelijk en zal om veel doorzettingsvermogen vragen als webshophouder. In de meeste gevallen zal er veel reclame gemaakt moeten worden via sociale media om een webshop onder aandacht te kunnen brengen bij het publiek. Ook het inschakelen van specialisten, zoals een commercieel medewerker die verantwoordelijk is voor de acquisitie, kan enorm helpen gedurende de opstartfase van een webshop. Een ander voorbeeld kan weer zijn het laten schrijven van reclameteksten. Het opbouwen van een succesvolle webshop is in de meeste gevallen niet makkelijk maar zeker ook niet onmogelijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webshophouder

Arbeidsvoorwaarden en salaris als webshophouder zijn niet van toepassing op dit beroep. Als zelfstandig ondernemer bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als internetondernemer of ondernemer hangt sterk af van je successen als ondernemer en mogelijke kosten die je hebt. Zet je veel om en is de winstmarge goed dan zal je uiteraard meer verdienen dan wanneer je weinig omzet maakt.

Mijnzzp.nl