Website bouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een website bouwer is verantwoordelijk voor het bouwen van websites. Het bouwen van websites noemt men binnen de ICT-sector ook wel het programmeren van websites. Naast het bouwen c.q. programmeren van websites kan een website bouwer ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het onderhouden van websites, het vindbaar maken van websites en het aanpassen van websites. De complexiteit waarmee een website bouwer te maken zal krijgen kan enorm verschillen omdat niet alle websites op dezelfde manier gebouwd worden. Wanneer een website bouwer met niks begint is de term programmeur van toepassing. Wanneer een website bouwer CMS gebruikt spreekt men eerder van een CMS-specialist. CMS heeft betrekking op contentmanagementsystemen dat gezien kan worden als een speciale softwaretoepassing waardoor het opbouwen van websites veel makkelijk zal worden. Een CMS-specialist hoeft dan ook zeker geen programmeur te zijn. Website bouwer moet dan ook als een algemene term gezien worden dat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten ICT-specialisten.

Voor een websitebouwer moet het programmeren dan ook een koud kunstje zijn. Het is niet voor niets dat bedrijven een websitebouwer inschakelen om een website te bouwen. De websitebouwer is vaak vanaf het begin betrokken bij de nieuwe website. Vaak hebben bedrijven wel een idee over de website maar weten ze niet hoe ze dit kunnen bouwen. Hoe een website gebouwd moet worden en welke functionaliteiten deze moet krijgen is vaak erg afhankelijk van de uiteindelijke doelgroep die de website gaat bezoeken.

Starten met bouwen van een website

Wanneer een websitebouwer aan de slag gaat voor een bedrijf zal er regelmatig overleg over de voortgang moeten plaatsvinden. Een bedrijf heeft vaak niet de expertise in huis over de opbouw en ziet alleen het uiteindelijke resultaat van de website. Voor het bedrijf is het gebruik van de website een van de belangrijkste dingen. De doelgroep moet de informatie kunnen vinden die zij zoekt, de mogelijkheid hebben om een offerte aan te vragen of direct producten kunnen kopen.

Tegenwoordig wil bijna ieder bedrijf een website hebben. Hoe anders was dit een aantal jaren terug. In 1993 waren er wereldwijd maar 50 websites te vinden. Men had toen nog steeds het idee dat het internet alleen maar gebruikt zou worden door natuurkundige onderzoekers die via dure hardware met elkaar konden communiceren. Pas toen toen Mosaic op de markt kwam in 1993 was het echte internet geboren. Mosaic was de eerste webrowser met een grafische interface in plaats van een tekstgeoriënteerde interface. Pas toen de verbindingssnelheid toenam en hardware goedkoper werd steeg het aantal websites langzaam wereldwijd.

Inmiddels zijn websites erg belangrijk voor bedrijven. Een website is dan ook een visitekaartje voor het bedrijf. Veel bezoekers krijgen immers via de website een eerste indruk van een bedrijf. Het bouwen en invullen van een website is nog niet zo makkelijk. Zo is het delen van informatie en de gebruiksvriendelijkheid van de website erg belangrijk. Bezoekers die een website niet snappen of de gezochte informatie niet kunnen vinden zijn vaak snel weg.

Het hebben van een website als bedrijf is lang niet voor iedereen even belangrijk. Zo kan de behoefte per branche nogal verschillend zijn. Een loodgieter bijvoorbeeld zal minder doen met een website dan een ICT Specialist. Niet dat een website niet belangrijk is voor een loodgieter, maar hoogstwaarschijnlijk wel minder belangrijk dan voor een ICT specialist.  Ook kan het belang van het aantal bezoekers kan per branche erg verschillen.

Dagelijkse bezoekers van een website

Wie dagelijks veel bezoekers wenst te krijgen op zijn website zal goed zijn best moeten doen. Er zijn verschillende manieren om dit bereiken maar het is doorgaans niet makkelijk of goedkoop. Wie goed gevonden wil worden in de verschillende zoekmachines zal veel informatie op zijn website moeten hebben staan die ook nog eens uniek is. Ook het regelmatig plaatsen van nieuwe informatie is erg belangrijk om gevonden te worden door bezoekers. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel manieren om tegen betaling bezoekers binnen te krijgen. Op zich is dit een goed alternatief voor iemand die minder tijd aan de website zelf wenst te besteden omdat men gericht reclame kan maken. Echter kan dit aardig in de kosten lopen. Er wordt dan vaak afgerekend per klik.

Ook de opbouw van een website is erg belangrijk om goed gevonden te worden. Naast de opbouw zijn er nog veel meer zaken die van belang zijn om gevonden te worden, zoals de betrouwbaarheid van een website en de relevantie van de geboden informatie. Er zijn heel veel mensen met een website die allemaal bovenaan de zoekresultaten willen staan. Het bovenaan de zoekmachines komen te staan met bepaalde woorden is dan ook niet makkelijk en kost veel inspanning en tijd. Een goede website bouwer kan hier mee helpen. De diverse zoekmachines die er zijn hebben vaak een langere periode nodig voordat ze een nieuwe website leren kennen en tonen in de zoekresultaten van iemand.

Er zijn veel bedrijven te vinden die kunnen helpen met het bouwen en onderhouden van websites. Ook zijn er veel verschillende soorten websites te verkrijgen, die eigenlijk alleen ingevuld hoeven te worden met informatie en dan zo kunnen draaien. Eigenlijk is er voor iedereen wel een website. Wie een bedrijf wil inschakelen om zijn website te bouwen doet er goed aan eerst een gesprek te hebben en zijn wensen te uiten. Wanneer de wensen begrepen worden en de kosten duidelijk zijn, kan er gebouwd gaan worden in overleg met de klant.

Het komt vaak voor dat mensen teleurgesteld zijn in het aantal bezoekers op zijn website. Dat een website weinig bezoekers trekt kan veel verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen komen er geen bezoekers, omdat er simpelweg geen informatie op de website staat. Het krijgen van bezoekers gaat niet vanzelf, en kost tijd en moeite. Regelmatig is te lezen op diverse forums dat ondernemers een webwinkel gebouwd hebben en er maar geen bezoekers komen en als ze wel komen weer snel afhaken. Ook het hebben van een webwinkel is geen enkele garantie tot succes. Er zijn veel grote webwinkels te vinden die veel geld uitgeven aan het verkrijgen van bezoekers, en dag en nacht bezig zijn met het vernieuwen van hun website.

Wie besluit om een website te laten bouwen zal nauw betrokken worden in dit proces, en regelmatig overleggen met de website bouwer. Het is erg belangrijk om duidelijk te maken dat er geen informatie of foto's worden gebruikt die niet rechtenvrij zijn. Het komt nogal eens voor dat mensen foto's gebruiken in hun website die niet rechtenvrij zijn, wat later tot problemen kan leiden als de rechthebbende dit ziet.

Film over het bouwen van een website:

 

ICT-ers over hun eerste keer:

Opleidingen tot website bouwer

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden via scholen voor het beroep website bouwer. Wel zijn er natuurlijk voldoende opleidingsmogelijkheden voor de IT-branche over het algemeen, zoals de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar op niveau vier. Tijdens de opleiding applicatieontwikkelaar leer je onder andere het ontwikkelen en ontwerpen van websites. Na de Mbo-opleiding zijn er ook nog voldoende mogelijkheden om verder te studeren, zoals de Hbo-opleiding HBO-ICT. Met de afgeronde Hbo-opleiding ben je een volwaardige programmeur, ben je breed inzetbaar voor de IT-wereld en kan je diverse richtingen op met je opleiding. Als website bouwer kan je je steeds verder specialiseren, door het volgen van extra opleidingen of cursussen die door het hele land gegeven worden.

Bedrijven waar een website bouwer werkzaam kan zijn

Als website bouwer kan je natuurlijk in loondienst werken voor een IT-bedrijf, maar doorgaans werken de meeste website bouwers als zelfstandig ondernemer. Er zijn natuurlijk ook voldoende website bouwers die in loondienst werken te vinden. Er zijn veel bedrijven actief als het aankomt op het ontwikkelen of bouwen van websites, die kunnen verschillen van een eenmansbedrijf tot enkele werknemers.

Competenties website bouwer

Om websites te kunnen bouwen is het belangrijk dat je communicatief goede vaardigheden bezit, zodat je in staat bent om duidelijke afspraken te maken met je klant. Maar ook het hebben van commercieel inzicht en het kunnen netwerken is erg belangrijk voor de website bouwer. Vooral het netwerken op verschillende manieren is belangrijk, omdat de concurrentie over het algemeen groot is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je op de hoogte bent van alle verschillende programma's en mogelijkheden op het gebied van websites. Als laatste ben je in veel gevallen ook een adviseur voor je klanten als het aankomt op de vindbaarheid van de website en hoe de klanten hier mee om moeten gaan. Dit wordt ook wel SEO genoemd.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als website bouwer

Als website bouwer is er zeker voldoende werk te vinden in loondienst of als zelfstandige. Er zijn nog steeds veel bedrijven te vinden die nog geen goede website bezitten of nog helemaal geen website hebben. Wel is het zo dat het erg belangrijk is dat je je weet te onderscheiden van andere website bouwers, omdat de concurrentie groot zal zijn. Naast het onderscheiden is het ook belangrijk om te netwerken via de sociale media, zodat je klanten weet te krijgen. Maar over het algemeen zal er voldoende werk te vinden zijn. Het doorgroeien moet gezien worden in het starten van je eigen bedrijf en deze succesvol te maken. Wel is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden, omdat de techniek en mogelijkheden snel veranderen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris website bouwer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat er verschillende soorten werkgevers zijn op dit gebied. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een website bouwer in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar is het wel erg belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen. De meeste website bouwers bieden ook andere diensten aan om hun omzet te kunnen verhogen, zoals SEO en het beheer van een website. De laatste jaren staan de prijzen van nieuwe websites wel onder druk, omdat het steeds simpeler is geworden om een website te bouwen door kant en klare templates.

Mijnzzp.nl