Team Mijnzzp

WordPress

Zzp’ers en andere ondernemers zijn in de regel actief op het web en hebben dan ook een eigen website. Waar ze diensten en producten op aanbieden en meer informatie over hun vakgebied delen. In 9 van de 10 gevallen worden deze websites gebouwd en onderhouden met WordPress. Wereldwijd het meest populaire CMS-systeem. Wat WordPress zo populair maakt, is dat je het systeem kunt uitbreiden met interessante plug-ins. Maar wat zijn plug-ins en wat zijn de do’s en dont’s als je deze wilt gebruiken?

Inhoudsopgave
Wat zijn WordPress plug-ins?
Honderdduizenden plug-ins
Zorgvuldig kiezen
Beperk het aantal WordPress plug-ins

Wat zijn WordPress plug-ins?

WordPress plug-ins zijn kleine software pakketjes die je in de WordPress-omgeving kunt downloaden en installeren. Voor vrijwel iedere functie van je website is er een plug-in. Van een simpel contactformulier tot aan een compleet e-commerce systeem. Veel plug-ins zijn gratis, maar er zijn er ook een groot aantal waarvoor je moet betalen. In de basis koop je dan een licentie voor 1 jaar. Na een jaar moet je de licentie verlengen om nog steeds van updates en support te kunnen genieten. Betaalde plug-ins werken niet altijd beter dan gratis plug-ins, maar zijn vaak wel reclamevrij en bevatten ook meer functies.

Honderdduizenden plug-ins

Wanneer je door de bibliotheek van plug-ins bladert, zul je zien dat er honderdduizenden plug-ins zijn. Van inmiddels bekende ontwikkelaars tot aan hobbyisten die op hun zolderkamer zitten te programmeren. Iedere plug-in heeft altijd wel zijn voor- en nadelen en door het gigantische aanbod is het verleidelijk om deze plug-ins aan te klikken en te installeren. Maar is dat ook slim om te doen? Het antwoord op deze vraag is nee! Want plug-ins kunnen de werking en de snelheid van het CMS beïnvloeden.

Zorgvuldig kiezen

Een tip die wij je willen meegeven is niet om vanuit plug-ins te denken. Je installeert dus niet een plug-in, omdat deze misschien een handige functie bevat die je wellicht wilt gebruiken. Je komt tijdens het bouwen tot de ontdekking dat er een functie mist en dan zoek je de juiste plug-in in de bibliotheek die op jouw wensen aansluit. Hierbij is het belangrijk om te controleren wanneer de plug-in voor het laatst is bijgewerkt, of deze functioneert met je huidige versie van WordPress en/of er nog steeds support door de ontwikkelaar wordt geleverd.

Ook recensies van andere gebruikers helpen je bij het maken van een keuze. Kijk dan niet alleen naar het aantal sterren, maar ook naar hoe vaak de plug-in is beoordeeld. Een beoordeling van 5 sterren op basis van 2 gebruikers is namelijk niet representatief genoeg. Deze informatie staat altijd bij de plug-in aangegeven.

Beperk het aantal WordPress plug-ins

Ondanks dat je alleen maar goede plug-ins van bekende ontwikkelaars gebruikt, is het advies om het aantal plug-ins te beperken. Hoe meer plug-ins je installeert des te trager je website wordt. Niet alleen het front end krijgt een veel langere laadtijd dat zeer nadelig voor de indexatie in de zoekmachine is, maar ook het backend kan enorm traag worden. Daarnaast kunnen te veel plug-ins conflicten veroorzaken. Het advies is dan ook om eerst in kaart te brengen welke functies je mist, te bepalen of een functie echt cruciaal is voor jouw business en dan de keuze te maken welke plug-ins je gaat installeren.

Mijnzzp.nl