Websitebouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een websitebouwer is een programmeur die verantwoordelijk is voor het bouwen van websites. Het bouwen van websites noemt men binnen de ICT-sector ook wel het programmeren van websites. Naast het bouwen of programmeren van websites kan een websitebouwer ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het onderhouden van websites, het vindbaar maken van websites en het aanpassen van websites. De complexiteit waarmee een websitebouwer te maken krijgt kan enorm verschillen, omdat niet alle websites op dezelfde manier gebouwd worden. Als een websitebouwer met niks begint is de term programmeur van toepassing. Als een websitebouwer CMS gebruikt spreekt men eerder van een CMS-specialist. CMS heeft betrekking op contentmanagementsystemen, wat gezien kan worden als een speciale softwaretoepassing, waardoor het opbouwen van websites veel makkelijker wordt. Een CMS-specialist hoeft dan ook geen programmeur te zijn. Websitebouwer moet dan ook als een algemene term gezien worden dat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten ICT-specialisten. Voor een goede websitebouwer moet het programmeren van websites een koud kunstje zijn, ondanks dat het bouwen van websites zeer complex kan zijn. Het is niet voor niets dat bedrijven en andere organisaties een websitebouwer inschakelen om een website te laten bouwen. Een websitebouwer is meestal vanaf het begin tot het einde betrokken bij nieuwe websites. Als een websitebouwer aan de slag gaat voor een opdrachtgever zal er ook regelmatig overleg moeten plaatsvinden om de voortgang van de website te kunnen bespreken. Het bouwen en aanpassen van websites is in de meeste gevallen maatwerk, omdat de meeste opdrachtgevers specifieke eisen of wensen hebben waarmee een websitebouwer rekening moet houden. Omdat websites tegenwoordig gezien moeten worden als visitekaartje is het belangrijk dat websites de juiste indruk geven, die past bij de wensen van de opdrachtgever.

Het bouwen van websites als websitebouwer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het bouwen van een website relatief simpele, maar ook juist zeer complexe werkzaamheden kan betreffen. Het bouwen van relatief kleine websites zal over het algemeen niet veel tijd in beslag nemen voor een websitebouwer. Als opdrachtgevers meer wensen hebben kan het bouwen van websites wel veel tijd in beslag nemen. In dat geval zal er in de meeste gevallen ook sprake zijn van meerdere vaklieden, zoals webdesigners, software architecten en verschillende programmeurs, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Het is denkbaar dat een goede websitebouwer gespecialiseerd is binnen verschillende vakgebieden, waardoor de websitebouwer gezien kan worden als allround ICT-specialist. Welke werkzaamheden een websitebouwer precies allemaal uitvoert is over het algemeen wel afhankelijk van de complexiteit van websites, omdat het programmeren van websites niet zomaar gezien kan worden als het grafisch vormgeven van websites als webdesigner. Vooral met betrekking tot de simpelere en kleinere websites zal een websitebouwer in de meeste gevallen zelfstandig alle werkzaamheden uitvoeren. In dat geval kan een websitebouwer wellicht ook aangemerkt worden als CMS-specialist.

Wat doet een websitebouwer allemaal

Een websitebouwer moet in de meeste gevallen gezien worden als allround ICT-specialist, die ook ingezet kan worden voor andere werkzaamheden dan alleen het bouwen van websites. Voor de meeste opdrachtgevers is het hebben van een website niet voldoende, omdat het ook belangrijk is dat er bezoekers op een website komen. In dat geval kan een websitebouwer wellicht ook aangemerkt worden als SEO-specialist en als webanalist. Dit zal vooral belangrijk zijn voor webmasters die commerciële activiteiten ontplooien via hun website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webshophouders die producten verkopen via hun website. Voor dit soort webmasters is het erg belangrijk om voldoende bezoekers te krijgen. Een goede websitebouwer kan opdrachtgevers in de meeste gevallen ook hiermee helpen. Dit kan wel per websitebouwer verschillen, omdat niet alle websitebouwers automatisch gezien kunnen worden als SEO-specialist. Net zo als het grafisch vormgeven van websites kan ook het optimaliseren van websites gezien worden als aparte specialisatie.

Meer bezoekers krijgen op een website

Het krijgen van meer bezoekers op een website is niet alleen afhankelijk van de website. Het is wel belangrijk dat een website op een goede manier is opgebouwd en technisch gezien goed werkt. Om meer bezoekers te krijgen op een website is het belangrijk dat zoekmachines een website interessant vinden. Met andere woorden zal een webmaster meer unieke content moeten plaatsen, waardoor zoekmachines uiteindelijk meer verkeer naar een website zullen sturen. Grote organisaties besteden over het algemeen veel tijd en geld in het schrijven van content, zodat websites interessant gevonden worden. Het krijgen van veel verkeer op een website kan dan ook eigenlijk niet los gezien worden van online-marketing. Online-marketing is een breed begrip dat onder andere betrekking kan hebben op copywriters en affiliate marketing. In veel gevallen is internet marketing belangrijk, omdat het op een organische manier aantrekken van bezoekers niet zal lukken. Ook het gebruikmaken van betaalde reclame komt veel voor om meer bezoekers naar een website te trekken. Een andere manier om meer bezoekers te trekken is linkbuilding.

Wat doet een websitebouwer:

ICT'ers over hun eerste keer:

Opleidingen tot websitebouwer

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden tot websitebouwer. Een websitebouwer moet over het algemeen gezien worden als een allround ICT-specialist, die beschikt over veel ervaring en kennis van de ICT-branche. In de meeste gevallen zal een websitebouwer minimaal beschikken over de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar op niveau vier. Daarnaast is het goed denkbaar dat een websitebouwer beschikt over een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding HBO-ICT. Een websitebouwer die beschikt over een Hbo-opleiding moet over het algemeen gezien worden als allround programmeur, die volledig zelfstandig kan werken. Het is goed denkbaar dat een websitebouwer over een andere ICT-opleiding zal beschikken, omdat het beroep websitebouwer vrij algemeen gezien kan worden. Zoals eerder omschreven hoeft het beroep websitebouwer geen betrekking te hebben op volwaardige programmeurs, omdat websites op verschillende manieren opgebouwd kunnen worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende websitebouwer.

Bedrijven waar een websitebouwer werkzaam kan zijn

Een websitebouwer is over het algemeen werkzaam voor een IT en/of ICT-bedrijf. Daarnaast is het goed denkbaar dat een websitebouwer werkzaam is binnen een eigen bedrijf als ondernemer. Er zijn relatief gezien veel websitebouwers die werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een websitebouwer werkzaam zijn voor grotere organisaties, die beschikken over een eigen internetafdeling. Als websitebouwer kan ook werkzaam zijn als consultant voor verschillende opdrachtgevers. Eigenlijk kan een websitebouwer binnen alle denkbare branches werkzaam zijn op verschillende manieren. Het is goed denkbaar dat een websitebouwer ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het bouwen van websites.

Competenties websitebouwer

De belangrijkste competentie als websitebouwer is de vakinhoudelijke kennis van de ICT-branche. Daarnaast moet een websitebouwer gezien kunnen worden als allround programmeur, die zelfstandig in staat is om websites te bouwen. Omdat een websitebouwer gezien moet worden als programmeur moet de websitebouwer beschikken over wiskundig inzicht. Een andere belangrijke competentie als websitebouwer is communicatie, omdat een websitebouwer veel te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers, die allemaal zo hun eigen specifieke eisen en wensen hebben. Omdat de meeste websitebouwers ook betrokken blijven bij websites na het bouwen van websites moet een websitebouwer gezien kunnen worden als beheerder. De meeste opdrachtgevers komen regelmatig terug als er bepaalde aanpassingen gedaan moeten worden. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, luisteren, inzicht, overleggen, presteren, monitoren, plannen en organiseren. Als een websitebouwer werkzaam is als ondernemer zal de websitebouwer ook moeten beschikken over een commerciële instelling. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het als ondernemer wel belangrijk is om voldoende opdrachten binnen te halen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als websitebouwer

Het arbeidsmarktperspectief als websitebouwer is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. Wel is het zo dat er veel verschillende websitebouwers actief zijn op verschillende manieren, waardoor er sprake is van veel concurrentie. In het algemeen is het zo dat er voor goede ICT-medewerkers voldoende werk te verkrijgen is. Met andere woorden zal een goede websitebouwer niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden als websitebouwer zijn niet zomaar aan te geven, omdat een websitebouwer op verschillende manieren werkzaam is. Daarnaast kan een websitebouwer op verschillende niveaus werkzaam zijn. Een mogelijke doorgroeimogelijkheid is het starten van een eigen onderneming. Binnen gebruikelijke bedrijven kan de functie projectleider ICT gezien worden als mogelijke doorgroeimogelijkheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris websitebouwer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep websitebouwer, omdat er verschillende soorten werkgevers zijn op dit gebied. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een websitebouwer in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar is het wel erg belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen. De meeste websitebouwers bieden ook andere diensten aan om hun omzet te kunnen verhogen, zoals SEO en het beheer van een website. De laatste jaren staan de prijzen van nieuwe websites wel onder druk, omdat het steeds simpeler is geworden om een website te bouwen door kant-en-klare templates.

Read this information on Website builder in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Website Builder auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Creador de sitios web en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Websitebouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Websitebouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl