Linkbuilder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een linkbuilder is verantwoordelijk voor het verzamelen en het plaatsen van hyperlinks naar een eigen website of naar andere websites. Een hyperlink kan een geschreven link (HTML-code) zijn of een plaatje waarbinnen een link is opgenomen. Het doel van hyperlinks is het verbinden van verschillende websites of webpagina's met elkaar zodat de websites beter geïndexeerd worden door de verschillende zoekmachines. Het doel van hyperlinks hoeft niet alleen betrekking te hebben op het beter geïndexeerd te worden omdat het doel ook kan zijn het makkelijker vindbaar maken van informatie binnen websites. Als linkbuilder ben je verantwoordelijk voor het zoeken naar geschikte websites, het contact opnemen met verschillende websitebeheerders en ben je verantwoordelijk voor het plaatsen van linken. Ook het controleren of backlinks daadwerkelijk geplaatst worden op de juiste manier is een taak van de linkbuilder. Een linkbuilder is dan ook in het kort verantwoordelijk voor linkbuilding. Goede linkbuilding is over het algemeen niet heel makkelijk omdat websitebeheerders van grote of belangrijke websites niet zomaar naar alle websites willen linken. Daarnaast moeten de verhoudingen tussen de verschillende gelinkte websites onderling met elkaar kloppen. Linkbuilding komt veel voor, omdat het voor website-eigenaren belangrijk is om gevonden te worden. Linkbuilding is dus belangrijk voor webmasters, omdat goede linkbuilding er voor kan zorgen dat websites beter geïndexeerd worden door de verschillende zoekmachines. De werkzaamheden van een linkbuilder zijn verder niet aan te merken als moeilijke werkzaamheden, omdat eigenlijk alle webmasters aangemerkt kunnen worden als linkbuilder. Een andere manier van linkbuilding is het kopen van backlinks. Dit heeft meestal betrekking op het plaatsen van artikelen in de vorm van een gastartikel.

Een linkbuilder is meestal een webmaster of online marketeer die actief bezig is om de indexatie van een website of artikel te verbeteren. Linkbuilder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een linkbuilder in veel gevallen een ICT-specialist is die ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een linkbuilder ook een SEO-specialist en/of copywriter is, omdat deze twee beroepen ook belangrijk zijn met betrekking tot het online vindbaar zijn. Het beroep linkbuilder hoeft dus niet altijd een zelfstandig beroep te betreffen, maar dit kan wel het geval zijn omdat linkbuilding een dagtaak kan zijn. Daarnaast is goede linkbuilding niet heel makkelijk, omdat linkbuilding alleen werkt als het op de juiste manier toegepast wordt. Tegenwoordig is het in veel gevallen ook mogelijk om tegen een vergoeding een link te laten plaatsen. Dit heeft meestal betrekking op advertorials of gastbloggen. Overigens is een advertorial niet hetzelfde als gastbloggen, omdat gastbloggen in de meeste gevallen betrekking heeft op het ruile van unieke blogs. In sommige gevallen kan een auteur van een gastblog ook aangemerkt worden als ghostwriter.

Heeft linkbuilding SEO waarde

Linkbuilding heeft alleen SEO waarde als het op de juiste manier toegepast wordt. Linkbuilding hoeft niet betrekking te hebben op andere websites, omdat interne linkbuilding net zo belangrijk kan zijn voor internetondernemers. Websites die veel informatie bieden kunnen interne linkbuilding toepassen, waardoor zoekmachines de website beter leren kennen. Met andere woorden zal een website beter geïndexeerd worden door interne linkbuilding. De meeste linkbuilders zijn zoekende naar externe websites waarmee ze mogelijk kunnen linken. Het linken met externe websites is niet makkelijk omdat lang niet alle website-eigenaren hierop zitten te wachten. Er moet over het algemeen sprake zijn van gelijkwaardigheid wil iemand linken naar een andere website. Backlinks zijn qua SEO-waarde vandaag de dag nog steeds belangrijk, echter wel minder belangrijk dan dit vroeger het geval was. Over het algemeen zijn het alleen de kwalitatieve unieke links die een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de uiteindelijke vindbaarheid van websites. Goede linkbuilding draagt wel bij aan de domein-autoriteit van een website. Het is dan wel belangrijk om te kijken naar relevante links.

Online marketing en linkbuilding strategie

Een linkbuilding strategie opbouwen maakt onderdeel uit van online marketing. Relevante links van relevante websites, zorgt voor een hogere positie binnen de zoekmachines. Vooral relevante pagina's die linken naar je website kunnen een flinke boost geven in de ranking van je website. Voor linkbuilding strategie heb je geen echte technische kennis nodig, echter is het wel belangrijk om linkbuilding op de juiste manier toe te passen. Online marketing zelf is breder dan alleen linkbuilding toepassen. Online marketing heeft bijvoorbeeld ook betrekking op goede content.

Wat doet een linkbuilder:

Opleidingen tot linkbuilder

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot linkbuilder, anders dan het volgen van bijvoorbeeld de Hbo-opleiding HBO-ICT. Als linkbuilder is een geheel andere opleiding ook prima denkbaar, omdat voor de specifieke werkzaamheden linkbuilding geen echte opleiding nodig is. Wel moet een linkbuilder over de nodige ICT-kennis beschikken. Een linkbuilder kan bijvoorbeeld ook een marketing opleiding afgerond hebben, omdat linkbuilding ook marketing kan betreffen. Er zijn ook voldoende cursussen te vinden voor mensen die willen leren hoe je het beste kan linken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een linkbuilder werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een linkbuilder werkzaam zijn als allround ICT-medewerker binnen een ICT-bedrijf. Daarnaast kan een linkbuilder prima werkzaam zijn als ondernemer. Het is mogelijk dat een linkbuilder ook gezien kan worden als websitebouwer of als marketeer. Eigenlijk kan een linkbuilder binnen alle bedrijven wel werkzaam zijn, die actief zijn op het internet. In sommige gevallen kan een linkbuilder ook aangemerkt worden als webanalist. Zoals eerder omschreven kan het beroep linkbuilder over het algemeen niet gezien worden als fulltime functie, omdat de meeste linkbuilders ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden.

Competenties linkbuilder

De belangrijkste competentie van een linkbuilder is het gestructureerd werken, omdat het verzamelen van zoveel mogelijk linken meestal niet zal werken. Van een goede linkbuilder mag dan ook verwacht worden dat hij of zij goed onderzoek uitvoert voordat hij of zij aan het werk zal gaan. Daarnaast mag van een linkbuilder een commerciële instelling verwacht worden, omdat het verzamelen van linken gezien kan worden als commerciële werkzaamheden. Een andere belangrijke competentie voor een linkbuilder is dat de linkbuilder beschikt over goede communicatieve vaardigheden, omdat een linkbuilder veel moet communiceren met andere webmasters. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, overzicht, presteren, netwerken, doorzettingsvermogen, lef, secuur en ondernemend. Natuurlijk moet een goede linkbuilder ook over ICT-kennis beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als linkbuilder

Het arbeidsmarktperspectief als linkbuilder is niet echt van toepassing, omdat het beroep hiervoor niet specifiek genoeg is. Daarnaast zijn relatief gezien veel linkbuilders werkzaam als ondernemer en niet in loondienst werkzaam. Er bestaan als linkbuilder ook geen echte doorgroeimogelijkheden. De doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris linkbuilder

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als linkbuilder voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het beroep linkbuilder niet specifiek genoeg is. Zie voor een salarisindicatie de meer specifieke beroepen binnen de passende branche.

Read this information on Link builder in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Linkbuilder auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Creador de enlaces en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Linkbuilder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Linkbuilder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl