Webmaster

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een webmaster is de beheerder en/of de eigenaar van een bepaalde website. Iedereen die een website beheert op welke manier dan ook kan gezien worden als een webmaster. Een webmaster hoeft niet de eigenaar te zijn van een website om aangemerkt te kunnen worden als webmaster. De belangrijkste taak van een webmaster is het onderhouden van de website(s) en het geven van invulling aan websites. Het beroep webmaster kan qua moeilijkheid enorm verschillen, omdat een webmaster niet in alle gevallen een programmeur hoeft te zijn. Er bestaan ook voldoende websites die gebruikt kunnen worden zonder specifieke ICT-kennis als webmaster. Als een webmaster zelfstandig een website zal opbouwen vanaf niks is het wel erg belangrijk dat een webmaster over de juiste kennis beschikt. De term webmaster moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een webmaster ook werkzaamheden kan uitbesteden, afhankelijk van de soort website en werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan tekstschrijvers die de website namens de webmaster voorzien van de juiste content. Een ander voorbeeld kan weer zijn SEO specialisten die gespecialiseerd zijn in het vindbaar maken van artikelen voor de webmaster. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een webmaster het beste omschrijven als het up-to-date houden van websites, wat betrekking heeft op technische aspecten en op inhoudelijke aspecten. Het werken als webmaster is de afgelopen jaren stukken makkelijker geworden, omdat het fysiek bouwen van een website vaak niet meer nodig is. Wel kan het alsnog belangrijk zijn om een website aan te passen voor specifieke taken. Ook SEO kennis blijft belangrijk omdat het starten van een website verder niet veel te maken heeft met de uiteindelijke vindbaarheid van een website.

Het is dus niet zo dat een webmaster in alle gevallen een programmeur hoeft te zijn, omdat een webmaster ook gebruik kan maken van content-beheersystemen waardoor de webmaster niet zelf hoeft te programmeren. Als een webmaster wel verantwoordelijk is voor het programmeren van een website moet hij of zij wel over voldoende ICT-kennis beschikken. Afhankelijk van de soort website en de technische moeilijkheid van een website kan een webmaster ook aangemerkt worden als een software architect en als software engineer. Omdat het voor een webmaster belangrijk zal zijn dat de website ook daadwerkelijk gevonden wordt door bezoekers is een webmaster in veel gevallen ook aan te merken als SEO-specialist. SEO staat weer voor Search Engine Optimisation en heeft betrekking op het optimaliseren van teksten zodat ze beter geïndexeerd worden door de verschillende zoekmachines. Een belangrijk onderdeel hiervan is het regelmatig plaatsen van unieke content en het actief werken aan linkbuilding. Linkbuilding kan ook gedaan worden door het gastbloggen op andere websites. Hierdoor zal uiteindelijke de domein autoriteit van de website toenemen.

Beheren van een website

Het beren van een website is maatwerk voor iedere webmaster, omdat er veel verschillende soorten website bestaan die lang niet allemaal om heel veel beheerswerkzaamheden vragen. Hoeveel werk het precies is als webmaster om een website te beheren is dus afhankelijk van de soort website. Een webshop beheren als webmaster is bijvoorbeeld iets anders dan het beheren van een statische website als webmaster. Als het echte professionele websites betreft kan het beheren van een website weer een dagtaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan webredacties die iedere dag nieuwe content plaatsen omdat ze veel bezoekers hebben. Bezoekers komen over het algemeen alleen vaak terug op bepaalde websites als ze weten dat er steeds nieuwe content geplaatst wordt.

Werkzaamheden als webmaster

De werkzaamheden van een webmaster zijn ook weer sterk afhankelijk van de soort webmaster, omdat een webmaster er voor kan kiezen om alles zelf te doen, maar er ook voor kan kiezen om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Daarnaast is het niet zo dat een webmaster overal goed in hoeft te zijn. Het schrijven van teksten is bijvoorbeeld heel iets anders dan het bouwen en onderhouden van een website. Het zijn de professionele tekstschrijvers en/of copywriters die juist weer gespecialiseerd zijn in het schrijven van teksten. Ook het beheren van websites kan weer betrekking hebben op andere medewerkers, zoals een moderator. Een moderator moet gezien worden als een soort van toezichthouder.

Het onderhouden en verbeteren van websites is over het algemeen veel werk, omdat websites eigenlijk nooit klaar zijn. Er is steeds wel weer iets te verbeteren of te veranderen waardoor een website gebruikersvriendelijker zal worden. Een webmaster kan dus heel druk zijn op de achtergrond zonder dat de bezoekers dit zien of weten. Binnen de ICT bestaan er tegenwoordig veel verschillende beroepen die allemaal te maken hebben met het bouwen, het onderhouden en invulling geven aan websites. Voor welke werkzaamheden een webmaster precies verantwoordelijk zal zijn kan dan ook per webmaster verschillen. De meeste webmasters passen ook email marketing toe om potentiële bezoekers en/of kopers te benaderen.

Wat doet een webmaster:

Opleiding HBO-ICT:

Opleidingen tot webmaster

Er bestaan diverse geschikte opleidingen wanneer het aankomt op het beroep webmaster, zoals de Mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar en de Hbo-opleiding ICT. Een geheel andere opleiding die raakvlakken heeft met ICT, informatica of business is natuurlijk ook prima denkbaar. Ook een meer commerciële opleiding is zeker aan te raden voor de webmaster. Het beroep webmaster moet vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen een webmaster kan worden. Het is voor een webmaster niet noodzakelijk om een specifieke opleiding tot webmaster te volgen om te kunnen werken als webmaster. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende webmaster.

Bedrijven waar een webmaster werkzaam kan zijn

Een webmaster kan werkzaam zijn in alle denkbare branches voor uiteenlopende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsredacties, aan middenstanders, aan restauranthouders en aan franchisenemers. Daarnaast kan een webmaster werkzaam zijn als ondernemer en als internetondernemer. Een webmaster hoeft overigens niet voor bedrijven werkzaam te zijn, omdat iedereen een website kan beheren als webmaster.

Competenties webmaster

De competenties van een webmaster zijn niet zomaar aan te geven, omdat een webmaster betrekking kan hebben op iedereen die een website beheert. Het beheren van een professionele website betreft bijvoorbeeld andere competenties dan het beheren van een hobbywebsite. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat het belangrijk is dat een webmaster beschikt over ICT-kennis. Ook marketing is voor veel webmasters belangrijk, omdat ze bepaalde producten en/of diensten proberen te verkopen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, bijscholing, doorzettingsvermogen, innovatie, flexibiliteit, structuur en resultaatgerichtheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webmaster

Het arbeidsmarktperspectief als webmaster is geheel afhankelijk van de soort webmaster, omdat een echte webmaster over veel ICT-kennis zal moeten beschikken. Een goed opgeleide en ervaren ICT-specialist heeft over het algemeen geen enkele moeite met het vinden van werk. De doorgroeimogelijkheden als webmaster kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden of het starten van een eigen website als ondernemer. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de persoon, de competenties en het opleidingsniveau als webmaster.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webmaster

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden en salaris als webmaster, omdat een webmaster in alle denkbare branches werkzaam kan zijn. Ook kan het beroep webmaster van Mbo-niveau tot universitair niveau verschillen, waardoor het niet mogelijk is om een salarisindicatie te geven voor het beroep webmaster. Daarnaast hoeft een webmaster niet bedrijfsmatig actief te zijn omdat iedereen een website kan starten en beheren.

Read this information on Webmaster in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Webmaster auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Webmaster en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Webmaster

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Webmaster bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl