Content manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep content manager
Werken als content manager
Werkzaamheden content manager
Content management
Wat doet een content manager?
Beroepsfilm content manager:
Opleidingen tot content manager
Bedrijven waar een content manager werkzaam kan zijn
Competenties content manager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als content manager
Arbeidsvoorwaarden en salaris content manager
Eigen bedrijf starten als Content manager
Boekhoudprogramma vergelijken Content manager

Beroep content manager

Een content manager geeft leiding aan de marketingafdeling of andere afdeling, die verantwoordelijk is voor het maken en plaatsen van content. Als content manager geef je over het algemeen leiding aan één of meerdere redacteuren of tekstschrijvers. De belangrijkste werkzaamheden van een content manager zijn het aansturen van de verschillende medewerkers, het controleren van de content en het beheren van de websites of bedrukte media qua huisstijl. Ook eventuele videofilmpjes en foto's die gebruikt worden bij de content vallen onder de verantwoordelijkheid van de content manager. Een content manager geeft dus sturing en leiding aan één of meerdere webredacteuren of andere medewerkers. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een content manager is het redigeren van teksten als dat nodig is en het houden van toezicht. Het houden van toezicht heeft voornamelijk betrekking op de huisstijl (vormgeving) van internetartikelen en bedrukte media. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaalde website of bedrukte media op jongeren gericht is en dat de gebruikte content en vormgeving bij deze doelgroep moet aansluiten. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een content manager het beste omschrijven als het beheren en toezien op informatie. Het beroep content manager moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een content manager actief kan zijn voor verschillende soorten bedrijven en organisaties, waarbinnen content belangrijk is. Content is niet alleen binnen de marketing belangrijk. Tegenwoordig zal een content manager in veel gevallen te maken hebben met het internet. Dit neemt niet weg dat er ook sprake kan zijn van gedrukte content. Zoals eerder omschreven heeft content niet alleen betrekking op geschreven content. Ook foto's en filmpjes kunnen aangemerkt worden als content.

Werken als content manager

De content manager is bij steeds meer bedrijven te vinden, omdat het internet en de internetpagina van een organisatie steeds belangrijker aan het worden zijn voor bedrijven. De content manager is dus verantwoordelijk voor de inhoud van de website en alles wat verder met content te maken heeft. Zo is de content manager meestal ook verantwoordelijk voor berichtgevingen op externe website zoals de bekende sociale media websites. Ondanks dat de content manager verantwoordelijk is voor content van een bepaalde website is deze meestal niet betrokken bij technische werking van een website, omdat hiervoor weer andere specialisten zijn. Dit kan natuurlijk wel per organisatie verschillen. Het is wel zo dat een content manager nieuwe ideeën kan opperen die door websitebouwers uitgewerkt kunnen worden. In de meeste gevallen zal je als content manager te maken hebben met verschillende medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan copywriters, tekstschrijvers, redacteuren en andere soorten redactiemedewerkers. Daarnaast is het denkbaar dat je als content manager beschikt over een beeldredacteur. Beeldredacteurs zijn over het algemeen alleen werkzaam voor de grotere mediabedrijven.

Werkzaamheden content manager

De werkzaamheden van een content manager hebben veel weg van de werkzaamheden van een hoofdredacteur, met als belangrijkste verschil dat de content manager verantwoordelijk is voor het online gedeelte. Een andere benaming voor een content manager is ook wel webredacteur. De werkzaamheden van een content manager zijn gericht op het internet en hebben te maken met de content en de huisstijl van een organisatie. Daarnaast is de content manager verantwoordelijk voor het actueel houden van informatie en het gebruik van de juiste banners, foto's en videofilmpjes. Wanneer een bepaalde website gebruikmaakt van forums is het ook de verantwoordelijkheid van de content manager dat deze op een normale manier gebruikt worden. Dit betekent dat kwetsende of niet relevante opmerkingen verwijderd worden. Wanneer het een commerciële website betreft kan de content manager ook verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van reclamecampagnes. Denk bijvoorbeeld aan content marketing. Een content manager heeft meestal ook veel te maken met email marketing.

Content management

Binnen onlinemarketing heeft content management een belangrijke rol. Goede content management kan de interactie en betrokkenheid van de doelgroep enorm vergroten. Daarnaast kan content management helpen bij het opbouwen van meer online autoriteit. Content managers zijn vaak actief met betrekking tot een website analyseren en het volgen van de nieuwe ontwikkelingen. Voor content managers is het ook belangrijk dat de boodschap van het bedrijf op alle kanalen goed overkomt en dat de inhoudelijke kant past bij de doelgroep. Ook technische kennis is belangrijk, evenals het op de hoogte blijven. Een content manager moet daarnaast over een creatieve geest beschikken.

Wat doet een content manager?

Een contentmanager is verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van content (inhoud) voor digitale platforms, zoals websites, blogs, sociale media en andere online kanalen. Hun belangrijkste doel is om hoogwaardige en relevante content te creëren en te leveren die aansluit bij de behoeften en interesses van de doelgroep. Hier zijn enkele specifieke taken en verantwoordelijkheden van een contentmanager:

  • Contentstrategie ontwikkelen: Contentmanagers werken aan het opstellen van een contentstrategie die de doelen en doelstellingen van het bedrijf weerspiegelt. Ze identificeren de doelgroep, bepalen de tone of voice en stellen de belangrijkste boodschappen vast die moeten worden gecommuniceerd.
  • Contentplanning en creatie: Contentmanagers zijn betrokken bij het plannen en creëren van diverse soorten content, zoals artikelen, blogposts, video's, infographics, sociale media-updates en meer. Ze werken samen met schrijvers, ontwerpers en andere creatieve professionals om inhoud van hoge kwaliteit te produceren die aantrekkelijk is voor de doelgroep.
  • Contentbeheer: Contentmanagers beheren de content op verschillende platforms en zorgen ervoor dat deze up-to-date, consistent en relevant is. Ze kunnen contentbeheersystemen gebruiken om inhoud te publiceren, bewerken en organiseren. Ze monitoren ook de prestaties van de content en passen deze aan op basis van analysegegevens en feedback van gebruikers. De content beheerder kan ook de content manager betreffen.
  • SEO-optimalisatie: Contentmanagers hebben kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en passen deze principes toe bij het creëren van content. Ze optimaliseren de inhoud om beter zichtbaar te zijn in zoekmachines en meer organisch verkeer aan te trekken.
  • Contentpromotie: Naast het creëren van content zorgen contentmanagers ervoor dat deze effectief wordt gepromoot via verschillende kanalen. Ze maken gebruik van sociale media, e-mailmarketing, nieuwsbrieven en andere marketingmiddelen om de verspreiding en het bereik van de content te vergroten.
  • Analyse en rapportage: Contentmanagers analyseren de prestaties van de content aan de hand van verschillende statistieken, zoals paginaweergaven, betrokkenheid van gebruikers, conversieratio's en meer. Ze rapporteren deze gegevens aan belanghebbenden en gebruiken de inzichten om de contentstrategie te optimaliseren en betere resultaten te behalen.

Kortom, een contentmanager is verantwoordelijk voor het strategisch plannen, creëren, beheren en promoten van content om de online aanwezigheid en betrokkenheid van een organisatie te vergroten. Ze spelen een cruciale rol in het opbouwen van merkbekendheid, het aantrekken van publiek en het bieden van waardevolle informatie aan de doelgroep.

Beroepsfilm content manager:

Opleidingen tot content manager

Er bestaan geen specifieke opleiding tot content manager via gewone scholen. Een content manager is doorgaans een redacteur of tekstschrijver die een journalistieke opleiding genoten heeft. Een passende opleiding voor het beroep content manager is dan ook de hbo-opleiding Journalistiek. Omdat een content manager doorgaans ook over een commerciële instelling zal moeten beschikken behoort ook de hbo-opleiding Commerciële Economie tot de mogelijkheden. Welke opleiding een content manager precies genoten heeft kan per content manager verschillen, maar over het algemeen zal dit wel minimaal op Hbo-niveau zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je een eigen bedrijf gaat starten als zzp'er, dan is het nodig om een eigen boekhouding op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit tegenwoordig door het gebruiken van een boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een content manager werkzaam kan zijn

Een content manager kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven, instellingen en overheden die te maken hebben met content. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten die handleidingen maken voor producenten, aan marketingbureaus en aan dagbladuitgevers. Daarnaast kan een content manager werken binnen een webredactie. In veel gevallen zal een content manager ook met online content te maken hebben, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Eigenlijk kan een content manager tegenwoordig overal wel werkzaam zijn, omdat content voor veel organisaties belangrijk is. Denk bijvoorbeeld ook aan grote middenstanders en aan reisbureaus, die sterk afhankelijk kunnen zijn van goede content.

Competenties content manager

De competenties als content manager kunnen per organisatie verschillen, omdat het doel van een website per organisatie kan verschillen. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een bepaalde organisatie alleen informatie wil delen met mensen en dat een andere organisatie juist meer commerciële motieven heeft. Echter, we kunnen in het algemeen stellen dat een content manager creatief moet zijn en over managementvaardigheden moet beschikken. Daarnaast moet een content manager tekstueel gezien goed onderlegd zijn. Andere belangrijke woorden als content manager zijn samenwerken, netwerken, inzicht, communicatie, secuur, plannen en organiseren. Een content manager hoeft doorgaans niet zelf te kunnen programmeren, maar dit is natuurlijk wel meegenomen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als content manager

Het arbeidsmarktperspectief als content manager is over het algemeen redelijk te noemen. Er zijn steeds meer bedrijven die gebruikmaken van content managers, maar de functie content manager is ook redelijk populair en het zijn meestal interne medewerkers die doorgroeien tot de functie content manager. De doorgroeimogelijkheden als content manager zijn afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau en kunnen per organisatie verschillen. Een goede content manager kan bijvoorbeeld doorgroeien naar een andere of grotere organisatie, waarbinnen je meer mensen zal aansturen. Daarnaast kan het starten van je eigen bedrijf gezien worden als doorgroeien binnen je carrière. Een mogelijke vervolgfunctie kan de functie hoofdredacteur zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris content manager

Voor het beroep content manager zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven en overheden werkzaam kan zijn in verschillende branches. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Een content manager met een afgeronde hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen in loondienst tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een content manager die werkzaam is als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, mits deze voldoende opdrachten binnen weet te halen. In dat geval kan het salaris content manager behoorlijk oplopen.

Eigen bedrijf starten als Content manager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Content manager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Content manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Content manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Content manager.

Mijnzzp.nl