Team Mijnzzp

Domain Rating

Het is belangrijk dat je website een goede domain rating heeft. Hiermee kan je de vindbaarheid op het internet verbeteren. Domain rating is een cijfer van Ahrefs tussen de 1 en 100 waarbij 100 het hoogst haalbare is. Een goede domain rating is belangrijk voor een website, maar waarom? Hieronder leggen we uit wat een goede domain rating is, welke factoren hieraan bijdragen en welke manieren er bestaan om de rating te verbeteren.

Ahrefs domain rating

Een hoge domain rating zorgt ervoor dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt. Wanneer je een lage domain rating hebt, kan dit leiden tot een minder hoge positie in de zoekresultaten. Ahrefs zegt dat het met hun domain rating mogelijk is om te bepalen hoe goed je in Google word gevonden. Ahrefs domain rating is belangrijk wanneer we het hebben over zoekmachine optimalisatie (SEO).

Er zijn veel webmasters die kijken naar de domain rating (DR) om de concurrenten voor te kunnen blijven. Hoe hoger de domain rating is, hoe moeilijker het is om de domain authority verder te verhogen. De domain authority verhogen van 40 naar 50 is veel moeilijker dan de domain rating verhogen van 20 naar 30.

Opbouw domain rating

Ahrefs domain rating bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is de belangrijkste factor het aantal links naar je website. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het aantal unieke domeinen dat verwijst naar je website en het aantal pagina’s op die domeinen. Hoe meer backlinks je hebt, hoe hoger je domain rating zal zijn. De kwaliteit van de backlinks is ook belangrijk. Een backlink van een website met een hoge domain rating heeft meer waarde dan een link van een website met een lage domain rating.

Ook het soort backlink is van invloed op de domain rating. Een dofollow backlink geeft namelijk meer autoriteit door dan een nofollow link. Een andere factor die meeweegt in de domain rating is het aantal social shares. Hoe meer mensen je bericht delen, hoe hoger je domain rating zal worden. Tot slot wordt ook het aandeel van zoekwoorden meegenomen in de domain rating. De logaritmische schaal van Ahrefs is gebaseerd op deze factoren.

Wat is een goede domain rank?

Een domain authority (DA) van minimaal 30 is een goede indicator dat je website bekendheid geniet en hoger scoort dan de meeste websites. Een domain rating van 50 of hoger toont aan dat jouw website bovengemiddeld presteert in vergelijking met andere websites. Je website scoort in dat geval meestal goed in de zoekmachine van Google.

Een domain rating van 50 of meer is meestal niet alleen te behalen door linkbuilding toe te passen. Hiervoor zul je ook veel artikelen moeten publiceren, en moeten beschikken over een hoge trust flow. De trust flow is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van links. Een website met veel spam links zal waarschijnlijk een lage trust flow score hebben en dus ook een lage domain rating.

Wat te doen om je domain authority te verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om je domain rating te verbeteren. Zo kan je ervoor kiezen om het aantal backlinks naar je website te vergroten. Ahrefs berekent het aantal backlinks naar je website op basis van het aantal backlinks in de database. Het is dus belangrijk dat je nieuwe backlinks toevoegt aan de Ahrefs database. Je kan ook kiezen voor linkbuilding door artikelen te publiceren op andere websites. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede relatie onderhoudt met de website-eigenaar en dat je originele content biedt. Backlinks van hoge DR websites hebben meer waarde dan backlinks van lage DR websites.

Een andere manier om je domain rating te verbeteren, is door het aandeel van zoekwoorden in je website te verhogen. Door goed geoptimaliseerde pagina’s met veel zoekwoorden te publiceren, zal je domain rating verbeteren. Het laten groeien van de website autoriteit is mogelijk door het opbouwen van een backlink profiel. Het is wel belangrijk dat je een natuurlijk backlink profiel opbouwt. Een backlinkprofiel uit alleen startpagina's is onnatuurlijk en Google zal deze backlinks als spam herkennen. Kwaliteit is namelijk veel belangrijker dan kwantiteit.

Bovendien is het belangrijk dat je vaak schrijft (minimaal een keer per week). Het tonen van frequente updates op je website zal de autoriteit van jouw website verhogen. Zoekmachines houden van updates en waardevolle content. Voor Google is dit een waardevolle indicatie dat je website belangrijk is.

Verwijzende domeinen

Ahrefs rank kijkt ook zeker naar de unieke domeinen die linken naar jouw website. Backlinks van veel verschillende unieke domeinen geven op een logaritmische schaal aan dat je backlinks natuurlijk verkregen zijn. Hoeveel unieke domeinen linken naar jouw website is namelijk moeilijk te beïnvloeden. Hierdoor is dit een belangrijke factor binnen het algoritme van Ahrefs. Een hoge autoriteit is dus ook sterk afhankelijk van het aantal verwijzende domeinen. Met andere woorden is de URL rating ook afhankelijk van het aantal verwijzende domeinen.

Wat is mijn DR?

Je eigen website autoriteit kun je eenvoudig controleren met de domain rating (DR) tool van Ahrefs. Ahrefs DR tool is een gratis tool die je snel en gemakkelijk helpt om de autoriteit van jouw website te bepalen. Met behulp van dit instrument kun je ook andere websites scannen en zoekopdrachten instellen op basis van land, taal en branche. Om je website echt goed te kunnen controleren zul je wel een abonnement moeten afsluiten.

Maar hoe verhoog ik mijn domein autoriteit?

De domain rating (DR) is sterk afhankelijk van het aantal unieke en het soort websites dat linkt naar je domein. Dit speelt een belangrijke rol, evenals de correlatie met je website. Een manier waarop je jouw domain rating kunt verbeteren is door het toepassen van linkbuilding. In dat geval is het wel belangrijk om te kiezen voor domeinen die beschikken over autoriteit. Backlinks van startpagina's zijn niet per se slecht, echter is het verkrijgen van backlinks van echte websites veel waardevoller. De autoriteit van echte websites is meestal hoger. Hierdoor kun je de eigen ranking op een positieve manier beïnvloeden. Vergeet overigens niet om ook je eigen website te blijven optimaliseren. Een hoge score is niet alleen afhankelijk van het aantal backlinks.

Snel de DR score verbeteren

Er zijn trucjes om de website autoriteit snel te verhogen. Om de DR score snel te verbeteren kun je bijvoorbeeld heel veel backlinks laten opnemen. Hierdoor kan de website autoriteit snel groeien. Ahrefs rank zal dit in de meeste gevallen oppikken en zal je website hoger ranken. Een groot nadeel hiervan is dat de trust flow snel kan dalen. De trust flow is een belangrijke indicatie van de kwaliteit. Voordat je aan de slag gaat met het verhogen van de website autoriteit is het daarom goed om eerst even na te denken.

Autoriteit Ahrefs, MOZ en Google

Staar je als webmaster niet blind op de autoriteit van Ahrefs. De autoriteit van Ahrefs is een indicatie van je website. Dit is ook het geval wanneer we het hebben over MOZ. Ahrefs en MOZ zijn niet van Google en de autoriteit is dus niet 100% betrouwbaar. Een website met een relatief lage domain rating kan alsnog over veel autoriteit beschikken en veel verkeer aantrekken. Een hogere score dan de concurrenten kan wel een belangrijke rol spelen binnen het algoritme van Google. Het is dus belangrijk om naar de algemene autoriteit te kijken en niet specifiek naar de linken alleen.

Wat is een waardevolle backlink?

Waardevolle backlinks zijn links die je bijvoorbeeld via een artikel kunt verkrijgen. Het is wel belangrijk om eerst de autoriteit van deze domein te controleren en te beoordelen. Ook hier geldt weer, hoe hoger de autoriteit van het domein, hoe waardevoller de link. De autoriteit kun je gemakkelijk via tools als Ahrefs meten. Een waardevolle backlink is in de meeste gevallen niet eenvoudig te verkrijgen. In de meeste gevallen zul je een waardevolle backlink moeten verdienen of moeten kopen.

Hoe meer linken, hoe beter

De score en autoriteit van je website draait niet om het aantal backlinks. Het draait veel meer om hoeveel unieke domeinen links opgenomen hebben naar je website. Daarnaast moet er sprake zijn van oorzakelijk verband tussen de domeinen. Waardevolle sites linken niet zomaar naar je website en ook een link van een website met autoriteit is niet per se goed. Uitgaande links naar je website zijn belangrijk, maar een goede score en hoge autoriteit is hiervan niet alleen afhankelijk.

Is een goede domain rating belangrijk?

De score van een domein is niet voor iedereen even belangrijk. Ben je veel actief op het internet en heb je een website? Dan is de kans groot dat je hier wel belangstelling in hebt. Vooral voor webshops en andere bedrijven die producten of diensten verkopen is de score van een domein erg belangrijk. Een goede score zorgt voor meer bezoekers en uiteindelijk ook voor betere omzetten.

Conclusie

De rankings en scores van je website zijn een indicatie van de algemene prestaties. De berekening van Ahrefs staat wel los van Google. Blijf vooral je eigen manier toepassen om je website beter vindbaar te maken. Dat betreft is het ook niet slim om je alleen bezig te houden met linkbuilding. Het verhogen van het maandelijks verkeer is bijvoorbeeld veel meer afhankelijk van goede content. Andere sites linken dan meestal vanzelf naar je website.

Mijnzzp.nl