Beeldredacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beeldredacteur is een redacteur die gespecialiseerd is fotografisch materiaal en andere vormen van afbeeldingen, inclusief de opmaak van pagina's. Het beroep beeldredacteur maakt onderdeel uit van het totale redactiewerk. Als beeldredacteur werk je eigenlijk met alle vormen van afbeeldingen en niet alleen met foto's. Denk bijvoorbeeld ook aan animaties, illustraties, infographics en aan video's. Ook het zelfstandig maken van beeldmateriaal komt als beeldredacteur zeker voor, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De belangrijkste taak van een beeldredacteur is het zoeken en selecteren van het beste beeldmateriaal dat past bij een nieuwsartikel of ander soort artikel. Ook het geven van opdracht aan andere specialisten zoals aan een persfotograaf om passende foto's te maken voor een artikel behoort tot de werkzaamheden van een beeldredacteur. Om als beeldredacteur op een goede manier werkzaam te kunnen zijn is het belangrijk dat een beeldredacteur over goede kennis beschikt van verschillende beeldtalen, omdat afbeeldingen in kranten anders kunnen overkomen dan afbeeldingen die op het internet geplaatst worden of op sociale media. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een beeldredacteur het beste omschrijven als het verzorgen van de beste afbeeldingen bij artikelen.

Het beroep beeldredacteur heeft dus alles met multimedia te maken op verschillende manieren. Het is de beeldredacteur die de juiste afbeeldingen zal selecteren en het is de beeldredacteur die de opmaak zal verzorgen van de afbeeldingen. Een beeldredacteur werkt niet alleen met foto's maar met alle mogelijke afbeeldingen. Omdat een beeldredacteur met verschillende soorten afbeeldingen zal werken krijgt een beeldredacteur ook te maken met diverse andere specialisten zoals een persfotograaf, een multimedia vormgever, een illustrator en bijvoorbeeld een cameraman of verslaggever, die op verzoek van de beeldredacteur bepaalde werkzaamheden uitvoeren om beeldmateriaal aan te leveren. Het is de beeldredacteur die over het algemeen precies weet voor welk beeldmateriaal de juiste specialist ingeschakeld zal moeten worden.

Een beeldredacteur is over het algemeen ook het aanspreekpunt van fotografen, stylisten, visagisten en andere mogelijke betrokken partijen als het aankomt op het maken van beeldmateriaal. Ook het onderhouden van contacten met de opdrachtgever is een taak van de beeldredacteur. Omdat het laten maken van beeldmateriaal geld kost is het ook de beeldredacteur die toeziet op de budgetten. Een beeldredacteur kan dus ook gezien worden als een onderhandelaar die prijsafspraken maakt met alle betrokken partijen.

Beeldmateriaal vinden en gebruiken

Beeldredacteurs hoeven niet in alle gevallen beeldmateriaal te laten maken, omdat er ook speciale beeldbanken zijn die nieuwsredacties kunnen voorzien van beeldmateriaal. Ook beschikken de meeste mediabedrijven over een eigen databank met afbeeldingen die gebruikt kunnen worden binnen hun artikelen. In alle gevallen is het wel belangrijk als beeldredacteur om de gebruikte afbeeldingen te controleren op mogelijke rechten voordat de afbeeldingen gepubliceerd worden, om problemen te voorkomen. Een beeldredacteur is dan ook in veel gevallen verantwoordelijk voor het beheren van het beeldarchief. Het beheren van het beeldarchief heeft niet allen betrekking op het gebruiken van rechtenvrije afbeeldingen maar ook op kwaliteitsbewaking met betrekking tot de afbeeldingen in het beeldarchief.

Wat doet een beeldredacteur allemaal

Een beeldredacteur is niet alleen verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste afbeeldingen. Een beeldredacteur is ook betrokken bij andere werkzaamheden zoals het opmaken van artikelen, het onderhouden van contacten met opdrachtgevers en andere specialisten, het overleggen met de hoofdredacteur, het opmaken van nieuwsbrieven, het plaatsen van artikelen met betrekking tot sociale media en het maken van prijsafspraken. Het beroep beeldredacteur is dus een veelzijdig beroep dat meer inhoudt dan het alleen vinden van geschikte afbeeldingen.

Beroep beeldredacteur:

Beroep beeldredacteur:

Opleidingen tot beeldredacteur

Er bestaan diverse geschikte opleidingsmogelijkheden tot beeldredacteur , zoals de Hbo-opleiding journalistiek of de Hbo-opleiding communicatie. Ook de universitaire studie communicatiewetenschap is aan te merken als een geschikte studie. Over het algemeen is het beroep beeldredacteur toegankelijk vanaf Mbo-niveau vier, echter verlangen de meeste grote mediabedrijven minimaal een Hbo-opleiding. Op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker aangemerkt worden als een geschikte opleiding. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat iemand beschikt over de juiste kennis en werkervaring voordat het beroep beeldredacteur toegankelijk zal zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een beeldredacteur werkzaam kan zijn

Als beeldredacteur kan je voor verschillende bedrijven in de mediabranche werkzaam zijn, zoals krantenuitgevers, vakbladenuitgevers, lokale nieuwsuitgevers, televisieomroepen en voor websites gericht op nieuws. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een beeldredacteur werkzaam zal zijn voor andere bedrijven die met media te maken hebben. In het algemeen zal een beeldredacteur werkzaam zijn voor een communicatiebedrijf, een mediabedrijf of een reclamebureau.

Competenties beeldredacteur

De belangrijkste competentie van een beeldredacteur is wellicht nog wel creativiteit, omdat het vinden of laten maken van de juiste afbeeldingen om creativiteit zal vragen. Daarnaast is ook juridische kennis aan te merken als belangrijke competentie. Ook communicatie is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat je met veel verschillende specialisten en afdelingen samen zal moeten werken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, analyseren, besluitvaardigheid, klantgerichtheid, kritisch, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, stressbestendigheid en presteren. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een beeldredacteur ook commercieel is zijn met betrekking tot het bewaken van budgetten en het kunnen onderhandelen over prijzen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beeldredacteur

Voor een goed opgeleide beeldredacteur is het doorgaans niet heel moeilijk om werk te krijgen, maar ervaring en kennis spelen wel een grote rol binnen dit beroep. Daarnaast zijn er grote verschillen mogelijk binnen het beroep beeldredacteur qua verantwoordelijkheden. Zo zullen de functie-eisen van een lokale krant anders zijn dan die van een landelijke krant. De doorgroeimogelijkheden als beeldredacteur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden als beeldredacteur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beeldredacteur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep beeldredacteur, omdat je voor verschillende uitgevers binnen de mediabranche werkzaam kan zijn. Het salaris als beeldredacteur kan erg verschillen, omdat de verantwoordelijkheden ook erg kunnen verschillen. Over het algemeen zal een beeldredacteur een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl