Beeldredacteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een beeldredacteur is een redacteur die zich gespecialiseerd heeft in fotografisch materiaal en andere vormen van afbeeldingen, inclusief de opmaak van pagina's. Als beeldredacteur werk je eigenlijk met alle vormen van afbeeldingen en niet alleen met foto's. Denk bijvoorbeeld ook aan animaties, illustraties, infographics en aan video's. Ook het zelfstandig ontwerpen en maken van beeldmateriaal komt als beeldredacteur voor, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De belangrijkste taak van een beeldredacteur is het zoeken en selecteren van het beste beeldmateriaal dat past bij een nieuwsartikel of ander soort artikel. Dit kan zowel gedrukte media als online-media betreffen. Daarnaast is het denkbaar dat een beeldredacteur gebruikmaakt van externe vaklieden om aan het juiste beeldmateriaal te komen. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een persfotograaf, die in opdracht van de beeldredacteur de juiste foto's maakt. Om als beeldredacteur op een goede manier werkzaam te kunnen zijn is het belangrijk dat een beeldredacteur over voldoende kennis beschikt van verschillende beeldtalen, omdat afbeeldingen in kranten anders overkomen dan afbeeldingen, die op het internet geplaatst worden of op sociale media. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een beeldredacteur het beste omschrijven als het verzorgen van de beste afbeeldingen bij artikelen. Als beeldredacteur ben je een belangrijke aanvulling op de redactie, omdat het selecteren en opmaken van de juiste afbeeldingen belangrijk is. Andere werkzaamheden die tot het takenpakket behoren van de beeldredacteur zijn het regelen van alle rechten met betrekking tot beeldmateriaal en het archiveren van beeldmateriaal. Zoals als eerder omschreven is het niet zo dat een beeldredacteur alleen te maken heeft met stilstaande afbeeldingen. Een beeldredacteur kan ook te maken hebben met animaties en video's.

Het beroep beeldredacteur heeft dus alles met multimedia te maken op verschillende manieren. Het is de beeldredacteur die de juiste afbeeldingen zal selecteren en het is de beeldredacteur die de opmaak zal verzorgen van de afbeeldingen. Een beeldredacteur werkt niet alleen met foto's, maar met alle mogelijke afbeeldingen. Omdat een beeldredacteur met verschillende soorten afbeeldingen zal werken krijgt een beeldredacteur ook te maken met diverse andere specialisten zoals een persfotograaf, een multimedia vormgever, een illustrator en bijvoorbeeld een cameraman of verslaggever, die op verzoek van de beeldredacteur bepaalde werkzaamheden uitvoeren om beeldmateriaal aan te leveren. Het is de beeldredacteur die over het algemeen precies weet voor welk beeldmateriaal de juiste specialist ingeschakeld zal moeten worden. Een beeldredacteur is over het algemeen ook het aanspreekpunt van fotografen, stylisten, visagisten en andere mogelijke betrokken partijen als het aankomt op het maken van beeldmateriaal. Ook het onderhouden van contacten met de opdrachtgever is een taak van de beeldredacteur. Omdat het laten maken van beeldmateriaal geld kost is het ook de beeldredacteur die toeziet op de budgetten. Een beeldredacteur kan dus ook gezien worden als een onderhandelaar die prijsafspraken maakt met alle betrokken partijen.

Beeldmateriaal vinden en gebruiken

Beeldredacteurs hoeven niet in alle gevallen beeldmateriaal te laten maken, omdat er ook speciale beeldbanken zijn die nieuwsredacties kunnen voorzien van beeldmateriaal. Ook beschikken de meeste mediabedrijven over een eigen databank met afbeeldingen die gebruikt kunnen worden binnen hun artikelen. In alle gevallen is het wel belangrijk als beeldredacteur om de gebruikte afbeeldingen te controleren op mogelijke rechten voordat de afbeeldingen gepubliceerd worden, om problemen te voorkomen. Een beeldredacteur is dan ook in veel gevallen verantwoordelijk voor het beheren van het beeldarchief. Het beheren van het beeldarchief heeft niet allen betrekking op het gebruiken van rechtenvrije afbeeldingen, maar ook op kwaliteitsbewaking met betrekking tot de afbeeldingen in het beeldarchief.

Wat doet een beeldredacteur allemaal

Een beeldredacteur is niet alleen verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste afbeeldingen. Een beeldredacteur is ook betrokken bij andere werkzaamheden zoals het opmaken van artikelen, het onderhouden van contacten met opdrachtgevers en andere specialisten, het overleggen met de hoofdredacteur, het opmaken van nieuwsbrieven, het plaatsen van artikelen met betrekking tot sociale media en het maken van prijsafspraken. Het beroep beeldredacteur is dus een veelzijdig beroep dat meer inhoudt dan het alleen vinden van geschikte afbeeldingen. Ook het laten maken van infographics of video's door andere vaklieden kan tot de verantwoordelijk behoren van de beeldredacteur.

Wat doet een beeldredacteur:

Beroep beeldredacteur:

Opleidingen tot beeldredacteur

Er bestaan diverse geschikte opleidingsmogelijkheden tot beeldredacteur, zoals de Hbo-opleiding journalistiek of de Hbo-opleiding communicatie. Ook de universitaire studie communicatiewetenschap is aan te merken als een geschikte studie. Over het algemeen is het beroep beeldredacteur toegankelijk vanaf Mbo-niveau vier, echter verlangen de meeste grote mediabedrijven minimaal een Hbo-opleiding. Op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker aangemerkt worden als een geschikte opleiding. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat iemand beschikt over de juiste kennis en werkervaring voordat het beroep beeldredacteur toegankelijk zal zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een beeldredacteur werkzaam kan zijn

Als beeldredacteur kan je voor verschillende bedrijven in de mediabranche werkzaam zijn, zoals uitgevers, krantenuitgevers, vakbladenuitgevers, lokale nieuwsuitgevers, televisieomroepen en voor online-media bedrijven, die gebruikmaken van websites. Daarnaast is het denkbaar dat een beeldredacteur werkzaam is voor andere bedrijven, die met media te maken hebben. In het algemeen zal een beeldredacteur werkzaam zijn voor een communicatiebedrijf, een mediabedrijf of een reclamebureau. Als een beeldredacteur veel te maken heeft met video kan ook de benaming filmproductie specialist van toepassing zijn. Een meer algemene benaming voor beeldredacteur kan ook zijn redactiemedewerker.

Competenties beeldredacteur

De belangrijkste competentie van een beeldredacteur is creativiteit, omdat het vinden of laten maken van de juiste afbeeldingen om de nodige creativiteit vraagt. Daarnaast is juridische kennis aan te merken als belangrijke competentie, omdat een beeldredacteur te maken heeft met auteursrechten. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende medewerkers en externe partijen. Ook een commerciële instelling kan als beeldredacteur kan belangrijk zijn. Dit is vooral het geval als je regelmatig andere vaklieden zal inhuren voor opdrachten. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, analyseren, inspiratie, besluitvaardigheid, klantgerichtheid, kritisch, doorzettingsvermogen, plannen, flexibiliteit, stressbestendigheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beeldredacteur

Het arbeidsmarktperspectief van een beeldredacteur is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het zo dat het beroep beeldredacteur niet binnen alle mediaredacties voorkomt. Het zijn over het algemeen alleen de grote redacties, die gebruikmaken van een beeldredacteur. De doorgroeimogelijkheden van een beeldredacteur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden binnen de redactie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beeldredacteur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep beeldredacteur, omdat je voor verschillende uitgevers binnen de mediabranche werkzaam kan zijn. Het salaris als beeldredacteur kan erg verschillen, omdat de verantwoordelijkheden ook erg kunnen verschillen. Over het algemeen zal een beeldredacteur een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden.

Read this information on Image editor in English.

Lea esta informaciĆ³n sobre Editor de imagenes en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Beeldredacteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Beeldredacteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl