Multimedia vormgever

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een multimedia vormgever is werkzaam binnen de grafische sector en is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met multimediaproducten te maken hebben. Multimediaproducten zijn bijvoorbeeld stilstaande plaatjes en animaties, die getoond kunnen worden met of zonder geluid. Als multimedia vormgever ben je dus een vormgever die plaatjes of animaties combineert met een tekst en geluid, op een passende manier. Deze animaties kunnen voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden, zoals voor een website, voor reclamedoeleinden of voor games. Als multimedia vormgever werk je eigenlijk alleen achter de computer, waarbij je verschillende programma's zal gebruiken. Het beroep multimedia vormgever is een beroep waarbinnen creativiteit een belangrijke rol speelt. Een multimedia vormgever is geen programmeur, maar toch is het wel belangrijk dat de multimedia vormgever ook over technische kennis beschikt. Als multimedia vormgever geef je vorm aan multimedia producten, die variëren van eenvoudige presentaties tot omvangrijke en gecompliceerde multimediale interactieve producten. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een multimedia vormgever het beste omschrijven als het ontwerpen en maken van interactieve producties die voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan computergames, websites en aan videoproducties. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat stilstaande plaatjes en animaties een duidelijke boodschap moeten overbrengen die past bij de doelstelling. Een multimedia vormgever kan ook verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van apps voor smartphones en tablets.

Tijdens de opleiding multimedia vormgever leer je als uitvoerend vormgever volgens een gegeven concept de verschillende multimedia te integreren tot een nieuwe, op zichzelf staande vorm. Je wordt opgeleid als vormgever van digitale producten. Met behulp van moderne computers en programmatuur geef je vorm aan de enorme hoeveelheid informatie die tegenwoordig in digitale vorm beschikbaar is. Zo zal je tijdens de opleiding leren hoe je animaties en interfaces moet maken en hoe je beeld, tekst en geluid kunt bewerken. Een multimedia vormgever zal veel met programma's moeten werken zoals Flash, Fotoshop en Illustrator. Om deze programma's goed te beheersen moet er veel geoefend worden, omdat het niet de meest eenvoudige programma's zijn. Het bedenken en maken van beelden is meestal geen simpele opgave, omdat er steeds iets nieuws verwacht zal worden van een multimedia vormgever. Iedere opdracht is weer anders en is een uitdaging als multimedia vormgever. Een van de belangrijkste eigenschappen om als multimedia vormgever te kunnen werken is dan ook creativiteit. Tegenwoordig bestaat het vak als vormgever bijna alleen nog uit het werken met computers, op het maken van de ruwe schetsen na.

Als multimedia vormgever ben je dus een creatief vakman of vakvrouw die te maken kan krijgen met gedrukte media en digitale media. Als multimedia vormgever is het erg belangrijk dat je kennis hebt van vormgeving en kleurgebruik, en dat je zelfstandig beeldbewerking kan uitvoeren. Ook inlevingsvermogen is als multimedia vormgever belangrijk, omdat je als multimedia vormgever rekening moet houden met de uiteindelijke gebruikers van de multimedia. Het inschatten van de beleving die bezoekers ervaren van multimedia noemt men ook wel user experience design. User experience design staat voor gebruikservaring.

Film over een multimedia vormgever:

Opleidingen tot multimedia vormgever

Om als multimedia vormgever te kunnen werken zijn er diverse opleidingen die zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau te volgen zijn. De Mbo-opleiding Mediavormgever is een opleiding op niveau vier en is prima geschikt als vooropleiding voor de Hbo-studie Communication & Multimedia Design (CMD). Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen. De opleiding tot multimedia vormgever is redelijk zwaar te noemen. De eerste jaren van de opleiding ben je voornamelijk bezig met tekenen, beeldhouwen en fotografie. Aan het eind van ieder jaar zal er gekeken worden of er voldoende voortgang is om door te stromen naar het volgende jaar. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat men de opleiding moet stoppen. Het beroep multimedia vormgever heeft veel raakvlakken met het beroep grafisch vormgever. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een multimedia vormgever werkzaam kan zijn

Als multimedia vormgever werk je doorgaans voor reclamebureaus of andere mediabedrijven. Maar denk ook aan de game-industrie of website bouwers. Daarnaast is het ook prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer binnen je eigen bedrijf werkzaam te zijn. Door de groeiende IT-markt kan je als multimedia vormgever bij diverse bedrijven werkzaam zijn, of opdrachten uitvoeren voor je eigen klanten.

Competenties multimedia vormgever

De belangrijkste competentie als multimedia vormgever is toch wel creativiteit, omdat je steeds weer met nieuwe pakkende ontwerpen zal moeten komen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende kennis bezit van computers en de diverse softwareprogramma's waar je gebruik van zal maken tijdens je werkzaamheden, zoals Illustrator, Fotoshop en Flash. Als multimedia vormgever krijg je veel met klanten te maken die bepaalde wensen hebben. Het bezitten van goede communicatieve vaardigheden is dan ook zeer belangrijk als vormgever. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent zal je ook commercieel moeten zijn. Omdat er veel concurrentie is onder de vormgevers is het belangrijk dat je netwerkt, om je kansen als ondernemer te vergroten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als multimedia vormgever

Als goed opgeleide multimedia vormgever is het vinden van werk doorgaans geen enkel probleem, omdat de IT-markt nog steeds groeiende is. Werkgevers zitten dan ook te springen om nieuwe talenten. Wel is het aan te raden om minimaal een Hbo-opleiding af te ronden, om de meeste kans op werk te maken. De doorgroeimogelijkheden als multimedia vormgever moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie of het starten van je eigen bedrijf als vormgever. Wel zijn er al veel vormgevers actief als ondernemer. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere bedrijven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris multimedia vormgever

Als multimedia vormgever val je doorgaans onder de CAO grafimedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Een multimedia vormgever met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen 2000 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een multimedia vormgever werkzaam als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst. Maar het is wel belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen, wat soms lastig kan zijn door de  grote concurrentie op de markt. De meeste vormgevers werken met vaste aanneemsommen en niet per uur.

Mijnzzp.nl