illustrator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een illustrator illustreert plaatjes bij aangeleverde teksten, voor onder andere brochures, boeken, tijdschriften, kranten, advertenties en stripboeken. Daarnaast kan een illustrator plaatjes illustreren voor het internet. Het internet speelt vandaag dag een steeds belangrijkere rol voor de illustrators, omdat vormgeving en illustraties ook op het internet van toepassing is. Eén van de belangrijkste taken van een illustrator is het maken van pakkende afbeeldingen, die passen bij een tekst, zodat de lezer geboeid blijft. Tegenwoordig werkt een illustrator vaak op de computer met diverse programma's zoals Adobe illustrator, Adobe Photoshop, Corel Painter en Macromedia Freehand. Onder de illustrators zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn.

De afbeeldingen die gemaakt wordt door een illustrator worden vaak in overleg met de opdrachtgever gemaakt. Als illustrator zal je dan ook regelmatig overleggen met de opdrachtgever, afhankelijk van de soort opdracht. Vooral bij grotere opdrachten, zoals een stripverhaal, is goed overleg erg belangrijk. De plaatjes die een illustrator maakt bij een tekst hebben diverse functies, zoals het aantrekkelijk maken van een verhaal of reclame en het boeien van de lezer van de tekst of reclameboodschap. Het vakgebied van een illustrator vraagt om veel creativiteit van de illustrator, omdat de illustrator steeds weer pakkende afbeeldingen zal moeten bedenken. Ook is het belangrijk dat de plaatjes technisch gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan de grootte van de plaatjes en aan de uiteindelijke opmaak van een tekst of reclameboodschap.

Het beroep illustrator is de afgelopen jaren wel erg veranderd, omdat de meeste illustrators tegenwoordig werken met een computer. In het verleden werkten illustrators over het algemeen met verf, inkt en pastelkrijt. Eén van de grootste voordelen van vandaag is dat de werkzaamheden over het algemeen veel sneller uitgevoerd kunnen worden door het gebruik van een computer. Ook is het niet meer nodig om steeds nieuwe afbeeldingen te maken, omdat de afbeeldingen opgeslagen en bewerkt kunnen worden op de computer.

Informatiefilm over een illustrator:

Opleidingen tot illustrator

Wie als illustrator wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Illustration volgen. Tijdens de opleiding illustrator is er veel aandacht voor je creativiteit als illustrator en leer je concepten ontwikkelen die later de gewenste boodschap vormen. De Hbo-opleiding tot illustrator duurt over het algemeen vier jaar en is een redelijk zware opleiding te noemen. Het eerste jaar van de opleiding is vrij algemeen, en vanaf het tweede jaar meer vakgericht. In het derde jaar zal je over het algemeen minimaal twaalf weken stage moeten lopen.

Bedrijven waar een illustrator werkzaam kan zijn

Als illustrator kan je werkzaam zijn voor diverse soorten bedrijven zoals een reclamebureau, ontwerpbureau of uitgeverij. Er zijn echter veel illustrators die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst werken. De zelfstandig werkende illustrators voeren dan meestal opdrachten uit voor bedrijven op projectbasis.

Competenties illustrator

De belangrijkste competentie als illustrator is toch wel dat je creatief bent. Klanten verwachten steeds weer nieuwe goeie ontwerpen, waar jij als illustrator verantwoordelijk voor bent. Omdat je veel met klanten te maken zal krijgen is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast moet je commercieel ingesteld zijn, omdat je in veel gevallen als zelfstandig ondernemer werkzaam zult zijn. Het netwerken is daarom als illustrator zeker niet onbelangrijk. Maar ook je kennis van de diverse tekenprogramma's waar je mee zal werken moet je op peil houden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als illustrator

Het verkrijgen van werk in loondienst als illustrator zal niet makkelijk zijn, omdat steeds meer bedrijven de dienst liever uitbesteden. Wel is het zo dat er als goed opgeleide illustrator voldoende werk te vinden zal zijn. Echter gaat het dan wel om werk als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. De doorgroeimogelijkheden als illustrator moeten gezien worden in het opbouwen van een goeie naam en zo je klantenbestand uit te breiden. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet voor zover wij weten binnen dit beroep.

Arbeidsvoorwaarden en salaris illustrator

Een illustrator in loondienst zal doorgaans onder het CAO grafimedia vallen, waarin alle arbeidsvoorwaarden regelt zijn. Een illustrator in loondienst met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 1800 en 3400 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende illustrator kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Het verkrijgen van voldoende opdrachten zal als illustrator vaak alleen mogelijk zijn met een uitgebreid netwerk in de mediabranche.

Mijnzzp.nl