illustrator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een illustrator is een vakman of vakvrouw binnen de grafische sector die verantwoordelijk is voor het illustreren van plaatjes bij aangeleverde teksten, voor onder andere brochures, boeken, tijdschriften, kranten, advertenties en stripboeken. Daarnaast kan een illustrator plaatjes illustreren voor het internet. Het internet speelt een steeds belangrijkere rol voor illustrators, omdat vormgeving en illustraties ook op het internet van toepassing zijn. Eén van de belangrijkste taken van een illustrator is het maken van pakkende afbeeldingen, die passen bij een tekst, zodat de lezers geboeid blijven. Tegenwoordig werkt een illustrator meestal op de computer met diverse programma's zoals Adobe illustrator, Adobe Photoshop, Corel Painter en Macromedia Freehand. Ondanks dat een illustrator tegenwoordig veel met de computer zal werken is het wel zo dat de meeste illustrators zowel analoge als digitale plaatjes kunnen maken. Als illustrator is creativiteit erg belangrijk, omdat de plaatjes die een illustrator maakt een verhaal moeten uitbeelden dat past bij de tekst. Het alleen kunnen teken van mooie plaatjes doet dus geen recht aan het beroep illustrator. Het beroep illustrator moet veel breder gezien worden. Een illustrator is een kunstenaar die pakkende en boeiden afbeeldingen maakt, die als belangrijke aanvulling van teksten gezien moeten worden. Onder de professioneel werkende illustrators zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een illustrator het beste omschrijven als het bedenken en verzorgen van passend beeldmateriaal bij teksten. Het belang van illustraties bij teksten is dat illustraties beter en sneller communiceren dan teksten. Met andere woorden maakt een goede illustratie in een oogopslag duidelijk wat de bedoeling is van de boodschap.

De afbeeldingen die gemaakt wordt door een illustrator worden vaak in overleg met de opdrachtgever gemaakt. Als illustrator zal je dan ook regelmatig overleggen met de opdrachtgever, afhankelijk van de soort opdracht. Vooral bij grotere opdrachten, zoals een stripverhaal, is goed overleg erg belangrijk. De plaatjes die een illustrator maakt bij een tekst hebben diverse functies, zoals het aantrekkelijk maken van een verhaal of reclame en het boeien van de lezer van de tekst of reclameboodschap. Het vakgebied van een illustrator vraagt om veel creativiteit van de illustrator, omdat de illustrator steeds weer pakkende afbeeldingen zal moeten bedenken. Ook is het belangrijk dat de plaatjes technisch gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan de grootte van de plaatjes en aan de uiteindelijke opmaak van een tekst of reclameboodschap.

Het beroep illustrator is de afgelopen jaren wel erg veranderd, omdat de meeste illustrators tegenwoordig werken met een computer. In het verleden werkten illustrators over het algemeen met verf, inkt en pastelkrijt. Eén van de grootste voordelen van vandaag is dat de werkzaamheden over het algemeen veel sneller uitgevoerd kunnen worden door het gebruik van een computer. Ook is het niet meer nodig om steeds nieuwe afbeeldingen te maken, omdat de afbeeldingen opgeslagen en bewerkt kunnen worden op de computer.

Informatiefilm over een illustrator:

Opleidingen tot illustrator

Wie als illustrator wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Illustration volgen. Tijdens de opleiding illustrator is er veel aandacht voor je creativiteit als illustrator en leer je concepten ontwikkelen die later de gewenste boodschap vormen. De Hbo-opleiding tot illustrator duurt over het algemeen vier jaar en is een redelijk zware opleiding te noemen. Het eerste jaar van de opleiding is vrij algemeen, en vanaf het tweede jaar meer vakgericht. In het derde jaar zal je over het algemeen minimaal twaalf weken stage moeten lopen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een illustrator werkzaam kan zijn

Als illustrator kan je werkzaam zijn voor diverse soorten bedrijven zoals een reclamebureau, ontwerpbureau of uitgeverij. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een illustrator werkzaam is als ondernemer. Er zijn redelijk veel illustrators werkzaam als ondernemer. Deze zelfstandig werkende illustrators werken in dat geval redelijk vaak voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een illustrator ook andere werkzaamheden zal uitvoeren, zoals het ontwerpen van grafische afbeeldingen voor websites als webdesigner, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Competenties illustrator

De belangrijkste competentie als illustrator is dat je creatief bent. Opdrachtgevers verwachten steeds weer nieuwe creatieve ontwerpen, waar jij als illustrator verantwoordelijk voor bent. Omdat je als illustrator veel te maken zal krijgen met verschillende opdrachtgevers is het belangrijk dat je als illustrator over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast moet je als illustrator over een commerciële instelling beschikken, omdat je in veel gevallen werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer. Een andere mogelijke belangrijke competentie is het kunnen netwerken als ondernemer. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, inzicht, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, presteren, plannen, organiseren, ICT-kennis en kunst.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als illustrator

Het arbeidsmarktperspectief als illustrator in loondienst is over het algemeen redelijk te noemen. In de praktijk is het zo dat de meeste illustrators niet in loondienst werkzaam zijn maar werken als ondernemer. Als goed opgeleide illustrator zal het zeker niet onmogelijk zijn om werk te vinden in loondienst. De doorgroeimogelijkheden als illustrator kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Andere mogelijke doorgroeimogelijkheden kunnen zijn het verder specialiseren, waardoor je meer diensten kan aanbieden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris illustrator

Een illustrator in loondienst zal doorgaans onder het CAO grafimedia vallen, waarin alle arbeidsvoorwaarden regelt zijn. Een illustrator in loondienst met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 1800 en 3400 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende illustrator kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden. Het verkrijgen van voldoende opdrachten zal als illustrator vaak alleen mogelijk zijn met een uitgebreid netwerk in de mediabranche.

Mijnzzp.nl