Cartoonist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cartoonist tekent bijzondere tekeningen, die een bepaalde boodschap moeten overbrengen met een gezonde dosis humor. De boodschap in de tekening is vaak gericht op actualiteiten, zoals politiek of andere belangrijke maatschappelijke onderwerpen. De tekeningen van een cartoonist worden doorgaans geplaatst in kranten, tijdschriften of regionale dagbladen. Een cartoonist maakt over het algemeen één tekening per dag voor een bepaalde uitgever, die een korte maar meestal duidelijke boodschap zal bevatten. Ondanks dat we in moderne tijden leven kijken veel lezers van kranten en dagbladen iedere dag weer uit naar de nieuwe cartoon. Over het algemeen maken cartoonisten in hun tekening op een korte manier duidelijk hoe krom een bepaald onderwerp is, of worden bepaalde personen uitgelicht die actueel in het nieuws zijn. Een andere benaming voor dit soort cartoons is ook wel spotprent. Een cartoonist kan met vaste figuren werken die dagelijks terug te zien zijn, of hij maakt iedere dag andere figuren, wat per cartoonist kan verschillen.

Ondanks dat een cartoonist tekent is de cartoonist in de meeste gevallen geen striptekenaar, omdat de cartoonist meestal maar één cartoon per dag zal maken over een bepaalde actualiteit en geen stripverhalen tekent. Een cartoonist heeft wellicht meer raakvlakken met het beroep illustrator of rechtbanktekenaar, omdat deze doorgaans ook maar één of enkele afbeeldingen tekenen voor hun werkzaamheden. Hoe en wat een cartoonist precies zal tekenen en over welk onderwerp dit precies zal gaan is geheel aan de cartoonist zelf en zal per cartoonist verschillen. Het is overigens niet zo dat een cartoonist verplicht over actualiteiten moet tekenen, omdat een cartoonist ook gewoon een grappige afbeelding kan tekenen die verder niet gericht is op een actualiteit. Over het algemeen zijn de tekeningen van cartoonisten geliefd bij het brede publiek. Soms komt het wel voor dat bepaalde mensen zich beledigd voelen door een cartoon of spotprent, wat zelfs tot rechtszaken kan leiden.

Naast de bekende cartoonisten die de meeste mensen wel kennen vanuit kranten en tijdschriften bestaan er ook andere cartoonisten, die vaak gezien worden als straatartiest. Deze cartoonisten zijn meestal te vinden op drukke plekken waar veel toeristen komen, waar zij als betaalde dienst een karikatuur maken van mensen. Een karikatuur is een tekening van een persoon die meestal op een grappige manier overdreven weergegeven zal worden. Deze karikaturen worden doorgaans ook getekend door cartoonisten.

Cartoonist aan het werk:

Cartoonist wint Inkspotprijs:

Opleidingen tot cartoonist

Wie een carrière ambieert als cartoonist kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden, zoals de Hbo-opleiding Illustration of de Hbo-opleiding Comic Design. Daarnaast is het prima denkbaar dat een cartoonist een geheel andere opleiding genoten heeft en het vak geleerd heeft vanuit de praktijk. Lang niet alle cartoonisten hebben een gerichte grafische opleiding genoten. Ook zijn er op tekengebied voldoende cursussen en externe opleidingen te vinden.

Bedrijven waar een cartoonist kan zijn

Een cartoonist zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en zijn cartoons in opdracht maken voor kranten en tijdschriften. Daarnaast kan een cartoonist werkzaam zijn voor bepaalde websites die gebruik maken van cartoons. Zoals eerder omschreven kan een cartoonist ook een straatartiest zijn, die zogenaamde karikaturen maakt voor particulieren.

Competenties cartoonist

De belangrijkste competenties als cartoonist zijn creativiteit, inzicht en natuurlijk humor. Daarnaast is een cartoonist in de meeste gevallen een ondernemer en zal deze dus moeten presteren en over een commerciële instelling moeten beschikken. Vooral het presteren kan een opgave zijn, omdat het iedere keer bedenken en maken van een cartoon een hele opgave kan zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cartoonist

Als cartoonist heb je niet echt te maken met een arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste cartoonisten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en niet werkzaam zijn als werknemer. Het arbeidsmarktperspectief als cartoonist zal dan ook sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties, doorzettingsvermogen en netwerk. De doorgroeimogelijkheden als cartoonist zijn sterk afhankelijk van de populariteit van de gemaakt cartoons. Wanneer de cartoonist goed is in zijn werkzaamheden kunnen de doorgroeimogelijkheden groot zijn, omdat je dan wellicht voor landelijke dagbladen of tijdschriften mag werken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cartoonist

Als cartoonist ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer en heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken, omdat je deze als ondernemer zelf zal bepalen. Wat een cartoonist precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste cartoonisten per opdracht werken en wellicht ook nog andere werkzaamheden uitvoeren.

Mijnzzp.nl