Opleiding tot illustrator

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Illustration
VooropleidingGrafisch vormgever (Mbo 4)
VooropleidingMediaredactiemedewerker (Mbo 4)
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Illustration

De Hbo-opleiding Illustration is de opleiding voor creatieve mensen die een passende opleiding zoeken op Hbo-niveau. Naast de Hbo-opleiding Illustration bestaan er andere opleidingen die raakvlakken hebben met deze opleiding, zoals de Hbo-opleiding Communication & Multimedia Design en de Hbo-opleiding beeldende kunst. De Hbo-opleiding Illustration is overigens lang niet op alle hogescholen te volgen. Het eerste studiejaar van deze opleiding moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt wordt met het vakgebied. Je krijgt vakken als cultuurstudie, typografie, tekenen, schilderen en ruimtelijke vormen. Vanaf het tweede studiejaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, die een verdere verbreding kent qua leerstof en verdiept ingaat op de leerstof vanuit het eerste studiejaar. Vanaf het tweede studiejaar zal je binnen de opleiding vakgerichte illustratieopdrachten gaan uitvoeren en staat de algemene ontwikkeling en toepassing van visuele oplossingen centraal. Aan het einde van het derde leerjaar zal je binnen de opleiding minimaal twaalf weken stage lopen. In het vierde jaar werk je aan je afstudeerproject. Tijdens deze opleiding is er veel aandacht voor algemene ondernemersvaardigheden, omdat de meeste illustrators vroeg of laat hun eigen bedrijf willen starten. Er zijn redelijk veel illustrators werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Opleidingsduur en niveau Illustration

De Hbo-opleiding Illustration zal ongeveer vier jaar in beslag nemen en is een redelijk zware Hbo-opleiding te noemen. Binnen de opleiding krijg je over het algemeen ieder jaar een bindend studieadvies, die niet alleen te maken heeft met het aantal studiepunten. Het beeldend vermogen van studenten zal binnen deze opleiding sterk meewegen.

Vervolgopleidingen Illustration

Na de Hbo-opleiding Illustration is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Illustration

De meeste kunstscholen verwachten minimaal een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding Illustration. Daarnaast zal er eerst bekeken worden of deze opleiding wel bij je past, omdat de juiste persoonlijkheid en motivatie erg belangrijk zijn binnen deze opleiding.

Mijnzzp.nl