Kunstschilder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een kunstschilder is een beeldend kunstenaar die zich gespecialiseerd heeft in het schilderen van schilderijen. Kunstschilders worden over het algemeen ingedeeld binnen een bepaalde schilderstijl of in een bepaalde periode van de geschiedenis. Er zijn veel verschillende schilderstechnieken, waarbij ook nog eens gebruikgemaakt kan worden van verschillende soorten materialen. Veel kunstschilders schilderen niet alleen, omdat ook het tekenen belangrijk is als kunstschilder om uiteindelijk te kunnen schilderen. Kunstschilders tekenen dan ook als een soort voorstudie om uiteindelijk te kunnen schilderen. De werkzaamheden van een kunstschilder behoren toe tot de beeldende kunst, dat uit verschillende vakgebieden bestaat. Beeldende kunst betekent dat kunstvoorwerpen tastbaar zijn, zoals een schilderij. Een kunstschilder kan zowel beroepsmatig als hobbymatig actief zijn, omdat iedereen schilderijen kan maken. Een kunstschilder is dus een kunstenaar, die zijn of haar creativiteit gebruikt om kunstwerken te maken. In veel gevallen zal het om schilderijen gaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn als kunstschilder. Denk bijvoorbeeld ook aan kunstschilders, die zich gespecialiseerd hebben in het maken van bijzondere muurschilderingen. Het schilderen van kunst is heel persoonlijk voor mensen. De ene persoon schildert omdat hij of zij kunstenaar is, en de ander doet het uitsluitend als ontspanning of als hobby. Er zijn dan ook veel kunstschilders te vinden, die op verschillende manieren actief kunnen zijn als kunstschilder. Lang niet alle kunstschilders willen hun schilderijen aan de buitenwereld laten zien. Er zijn ook genoeg kunstschilders, die juist wel hun werk aan de buitenwereld willen laten zien en bijvoorbeeld een galeriehouder benaderen om hun schilderijen te kunnen exposeren.

Als kunstschilder ben je dus een beeldend kunstenaar, die op verschillende manieren kan schilderen. In de meeste gevallen zal een kunstschilder schilderijen schilderen. Schilderijen zijn heel persoonlijk, en niet iedereen houdt van dezelfde stijl. Wat de één mooi vindt kan de ander juist niet mooi vinden. Zo zijn er kunstschilders, die alleen schilderijen van landschappen mooi vinden, en kunstschilders, die juist meer van moderne kunst houden. Een kunstschilder, die vrije kunst maakt werkt over het algemeen autonoom (naar eigen inzicht) en heeft verder niet met opdrachtgevers te maken. Zoals eerder omschreven kan een kunstschilder in veel gevallen ook aangemerkt worden als kunst tekenaar. Een kunst tekenaar is juist gespecialiseerd in het werken met houtskool, krijt, potlood of inkt. In tegenstelling tot de kunstschilder gebruikt een kunst tekenaar geen verf. Dit is een belangrijk verschil met de kunstschilder, omdat kunstschilders kunst tekeningen uiteindelijk wel overschilderen met verf. Een kunstschilder kan gebruikmaken van verschillende verfsoorten, zoals olieverf en acrylverf. Daarnaast zijn er nog andere verfsoorten, die afgeleid zijn van olieverf en acrylverf.

Zelf schilderen

Er zijn relatief gezien veel mensen die thuis hobbymatig schilderen als kunstschilder. Door veel te oefenen ontstaan er vaak verrassend mooie schilderijen. Wie zelf wil beginnen met schilderen kan meestal plaatselijk een workshop schilderen volgen, om zo de beginselen van het schilderen onder de knie te krijgen. Onder leiding van een professionele kunstschilder en samen met de andere cursisten is het leren schilderen een leuke groepsactiviteit. Tijdens de diverse workshops zal er aandacht zijn voor verschillende schilderstechnieken en worden er bepaalde onderdelen aangeleerd, zoals het schilderen van stillevens, het schilderen van landschappen, het schilderen van portretten en het schilderen van dieren. Ook is er aandacht voor leren tekenen als kunstschilder. Omdat de werkzaamheden van een kunstschilder geen schilderijen hoeven te betreffen kan er ook sprake zijn van andere beeldende kunst, zoals het aanleren van het maken van muurschilderingen.

Werken als kunstschilder

Het beroepsmatig actief zijn als kunstschilder is iets wat veel kunstenaars aanspreekt. Het schilderen van schilderijen met als doel ze te verkopen is over het algemeen niet heel makkelijk. Het opbouwen van een bekende naam als kunstschilder is simpelweg moeilijk te noemen omdat mensen nu eenmaal kritisch zijn. In veel gevallen zal een kunstschilder zijn schilderijen of andere kunst proberen te verkopen via een galeriehouder die de schilderijen onder de aandacht kan brengen door het organiseren van een expositie. Een galeriehouder kan tijdens een expositie verschillende soorten schilderijen tentoonstellen van verschillende schilders, zodat er een breed publiek aangetrokken kan worden. Het jezelf promoten als kunstschilder is erg belangrijk om naamsbekendheid op te kunnen bouwen.

Overzicht van schildertechnieken:

  • Fresco-Dit is het schilderen met pigmenten in natte kalk. Denk hierbij aan muurschilderingen
  • Tempera-Dit is het schilderen met een mengsel van pigmenten en eigeel
  • Olieverf-Dit is het schilderen met pigmenten gebonden olie, zoals lijnolie en terpentijn
  • Aquarel-Dit is het schilderen met in water oplosbare sterk transparante verf
  • Gouache-Dit is het schilderen met in water oplosbare niet transparante verf
  • Acrylverf-Dit is het schilderen met snel drogende verf
  • Nat in nat schilderen-Dit is het schilderen op een lichte of juist donkere natte bassislaag verf
  • Wasschilderen-Dit is schilderen met gesmolten en gepigmenteerde bijenwas

Kunstschilder:

Opleidingen tot kunstschilder

Wie als kunstschilder wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Beeldende Kunst volgen. De opleiding tot kunstschilder duurt over het algemeen vier jaar. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk, zoals de richting glaskunstenaar, beeldhouwer, beeldend kunstenaar of kunsttekenaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor je algemene ontwikkeling als kunstenaar, maar zijn er natuurlijk ook diverse verplichte vakken zoals kunstgeschiedenis, tekenen en cultuurbeschouwing. De Hbo-opleiding beeldend kunstenaar is geen lichte opleiding, en na het eerste jaar krijg je bij de meeste scholen een bindend studieadvies. Om verder te kunnen met je opleiding zal je dus voldoende studiepunten behaald moeten hebben. Om toegelaten te worden moet je minimaal een Mbo-opleiding op niveau vier hebben. Wanneer je niet over het juiste diploma beschikt is er bij de meeste scholen de mogelijkheid om een speciale toets af te leggen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een kunstschilder werkzaam kan zijn

Een kunstschilder is niet werkzaam voor bedrijven, omdat kunstschilders aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het zo dat kunstschilders niet beroepsmatig actief hoeven te zijn. De meeste kunstschilders zijn juist niet beroepsmatig actief. Daarnaast is het zo dat kunstschilders op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan kunstschilders die aangemerkt kunnen worden als straatartiest. Ook beeldhouwers die met verf werken kunnen aangemerkt worden als kunstschilders.

Competenties kunstschilder

De belangrijkste competentie van een kunstschilder is creativiteit. Daarnaast kan inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Zonder voldoende inspiratie zal het vrij schilderen over het algemeen lastig zijn. Daarnaast zal je over veel doorzettingsvermogen moeten beschikken als kunstschilder, omdat het beroep niet altijd even makkelijk is. Als je beroepsmatig werkzaam bent als kunstschilder kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat naamsbekendheid wel belangrijk is als kunstschilder. In dat geval kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, energie, passie, stressbestendigheid, zelfstandigheid, inzicht en vormgeving.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kunstschilder

Het arbeidsmarktperspectief van een kunstschilder is niet echt van toepassing, omdat de meeste kunstschilders werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam als kunstschilder. Daarnaast is het zo dat lang niet alle kunstschilders te maken hebben met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. De doorgroeimogelijkheden van een kunstschilder moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam. Dit houdt in dat je als kunstschilder ook zal exposeren binnen een galerie. Ook het onder de aandacht brengen van je kunstwerken bij bekende kunstcritici kan in dat geval belangrijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kunstschilder

Omdat je als kunstschilder zelfstandig zal werken bepaal je ook je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als kunstschilder is niet aan te geven, omdat dit geheel aan de kunstschilder zal liggen. Verkoop je genoeg of veel, dan zul je doorgaans voldoende verdienen. Echter leert de ervaring dat de meeste kunstschilders niet rond kunnen komen van hun beroep. Vaak moeten ze er andere inkomsten naast hebben. Mocht je het talent hebben om veel van je schilderijen te verkopen, dan is een riant inkomen als kunstschilder zeker mogelijk.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kunstschilder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kunstschilder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl