Kunsthistoricus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kunsthistoricus is iemand met veel kennis van kunst. Dit kan bijvoorbeeld over een specifieke kunstenaar zijn of een bepaalde periode. Kunstgeschiedenis is dan ook op veel manieren in te delen. Een kunsthistoricus heeft dan ook een grote toegevoegde waarde voor iemand die meer over een bepaalde kunstenaar wil weten of over een voorwerp. In Nederland is het vak kunstgeschiedenis in 1921 een volwaardige studie geworden. Kunst komt in veel soorten voor en is meer dan een oud schilderij alleen. Zo zijn er veel meer soorten kunst, zoals bijvoorbeeld theater, dans, muziek, film, sieraden, architectuur of beeldende kunst. Een kunsthistoricus is vaak op één of twee bepaalde onderdelen gespecialiseerd en weet hier veel van. Door jarenlange studie en onderzoek is de kunsthistoricus gespecialiseerd geraakt. Vaak kunnen dit soort mensen boeiende en vooral inspirerende verhalen vertellen over een bepaald onderwerp.

Zo kan de kunsthistoricus over een schilder meestal veel vertellen. De kunsthistoricus kent dus niet alleen het schilderij maar ook de schilder er achter. Vaak kan men feilloos het hele levensverhaal opnoemen en weet men precies welke schilderijen er nog meer bekend zijn van de schilder. Door deze opgedane kennis is het schilderij nog leuker om thuis aan de wand te hangen omdat men immers nu zelf het verhaal kan vertellen aan bezoekers.

Museum

In een museum komt het regelmatig voor dat bezoekers een rondleiding kunnen krijgen van een zogenaamde kenner. De groep wandelt dan door het museum heen en volgt de gids die zoveel mogelijk uitleg geeft en vragen beantwoordt. Op deze manier door een museum rondlopen is voor veel mensen een echte meerwaarde, omdat het leuk is en men meer komt te weten van de kunst.

Register taxateur kunst

Vaak is een kunsthistoricus tevens register taxateur. Het komt vaak voor dat kunstvoorwerpen getaxeerd dienen te worden. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn, zoals voor de verzekering, nalatenschap, verkoop of gewoon omdat men de waarde wil weten. Het inschatten van kunst op waarde is echt specialistenwerk omdat het vaak om unieke kunstvoorwerpen gaat en er niet zomaar een catalogus te vinden is met de prijzen. Zo is het bij sieraden erg belangrijk om welk gehalte goud of zilver het gaat en moet er vaak ook gekeken worden of de diamanten wel echt zijn in het sieraad, en wat de kwaliteit is van de diamant in het sieraad.

Soms komt het voor dat er gewoon glas is gebruikt in het sieraad en blijkt het goud verguld te zijn. Dit zijn zaken die voor een leek erg moeilijk te zien zijn en dan ook beter aan de expert over gelaten kunnen worden. En mocht een sieraad echt blijken te zijn, dan speelt de leeftijd van het sieraad en de maker van het sieraad vaak ook een belangrijke rol bij het vaststellen van de waarde.

Kunsthistoricus:

Opleidingen tot kunsthistoricus

Wie kunsthistoricus wil worden zal een universitaire opleiding moeten volgen. Er zijn diverse specialisaties mogelijk als kunsthistoricus, die in de meeste gevallen na het eerste jaar gekozen dienen te worden. Tijdens de opleiding zal je ook regelmatig stage lopen in het buitenland. De opleiding kunsthistoricus is zeker geen lichte opleiding en zal veel zelfstudie vragen. De opleiding tot kunsthistoricus zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen.

Bedrijven waar een kunsthistoricus werkzaam kan zijn

Als kunsthistoricus kan je bij verschillende bedrijven en organisatie werkzaam zijn, zoals bij de televisie, museums, overheden en natuurlijk als zelfstandig ondernemer. Maar ook in het onderwijs kan je doorgaans prima terecht als kunsthistoricus. Wel kan het zijn dat je dan nog een bevoegdheid moet halen om les te mogen geven.

Competenties kunsthistoricus

De competenties als kunsthistoricus kunnen verschillen per gekozen specialisatie. Als kunsthistoricus heb je een brede historische interesse. De kunsthistoricus moet zeer nauwkeurig en onafhankelijk te werk gaan bij het analyseren van een bepaald kunstvoorwerp. Ook het op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen je vakgebied is als kunsthistoricus zeer belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om te kunnen netwerken en speelt communicatie een belangrijke rol binnen je beroep.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kunsthistoricus

Als kunsthistoricus ben je universitair opgeleid en zal het vinden van een baan doorgaans niet heel moeilijk zijn. Het kan wel zijn dat je een bepaalde richting op wil en enige tijd moet wachten voordat er een functie vrij zal komen. Het vinden van werk zal doorgaans geen probleem zijn als kunsthistoricus. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het promoveren of het verkrijgen van een leidinggevende functie. Ook kan je denken aan het verder specialiseren op een bepaald gebied door het volgen van extra opleidingen of cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kunsthistoricus

De arbeidsvoorwaarden zijn voor dit beroep niet aan te geven, omdat deze te verschillend zullen zijn per organisatie waar je werkzaam voor bent. Het salaris als kunsthistoricus zal in de hogere salarisschalen liggen, omdat je voor het beroep een universitaire opleiding genoten dient te hebben. Het salaris van een kunsthistoricus zal ergens tussen de 2500 en de 5000 euro per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl