Bibliothecaris

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bibliothecaris werkt doorgaans in een bibliotheek maar kan ook op andere plekken werken, zoals een universiteit of ziekenhuis met een grote verzameling boeken of andere informatie. Het woord bibliothecaris betekent letterlijk bewaarder van boeken. Als bibliothecaris werkzaam in een bibliotheek ben je naast bewaarder van de boeken ook een belangrijke adviseur voor de bezoekers van de bibliotheek en weet je bezoekers de juiste informatie te geven. Naast het adviseren zorg je er natuurlijk ook voor dat de bibliotheek up-to-date is qua boeken, tijdschriften en naslagwerk. Als bibliothecaris ben je dus een beheerder en adviseur van een bibliotheek.

Als bibliothecaris kan je alleen werkzaam zijn of met andere bibliotheekmedewerkers samenwerken, afhankelijk van de grootte van de bibliotheek. Zoals eerder omschreven hoef je als bibliothecaris niet in een openbare bibliotheek werkzaam te zijn, omdat ook andere grote instellingen gebruik maken van een bibliothecaris. Het beroep bibliothecaris heeft raakvlakken met het beroep archivaris, maar is niet geheel het zelfde. Als bibliothecaris zijn er behoorlijk veel veranderingen doorgevoerd de laatste jaren, omdat de digitalisering ook in bibliotheken en andere instellingen zijn doorgevoerd. Tegenwoordig zijn het dus niet alleen maar boeken of tijdschriften waar je als bibliothecaris mee te maken krijgt tijdens je werkzaamheden.

Beroep Bibliothecaris:

Opleiding tot bibliothecaris

Wie als bibliothecaris wil werken kan het beste de Hbo opleiding media, informatie en communicatie volgen of de Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker op niveau vier. Er zijn dus verschillende opleidingsmogelijkheden om als bibliothecaris te kunnen werken. Wel is het zo dat je met de Hbo-opleiding meer kans maakt op een baan bij bedrijven buiten de regulieren bibliotheken. Tijdens de Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker zal er ook veel aandacht zijn voor het werken met computers en andere media, omdat dat tegenwoordig heel belangrijk is.

Bedrijven waar een bibliothecaris werkzaam kan zijn

Als bibliothecaris werk je in veel gevallen voor een openbare bibliotheek, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Andere bedrijven of instellingen kunnen ook gebruik maken van bibliothecarissen, zoals ziekenhuizen en universiteiten. Als bibliothecaris heb je dus voldoende mogelijkheden om ergens te werken en is dat zeker niet alleen in bibliotheken. Daarnaast kan je eigen kennis of voorkeur ook bepalend zijn als bibliothecaris.

Competenties bibliothecaris

Als bibliothecaris is het belangrijk dat je dienstbaar bent en goed kan adviseren omdat je veel met bezoekers te maken zal krijgen. Je communicatieve vaardigheden als bibliothecaris moeten dan ook goed zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je als bibliothecaris snel informatie kunt opnemen en leergierig bent. Maar natuurlijk zal je als bibliothecaris ook nauwkeurig moeten kunnen werken, omdat anders de gezochte informatie niet meer vindbaar is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bibliothecaris

Het arbeidsmarktperspectief als bibliothecaris is redelijk te noemen. Er zijn niet veel mensen die bibliothecaris willen worden, omdat het beroep een stoffig imago heeft, waardoor er wel kansen zijn als bibliothecaris. Wel is het zo dat je als bibliothecaris met een Hbo-opleiding meer kansen maakt binnen het bedrijfsleven dan met een Mbo-opleiding. Ook kan je eigen specifieke kennis erg bepalend zijn als het aankomt op het vinden van een baan. De doorgroeimogelijkheden als bibliothecaris zijn erg afhankelijk van je opleidingsniveau. Met een Hbo-opleiding kan je doorgroeien tot een leidinggevende functie, zoals de functie manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bibliothecaris

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep bibliothecaris omdat je voor verschillende soorten bedrijven, instellingen en overheden werkzaam kan zijn. Het salaris als bibliothecaris kan erg verschillen per werkgever en verantwoordelijkheden. Een bibliothecaris werkzaam voor een ziekenhuis of universiteit zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden. Een bibliothecaris werkzaam in een openbare bibliotheek zal doorgaans stukken minder verdienen of kan zelfs op vrijwillige basis werkzaam zijn. Een bibliotheekmedewerker met een Mbo-opleiding zal doorgaans tussen de 1500 en 2000 euro bruto per maand verdienen.

Mijnzzp.nl