Opleiding tot Bibliothecaris

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingSecretaresse (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingInformatiedienstverlening en -management
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker

De Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker is een Mbo-opleiding binnen de informatiedienstverlening, die verschillende uitstroomrichtingen kent, zoals de uitstroomrichting archiefmedewerker historisch documentatiecentrum. De Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker is een brede opleiding die aanstaande bibliotheekmedewerkers alles leert over de werkzaamheden die plaats kunnen vinden in bibliotheken, zoals het helpen van klanten in hun zoektocht naar informatie, het presenteren van informatie, het verwerken van informatie in het systeem, hoe je het media- en informatieaanbod beheert en ontsluit, het verzorgen van activiteiten en bijvoorbeeld het geven van korte cursussen. Gedurende de praktijkgerichte Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker zal je doorgaans vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen.

Opleidingsduur en niveau bibliotheekmedewerker

De Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker zal over het algemeen maximaal vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. Over het algemeen is deze opleiding ook sneller af te ronden als je beschikt over de juiste vooropleidingen.

Vervolgopleidingen bibliotheekmedewerker

Na het afronden van de Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker op niveau vier is het mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management van vier jaar. De Hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management kent verschillende afstudeerrichtingen, zoals informatiemanagement/archivaris, marketingmanager/uitgever, redacteur/productiemanager, bedrijfskunde, documentatie-informatieverzorging, informatica, management en bedrijf en de afstudeerrichting cultuur en maatschappij. Hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management is een redelijk zware opleiding te noemen, die veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vraagt van de studenten.

Vooropleiding bibliotheekmedewerker

De meeste scholen hanteren strikte vooropleidingseisen voordat je toegelaten zal worden tot Mbo-opleiding bibliotheekmedewerker niveau vier. Een Vmbo-diploma in de richting administratie zal over het algemeen de beste mogelijkheden bieden om toegelaten te worden tot deze opleiding. Ook kan je toegelaten worden wanneer je beschikt over een ander Mbo-diploma. In de meeste gevallen zal er eerst een intakegesprek gehouden worden, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl