Opleiding tot Archivaris

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingInformatiedienstverlening en -management
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening

Wie een carrière ambieert als archivaris kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening, die de uitstroomrichting archiefmedewerker historisch documentatiecentrum kent. Tijdens deze Mbo-opleiding leer je onder andere het analyseren, structureren en ordenen van informatie, zodat deze makkelijk terug te vinden is zodra dat nodig is. Het structureren en ordenen van informatie is belangrijk, omdat de gezochte informatie per doelgroep vindbaar moet zijn op een makkelijke manier. De documentatie/informatie wordt tegenwoordig zo veel mogelijk digitaal opgeslagen. Daarom zal er tijdens deze opleiding veel aandacht zijn voor digitale informatieopslag en speelt ICT een belangrijke rol gedurende de opleiding. Tijdens deze Mbo-opleiding zal je diverse keren stage lopen bij verschillende soorten bedrijven en instellingen, zoals een mediatheek, documentatiecentrum, informatiecentrum of een historisch archief, waar je op verschillende afdelingen kan komen te werken zoals de postafdeling of in het archief. Tijdens de stageperiode zal je ook leren op een goede manier te communiceren, omdat dit belangrijk is als archivaris. De Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening kent verschillende onderdelen, zoals basis informatiedienstverlening, organisaties, structuren en processen, informatiehuishouding, informatiebeheer, toegankelijkheid en structuur, waardering en selectie, communicatie en klantgerichtheid en het onderdeel kwaliteitszorg informatiedienstverlening.

Opleidingsduur en niveau medewerker informatiedienstverlening

De Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen medewerker informatiedienstverlening

Na het afronden van de Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening op niveau vier is het mogelijk om door te groeien tot de Hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management van vier jaar. De Hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management kent verschillende afstudeerrichtingen, zoals informatiemanagement/archivaris, marketingmanager/uitgever, redacteur/productiemanager, bedrijfskunde, documentatie-informatieverzorging, informatica, management en bedrijf en de afstudeerrichting cultuur en maatschappij. De Hbo-opleiding informatiedienstverlening en -management is een redelijk zware opleiding te noemen, die veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vraagt van de studenten.

Vooropleiding medewerker informatiedienstverlening

De meeste scholen hanteren strikte vooropleidingseisen voordat je toegelaten zal worden tot Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening niveau vier. Een Vmbo-diploma in de richting administratie zal over het algemeen de beste mogelijkheden bieden om toegelaten te worden tot deze opleiding. Maar je kan ook toegelaten worden wanneer je beschikt over een ander Mbo-diploma. In de meeste gevallen zal er eerst een intakegesprek gehouden worden, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past.

Mijnzzp.nl