Archivaris

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Archivaris?

Een archivaris of documentalist is verantwoordelijk voor archiefwerkzaamheden en kan voor verschillende soorten bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn. Er zijn veel bedrijven, instellingen en overheden, die hun administratie of andere gegevens bewaren in een archief. Om ervoor te zorgen dat de stukken ook teruggevonden kunnen worden is het belangrijk dat de gegevens netjes en ordelijk worden opgeslagen. Binnen grote bedrijven, instellingen en overheden kan het voorkomen dat interne medewerkers archiefstukken nodig hebben. In dat geval zullen de medewerkers de archivaris benaderen om de betreffende archiefstukken op te zoeken. Daarnaast kan het zo zijn dat de archivaris de stukken digitaal beschikbaar maakt voor de medewerkers. Ziekenhuizen, advocatenkantoren en bijvoorbeeld notarissen hebben vaak belangrijke archieven, die niet kwijt mogen raken en daarom zorgvuldig worden opgeslagen. Sommige archieven zijn zelfs zo belangrijk dat medewerkers niet zelf in het archief mogen zoeken en hun archief verzoeken bij de archivaris moeten indienen, waarna de archivaris de stukken zal opzoeken. Een archivaris kan zich verder ook bezighouden met archiefonderzoek, om bepaalde vragen boven water te krijgen. Door het gericht zoeken kunnen mogelijke belangrijke vragen beantwoord worden. Een archivaris is tegenwoordig over het algemeen ook druk met het digitaliseren van oude archiefstukken, om ze zeker te stellen voor de toekomst. Het opvragen van gedigitaliseerde stukken is veel makkelijker en voorkomt schade aan de oorspronkelijke stukken. Diverse bedrijven en overheden zijn tegenwoordig al zo ver met het digitaliseren van het archief dat de gegevens vaak voor iedereen online op te vragen zijn. Zo is het tegenwoordig mogelijk om oude luchtfoto's, landkaarten en boeken op te vragen via het internet. Dit is allemaal mogelijk, omdat archivarissen hun archieven digitaliseren.

Lees verder...

Opleiding tot Archivaris

Welke opleiding is nodig om Archivaris te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Archivaris? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Archivaris

Wat is het salaris en tarief van een Archivaris? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Archivaris in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Archivaris

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Archivaris bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl