Archivaris

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een archivaris is verantwoordelijk voor archiefwerkzaamheden en komt bij verschillende soorten bedrijven, instellingen en overheden voor. Er zijn veel bedrijven die hun administratie of andere gegevens bewaren in een archief. Om er voor te zorgen dat de stukken ook teruggevonden kunnen worden is het belangrijk dat de gegevens netjes en ordelijk worden opgeslagen. Bij grote bedrijven of andere instellingen kan het voorkomen dat medewerkers archiefstukken nodig hebben die dan in veel gevallen de archivaris zullen benaderen om de betreffende archiefstukken op te zoeken. Ziekenhuizen, advocatenkantoren en bijvoorbeeld notarissen hebben vaak belangrijke archieven die niet kwijt mogen raken en daarom zorgvuldig worden opgeslagen. Sommige archieven zijn zelfs zo belangrijk dat medewerkers niet zelf in het archief mogen zoeken en hun archiefverzoeken bij de archivaris moeten indienen, waarna de archivaris de stukken zal opzoeken. Een archivaris kan zich verder ook bezighouden met archiefonderzoek, om bepaalde vragen boven water te krijgen. Door het gericht zoeken kunnen mogelijke belangrijke vragen beantwoord worden.

Een archivaris is tegenwoordig over het algemeen ook druk met het digitaliseren van oude archiefstukken, om ze zeker te stellen voor de toekomst. Het opvragen van gedigitaliseerde stukken is veel makkelijker en voorkomt schade aan de oorspronkelijke stukken. Diverse bedrijven en overheden zijn tegenwoordig al zo ver met het digitaliseren van het archief dat de gegevens vaak voor iedereen online op te vragen zijn. Zo is het tegenwoordig mogelijk om oude luchtfoto's, landkaarten en boeken op te vragen via het internet. Dit is allemaal mogelijk omdat archivarissen hun archieven digitaliseren.

De ruimten waar archieven liggen opgeslagen zijn vaak zorgvuldig gekozen omdat de archiefruimte voor een belangrijk deel zal bepalen of de archiefstukken in goede conditie blijven. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van te veel licht in de archiefruimte, aan de juiste temperatuur van de archiefruimte en aan de juiste luchtvochtigheid in de archiefruimte. Als de omstandigheden binnen een archiefruimte niet goed zijn kunnen archiefstukken beschadigd raken en zelfs helemaal verloren gaan. Bij oud beeldmateriaal, zoals films, kan het zijn dat ze snel slechter worden door de omstandigheden en dat deze als eerste gedigitaliseerd moeten worden, voordat ze niet meer te redden zijn.

Als archivaris ben je dus werkzaam binnen een archief en ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden zoals het archiveren van stukken, het documenteren van stukken, het beschrijven van stukken en het veilig opslaan van archiefstukken. Een archivaris is dan ook de beheerder van een archiefruimte, die voorkomt bij veel verschillende soorten bedrijven, instellingen en overheden. Denk bijvoorbeeld aan openbare archieven van gemeentes of provincies die veel informatie bevatten over burgers. Als burgers informatie zoeken over bijvoorbeeld hun voorouders is deze informatie meestal te vinden in de archieven.

Beroep archivaris:

Audio visueel archivaris:

Opleidingen tot archivaris

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep archivaris, zoals de Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening en de Hbo-opleiding informatiedienstverlening en management (IDM). Het eerste jaar van de opleiding is nog vrij algemeen. In het tweede jaar kan je voor de richting informatie en media kiezen. Tijdens de Hbo-opleiding zal je veel tijd besteden aan het vinden van informatie en het op de juiste manier opslaan van deze informatie. Tijdens de opleiding zal je ook stage lopen om praktijkervaring op te doen. Het is mogelijk om via een universitaire opleiding archivaris te worden door het kiezen van de richting culturele informatiewetenschap.

Bedrijven waar een archivaris werkzaam kan zijn

Als archivaris kan je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bij voldoende verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn zoals bij banken, ziekenhuizen, advocatenkantoren, productiemaatschappijen, provincies en op gemeentehuizen.

Competenties archivaris

De belangrijkste competenties als archivaris zijn toch wel dat je zorgvuldig en nauwkeurig kunt werken en doorzettingsvermogen bezit. Maar ook het nieuwsgierig zijn naar informatie hoort bij het beroep. Het onderzoeken op verschillende locaties behoort tevens tot je taken, en kan het nodig maken dat je veel reist tijdens je werkzaamheden. Als archivaris is het tegenwoordig zeer belangrijk dat je verstand hebt van computers en andere apparatuur die je zal gebruiken tijdens je werkzaamheden. Tevens zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel met mensen zal spreken om de gezochte informatie te verkrijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als archivaris

Het verkrijgen van een baan als goed opgeleide archivaris zal in de meeste gevallen niet heel makkelijk zijn, ondanks dat veel bedrijven en instellingen behoeften hebben aan een archivaris. De meeste bedrijven hebben maar één of twee archivarissen aan het werk, en de doorstroming onder archivarissen is vaak traag. Wel is het zo dat er veel bedrijven gebruik maken van een archivaris. Het moet dus vroeg of laat zeker lukken om een baan te vinden. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris archivaris

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep archivaris, omdat je bij zeer uiteenlopende bedrijven werkzaam kan zijn. Een archivaris met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel erg schommelen per soort instelling of bedrijf. Een archivarisassistent met een Mbo-opleiding zal doorgaans minder verdienen.

Mijnzzp.nl