Archivaris

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een archivaris komt bij verschillende bedrijven voor, en zeker niet alleen bij een museum of rijksarchief. Er zijn veel bedrijven die hun administratie of andere gegevens bewaren in een archief. Om er voor te zorgen dat de stukken ook teruggevonden kunnen worden is het belangrijk de gegevens netjes en ordelijk op te slaan. Bij grote bedrijven kan het voorkomen dat medewerkers oude stukken nodig hebben. Die kunnen bij de archivaris terecht om de stukken op te zoeken.

Ziekenhuizen, advocatenkantoren en notarissen hebben vaak belangrijke archieven die niet kwijt mogen, raken en daarom zorgvuldig moeten worden opgeslagen. Sommige archieven zijn zelfs zo belangrijk dat medewerkers niet zelf in een archief mogen komen en hun archiefverzoeken bij de archivaris moeten indienen, waarna hij de stukken zal opzoeken.

Een archivaris is tegenwoordig ook druk met het digitaliseren van oude belangrijke stukken om ze zeker te stellen voor de toekomst. Het opvragen van gedigitaliseerde stukken is veel makkelijker, en voorkomt schade aan de oorspronkelijke stukken. Diverse bedrijven zijn tegenwoordig al zo ver met digitaliseren dat de gegevens vaak voor iedereen online zijn op te vragen tegen een bepaalde vergoeding. Zo is het tegenwoordig mogelijk om oude luchtfoto's, landkaarten en boeken op te vragen via het internet. Dit is allemaal mogelijk omdat archivarissen hun archieven digitaliseren.

De ruimten waar archieven liggen opgeslagen zijn vaak zorgvuldig gekozen en daarop uitgezocht, zoals het voorkomen van te veel licht, de juiste temperatuur en de juiste luchtvochtigheid in de ruimte. Het is belangrijk voor de archivaris, om de belangrijkste stukken te behouden van mogelijk verval of om het ingetreden verval te stoppen. Bij oude films kan het zijn dat deze snel slechter worden en dat ze als eerste gedigitaliseerd moeten worden, voordat deze niet meer te redden zijn.

Een archivaris kan zich verder ook bezighouden met archiefonderzoek om bepaalde vragen boven water te krijgen. Door het gericht zoeken door de archivaris kunnen er belangrijke vragen beantwoord worden.

Goede archieven zijn belangrijk voor het nageslacht, en worden daarom goed bijgehouden. In Arnhem is in de oorlog het meeste materiaal verloren gegaan door bombardementen. Daardoor is er van Arnhem niet veel bekend meer van voor de oorlog, wat natuurlijk doodzonde is voor het nageslacht.

Beroep archivaris:

Audio visueel archivaris:

Opleidingen tot archivaris

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep archivaris, zoals de Mbo-opleiding medewerker informatiedienstverlening en de Hbo-opleiding informatiedienstverlening en management (IDM). Het eerste jaar van de opleiding is nog vrij algemeen. In het tweede jaar kan je voor de richting informatie en media kiezen. Tijdens de Hbo-opleiding zal je veel tijd besteden aan het vinden van informatie en het op de juiste manier opslaan van deze informatie. Tijdens de opleiding zal je ook stage lopen om praktijkervaring op te doen. Het is mogelijk om via een universitaire opleiding archivaris te worden door het kiezen van de richting culturele informatiewetenschap.

Bedrijven waar een archivaris werkzaam kan zijn

Als archivaris kan je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bij voldoende verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn zoals bij banken, ziekenhuizen, advocatenkantoren, productiemaatschappijen, provincies en op gemeentehuizen.

Competenties archivaris

De belangrijkste competenties als archivaris zijn toch wel dat je zorgvuldig en nauwkeurig kunt werken en doorzettingsvermogen bezit. Maar ook het nieuwsgierig zijn naar informatie hoort bij het beroep. Het onderzoeken op verschillende locaties behoort tevens tot je taken, en kan het nodig maken dat je veel reist tijdens je werkzaamheden. Als archivaris is het tegenwoordig zeer belangrijk dat je verstand hebt van computers en andere apparatuur die je zal gebruiken tijdens je werkzaamheden. Tevens zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel met mensen zal spreken om de gezochte informatie te verkrijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als archivaris

Het verkrijgen van een baan als goed opgeleide archivaris zal in de meeste gevallen niet heel makkelijk zijn, ondanks dat veel bedrijven en instellingen behoeften hebben aan een archivaris. De meeste bedrijven hebben maar één of twee archivarissen aan het werk, en de doorstroming onder archivarissen is vaak traag. Wel is het zo dat er veel bedrijven gebruik maken van een archivaris. Het moet dus vroeg of laat zeker lukken om een baan te vinden. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris archivaris

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep archivaris, omdat je bij zeer uiteenlopende bedrijven werkzaam kan zijn. Een archivaris met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel erg schommelen per soort instelling of bedrijf. Een archivarisassistent met een Mbo-opleiding zal doorgaans minder verdienen.

Mijnzzp.nl