Ventilatiemonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ventilatiemonteur
Een baan als allround ventilatiemonteur
Werken als ventilatiemonteur
Wat is een mechanische ventilatie?
Monteren ventilatiesysteem:
Opleidingen tot ventilatiemonteur
Bedrijven waar een ventilatiemonteur werkzaam kan zijn
Competenties ventilatiemonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ventilatiemonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris ventilatiemonteur
Eigen bedrijf starten als Ventilatiemonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Ventilatiemonteur

Beroep ventilatiemonteur

Een ventilatiemonteur is een installateur, die verantwoordelijk is voor het installeren en onderhouden van ventilatiekanalen. Deze ventilatiekanalen worden meestal geplaatst in grote gebouwen, zoals kantoorgebouwen, fabriekshallen en winkelcentrums. Ventilatiekanalen zijn nodig om een goede klimaatbeheersing mogelijk te maken. Zonder ventilatiekanalen is dit in de meeste gevallen niet mogelijk. Het installeren van ventilatiekanalen behoort tot de installatietechniek, wat bestaat uit verschillende beroepen. In dit geval is de ventilatiemonteur gespecialiseerd in ventilatie en klimaattechniek. Het installeren van ventilatiekanalen kan behoorlijk complex zijn, omdat ventilatiekanalen door het hele gebouw geïnstalleerd worden. In de praktijk kan het voorkomen dat een ventilatiemonteur alleen ventilatiekanalen installeert, maar het kan ook voorkomen dat hij of zij ook andere werkzaamheden uitvoert. Het installeren van ventilatiekanalen is aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat een ventilatiemonteur veel moet meten. Het op de juiste plek installeren van ventilatiekanalen is een redelijke uitdaging te noemen als we spreken van grote gebouwen. Andere werkzaamheden van een ventilatiemonteur zijn het plaatsen van stijgleidingen, het afmonteren van ventilatiekanalen en het inregelen van het ventilatiesysteem. Ook het uitvoeren van onderhoud aan bestaande klimaatbeheersingssystemen kan tot de werkzaamheden behoren van een ventilatiemonteur. Een ventilatiemonteur zal vooral veel in de nieuwbouw werkzaam zijn. De meeste moderne gebouwen maken gebruik van ventilatiekanalen, omdat dit verplicht is. Ventilatiekanalen worden geïnstalleerd om luchtverversing mogelijk te maken in gebouwen. Een meer moderne benaming voor luchtverversing is klimaatbeheersing. Klimaatbeheersing in gebouwen is niks anders dan het mechanisch verversen van de lucht. Deze ventilatie is nodig om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen.

Een baan als allround ventilatiemonteur

Een ventilatiemonteur is dus verantwoordelijk voor montagewerkzaamheden en, afhankelijk van het opleidingsniveau, verantwoordelijk voor het installeren en inregelen van de systemen. Het is niet zo dat alle ventilatiemonteurs automatisch aangemerkt kunnen worden als volwaardig installateur. Binnen grote gebouwen is mechanische ventilatie nodig, omdat ventilatie niet voldoende is om de lucht te verversen. Bij huizen werkt natuurlijke ventilatie over het algemeen goed, en zal er minder snel mechanische ventilatie toegepast worden. Dit neemt niet weg dat ook in huizen sprake kan zijn van mechanische ventilatie. Dit betreft wel kleinere installaties, die niet zomaar vergeleken kunnen worden met de grote klimaatbeheersingssystemen. Ventilatiekanalen worden niet alleen toegepast in gebouwen. Ook in andere ruimtes waar mensen verblijven kan het nodig zijn om mechanische ventilatie toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan grote schepen, die ook voorzien worden van ventilatiekanalen om de lucht te verversen. Als ventilatiemonteur is het belangrijk dat je goed vanaf werktekeningen kunt werken, omdat de installaties complex kunnen zijn. De systemen worden meestal boven het systeemplafond weggewerkt, waardoor de gebruikers alleen de roosters zien zitten in het plafond.

Werken als ventilatiemonteur

Als ventilatiemonteur zal je veel op rolsteigers werkzaam zijn, omdat de meeste spirobuizen hoog tegen het betonnen plafond geplaatst worden. Ook in het bedenken van oplossingen moet een ventilatiemonteur goed zijn, omdat het nogal eens voorkomt dat er andere leidingen in de weg zitten tijdens het monteren van de spirobuizen. De doorgang van verschillende ruimtes moeten ook brandwerend gemaakt worden, door het aftimmeren van de spirobuizen met brandwerende platen en het dichtspuiten van openingen met brandwerend purschuim. Het beroep ventilatiemonteur is een beroep dat bij je moet passen. Dit heeft vooral te maken met het nauwkeurig werken en het werktempo. Ook moet een ventilatiemonteur beschikken over een goede fysieke conditie.

Wat is een mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht in een gebouw komt. Door diverse sensors in het systeem wordt geregistreerd wat de luchtkwaliteit is en wanneer het nodig is om extra frisse lucht in het gebouw te blazen. Hieronder valt ook het afzuigen van lucht in het gebouw. De sensoren die dit regelen kunnen verschillende waarden meten, zoals CO? en relatieve vochtigheid. Mechanische ventilatie kan ook betrekking hebben op airco-installaties. Airco-installaties zijn nodig om een gebouw te kunnen koelen. Niet alle installateurs mogen zomaar werken aan airco-installaties, omdat installateurs hiervoor een certificering moeten behalen.

Monteren ventilatiesysteem:

Opleidingen tot ventilatiemonteur

De meeste gerichte opleiding tot ventilatiemonteur is de Mbo-opleiding monteur installatietechniek. In de praktijk is het zo dat lang niet alle ventilatiemonteurs beschikken over een gerichte opleiding. Het alleen installeren van ventilatiekanalen kan ook in de praktijk aangeleerd worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het daadwerkelijk inregelen van klimaatbeheersingssystemen behoort wel tot de werkzaamheden van een allround installateur. Een ventilatiemonteur zal ook VCA opleiding moeten volgen. Bij het starten van een eigen onderneming als zelfstandig ondernemer, is het belangrijk om na te denken over de zzp administratie. Het bijhouden van de boekhouding kan het beste gedaan worden met een goed boekhoudpakket voor zzp'ers.

Bedrijven waar een ventilatiemonteur werkzaam kan zijn

Een ventilatiemonteur is over het algemeen werkzaam voor een installatiebedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een ventilatiemonteur werkzaam is als ondernemer. Het installeren van ventilatiekanalen betreft werkzaamheden die door verschillende vaklieden uitgevoerd kunnen worden. Een ventilatiemonteur kan ook werkzaam zijn via een uitzendorganisatie.

Competenties ventilatiemonteur

De competenties van een ventilatiemonteur zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat ventilatiemonteurs op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In alle gevallen is het wel belangrijk dat een ventilatiemonteur vanaf een werktekening kan werken. Ook technisch inzicht is belangrijke als ventilatiemonteur. Een andere belangrijke competentie is de veiligheid. Dit heeft vooral betrekking op het werken op hoogte en de scherpte van spirobuizen. Omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende collega's en de uitvoerder moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn conditie, samenwerken, overleggen, plannen, organiseren, motivatie, handigheid, inzicht, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ventilatiemonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een ventilatiemonteur is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel is het arbeidsmarktperspectief sterk afhankelijk van het opleidingsniveau. Een allround installateur zal makkelijker aan werk komen dan een ventilatiemonteur. De doorgroeimogelijkheden van een ventilatiemonteur moeten gezien worden in het blijven volgen van opleidingen tot volwaardig installateur. In de praktijk kan een ventilatiemonteur ook werkzaam zijn als ploegbaas als het om grotere projecten gaat.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ventilatiemonteur

Een ventilatiemonteur zal in de meeste gevallen onder de cao installatietechniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een ventilatiemonteur in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Een ventilatiemonteur die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans meer verdienen, mits de ventilatiemonteur voldoende opdrachten weet binnen te halen als ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Ventilatiemonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ventilatiemonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Ventilatiemonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ventilatiemonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ventilatiemonteur.

Mijnzzp.nl