Opleiding tot Ventilatiemonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Mbo-opleiding ventilatiemonteur

Het werken als ventilatiemonteur is over het algemeen ongeschoolde arbeid, maar een ventilatiemonteur kan ook een gedegen opleidingen hebben genoten zoals de Mbo-opleiding monteur installatietechniek. De Mbo-opleiding monteur installatietechniek is de meest gerichte opleiding als het gaat om het beroep ventilatiemonteur. Een monteur installatietechniek zal in de meeste gevallen tijdens de opleiding vier dagen werken en één dag in de week theorieles volgen op school. Gedurende de opleiding zul je verschillende praktijkexamens moeten afleggen, onder begeleiding van een leermeester en stagebegeleider van school. Alle praktijkexamens en theorie-examens vormen het uiteindelijke diploma monteur installatietechniek. Er zijn ook redelijk veel ventilatiemonteurs werkzaam die geen specifieke opleiding hebben genoten en het monteren van kanalen in de praktijk geleerd hebben van ervaren collega's.

Opleidingsduur en niveau ventilatiemonteur

De Mbo-opleiding monteur installatietechniek duurt over het algemeen twee jaar en is een opleiding op niveau twee.

Vervolgopleidingen ventilatiemonteur

Een vervolgopleiding na de Mbo-opleiding monteur installatietechniek niveau twee kan de Mbo-opleiding eerste monteur installatietechniek zijn op niveau drie en vervolgens de Mbo-opleiding leidinggevend monteur installatietechniek op niveau vier. Met een afgeronde Mbo-diploma niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een gerichte Hbo-opleiding.

Vooropleiding ventilatiemonteur

De meeste vakscholen zullen minimaal een Vmbo-diploma of gelijkwaardige opleiding verwachten, voordat je deel kan nemen aan de Mbo-opleiding monteur installatietechniek.

Mijnzzp.nl