Airco installateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep airco-installateur
Een baan als airco-installateur
Het F-gassen examen kent vier verschillende onderdelen:
Wat kost een airco installeren?
Airconditioning in woonhuis:
Opleidingen tot airco-installateur
Bedrijven waar een airco-installateur werkzaam kan zijn
Competenties airco-installateur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als airco-installateur
Arbeidsvoorwaarden en salaris airco-installateur
Eigen bedrijf starten als Airco installateur
Boekhoudprogramma vergelijken Airco installateur

Beroep airco-installateur

Een airco-installateur is werkzaam binnen de koude- en installatietechniek en heeft zich heeft gespecialiseerd in het aanleggen, onderhouden en keuren van airco-installaties. Andere benamingen voor airco zijn ook wel airconditioning, klimaatregelaar of luchtregelaar. Binnen de installatietechniek heeft de koudetechniek een speciale status, omdat niet alle installateurs zomaar aan airco-installaties mogen werken. Als een installateur niet beschikt over de juiste papieren mag hij of zij niet werken aan koelsystemen en kan de installateur in de meeste gevallen geen airco systemen inkopen. Airco systemen mogen alleen verkocht worden aan gecertificeerde bedrijven en installateurs. Certificering als airco-installateur is dan ook belangrijk, omdat je anders niet aan airco-installaties mag werken. Deze certificering is van belang, omdat koelmiddelen in airco's schadelijk zijn voor het milieu. Een airco-installateur zal het F-gassen examen moeten afleggen, voordat hij of zij aan koelinstallaties mag werken waarbij gefluoriseerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen. Het installeren van airco-installaties betreft net zo als andere installatiewerkzaamheden specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vaklieden. Ook het inregelen van airco-installaties is bij complexe airco systemen niet makkelijk. Het zijn de gerectificeerde airco installateurs, die over de juiste vakkennis beschikken om airco-installaties op de juiste manier te installeren en te onderhouden. Het grote voordeel van airconditioning is dat de temperatuur en luchtvochtigheid in gebouwen op een aangenaam niveau gehouden kunnen worden. Zonder airconditioning kan het in gebouwen, zoals in een kantoorgebouw te warm worden, waardoor mensen minder goed kunnen functioneren. Tegenwoordig komen airco's overal voor, zoals in auto's en vliegtuigen om het binnenklimaat te beheersen. Vanzelfsprekend kunnen de meeste airco installateurs ook andere werkzaamheden uitvoeren.

Een baan als airco-installateur

Een airco-installateur is dus werkzaam binnen de koudetechniek, wat onderdeel uitmaakt van de installatietechniek. Als airco-installateur ben je meestal ook verantwoordelijk voor andere installatiewerkzaamheden. Het mogen werken aan airco-installaties moet dan ook gezien worden als aanvulling op het beroep installateur. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle installateurs zomaar aan airco systemen mogen werken. Grote airco-installaties, zoals ze toegepast worden in kantoorgebouwen, zijn complexe installaties die op de juiste manier aangelegd en onderhouden moeten worden willen ze veilig te gebruikt kunnen worden. Als grote airco-installaties aangelegd worden in kantoren of andere soorten grote gebouwen zal een airco-installateur de installatie aanleggen aan de hand van een werktekening, waarop precies staat aangegeven hoe de installatie opgebouwd moet worden. De airco-units zelf staan meestal op het dak, zodat de koelvloeistof kan afkoelen in de buitenlucht. Dit soort airco-installaties moet ook verplicht gekeurd worden. Hoe vaak een airco-installatie gekeurd moet worden is afhankelijk van de klasse en het tijdstip van ingebruikname. Het zijn de vastgoedeigenaren, die verantwoordelijk zijn voor het laten keuren van airco-installaties. Over het algemeen is het de vastgoedmanager, facilitair manager of hoofd technische dienst, die er voor zal zorgen dat de airco-installatie periodiek gekeurd wordt.

Het F-gassen examen kent vier verschillende onderdelen:

  • Koelinstallatie categorie I: volledige bevoegdheid (stationaire en mobiele installaties).
  • Koelinstallatie categorie II: kleinere stationaire installaties.
  • Koelinstallatie categorie III: demontage en leeghalen.
  • Koelinstallatie categorie IV: LekDichtheidsControleur (alleen controleren op lekkage).

Wat kost een airco installeren?

De kosten voor het installeren van een airconditioningsysteem kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco, de grootte van de ruimte, de complexiteit van de installatie, de locatie en eventuele extra benodigdheden. Over het algemeen zijn er twee hoofdtypen airconditioningsystemen: raam- of wand gemonteerde airconditioners en centrale airconditioningssystemen.

Voor raam- of wand gemonteerde airconditioners kunnen de kosten voor de installatie doorgaans variëren van enkele honderden tot duizend euro, afhankelijk van factoren zoals de benodigde elektrische bedrading, de stabiliteit van het raamkozijn en eventuele aanpassingen aan de muur voor de montage. Voor centrale airconditioningssystemen, die de hele woning of een groot deel ervan koelen, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn. De installatie van een centraal airconditioningsysteem omvat vaak het plaatsen van leidingen, ventilatiekanalen en een buitenunit. Dit kost al snel enkele duizenden euro's.

Om een beter idee te krijgen van de kosten voor het installeren van een airconditioningsysteem, is het raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende gecertificeerde installateurs. Op die manier kun je een beter inzicht krijgen in de kosten die gepaard gaan met het installeren van een airconditioningsysteem in jouw specifieke situatie. Het is overigens niet raadzaam om zelf een airco te installeren. Een airco kopen en laten installeren is raadzaam. Overigens is het ook mogelijk om een aircosysteem te leasen.

Airconditioning in woonhuis:

Opleidingen tot airco-installateur

Wie een carrière ambieert als airco-installateur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek. Wanneer een ervaren installateur, zoals een loodgieter, zijn bevoegdheden wenst te halen om aan koelinstallaties te mogen werken zal deze extra diploma's moeten behalen die afgenomen worden door de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Het STEK biedt zelf geen opleidingen aan, maar er zijn voldoende externe opleiders te vinden waarbij verschillende soorten opleidingen mogelijk zijn. Zie voor meer informatie ook het beroep koelmonteur of de branchevereniging NVKL. Wanneer je voor jezelf gaat beginnen als zzp'er, dan is het ook belangrijk om de administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers gebruiken hiervoor een online boekhoudpakket. Er zijn meerdere goede boekhoudpakketten voor startende zzp'ers beschikbaar.

Bedrijven waar een airco-installateur werkzaam kan zijn

Een airco-installateur kan binnen de installatiebranche werkzaam zijn voor verschillende bedrijven die meestal meerdere disciplines beheersen in de koude- en installatietechniek. Een airco-installateur kan ook werkzaam zijn voor carrosseriebedrijven die bijvoorbeeld auto's of bestelwagens ombouwen voor koudetransport. Er zijn binnen deze branche ook redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden.

Competenties airco-installateur

De belangrijkste competentie van een airco-installateur is de vakkennis van koudetechniek en de certificering. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat de techniek niet stil staat. Een airco-installateur moet ook aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus, die zelfstandig alle werkzaamheden kan uitvoeren. Omdat een airco-installateur met verschillende collega's en opdrachtgevers te maken heeft moet je beschikken over goede communicatie vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn wet- en regelgeving, adviseren, kennis, inzicht, plannen, organiseren en inspecteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als airco-installateur

Het arbeidsmarktperspectief van een airco-installateur is goed te noemen. De meeste installatiebedrijven zitten te springen om goed opgeleide installateurs. Een installateur die beschikt over de juiste papieren en opleidingen zal dan geen enkele moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een airco-installateur moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie, of het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris airco-installateur

Als airco-installateur zal je doorgaans onder de cao-installatietechniek vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Een airco-installateur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer je veel in de avonduren of in het weekend werkt kan het salaris hoger uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Airco installateur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Airco installateur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Airco installateur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Airco installateur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Airco installateur.

Mijnzzp.nl