Airco installateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een airco installateur is werkzaam binnen de koude- en installatietechniek en is gespecialiseerd in het aanleggen, onderhouden, repareren en keuren van airco systemen. Andere benamingen voor een airco zijn ook wel airconditioning, klimaatregelaar of luchtregelaar. Binnen de installatietechniek kent de koudetechniek een speciale rol, omdat niet alle installateurs zomaar aan airco installaties mogen werken. Wanneer een installateur niet beschikt over de juiste papieren mag hij of zij niet werken aan koelsystemen en kan de installateur over het algemeen ook geen airco systemen inkopen.

Certificering van de installateur speelt dan ook een grote rol wanneer het aankomt op airco installaties. Deze certificering is van belang omdat koelmiddelen in airco's schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Een airco installateur zal dan ook het F-gassen examen moeten afleggen, voordat hij of zij aan koelinstallaties mag werken waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen.

Het F-gassen examen kent vier verschillende onderdelen met verschillende bevoegdheden

  • Koelinstallatie categorie I: volledige bevoegdheid (stationaire en mobiele installaties)
  • Koelinstallatie categorie II: kleinere stationaire installaties
  • Koelinstallatie categorie III: demontage en leeghalen.
  • Koelinstallatie categorie IV: LekDichtheidsControleur (alleen controleren op lekkage)

Airconditioning in woonhuis:

Opleidingen tot airco installateur

Wie een carrière ambieert als airco installateur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek. Wanneer een ervaren installateur, zoals een loodgieter, zijn bevoegdheden wenst te halen om aan koelinstallaties te mogen werken zal deze extra diploma's moeten behalen die afgenomen worden door de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Het STEK biedt zelf geen opleidingen aan, maar er zijn voldoende externe opleiders te vinden waarbij verschillende soorten opleidingen mogelijk zijn. Zie voor meer informatie ook het beroep koelmonteur of de branchevereniging NVKL.

Bedrijven waar een airco installateur werkzaam kan zijn

Een airco installateur kan binnen de installatiebranche werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven die meestal meerdere disciplines beheersen in de koude- en installatietechniek. Een airco installateur kan ook werkzaam zijn voor carrosseriebedrijven die bijvoorbeeld auto's of bestelwagens ombouwen voor koudetransport. Er zijn binnen deze branche ook redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden.

Competenties airco installateur

Als airco installateur is het belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat de verschillende technieken en mogelijkheden elkaar snel op zullen volgen en je zeker op de hoogte moet blijven van de laatste technieken binnen de installatietechniek. Daarnaast moet je natuurlijk over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je regelmatig met klanten te maken zal krijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als airco installateur

Als goed opgeleide airco installateur hoeft het verkrijgen van werk zeker geen probleem te zijn. De meeste werkgevers zitten te springen om goed opgeleide monteurs. De installatiebranche raakt steeds uitgebreider door nieuwe technieken en er zijn steeds meer mogelijkheden voor onderhoudswerkzaamheden voor een goede, gespecialiseerde monteur. De doorgroeimogelijkheden als airco installateur moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie of het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris airco installateur

Als airco installateur zal je doorgaans onder de cao-installatietechniek vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Een airco installateur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer je veel in de avonduren of in het weekend werkt kan het salaris hoger uitvallen.

Mijnzzp.nl