Airco installateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een airco installateur is een vakman die zich heeft gespecialiseerd is in het aanleggen, onderhouden en keuren van airco installaties. Een airco installateur is werkzaam binnen de koude- en installatietechniek. Andere benamingen voor een airco zijn ook wel airconditioning, klimaatregelaar of luchtregelaar. Binnen de installatietechniek heeft de koudetechniek een speciale status, omdat niet alle installateurs zomaar aan airco installaties mogen werken. Als een installateur niet beschikt over de juiste papieren mag hij of zij niet werken aan koelsystemen en kan de installateur over het algemeen ook geen airco systemen inkopen. Airco systemen mogen alleen verkocht worden aan gecertificeerde bedrijven en installateurs. Certificering als airco installateur is dan ook belangrijk om te mogen werken aan airco installaties. Deze certificering is van belang omdat koelmiddelen in airco's schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Een airco installateur zal dan ook het F-gassen examen moeten afleggen, voordat hij of zij aan koelinstallaties mag werken waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen. Het installeren van airco installaties betreft net zo als andere installatiewerkzaamheden specialistische werkzaamheden die beter overgelaten kunnen worden aan de juiste vaklieden. Ook het inregelen van airco installaties is bij complexe systemen over het algemeen niet heel makkelijk. Het zijn de gespecialiseerde airco installateurs die over alle benodigde vakkennis beschikken om airco installaties op de juiste manier te kunnen installeren.

Het grote voordeel van airconditioning is dat de temperatuur en luchtvochtigheid in gebouwen op een aangenaam niveau gehouden kunnen worden. Zonder airconditioning kan het in gebouwen zoals in een groot kantoor erg warm worden, waardoor mensen over het algemeen niet goed meer functioneren. Tegenwoordig komt airco overal wel voor, zoals in auto's en vliegtuigen om het binnenklimaat te kunnen beheersen. Grote airco installaties zoals ze toegepast worden in kantoorgebouwen zijn complexe installaties, die op de juiste manier aangelegd en onderhouden moeten worden willen ze op een goede manier kunnen werken.

Als grote airco installaties aangelegd worden in kantoren of ander soort gebouwen zal een airco installateur de airco installatie aanleggen aan de hand van een werktekening, waarop precies staat aangegeven hoe de installatie opgebouwd dient te worden. De airco units zelf staan meestal op het dak van gebouwen, zodat de koelvloeistof kan afkoelen in de buitenlucht.

Het F-gassen examen kent vier verschillende onderdelen:

  • Koelinstallatie categorie I: volledige bevoegdheid (stationaire en mobiele installaties)
  • Koelinstallatie categorie II: kleinere stationaire installaties
  • Koelinstallatie categorie III: demontage en leeghalen.
  • Koelinstallatie categorie IV: LekDichtheidsControleur (alleen controleren op lekkage)

Airconditioning in woonhuis:

Opleidingen tot airco installateur

Wie een carrière ambieert als airco installateur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek. Wanneer een ervaren installateur, zoals een loodgieter, zijn bevoegdheden wenst te halen om aan koelinstallaties te mogen werken zal deze extra diploma's moeten behalen die afgenomen worden door de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Het STEK biedt zelf geen opleidingen aan, maar er zijn voldoende externe opleiders te vinden waarbij verschillende soorten opleidingen mogelijk zijn. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie voor meer informatie ook het beroep koelmonteur of de branchevereniging NVKL. Zie ook de handige boeken: klimaatbeheersing warmtetechnieken, elektrotechnische installaties, kostenkengetallen bouwprojecten, elektrotechniek en elektronica voor dummies.

Bedrijven waar een airco installateur werkzaam kan zijn

Een airco installateur kan binnen de installatiebranche werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven die meestal meerdere disciplines beheersen in de koude- en installatietechniek. Een airco installateur kan ook werkzaam zijn voor carrosseriebedrijven die bijvoorbeeld auto's of bestelwagens ombouwen voor koudetransport. Er zijn binnen deze branche ook redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden.

Competenties airco installateur

Als airco installateur is het belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat de verschillende technieken en mogelijkheden elkaar snel op zullen volgen en je zeker op de hoogte moet blijven van de laatste technieken binnen de installatietechniek. Daarnaast moet je natuurlijk over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je regelmatig met klanten te maken zal krijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als airco installateur

Als goed opgeleide airco installateur hoeft het verkrijgen van werk zeker geen probleem te zijn. De meeste werkgevers zitten te springen om goed opgeleide monteurs. De installatiebranche raakt steeds uitgebreider door nieuwe technieken en er zijn steeds meer mogelijkheden voor onderhoudswerkzaamheden voor een goede, gespecialiseerde monteur. De doorgroeimogelijkheden als airco installateur moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie of het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris airco installateur

Als airco installateur zal je doorgaans onder de cao-installatietechniek vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Een airco installateur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer je veel in de avonduren of in het weekend werkt kan het salaris hoger uitvallen.

Mijnzzp.nl