Opleiding tot Koelmonteur

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingAircomonteur (Mbo 2)
VervolgopleidingLeidinggevend Monteur Installatietechniek
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding koelmonteur

Wie als koelmonteur wil gaan werken kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek, binnen de installatietechniek. De opleiding eerste monteur koudetechniek is een brede opleiding die de meest voorkomende koelsystemen behandelt, zoals koel-, vries- en aircosystemen. Er is tijdens deze opleiding niet alleen aandacht voor het installeren van nieuwe systemen maar ook voor het kunnen onderhouden van bestaande koelsystemen. Tijdens de vakopleiding eerste monteur koudetechniek zal je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam zijn en één dag theorielies volgen op school. Gedurende de vakopleiding zal je in de praktijk verschillende praktijkexamens moeten afleggen die, samen met de schoolexamens, het uiteindelijke diploma zullen vormen. De meeste grotere leerbedrijven hebben één of meerdere leermeesters aangesteld die studenten kunnen begeleiden en meestal ook betrokken zijn bij de praktijkexamens. Tijdens de vakopleiding eerste monteur koudetechniek is er onder andere aandacht voor het demonteren van machines, kabels en leidingen, het aanleggen van nieuwe systemen, het testen van systemen en het onderhouden van systemen.

Opleidingsduur en niveau koelmonteur

De Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen koelmonteur

Een vervolgopleiding na de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek niveau drie kan zijn de Mbo-opleiding leidinggevend monteur installatietechniek niveau vier. Het is niet mogelijk om automatisch door te groeien tot een Hbo-opleiding met een Mbo-diploma niveau drie.

Vooropleiding koelmonteur

De meeste scholen verwachten minimaal een afgeronde Mbo-opleiding monteur koudetechniek of de Mbo-opleiding airco-monteur op niveau twee, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek niveau drie. Maar een andere gerichte Mbo-opleiding binnen de installatiebranche kan ook toegang geven tot de opleiding.

Mijnzzp.nl