Koelmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een koelmonteur is werkzaam als specialist in koeltechniek en kan diverse werkzaamheden uitvoeren zoals het bouwen of onderhouden van koelmachines afhankelijk van de werkgever of opdrachten. Als koelmonteur ben je zeker een allround vakman met meerdere disciplines en tevens een onderhoudsmonteur voor koelmachines. Er zijn heel veel bedrijven te vinden die gebruik maken van verschillende soorten koelmachines die meestal jaarlijks, vaak verplicht, gecontroleerd dienen te worden, afhankelijk van de soort machine. Een koelmonteur werkzaam als onderhoudsmonteur werkt doorgaans ook in ploegendiensten en in het weekend omdat bij storingen snel geschakeld moet kunnen worden zodat de klant zo min mogelijk hinder zal ondervinden.

Zoals eerder omschreven zijn er zeer veel bedrijven die gebruik maken van koelinstallaties zoals supermarkten, slagers, groenteboeren, cafetaria's en bloemisten. Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op goed werkende koelmachines. De schade kan behoorlijk oplopen als koelmachines stoppen met werken. Bedrijven hebben doorgaans goede contracten afgesloten voor het onderhoud van hun koelmachines zodat de machines altijd up-to-date zijn en storingen zo min mogelijk kunnen voorkomen. Naast vaste koelmachines zijn er ook koelmonteurs die bijvoorbeeld bestelwagens of vrachtwagens ombouwen tot mobiele koelmachines zodat gekoeld transport veilig uitgevoerd kan worden zonder dat de producten bederven.

Binnen de koude- en installatietechniek bestaan tegenwoordig verschillende disciplines. Bepaalde werkzaamheden kunnen deels door een loodgieter worden uitgevoerd, maar vaker door specialisten binnen de koudetechniek. Enkele disciplines binnen de koude- en installatietechniek zijn Airco-techniek, gebouwbeheersingstechniek, klimaatsystemen, koeltechniek, luchthandelingstechniek en werktuigkunde. Al deze specialisaties binnen de koude- en installatietechniek kennen verschillende vakmannen die een of meerdere specialisaties beheren binnen de koeltechniek.

Naast het kunnen bouwen en onderhouden zal een koelmonteur doorgaans ook een logboek bijhouden met alle bevindingen omtrent de installatie en mogelijk uitgevoerde reparaties, zodat de staat van een installatie gemakkelijk terug te vinden is. Vanuit de overheid is er doorgaans strenge controle op koelinstallaties, speciaal als het gaat om het koelen van etenswaren. Bedrijven mogen geen eten bewaren bij te hoge temperaturen en een bedrijf riskeert een boete wanneer een overtreding geconstateerd wordt.

Beroep koelmonteur:

Koeltechnicus:

Opleidingen tot koelmonteur

Wie een carrière ambieert als koelmonteur kan uit verschillende specialisaties kiezen die doorgaans allemaal op Mbo-niveau niveau zijn. Een gerichte opleiding kan de opleiding tot loodgieter zijn echter er zijn veel meer specialisaties mogelijk zoals eerder omschreven. De algemene opleidingsterm als koelmonteur is de opleiding koude- en installatietechniek. De meeste mensen zullen echter eerst met een algemene opleiding tot loodgieter beginnen en later een specialisatie kiezen in een bepaalde richting. Een opleiding tot koelmonteur zal doorgaans vier jaar in beslag nemen waarna er zeker nog vervolgopleidingen mogelijk zijn.

Bedrijven waar een koelmonteur werkzaam kan zijn

Een koelmonteur kan binnen de installatiebranche werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven die meestal meerdere disciplines beheersen in de koude- en installatietechniek. Een koelmonteur kan ook werkzaam zijn voor carrosseriebedrijven die bijvoorbeeld auto's of bestelwagens ombouwen voor koudetransport. Er zijn binnen deze branche ook redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden.

Competenties koelmonteur

Als koelmonteur is het zeer belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen omdat de verschillende technieken en mogelijkheden elkaar snel op zullen volgen en je zeker op de hoogte moet blijven van de laatste technieken binnen de installatietechniek. Daarnaast moet je natuurlijk over goede communicatieve vaardigheden beschikken omdat je regelmatig met klanten te maken zal krijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koelmonteur

Als goed opgeleide koelmonteur hoeft het verkrijgen van werk zeker geen probleem te zijn. De meeste werkgevers zitten zelfs te springen om goed opgeleide monteurs. De installatiebranche raakt steeds uitgebreider door nieuwe technieken en er zijn steeds meer mogelijkheden voor onderhoudswerkzaamheden voor een goede, gespecialiseerde monteur. De doorgroeimogelijkheden als koelmonteur moeten gezien worden als het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie of het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koelmonteur

Als koelmonteur zal je doorgaans onder de cao-installatietechniek vallen waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Als koelmonteur werk je ook regelmatig tijdens de avonduren en weekenden zoals dit normaal is binnen de branche. Een koelmonteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer je veel in de avonduren of in het weekend werkt kan het salaris zeker hoger uitvallen.

Mijnzzp.nl