Koelmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een koelmonteur is een installateur die zich gespecialiseerd heeft in het installeren, onderhouden en repareren van koel- en klimaatbeheersingssystemen. Denk hierbij aan koeltechnische installatie, airconditioners en aan luchtbehandelingsinstallaties. Een koelmonteur is gespecialiseerd in koeltechniek en kan verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, zoals het opbouwen of onderhouden van koelmachines, afhankelijk van de opdracht. Als koelmonteur ben je in alle gevallen een allround installateur, die moet beschikken over meerdere disciplines. Daarnaast is een koelmonteur aan te merken als onderhoudsmonteur, die zelfstandig storingen moet oplossen. Koelmachines komen in de praktijk op verschillende manieren voor en worden gebruikt in diverse branches op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan koelwagens voor transport, aan koelvitrines zoals die gebruikt worden door retailers en aan koelsystemen, die gebruikt worden door ziekenhuizen om geneesmiddelen op de juist manier te koelen. Er zijn veel bedrijven en instanties te bedenken, die op verschillende manieren gebruikmaken van koelsystemen. Dit soort koelsystemen moet jaarlijks onderhouden worden en gekeurd worden, afhankelijk van de installatie. Ook het onderhouden van klimaatbeheersingssystemen behoort tot de werkzaamheden van een koelmonteur. In de meeste gevallen is een koelmonteur iedere dag op verschillende locaties werkzaam om koelsystemen te onderhouden, te keuren of te repareren. Als koelmonteur heb je met verschillende koelinstallaties te maken, dat kan variëren van eenvoudige tot complex installaties. Eenvoudige installaties zijn bijvoorbeeld de koelcellen, die gebruikt worden door retailers. Complexe installaties heeft meestal betrekking op luchtbehandelingsinstallaties zoals die te vinden zijn in grote gebouwen. Een koelmonteur moet over aanvullende opleidingen en certificering beschikken om te mogen werken aan koelinstallaties.

Een koelmonteur is dus een installateur die werkzaam is binnen de koudetechniek. Als koelmonteur kan je met verschillende installaties te maken krijgen, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden per werkgever kunnen verschillen. Het werken aan klimaatbeheersingssystemen, zoals airco-installaties of luchtverversingssystemen, betreft andere werkzaamheden dan het werken aan koelcellen of koelwagens die voorzien zijn van een koelcel. Zoals eerder omschreven zijn er veel bedrijven die gebruikmaken van koelinstallaties, zoals supermarkten, slagers, groenteboeren, cafetaria's en bloemisten. Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op goed werkende koelinstallaties, omdat bij het uitvallen van koelinstallaties producten verloren gaan. De meeste bedrijven maken dan ook gebruik van onderhoudscontracten om storingen te voorkomen. Naast vaste koelmachines maken bedrijven gebruik van mobiele koelinstallaties, die ingebouwd zijn. Dit betreft meestal bestelwagen en vrachtwagens, die goederen distribueren. Naast het opbouwen en onderhouden van koelinstallaties zal een koelmonteur een logboek bijhouden met alle bevindingen over de koelinstallatie. Een koelmonteur kan afhankelijk van de koelinstallatie ook verplichte keuringen uitvoeren. Vanuit de overheid is er strenge controle op koelinstallaties, speciaal als het gaat om het koelen van etenswaren. Bedrijven mogen geen eten bewaren bij te hoge temperaturen en riskeren een boete als een overtreding geconstateerd wordt.

Wat doet een koelmonteur

Wat een koelmonteur precies doet is afhankelijk van de specialisatie. Een koelmonteur kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor het installeren en onderhouden van elektronische componenten. In dat geval kan een koelmonteur ook aangemerkt worden als elektrotechnicus. In alle gevallen moet een koelmonteur over aanvullende opleidingen en certificering beschikken om te mogen werken aan koelinstallaties. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een koelmonteur werkzaam kan zijn met koelstoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Werkzaamheden van een koelmonteur:

  • Het installeren van koel- en klimaatbeheersingssystemen
  • Het onderhouden van koel – en klimaatbeheersingssystemen
  • Het uitvoeren van metingen en het opstellen van meetrapporten
  • Het uitvoeren van testen aan koel- en klimaatbeheersingssystemen
  • Het eventueel keuren van koelinstallaties
  • Het inregelen van installaties
  • Het verhelpen van storingen

Beroep koelmonteur:

Koeltechnicus:

Opleidingen tot koelmonteur

Wie een carrière ambieert als koelmonteur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste monteur koudetechniek. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een koelmonteur in de praktijk meestal aanvullende opleidingen en cursussen moet volgen om verder te specialiseren in de koeltechniek. Een opleiding tot koelmonteur zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen. Ook het volgen van een VCA opleiding is meestal verplicht als koelmonteur. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een koelmonteur werkzaam kan zijn

Een koelmonteur kan binnen de installatiebranche werkzaam zijn voor verschillende bedrijven, die meestal meerdere disciplines beheersen in de koude- en installatietechniek. Een koelmonteur kan ook werkzaam zijn voor carrosseriebedrijven, die vrachtwagens of bestelwagens ombouwen voor koudetransport. Er zijn tegenwoordig ook redelijk veel koelmonteurs werkzaam als ondernemer. Als koelmonteur zal je in de meeste gevallen ook werkzaam zijn als storingsmonteur.

Competenties koelmonteur

De belangrijkste competentie van een koelmonteur is de vakkennis van koel- en klimaatbeheersingssystemen. Een koelmonteur moet zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een koelmonteur moet dus aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Ook bijscholing is een competentie die niet onderschat moet worden, omdat nieuwe technieken elkaar snel opvolgen. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je meestal met verschillende klanten te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, organiseren, stressbestendigheid, controleren, inspecteren, inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koelmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een koelmonteur is goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en certificering. De meeste installatiebedrijven zitten te springen om goede vakmensen. Met andere woorden zal een koelmonteur geen enkele moeite hebben bij het vinden van werk. De doorgroeimogelijkheden van een koelmonteur zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de ervaring, kennis, competenties en de werkgever. Vanzelfsprekend kan ook het starten van je eigen bedrijf gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koelmonteur

Als koelmonteur zal je doorgaans onder de cao-installatietechniek vallen waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zullen zijn. Als koelmonteur werk je ook regelmatig tijdens de avonduren en weekenden zoals dit normaal is binnen de branche. Een koelmonteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer je veel in de avonduren of in het weekend werkt kan het salaris zeker hoger uitvallen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Koelmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Koelmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl