Cafetariamedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cafetariamedewerker werkt in een van de vele cafetaria's in Nederland. In de meeste gemeentes zijn wel één of meerdere cafetaria's te vinden die doorgaans allemaal hetzelfde assortiment aanbieden. De laatste jaren wordt het aanbod uitgebreider. Naast de bekende producten als patat, frikadellen, kroketten enz. zijn ook producten als bijvoorbeeld shoarma en kebab meer en meer verkrijgbaar. Nieuwe cafetariamedewerkers worden eerst een korte periode ingewerkt waarna de medewerker meestal prima in staat is om zelfstandig de meest voorkomende werkzaamheden uit te voeren, zoals het opnemen van bestellingen, het bereiden van eten en het afrekenen met de klanten. Naast het klaarmaken van eten en het helpen van klanten zal een cafetariamedewerker ook veel tijd kwijt zijn aan schoonmaakwerkzaamheden en voorbereidingen. Als cafetariamedewerker is het natuurlijk heel erg belangrijk om vriendelijk te zijn naar klanten en dat je over voldoende kennis beschikt omtrent hygiëne en voedselveiligheid. Maar denk ook zeker aan je persoonlijke veiligheid omdat je natuurlijk de hele dag aan het frituren bent en je wellicht met potentiële gevaarlijke machines aan het werk bent. Binnen de horeca komen de meeste arbeidsongelukken voor van alle branches die er maar zijn. Andere benamingen voor een cafetaria zijn ook wel snackbar, friettent, snelbuffet, frituur of friture.

De meeste voorkomende snacks en andere producten binnen een cafetaria zijn patat, frikadel, kroket, gehaktbal, berenhap, nasibal, kaassoufflé, kipcorn, hamburger, cheeseburger, bamischijf, bitterbal, viandel, frisdrank, milkshake en softijs. Zoals eerder omschreven bieden de meeste cafetaria's tegenwoordig ook complete menu's aan en wellicht ook shoarma, kebab of pizza's. De meeste cafetaria-eigenaren zijn zelfstandig ondernemer en behoren niet tot een landelijke keten. Over het algemeen is het werken in een cafetaria niet heel moeilijk maar kan het werktempo wel zeer hoog liggen gedurende bepaalde specifieke dagen. Het werken als cafetariamedewerker is zeer populair onder jongeren die wellicht iets extra willen verdienen.

Werken in een cafetaria

Het werken in een cafetaria moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten cafetaria's bestaan. Denk bijvoorbeeld aan een luxe cafetaria waarbinnen ook andere gerechten geserveerd kunnen worden dan snacks, zoals belegde broodjes. Het hoeft als cafetariamedewerker niet zo te zijn dat je alleen verantwoordelijk bent voor het maken van frituursnacks. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn algemene schoonmaakwerkzaamheden en het afwassen van borden en bestek. Afhankelijk van de soort cafetaria kan een cafetariamedewerker ook gezien worden als een keukenhulp, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat niet alle cafetaria's beschikken over een aparte keuken.

Werkzaamheden binnen een cafetaria:

  • Administratieve werkzaamheden (logboek)
  • Bereiden van gerechten
  • Bestellingen opnemen
  • Gerechten uitserveren
  • Kassawerkzaamheden
  • Schoonmaakwerkzaamheden
  • Voorbereidingswerkzaamheden

Beste cafetaria:

Opleidingen tot cafetariamedewerker

Er bestaan enkele opleidingsmogelijkheden voor het beroep cafetariamedewerker zoals de Mbo-opleiding medewerker fastservice. De werkzaamheden binnen een cafetaria zijn over het algemeen niet heel moeilijk en wanneer een nieuwe medewerker de juiste begeleiding krijgt meestal snel te leren. Er bestaan natuurlijk ook voldoende andere opleidingsmogelijkheden binnen de horeca. Wij verwijzen dan ook naar de beroepen kok en cateringmedewerker waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen binnen de horeca.

Bedrijven waar een cafetariamedewerker werkzaam kan zijn

Als cafetariamedwerker  werk je natuurlijk in een cafetaria die verschillend van aard kunnen zijn zoals een luxe cafetaria, snackbar of snackwagen. Maar denk ook zeker aan recreatieparken die meestal wel een snackafdeling hebben.

Competenties cafetariamedewerker

De belangrijkste competenties voor een cafetariamedewerker zijn hygiënisch kunnen werken en het klantvriendelijk zijn. Daarnaast moet je natuurlijk over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken qua etensbereiding. Maar ook het werktempo binnen een cafetaria mag geen probleem zijn. Stressbestendigheid is dan ook zeer belangrijk binnen een cafetaria omdat het soms zeer druk kan zijn en mensen soms niet allemaal even geduldig zullen zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cafetariamedewerker

Het arbeidsmarktperspectief voor een cafetariamedewerker is over het algemeen goed te noemen omdat er veel cafetaria's zijn in Nederland. Wel is het zo dat er relatief gezien veel jongeren binnen de cafetariasector werkzaam zijn zoals binnen de gehele horecasector. Ook zijn lang niet alle cafetariamedewerkers fulltime werkzaam maar wellicht alleen in het weekend. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep cafetariamedewerker. Wie door wil groeien binnen de horeca zal een echte gerichte opleiding moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cafetariamedewerker

Als cafetariamedewerker val je doorgaans onder de cao van de horeca waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een cafetariamedewerker zal in fulltimeverband doorgaans tussen de 1200 en 1700 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl