Cafetariamedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cafetariamedewerker werkt in een van de vele cafetaria's in Nederland. In de meeste gemeentes zijn wel één of meerdere cafetaria's te vinden die doorgaans allemaal hetzelfde assortiment aanbieden. De laatste jaren wordt het aanbod uitgebreider. Naast de bekende producten als patat, frikadellen, kroketten enz. zijn ook producten als bijvoorbeeld shoarma en kebab meer en meer verkrijgbaar. Nieuwe cafetariamedewerkers worden eerst een korte periode ingewerkt waarna de medewerker meestal prima in staat is om zelfstandig de meest voorkomende werkzaamheden uit te voeren, zoals het opnemen van bestellingen, het bereiden van eten en het afrekenen met de klanten. Naast het klaarmaken van eten en het helpen van klanten zal een cafetariamedewerker ook veel tijd kwijt zijn aan schoonmaakwerkzaamheden en voorbereidingen. Als cafetariamedewerker is het natuurlijk heel erg belangrijk om vriendelijk te zijn naar klanten en dat je over voldoende kennis beschikt omtrent hygiëne en voedselveiligheid. Maar denk ook zeker aan je persoonlijke veiligheid omdat je natuurlijk de hele dag aan het frituren bent en je wellicht met potentiële gevaarlijke machines aan het werk bent. Binnen de horeca komen de meeste arbeidsongelukken voor van alle branches die er maar zijn. Andere benamingen voor een cafetaria zijn ook wel snackbar, friettent, snelbuffet, frituur of friture. De inhoudelijke werkzaamheden van een cafetariamedewerker kunnen per cafetaria wel enigszins verschillen, omdat niet alle cafetaria's dezelfde producten aanbieden. Daarnaast kan een cafetaria in sommige gevallen beschikken over een restaurantgedeelte.

De meeste voorkomende snacks en andere producten binnen een cafetaria zijn patat, frikadel, kroket, gehaktbal, berenhap, nasibal, kaassoufflé, kipcorn, hamburger, cheeseburger, bamischijf, bitterbal, viandel, frisdrank, milkshake en softijs. Zoals eerder omschreven bieden de meeste cafetaria's tegenwoordig ook complete menu's aan en wellicht ook shoarma, kebab of pizza's. De meeste cafetaria-eigenaren zijn zelfstandig ondernemer en behoren niet tot een landelijke keten. Over het algemeen is het werken in een cafetaria niet heel moeilijk maar kan het werktempo wel zeer hoog liggen gedurende bepaalde specifieke dagen. Het werken als cafetariamedewerker is zeer populair onder jongeren die wellicht iets extra willen verdienen.

Werken in een cafetaria

Het werken in een cafetaria moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten cafetaria's bestaan. Denk bijvoorbeeld aan een luxe cafetaria waarbinnen ook andere gerechten geserveerd kunnen worden dan snacks, zoals belegde broodjes. Het hoeft als cafetariamedewerker niet zo te zijn dat je alleen verantwoordelijk bent voor het maken van frituursnacks. Andere werkzaamheden kunnen weer zijn algemene schoonmaakwerkzaamheden en het afwassen van borden en bestek. Afhankelijk van de soort cafetaria kan een cafetariamedewerker ook gezien worden als een keukenhulp, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat niet alle cafetaria's beschikken over een aparte keuken.

Werkzaamheden binnen een cafetaria:

  • Administratieve werkzaamheden (logboek)
  • Bereiden van gerechten
  • Bestellingen opnemen
  • Gerechten uitserveren
  • Kassawerkzaamheden
  • Schoonmaakwerkzaamheden
  • Voorbereidingswerkzaamheden

Beste cafetaria:

Opleidingen tot cafetariamedewerker

Er bestaan enkele opleidingsmogelijkheden voor het beroep cafetariamedewerker zoals de Mbo-opleiding medewerker fastservice. Het is mogelijk dat een cafetariamedewerker helemaal niet beschikt over een beroepsopleiding, omdat de werkzaamheden van een cafetariamedewerker over het algemeen niet heel moeilijk zijn. In dat geval zullen nieuwe cafetariamedewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's of de eigenaar van een cafetaria, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Over het algemeen kunnen de meeste cafetariamedewerkers na enkele weken volledig zelfstandig werken. Ook het leren werken met de kassa is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden als cafetariamedewerker.

Bedrijven waar een cafetariamedewerker werkzaam kan zijn

Als cafetariamedewerker ben je over het algemeen werkzaam voor een cafetaria zoals die overal te vinden zijn. Daarnaast kan een cafetariamedewerker werkzaam zijn op een mobiele frietkraam, zoals die vaak op markten te vinden zijn. Andere voorbeelden kunnen zijn een recreatiepark, bioscopen of bijvoorbeeld strandtenten, die ook kunnen beschikken over snackhoek. Een meer algemene benaming voor cafetariamedewerker kan afhankelijk van de soort snacks die verkocht worden ook fastfoodmedewerker zijn. Als cafetariamedewerker kan je op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat er veel verschillende soorten cafetaria's zijn.

Competenties cafetariamedewerker

De belangrijkste competentie van een cafetariamedewerker is het hygiënisch kunnen werken. Het is erg belangrijk dat cafetaria's voldoen aan alle wettelijke regels, omdat je als cafetariamedewerker met voedsel te maken hebt. Daarnaast is gastheerschap aan te merken als belangrijke competentie, omdat gastheerschap binnen de horeca erg belangrijk is. Als cafetariamedewerker is het verder belangrijk dat je beschikt over voldoende vakinhoudelijke kennis van het op de juiste manier kunnen bereiden van snacks. Een andere belangrijke competentie als cafetariamedewerker is stressbestendigheid, omdat de werkdruk binnen cafetaria's op bepaalde momenten van de dag hoog is. Algemeen belangrijke woorden als cafetariamedewerker zijn inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, motivatie, presteren, flexibiliteit, samenwerken, plannen en communicatie. Communicatie is een belangrijke competentie, omdat je als cafetariamedewerker met veel verschillende klanten te maken krijgt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cafetariamedewerker

Het arbeidsmarktperspectief voor een cafetariamedewerker is over het algemeen goed te noemen omdat er veel cafetaria's zijn in Nederland. Wel is het zo dat er relatief gezien veel jongeren binnen de cafetariasector werkzaam zijn zoals binnen de gehele horecasector. Ook zijn lang niet alle cafetariamedewerkers fulltime werkzaam maar wellicht alleen in het weekend. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep cafetariamedewerker. Wie door wil groeien binnen de horeca zal een echte gerichte opleiding moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cafetariamedewerker

Als cafetariamedewerker val je doorgaans onder de cao van de horeca waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een cafetariamedewerker zal in fulltimeverband doorgaans tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl