Weekendhulp (horeca)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een weekendhulp binnen de horeca en recreatiesector kan verantwoordelijk zijn voor diverse werkzaamheden. Eigenlijk kan een weekendhulp overal ingezet worden voor verschillende werkzaamheden waar dat nodig is. Binnen de horeca- en recreatiesector wordt er veel gebruik gemaakt van weekendhulpen, omdat het tijdens de weekenden meestal extra druk is en het vaste personeel wel wat ondersteuning kan gebruiken. De taken die een weekendhulp kan uitvoeren zijn divers en meestal simpel van aard, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral de horeca maakt veel gebruik van weekendhulpen die eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden wel uit kunnen voeren zoals het serveren, afwassen en het helpen van de kok. Als weekendhulp kan je ook werkzaam zijn binnen de recreatiesector, zoals bij recreatieparken die vooral in de weekenden druk bezocht worden. De term weekendhulp kan betrekking hebben op verschillende soorten medewerkers die wel of niet over de nodige ervaring beschikken. Weekendhulp moet gezien worden als een algemene benaming voor mensen die binnen de horeca- en recreatiesector werkzaam zijn in het weekend.

Een weekendhulp is dan ook een prima bijbaantje voor meestal jongeren mensen, met een voorkeur voor de horeca of recreatiesector, die wat extra willen verdienen. Zoals eerder omschreven kunnen weekendhulpen ingezet worden voor uiteenlopende taken zoals schoonmaken, serveren, afwassen of het helpen van de kok. Maar denk ook aan toezichthouden of het begeleiden en bezighouden van jongere kinderen. Naast het werken in het weekend is het ook zo dat de meeste weekendhulpen tijdens hun vakantieperiode werken om nog wat extra te kunnen verdienen. Overigens hoeft een weekendhulp niet beslist alleen een jongere te zijn. Er zijn ook voldoende ouderen die alleen in het weekend willen werken. Naast de horeca en recreatiesector komen weekendhulpen ook veel voor binnen de detailhandel.

Enkele populaire taken als weekendhulp in de horeca en recreatiesector zijn:

  • Afwassen
  • Animatieteam
  • Hotelwerkzaamheden
  • Kinderen begeleiden
  • Keukenwerkzaamheden
  • Serveren
  • Schoonmaken
  • Verhuur attracties op een park

Werken in de horeca:

Opleidingen tot weekendhulp

Er bestaan natuurlijk geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep c.q. de functie weekendhulp. De meeste weekendhulpen worden opgeleid door meer ervaren medewerkers of kunnen een korte cursus volgen voor specifieke werkzaamheden. Het werken als weekendhulp zal hoofdzakelijk uitgevoerd worden door jongeren die wat extra willen verdienen naast hun normale opleiding. Wel is het natuurlijk denkbaar dat een weekendhulp vanuit zijn bijbaantje zal doorgroeien binnen de horeca naar een echte opleiding zoals bijvoorbeeld de beroepen gastheer, gastvrouw, recreatiebegeleider, serveerster, barman of kok.

Bedrijven waar een weekendhulp werkzaam kan zijn

Een weekendhulp kan eigenlijk in alle branches wel voorkomen maar de populairste branches zijn toch wel de horecabranche en de detailhandel. Denk hierbij aan restaurants, hotels, recreatieparken en winkels.

Competenties weekendhulp

De belangrijkste competentie voor een weekendhulp binnen de horeca en recreatiesector is toch wel dienstbaarheid naar gasten. De horeca draait voor een belangrijk deel om gastvrijheid en beleving. Als weekendhulp moet je dan ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Daarnaast kan het binnen de horeca en hotellerie nogal eens hard werken zijn wat natuurlijk geen probleem mag zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weekendhulp

Het arbeidsmarktperspectief voor een weekendhulp is doorgaans uitstekend te noemen omdat er zeer veel verschillende soorten bedrijven zijn die gebruik maken van weekendhulpen. Er zijn over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden. Dit laat natuurlijk niet weg dat je met de werkzaamheden als weekendhulp ervaring op kunt doen voor een specifieke horeca- of andere opleiding. Dus in dat opzicht kun je je eigen doorgroeimogelijkheden creëren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris weekendhulp

De arbeidsvoorwaarden voor een weekendhulp zijn afhankelijk van waar je precies werkt en kunnen onderling wel verschillen. Er zijn verder geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een weekendhulp kan overigens soms wel lange werkdagen hebben waar je natuurlijk wel tegen moet kunnen. Het salaris als weekendhulp zal doorgaans rond het minimumloon liggen of daar net iets boven. Dit kan natuurlijk wel verschillen per werkgever. Daarnaast is het denkbaar dat er extra vergoedingen uitgekeerd worden zoals bijvoorbeeld fooi of reiskosten.

Mijnzzp.nl