Weekendhulp (horeca)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep weekendhulp (horeca)
Werken als weekendhulp in de horeca
Enkele werkzaamheden als weekendhulp:
Film: werken in de horeca:
Opleidingen tot weekendhulp
Bedrijven waar een weekendhulp werkzaam kan zijn
Competenties weekendhulp
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weekendhulp
Arbeidsvoorwaarden en salaris weekendhulp
Eigen bedrijf starten als Weekendhulp (horeca)
Boekhoudprogramma vergelijken Weekendhulp (horeca)

Beroep weekendhulp (horeca)

Een weekendhulp horeca is een parttime horecamedewerker en/of recreatiemedewerker, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende horecawerkzaamheden. Binnen de horeca- en recreatiesector wordt er veel gebruikgemaakt van weekendhulpen, omdat het tijdens de weekenden meestal extra druk is, waardoor het vaste personeel wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. De werkzaamheden, die een weekendhulp kan uitvoeren zijn divers te noemen en meestal simpel van aard, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vooral de horeca maakt veel gebruik van weekendhulpen, die eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden kunnen uitvoeren, zoals het opnemen van bestellingen, het uitserveren van bestellingen, afwaswerkzaamheden en het helpen van de kok in de keuken. Als weekendhulp kan je ook werkzaam zijn binnen de recreatiesector, zoals bij recreatieparken, die vooral in de weekenden druk bezocht worden. De term weekendhulp kan betrekking hebben op verschillende soorten medewerkers, die wel of niet over de nodige ervaring beschikken. Binnen de horecasector en de recreatiesector zijn lang niet alle medewerkers fulltime werkzaam, omdat horecabedrijven en recreatiebedrijven vaak te maken hebben met piekmomenten. Deze piekmomenten zijn vaak in het weekend of tijdens vakantieperiodes. Zoals eerder omschreven moet het beroep of de functie weekendhulp gezien worden als een brede functie, omdat de meeste weekendhulpen verantwoordelijk zijn voor uiteenlopende werkzaamheden als allround horecamedewerker. In de meeste gevallen zal een weekendhulp dan ook verantwoordelijk zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Dit zijn in de meeste gevallen wel relatief simpele werkzaamheden, waar geen echte opleiding en/of ervaring voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het werken als bedienend medewerker.

Werken als weekendhulp in de horeca

Het werken als weekendhulp zal dus in de meeste gevallen gezien moeten worden als bijbaantje voor jongeren, die een voorkeur hebben voor de horecasector of recreatiesector. Zoals eerder omschreven kunnen weekendhulpen ingezet worden voor uiteenlopende werkzaamheden, zoals schoonmaakwerkzaamheden, bedieningswerkzaamheden, afwaswerkzaamheden of voor het helpen van de kok als keukenhulp. Andere werkzaamheden waarvoor een weekendhulp mogelijk verantwoordelijk kan zijn is het houden van toezicht op kinderen, het schoonmaken van hotelkamers of het werken als gids wanneer we het hebben over een recreatiepark of dierentuin. Dit soort werkzaamheden kunnen over het algemeen prima uitgevoerd door weekendhulpen. Vanzelfsprekend zal het wel werkzaamheden moeten betreffen die passen bij de betreffende weekendkracht. Het werken als weekendhulp is niet alleen binnen de horecasector en de recreatiesector populair, omdat weekendhulpen ook binnen de detailhandel veel voorkomen. Het is denkbaar dat een weekendhulp ook werkzaam is als oproepkracht. In dat geval kan je meestal ook ingezet worden op andere werkdagen dan alleen het weekend.

Enkele werkzaamheden als weekendhulp:

  • Afwassen.
  • Animatieteam.
  • Hotelwerkzaamheden.
  • Kinderen begeleiden.
  • Keukenwerkzaamheden.
  • Serveren.
  • Schoonmaken.
  • Verhuur attracties op een park.

Film: werken in de horeca:

Opleidingen tot weekendhulp

Er bestaan natuurlijk geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep of de functie weekendhulp. De meeste weekendhulpen worden opgeleid door meer ervaren medewerkers of kunnen een korte cursus volgen voor specifieke werkzaamheden. Het werken als weekendhulp zal hoofdzakelijk uitgevoerd worden door jongeren die wat extra willen verdienen naast hun normale opleiding. Wel is het natuurlijk denkbaar dat een weekendhulp vanuit zijn bijbaantje zal doorgroeien binnen de horeca naar een echte opleiding zoals de beroepen gastheer, gastvrouw, recreatiebegeleider, serveerster, barman of kok. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een weekendhulp werkzaam kan zijn

Een weekendhulp binnen de horecasector en/of de recreatiesector kan werkzaam zijn voor uiteenlopende bedrijven, zoals pretparken, recreatieparken, restaurants, hotels, strandtenten, pensions of werkzaam voor lunchrooms. Het is ook denkbaar dat een weekendhulp werkzaam is als verkoopmedewerker of als verhuurmedewerker als we spreken van de grotere recreatieparken of pretparken. Eigenlijk kan een weekendhulp binnen de horeca overal wel werkzaam zijn, omdat de horecasector en recreatiesector aangemerkt kunnen worden als grote sectoren. Denk bijvoorbeeld ook aan een weekendhulp die werkzaam is voor een café.

Competenties weekendhulp

De belangrijkste competentie van een weekendhulp binnen de horeca is motivatie. Zonder goede motivatie is het niet mogelijk om op een goede manier werkzaam te zijn binnen de horecasector en/of recreatiesector. Daarnaast mag van een weekendhulp goed gastheerschap verwacht worden, omdat dit belangrijk is als we spreken van de horeca. Omdat een weekendhulp veel te maken krijgt met gasten en leidinggevenden, zoals de facilitair manager en/of hospitality manager, moet de weekendhulp beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie van een weekendhulp is stressbestendigheid, omdat het werken binnen de horecasector en/of recreatiesector in sommige gevallen aangemerkt kan worden als zwaar. Algemeen belangrijke woorden als weekendhulp zijn passie, energie, kennis, luister, dienstbaarheid, samenwerken en hygiëne.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weekendhulp

Het arbeidsmarktperspectief van een weekendhulp binnen de horeca is over het algemeen zeer goed te noemen. De meeste bedrijven binnen de horecasector en de recreatiesector zitten te springen om goed gemotiveerde medewerkers. Wel is het zo dat het werken binnen de horeca aangemerkt kan worden als populaire bijbaan, waardoor er sprake is van veel concurrentie. Daarnaast kan het werken als weekendhulp aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid, waardoor eigenlijk iedereen kan werken als weekendhulp. Met andere woorden kan het als weekendhulp wel belangrijk zijn om je op een brede manier te oriënteren. Er zijn als weekendhulp geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor te algemeen zijn. Wie wil doorgroeien binnen de horecasector zal een volwaardige beroepsopleiding moeten volgen. In dat geval kan er uiteindelijk wel sprake zijn van passende doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris weekendhulp

De arbeidsvoorwaarden voor een weekendhulp zijn afhankelijk vanwaar je precies werkt en kunnen onderling wel verschillen. Er zijn verder geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een weekendhulp kan overigens soms wel lange werkdagen hebben waar je natuurlijk wel tegen moet kunnen. Het salaris als weekendhulp zal doorgaans rond het minimumloon liggen of daar net iets boven. Dit kan natuurlijk wel verschillen per werkgever. Daarnaast is het denkbaar dat er extra vergoedingen uitgekeerd worden zoals fooi of reiskosten.

Eigen bedrijf starten als Weekendhulp (horeca)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Weekendhulp (horeca), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Weekendhulp (horeca)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Weekendhulp (horeca) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Weekendhulp (horeca).

Mijnzzp.nl