Hospitality manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een hospitality manager is iemand die werkzaam is binnen de gastvrijheidssector. De gastvrijheidssector moet heel breed gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op de gehele horeca- en recreatiesector. De werkzaamheden van een hospitality manager hebben wel altijd met hospitality te maken. Hospitality komt in het kort neer op het bieden van service aan gasten, en alles wat daar bij komt kijken. Welke verantwoordelijkheden een hospitality manager precies heeft kan verschillen per organisatie, omdat er ook andere managers aangesteld kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan restaurant managers of aan front office managers, die onder de verantwoordelijkheid vallen van de hospitality manager. Als hospitality manager ben je over het algemeen werkzaam binnen hotels, resorts, vakantieparken, pretparken of andere organisaties die met gasten te maken hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan een indoorskicentrum of aan evenementenhallen waar daggasten komen. Hospitality is een ruim begrip dat van toepassing is op diverse soorten bedrijven die met gasten te maken hebben. Een andere benaming voor hospitality manager is soms ook wel hotelmanager, maar een hospitality manager hoeft niet werkzaam te zijn binnen een hotel. Het beroep hospitality manager is een mooi en veelzijdig beroep. Als hospitality manager ben je over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het aansturen van personeel, maar juist ook voor het bedenken van nieuwe activiteiten en het verder verbeteren van de service. Als hospitality manager moet je dan ook beschikken over creativiteit, leidinggevende capaciteiten en vakkennis van de gastvrijheidssector. De inhoudelijke werkzaamheden van een hospitality manager moeten verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een hospitality manager voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn op verschillende niveaus.

Het is de hospitality manager die verantwoordelijk is voor het dagelijks functioneren van het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Dit betekent ook het leiding geven als manager aan andere medewerkers, zoals aan de hotelmanager, de restaurant manager of aan de recreatiebegeleiders. Daarnaast is de hospitality manager meestal verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, de administratie, en de marketing. De hospitality manager zal zelf ook regelmatig vergaderen of overleggen met de directie van de accommodatie. De belangrijkste taak van een hospitality manager is in het kort ervoor zorgen dat gasten een optimaal gevoel overhouden aan hun bezoek. Dit betekent dat alles van A tot Z in orde moet zijn voor de gasten. Dit heeft niet alleen betrekking op schone toiletten of schone kamers, maar op alles wat bezoekers aangaat. Denk bijvoorbeeld ook aan de aankleding van gebouwen tijdens bijzondere dagen of aan bezoekers die op een persoonlijke manier verwelkomd worden door de receptie. Het is ook denkbaar dat een hospitality manager verantwoordelijk is voor verschillende webcare medewerkers en/of chat medewerkers die de online activiteiten beheren van de organisatie. Dit kan natuurlijk wel per werkgever verschillen. De meeste hospitality managers hebben ook te maken met verschillende floormanagers.

Interne hospitality manager en externe hospitality manager

Als het om zeer grote accommodaties gaat, zoals een vakantiepark, is het niet ongebruikelijk dat er meerdere hospitality managers aangesteld zijn. In dit geval spreekt men meestal van een interne hospitality manager en een externe hospitality manager. Bij grote buitenruimtes is het de externe hospitality manager die toeziet op alles wat met de buitenruimte te maken heeft. Denk hierbij aan de toegangspoort, de algemene veiligheid en de bewegwijzering op het park. Ook de buitenactiviteiten vallen dan meestal onder de verantwoordelijkheid van de externe hospitality manager. Een andere benaming voor externe hospitality manager is soms ook wel parkmanager.

Verschil hospitality manager en facility manager

Het belangrijkste verschil tussen een hospitality manager en een facility manager is dat de werkzaamheden van een hospitality manager gericht zijn op persoonlijke dienstverlening van gasten. De werkzaamheden van een facility manager zijn meer gericht op gebouwen en werkomstandigheden. Deze beroepen worden binnen de praktijk nogal eens door elkaar gehaald, maar zijn wezenlijk verschillend van elkaar. Een facility manager zorgt er bijvoorbeeld voor dat kapotte hekken of andere mankementen worden gerepareerd en heeft eigenlijk niet echt met de gasten zelf te maken.

Wat doet een hospitality manager:

Opleiding Hotel- en Eventmanagement:

Opleidingen tot hospitality manager

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep hospitality manager, die allemaal minimaal op Hbo-niveau zijn, zoals de Hbo-opleiding Hotel & Hospitality Management en de Hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement. Een andere Hbo-opleiding binnen de Horeca is ook prima denkbaar voor het beroep hospitality manager. Het beroep hospitality manager komt in de praktijk ook voor op Mbo-niveau, echter zal een hospitality manager in dat geval over het algemeen over minder verantwoordelijkheden beschikken. In de praktijk moet het beroep hospitality manager in de meeste gevallen wel gezien worden als een beroep op minimaal Hbo-niveau. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een hospitality manager werkzaam kan zijn

Een hospitality manager is over het algemeen werkzaam voor grotere organisaties, die te maken hebben met veel gasten. Dit hoeft niet alleen betrekking te hebben op hotels of vakantieparken, omdat ook andere bedrijven te maken kunnen hebben met veel gasten. Denk bijvoorbeeld ook aan restaurants, jaarbeursgebouwen, kuuroorden, indoorcentrums, congrescentrums en aan pretparken. Zoals eerder omschreven kan een hospitality manager overal binnen de horeca- en recreatiesector werkzaam zijn als er sprake is van veel gasten en/of bezoekers.

Competenties hospitality manager

De belangrijkste competentie van een hospitality manager zijn je leidinggevende capaciteiten, omdat je in de meeste gevallen diverse andere medewerkers zal aansturen. Daarnaast moet je als hospitality manager dienstbaarheid en gastheerschap zeer hoog in het vaandel hebben staan. Is dit niet het geval dan zal het beroep hospitality manager niet bij je passen. Klanten en gasten moeten in de watten worden gelegd door de hospitality manager. Omdat een hospitality manager in de meeste gevallen te maken heeft met diverse medewerkers en leidinggevenden kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook creativiteit en innovatie kunnen aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden als hospitality manager zijn inzicht, energie, flexibiliteit, stressbestendigheid, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, plannen, organiseren en motiveren. Daarnaast moet je over financieel inzicht beschikken als hospitality manager.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hospitality manager

Het arbeidsmarktperspectief als hospitality manager is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat dit een redelijk populair beroep betreft, waardoor de concurrentie bij een mogelijke vacature groot kan zijn. Ervaring speelt meestal een belangrijke rol binnen het beroep. De doorgroeimogelijkheden als hospitality manager moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals over een grote accommodatie of een internationale accommodatie. Een mogelijke vervolgfuncties als hospitality manager is de functie parkmanager, als je werkzaam bent voor een recreatiepark. Over het algemeen moet het beroep hospitality manager al gezien worden als een beroep op hoger niveau. De verdere doorgroeimogelijkheden zijn ook afhankelijk van het opleidingsniveau, de ervaring, je eigen competenties en de soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hospitality manager

Als hospitality manager val je doorgaans onder de cao horeca of de cao reisbranche, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een hospitality manager met een afgeronde Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een winstuitkering bij behaalde omzet doeleinden is binnen dit beroep denkbaar. Als een hospitality manager grote verantwoordelijkheden heeft, is ook een hoger salaris denkbaar.

Read this information on Hospitality manager in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Hospitality Manager auf Deutsch.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Hospitality manager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hospitality manager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl