Front office manager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een front office manager kan bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals een hotel, een recreatiepark of een ander groot gebouw met een eigen receptie zoals een congrescentrum. Als front office manager ben je de leidinggevende van andere receptiemedewerkers. De functie front office manager komt niet overal voor bij bedrijven die beschikken over een receptie, omdat dit meestal alleen het geval is als er sprake is van een grote receptie. Als front office manager zorg je ervoor dat gasten op een correcte manier ontvangen worden door de medewerkers en dat de receptie er netjes en verzorgd uitziet. Het is niet ondenkbaar dat de front office manager zelf ook meewerkt, maar dit kan wel per bedrijf verschillen. Andere verantwoordelijkheden van een front office manager kunnen zijn het maken van de personeelsplanning, het voeren van functioneringsgesprekken en administratieve werkzaamheden.

Als front office manager ben je dus de leidinggevende van de receptie en stuur je andere medewerkers aan, zoals de hotel receptionisten. De functie front office manager is wel voorbehouden aan bedrijven die beschikken over een grote zelfstandig werkende receptie, omdat anders de werkzaamheden onder de verantwoordelijkheid kunnen vallen van de reguliere hotelmanager. Als front office manager zal je in de meeste gevallen verantwoording afleggen aan de hotelmanager.

Belang van een front office manager

Een front office manager en de andere medewerkers van de receptie zijn het visitekaartje van het bedrijf. Als gasten aankomen doen ze dat meestal via de receptie, waardoor de eerste indruk goed zal moet zijn. Daarnaast is het zo dat gasten de receptie bezoeken om bijvoorbeeld in te checken of uit te checken, of ze bezoeken de receptie omdat ze bepaalde vragen hebben. Een correcte benadering en een correcte houding zijn dan ook belangrijk bij de receptiewerkzaamheden. Het is de front office manager die er voor zorgt dat het personeel precies werkt zoals dit gewenst is vanuit de directie. Ook het inwerken van nieuwe medewerkers is een belangrijk onderdeel van de functie front office manager.

De front office manager bezoekt regelmatig de balies en controleert de medewerkers. Gasten die binnenkomen moeten door de medewerksters op een prettige manier geholpen worden met inchecken, uitchecken en mogelijke vragen die de gasten hebben. Het is de front office manager die er op toeziet dat dit ook gebeurt. Tevens is de front office manager verantwoordelijk voor personeelsbeleid, zoals planning en trainingen.

Taken van een front office manager:

  • Leiding geven aan medewerkers
  • Zorgt voor personeelsplanning
  • Stelt budgetten op en bewaakt deze
  • Spreekt meerdere talen
  • Werkt zelf ook mee

Film over een front office manager:

Opleidingen tot front office manager

De opleiding tot front office manager is een beroepsopleiding op Mbo-niveau die ongeveer drie jaar duurt, afhankelijk van je vooropleiding. Omdat de opleiding gericht is op leidinggeven is de opleiding gericht op managementonderdelen. Je leert onder meer leiding geven aan medewerkers, de personeelsplanning te maken, budgetten op te stellen en te bewaken en vreemde talen te spreken.

Bedrijven waar een front office manager werkzaam kan zijn

Als front office manager kan je bij verschillende soorten bedrijven komen te werken, die allemaal gericht zijn op de horeca of toerisme, zoals een hotelreceptie, recreatiepark, camping of een evenementenorganisatie.

Competenties front office manager

Als front office manager is het belangrijk dat je gastvrij bent en vragen of problemen van gasten op een efficiënte manier weet op te lossen. Omdat je de leidinggevende bent zijn commerciële vaardigheden erg belangrijk als front office manager. Als front office manager ben je niet alleen zichtbaar achter de balie aan het werk, maar ook achter de schermen ben je bezig met de administratie, inkopen en de personeelsplanning.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als front office manager

Als front office manager zijn er redelijk veel front office manager vacatures en zzp opdrachten te vinden. Er zijn genoeg bedrijven te vinden waar de balie groot genoeg is om een front office manager aan te stellen. Dit zijn meestal wel de grotere hotels, recreatieparken of ander soort bedrijven. Doorgroeimogelijkheden als front office manager zijn er ook, zoals het worden van hotelmanager. Wel is het zo dat de functie van hotelmanager een HBO-opleiding is, en doorleren nodig kan zijn als front office manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris front office manager

Als front office manager kan je overdag werken of juist in de avonduren, afhankelijk van de planning en het bedrijf. De drukste tijden voor de front office zijn meestal in het weekend, wanneer er veel gasten arriveren en vertrekken. Als front office manager in loondienst verdien je afhankelijk van je opleiding, ervaring en leeftijd tussen de 1500 en 3000 euro bruto per maand. Wel kan het salaris sterk verschillen per bedrijf. De grote luxe hotels met meer verantwoordelijkheden betalen doorgaans een stuk beter dan een klein hotel.

Mijnzzp.nl