Recreatiebegeleider

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep recreatiebegeleider
Wat doet een recreatiebegeleider
Waarom een recreatiebegeleider
Wat moet een recreatiebegeleider allemaal kunnen
Werken als recreatiebegeleider
Film: Travel, Leisure & Hospitality:
Opleiding tot recreatiebegeleider
Bedrijven waar een recreatiebegeleider werkzaam kan zijn
Competenties recreatiebegeleider
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als recreatiebegeleider
Arbeidsvoorwaarden en salaris recreatiebegeleider
Eigen bedrijf starten als Recreatiebegeleider
Boekhoudprogramma vergelijken Recreatiebegeleider

Beroep recreatiebegeleider

Een recreatiebegeleider is iemand die werkzaam is binnen de hospitality branche. Hospitality komt in het kort neer op alle activiteiten, die te maken hebben met het op een professionele manier ontvangen en begeleiden van gasten. Het beroep recreatiebegeleider bestaat uit het organiseren en begeleiden van activiteiten, die meestal plaatsvinden op recreatieparken, bungalowparken, pretparken en bijvoorbeeld in dierentuinen. Naast het organiseren en begeleiden van activiteiten zal je als recreatiebegeleider bezoekers voorzien van informatie en wellicht in de horeca werkzaam zijn, als dat nodig is. Een recreatiebegeleider is meestal breed inzetbaar en zal eigenlijk de meest voorkomende taken uitvoeren als dat nodig is. Maar als recreatiebegeleider ben je er in de eerste plaats om kinderen te vermaken. Veel voorkomende activiteiten die een recreatiebegeleider kan organiseren zijn speurtochten, fietstochten, zingen, dansen, knutselen en koken. Een recreatiebegeleider werkt doorgaans niet alleen maar zal binnen een team werken. Het beroep recreatiebegeleider moet wel heel breed gezien worden, omdat de recreatiebranche betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten bedrijven. Als recreatiebegeleider heb je over het algemeen wel alleen met kinderen en eventuele verzorgers van kinderen te maken. Als recreatiebegeleider zal je meestal werkzaam zijn voor de grotere recreatieparken, die te maken hebben met veel gasten. Binnen dit soort recreatieparken komt het beroep recreatiebegeleider op verschillende manieren voor. Zoals eerder omschreven is het goed denkbaar dat een recreatiebegeleider ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, omdat het beroep recreatiebegeleider in lang niet alle gevallen gezien kan worden als fulltime functie. Meestal worden er op bepaalde momenten van de dag activiteiten georganiseerd waaraan kinderen kunnen deelnemen.

Wat doet een recreatiebegeleider

Een recreatiebegeleider is dus op een brede manier verantwoordelijk voor het samenstellen en organiseren van activiteiten, die passen binnen de doelgroep. De doelgroep zal in veel gevallen betrekking hebben op peuters en kinderen. Als recreatiebegeleider ben je dus op een brede manier verantwoordelijk voor het organiseren van leuke activiteiten. Welke activiteiten een recreatiebegeleider precies zal organiseren is afhankelijk van de werkgever en de soort gasten. Het is bijvoorbeeld prima denkbaar dat een recreatiebegeleider een dansmiddag zal organiseren of een toneelstuk zal opvoeren voor kinderen. Een ander voorbeeld is het organiseren van speurtochten in het bos. In het kort kunnen de werkzaamheden van een recreatiebegeleider dan ook het beste omschrijven als het vermaken van recreanten en vakantiegangers. Hoe een recreatiebegeleider dit precies zal doen is afhankelijk van de soort recreanten en/of vakantiegangers. Denk bijvoorbeeld ook aan het vertellen van verhaaltjes, creatief koken en aan het gezamenlijk zingen met kinderen.

Waarom een recreatiebegeleider

Voor ouders is het belangrijk dat kinderen vermaakt worden tijdens hun vakantie, zodat de ouders ook een keer zonder kinderen weg kunnen. Recreatieparken beseffen maar al te goed dat ouders bij het uitzoeken van een vakantie zorgvuldig kijken wat het animatieteam precies allemaal doet om de kinderen te vermaken. De gasten zullen deze afweging zeker meenemen bij een eventuele boeking. Er zijn dan ook tegenwoordig bijna geen recreatieparken meer te vinden zonder animatieteam. Het animatieteam heeft dus een belangrijke rol als het aankomt op het vermaken van de kinderen gedurende de vakantie.

Wat moet een recreatiebegeleider allemaal kunnen

Wat een recreatiebegeleider allemaal moet kunnen is niet precies te zeggen. Natuurlijk moet je op de eerste plaats een kindervriend zijn en het leuk vinden om met kinderen te werken. De meeste recreatieparken hebben een professioneel animatieteam met een leidinggevende die nieuwe recreatiebegeleiders kan helpen, door ze eerst intern op te leiden of op cursus te sturen. De meeste taken van een recreatiebegeleider zullen niet heel moeilijk zijn. Voor sommige taken kan een korte opleiding of cursus wel nodig zijn. Daarnaast kan je als recreatiebegeleider meelopen met meer ervaren medewerkers en zo al werkend leren. Als recreatiebegeleider kan het voorkomen dat je zelfstandig nieuwe activiteiten moet bedenken en deze ook moet budgetteren voor goedkeuring.

Werken als recreatiebegeleider

Als recreatiebegeleider zal je het in de zomermaanden erg druk hebben en meestal geen vrij kunnen krijgen, omdat de recreatieparken dan vol zitten met bezoekers. Ook zijn er in de zomermaanden doorgaans veel recreatiebegeleiders aan het werk op een park, omdat er ook veel kinderen zijn onder de bezoekers, die bijna allemaal vermaakt willen worden. Het kan zelfs zo druk zijn dat je tijdens de zomermaanden op het park moet slapen, zodat je inzetbaar bent zodra dit nodig mocht zijn.

Film: Travel, Leisure & Hospitality:

Opleiding tot recreatiebegeleider

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep recreatiebegeleider via gewone scholen te volgen. Wel zijn er natuurlijk voldoende opleidingsmogelijkheden met beroepen die grote raakvlakken hebben met het beroep recreatiebegeleider, zoals de beroepen host, gastheer en gastvrouw. Als recreatiebegeleider kan het natuurlijk ook om een vakantiebaan gaan en heb je wellicht geen opleiding nodig. Dan zul je intern opgeleid worden door ervaren medewerkers. Wanneer je als recreatiebegeleider een leidinggevende baan hebt, zul je doorgaans wel een opleiding nodig hebben, zoals de Mbo-opleiding Leisure & Hospitality op niveau drie. De opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality zal ongeveer twee tot drie jaar in beslag nemen, afhankelijk van je eigen inzet. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een recreatiebegeleider werkzaam kan zijn

Een recreatiebegeleider is werkzaam binnen de hospitality branche. De hospitality branche is heel breed en kan onder andere betrekking hebben op hotels, recreatieparken, pretparken, dierentuinen en vakantieparken. Als recreatiebegeleider is het ook denkbaar dat je werkzaam bent in het buitenland. In dat geval kan een recreatiebegeleider in sommige gevallen wellicht ook gezien worden als host of als reisleider. Zoals eerder omschreven hoeft het beroep recreatiebegeleider in lang niet alle gevallen betrekking te hebben op een fulltimefunctie. Het is dan ook prima denkbaar dat het beroep recreatiebegeleider gezien moet worden als een aanvulling op een ander beroep binnen de hospitality branche.

Competenties recreatiebegeleider

De belangrijkste competentie als recreatiebegeleider is dat je enthousiast en creatief bent. Daarnaast moet je het natuurlijk leuk vinden om met kinderen te werken. Maar ook het hard willen werken en veel uren draaien kan belangrijk zijn binnen dit beroep, omdat het tijdens de zomermaanden een zeer drukke baan kan zijn. Ook het kunnen dansen, koken of knutselen kan binnen dit beroep belangrijk zijn. Omdat een recreatiebegeleider te maken heeft met veel verschillende peuters, kinderen en verzorgers moet de recreatiebegeleider over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Een andere belangrijke competentie is motivatie, omdat het vermaken van peuters en kinderen wel bij je moet passen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, vertrouwen, energie, lol, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als recreatiebegeleider

Het arbeidsmarktperspectief als recreatiebegeleider is redelijk te noemen, omdat het voornamelijk om seizoenswerk zal gaan. Er zijn wel recreatieparken die het hele jaar door animatie aanbieden, maar dat zijn er niet heel veel. Als recreatiebegeleider zal je dan ook de meeste kans maken op werk gedurende de zomermaanden. De doorgroeimogelijkheden als recreatiebegeleider moeten gezien worden in het volgen van een beroepsopleiding, zoals omschreven bij het kopje opleidingen, en wellicht het volgen van een hbo-opleiding gericht op de recreatie. Dan ben je breder inzetbaar voor de werkgever. Ook kan het gewoon om een vakantiebaan gaan als recreatiebegeleider, zoals eerder omschreven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris recreatiebegeleider

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep recreatiebegeleider, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Vaak zal het gaan om een tijdelijke baan en minder vaak om een vast dienstverband. Een recreatiebegeleider zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en eventuele verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Recreatiebegeleider

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Recreatiebegeleider, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Recreatiebegeleider

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Recreatiebegeleider bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Recreatiebegeleider.

Mijnzzp.nl