Host

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep host
Wat doet een host
Werken als host
Enkele werkzaamheden van een host zijn:
Film: beroep Hostess:
Opleidingen tot host
Bedrijven waar een host werkzaam kan zijn
Competenties host
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als host
Arbeidsvoorwaarden en salaris host
Eigen bedrijf starten als Host
Boekhoudprogramma vergelijken Host

Beroep host

Een host of hostess is een gastheer of gastvrouw, die gasten zal ontvangen namens een bepaalde organisatie. Daarnaast kan een host verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van de gasten, afhankelijk van waar de host precies werkzaam is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een host die werkzaam is voor een reisorganisatie, waarbinnen het kan voorkomen dat de host mee op excursie gaat met de gasten. Een host is dus feitelijk een gastheer of gastvrouw met het belangrijke verschil dat een host niet binnen de horeca werkzaam is. Binnen de horeca spreekt men over het algemeen van een gastheer of gastvrouw en niet van een host. Als host kan je voor verschillende soorten organisaties werkzaam zijn, zoals een pretpark, een hotel, een pension of een galerie, of ben je werkzaam binnen de toeristische sector. De benaming host heeft betrekking op goed gastheerschap. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een host kunnen wel verschillen per werkgever, omdat een host werkzaam kan zijn voor verschillende organisaties. Het beroep host is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat een host gezien moet worden als het visitekaartje van de organisatie waarvoor hij of zij werkzaam is. Het op de juiste manier ontvangen en begeleiden van gasten is erg belangrijk als host. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een host het beste omschrijven als het ontvangen van gasten, het begeleiden van gasten en het informeren van gasten. Het op de juiste manier ontvangen van gasten is erg belangrijk, omdat gasten zich op hun gemak moeten voelen. Het is de host die hiervoor verantwoordelijk is. Het beroep host moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een host op een brede manier werkzaam is binnen de hospitality sector. Een host kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor een congrescentrum dat te maken heeft met gasten. Het beroep host komt dan ook niet alleen binnen de toeristische sector voor.

Wat doet een host

Een host heeft over het algemeen een dienstverlenende functie en is verantwoordelijk voor het informeren en/of helpen van bezoekers. De specifieke taken en verantwoordelijkheden kunnen per host verschillen, omdat een host voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Het is niet zo dat een host ook automatisch gezien kan worden als reisleider of gids, omdat een host niet werkzaam hoeft te zijn binnen de toeristische sector. Een host kan bijvoorbeeld ook voor een jaarbeursgebouw werkzaam zijn, waarbij het ontvangen van de gasten ook belangrijk is. In dat geval is een host bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het ontvangen van gasten en het inscannen van de toegangskaartjes. Ook het werken als garderobemedewerker kan in dat geval tot de verantwoordelijkheden behoren van een host. Als host komt het ook vaak voor dat je werkzaam bent binnen de recreatiesector, zoals voor een recreatiepark. In dat geval kan een host in de meeste gevallen ook gezien worden als een recreatiebegeleider, die op een brede manier verantwoordelijk is voor het ontvangen en begeleiden van parkbezoekers. Ook binnen het voetbal en tijdens andere evenementen komt de functie host tegenwoordig veel voor.

Werken als host

Als een host werkzaam is binnen de toeristische sector kan het voorkomen dat je als host ook in het buitenland werkzaam bent. In dat geval is een host bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het ontvangen van vakantiegangers, die aankomen met de bus of het vliegtuig. Voor dit soort vakantiegangers is het in de meeste gevallen erg belangrijk dat er een host aanwezig is om de vakantiegangers te kunnen voorzien van alle relevante informatie. Als host zal je in dat geval de vakantiegangers ook voorzien van passende documentatie met betrekking tot mogelijke activiteiten, die gedaan kunnen worden tijdens de vakantie. Ook het informeren van vakantiegangers over mogelijke goede restaurants in de omgeving kan tot de verantwoordelijkheden behoren van de host. Daarnaast zal een host de vakantiegangers informeren over mogelijke veelvoorkomende criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het waarschuwen over zakkenrollers of aan het waarschuwen over mogelijke fraudepraktijken, die gericht zijn op toeristen. Een andere belangrijke taak als host is het begeleiden van vakantiegangers, die in het buitenland een huisarts of ziekenhuis moeten bezoeken.

Enkele werkzaamheden van een host zijn:

  • Het begeleiden van gasten.
  • Het helpen van gasten bij problemen.
  • Het informeren van gasten.
  • Het ontvangen van gasten.
  • Het organiseren van evenementen.
  • Het uitvoeren van werkzaamheden bij de receptie.
  • Het vermaken van gasten.

Film: beroep Hostess:

Opleidingen tot host

Welke opleiding het beste zal passen voor een host kan verschillen per host, omdat een host voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Een mogelijke geschikte opleiding als host is de Mbo-opleiding leisure & hospitality op niveau drie. Tijdens de Mbo-opleiding leisure & hospitality is er veel aandacht voor communicatieve vaardigheden en het dienstverlenend werken als host. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor het leren organiseren van passende activiteiten en het begeleiden van activiteiten als host. Ook vreemde talen, zoals het Engels, is belangrijke als host. Zoals eerder omschreven kan er ook sprake zijn van een geheel andere opleiding, omdat een host werkzaam kan zijn op verschillende manieren. Een andere opleiding als host behoort dan ook tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een host werkzaam kan zijn

Een host kan voor verschillende organisaties werkzaam zijn, zoals voor jaarbeursgebouwen, congrescentrums, pretparken, hotels, recreatieparken, reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen of theatercentrum, of werkzaam zijn voor andere bedrijven die te maken hebben met veel bezoekers en/of gasten. Zoals eerder omschreven hoeft een host niet werkzaam te zijn binnen de toeristische sector. Het beroep host komt in de praktijk op veel meer manieren voor dan alleen binnen de toeristische sector. Het is ook denkbaar dat er andere benamingen gebruikt worden dan host, afhankelijk van de specifieke organisatie.

Competenties host

De belangrijkste competentie is dat een host gezien kan worden als allround gastheer of gastvrouw. Een host of hostess moet beschikken over de juiste omgangsvormen en een dienstverlenende instelling om te kunnen werken als host. Een andere belangrijke competentie van een host is communicatie, omdat een host veel te maken heeft met verschillende gasten. Ook het oplossingsgericht kunnen werken kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat een host ook te maken krijgt met gasten die tegen bepaalde problemen aanlopen. Algemeen belangrijke woorden als host zijn passie, energie, inzicht, zelfstandigheid, waakzaamheid, controleren, verantwoordelijkheidsgevoel, begeleiden, creativiteit, informatie, plannen en organiseren. Als laatste is het niet onbelangrijk dat een host ook gezien kan worden als soort van vertrouwenspersoon. Dit is vooral het geval als een host te maken heeft met vakantiegangers in het buitenland.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als host

Het arbeidsmarktperspectief van een host is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel komt het beroep host in de praktijk op verschillende manieren voor, waardoor het arbeidsmarktperspectief per specifiek beroep kan verschillen. Het werken als host in het buitenland kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden als het werken als host binnen een jaarbeursgebouw. Het volgen van de juiste opleidingen is dan ook belangrijk als host. De doorgroeimogelijkheden van een host zijn niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris host

Er zijn geen specifiek voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een host werkzaam kan zijn voor verschillende organisaties. Over het algemeen zal een host werkzaam zijn onder de cao Reisbranche, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een host in loondienst verdient afhankelijk van de leeftijd, ervaring en organisatie tussen de 1600 en 2450 euro bruto per maand. Het salaris als host is wel sterk afhankelijk van de werkgever en werklocatie.

Eigen bedrijf starten als Host

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Host, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Host

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Host bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Host.

Mijnzzp.nl