Touringcarchauffeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep touringcarchauffeur
Een bijzonder beroep als touringcarchauffeur
Werken als touringcarchauffeur
Wat doet een touringcarchauffeur:
Film: Touringcarchauffeur:
Film: Touringcarchauffeurs over hun passie:
Opleidingen tot touringcarchauffeur
Bedrijven waar een touringcarchauffeur werkzaam kan zijn
Competenties touringcarchauffeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als touringcarchauffeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris touringcarchauffeur
Eigen bedrijf starten als Touringcarchauffeur
Boekhoudprogramma vergelijken Touringcarchauffeur

Beroep touringcarchauffeur

Een touringcarchauffeur is een chauffeur van een luxe autobus, die gebruikt worden voor personenvervoer. Touringcarbussen worden net als stadsbussen gebruikt voor het vervoeren van passagiers over korte afstanden, maar ook voor lange afstanden. Korte afstanden heeft meestal betrekking op binnenlandse werkzaamheden en lange afstanden op vakantiereizen. Een touringcar kan niet vergeleken worden met een stadsbus, omdat touringcars veel luxer en comfortabeler zijn. Daarnaast zijn touringcarbussen voorzien van een laadruimte onder de passagiers, waardoor de instap hoger is dan bij stadsbussen. Ook de aanwezigheid van een slaapcabine, toiletruimte, televisie, keuken en koelruimte is een verschil met stadsbussen. Als touringcarchauffeur ben je een buschauffeur, maar ben je niet werkzaam binnen het openbaar vervoer. De meeste touringcarchauffeurs zijn werkzaam binnen de hospitality branche. De inhoudelijke werkzaamheden van een touringcarchauffeur kunnen niet vergeleken worden met de werkzaamheden van een buschauffeur. Ook heeft een touringcarchauffeur langer contact met passagiers, omdat er langere afstanden gereden worden. Omdat een touringcarchauffeur regelmatig naar het buitenland reist komt het voor dat een touringcarchauffeur moet overnachten en niet thuis zal slapen. Net zo als vrachtwagens zijn touringcarbussen voorzien van een slaapcabine. Als touringcarchauffeur ben je in de meeste gevallen niet alleen werkzaam als buschauffeur. In veel gevallen kan een touringcarchauffeur ook aangemerkt worden als reisleider. Ook het fungeren als gids kan voorkomen als je werkzaam bent in de hospitality branche. Als touringcarchauffeur heb je een verantwoordelijke baan, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt. Daarnaast is het belangrijk dat een touringcarchauffeur passagiers op een comfortabel manier weet te vervoeren. Het voorkomen van abrupte bewegingen is vooral bij oudere passagiers belangrijk.

Een bijzonder beroep als touringcarchauffeur

Een touringcarchauffeur is dus een buschauffeur die niet werkzaam is binnen het openbaar vervoer. Een touringcarchauffeur heeft te maken met besloten vervoer. Besloten vervoer heeft betrekking op groepsvervoer, pendeldiensten of touringcarvervoer. Groepsvervoer heeft in de meeste gevallen betrekking op het vervoeren van scholieren. Een pendeldienst heeft bijvoorbeeld betrekking op het vervoeren van passagier van een hotel naar een skistation. Touringcarvervoer heeft betrekking op dagtochten of meerdaagse reizen. Als touringcarchauffeur zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen de hospitality branche. Dit houdt in dat een touringcarchauffeur te maken kan hebben met een hospitality manager. Daarnaast is het zo dat touringcarchauffeurs werkzaam kunnen zijn als reisleider of als gids. Dit kan wel per werkgever en per reis verschillen. Als touringcarchauffeur ben je niet alleen buschauffeur maar ook een gastheer of gastvrouw. Met andere woorden is het belangrijk dat je het leuk vindt om met mensen om te gaan. Ondanks dat het beroep touringcarchauffeur veel vrijheden geeft, zijn de werkzaamheden wel aan te merken als relatief zwaar, omdat de werkuren nogal onregelmatig zijn. Ook komt het voor dat touringcarchauffeurs veel moeten wachten, zoals het geval is tijdens een dagtrip.

Werken als touringcarchauffeur

Het beroep touringcarchauffeur heeft een grote aantrekkingskracht op buschauffeurs. Dit heeft er vooral mee te maken dat je regelmatig zelfstandig onderweg bent naar het buitenland. Dit is ook de belangrijkste reden dat veel vrachtwagenchauffeurs internationaal werkzaam willen zijn. Een belangrijk verschil met vrachtwagenchauffeurs is dat een touringcarchauffeur te maken heeft met passagiers. Als touringcarchauffeur is het daarom belangrijk om comfortabel te rijden. De meeste buspassagiers houden er niet van als de touringcarchauffeur abrupte bewegingen maakt of te hard remt. Vooral bij oudere buspassagiers is het belangrijk om comfortabel te rijden. Omdat een touringcarchauffeur meestal te maken heeft met vakantiegangers gaan de werkzaamheden van een touringcarchauffeur verder dan alleen het besturen van de touringcar. Denk bijvoorbeeld ook aan het helpen inladen en uitladen van de bagage en aan het geven van reisinformatie. Ook kan een touringcarchauffeur te maken hebben met slechte weersomstandigheden, waardoor bijvoorbeeld sneeuwkettingen aangebracht moeten worden om de banden. Een ander belangrijk punt is dat een touringcarchauffeur rekening moet houden met de passagiers. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen, die minder mobiel zijn. In dat geval kan het nodig zijn om passagiers te helpen bij het instappen of uitstappen. Ook zal een touringcarchauffeur in dat geval vaker moeten stoppen bij benzinestations of wegrestaurants om oudere de gelegenheid te geven om naar het toilet te gaan.

Wat doet een touringcarchauffeur:

  • Het technische controleren van de touringcar (olie en vloeistoffen).
  • Het helpen instappen en uitstappen van passagiers (ouderen).
  • Het verhelpen van kleine technische storingen (lampjes).
  • Het veilig, vlot en comfortabel vervoeren van passagiers.
  • Het eventueel werkzaam zijn als reisleider of gids.
  • Het helpen inladen en uitladen van bagage.
  • Het fungeren als gastheer of gastvrouw.
  • Het schoonmaken van de touringcar.
  • Het bijhouden van administratie.

Film: Touringcarchauffeur:

Film: Touringcarchauffeurs over hun passie:

Opleidingen tot touringcarchauffeur

Om als touringcarchauffeur te kunnen werken moet de touringcarchauffeur beschikken over het busrijbewijs (D) en moeten beschikken over het busrijbewijs met aanhanger (DE), omdat touringcars ook voorzien kunnen zijn van een aanhangwagen. Daarnaast moet een touringcarchauffeur beschikken over het chauffeursdiploma inclusief het diploma Touringcarvervoer Nationaal en Internationaal. Omdat het beroep touringcarchauffeur betrekking heeft op gastheerschap worden er ook opleidingen aangeboden met betrekking tot gastheerschap en veiligheid en zal een touringcarchauffeur ook EHBO-les en BHV-les krijgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp touringcarchauffeur, dan is het nodig om de boekhouding op de juiste manier op te zetten. Het is aan te bevelen een online boekhoudprogramma te gebruiken.

Bedrijven waar een touringcarchauffeur werkzaam kan zijn

Een touringcarchauffeur is in de meeste gevallen werkzaam voor een touroperator die vakantiereizen aanbiedt. Dit kunnen nationale en internationale vakantiereizen betreffen, afhankelijk van de touroperator. Een touringcarchauffeur kan tegenwoordig ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties touringcarchauffeur

De belangrijkste competentie van een touringcarchauffeur is verantwoordelijkheidsgevoel. Een touringcarchauffeur heeft te maken met veel passagiers, die in alle gevallen veilig en comfortabel vervoerd moeten worden. Een andere belangrijke competentie is dat een touringcarchauffeur moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook technisch inzicht is een competentie die niet onderschat moet worden. Een touringcarchauffeur is geen monteur, echter is het wel belangrijk dat je simpele technische storingen kan verhelpen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, inzicht, bijscholing, kennis, vriendelijkheid, rijvaardigheden, zelfstandigheid, flexibiliteit, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als touringcarchauffeur

Het arbeidsmarktperspectief van een touringcarchauffeur is redelijk goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de juiste opleidingen, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als touringcarchauffeur. Wie beschikt over de juiste opleidingen en rijbewijzen zal het vroeg of laat lukken om werk te verkrijgen. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het mogen begeleiden van de mooie reizen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris touringcarchauffeur

Een touringcarchauffeur zal doorgaans onder de cao besloten busvervoer vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een touringcarchauffeur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2600 en 3200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Vanzelfsprekend heeft een touringcarchauffeur ook recht op extra onkostenvergoedingen afhankelijk van de soort reizen die hij of zij maakt.

Eigen bedrijf starten als Touringcarchauffeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Touringcarchauffeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Touringcarchauffeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Touringcarchauffeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Touringcarchauffeur.

Mijnzzp.nl