Leerlingenvervoerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een leerlingenvervoerder is een taxichauffeur die verantwoordelijk is voor het vervoeren van scholieren. De werkzaamheden van een leerlingenvervoerder komen sterk overheen met de werkzaamheden van een reguliere taxichauffeur, met het grote verschil dat het meestal gaat om jonge scholieren die naar school gebracht moeten worden. Ook het ophalen en naar huis brengen van de scholieren behoort tot de werkzaamheden van de leerlingenvervoerder. De werkzaamheden van een leerlingenvervoerder vragen wel om de juiste taxichauffeur, omdat je zeker stressbestendig zal moeten zijn als taxichauffeur. Dit heeft vooral te maken met het feit dat jonge scholieren nogal eens druk kunnen zijn. Dat kinderen opgehaald worden met een taxibus is meestal nodig omdat de afstand naar school te groot is voor de scholieren. Meestal worden diverse kinderen opgehaald met een klein busje, die de kinderen vervolgens veilig naar school brengt. De werkzaamheden van een leerlingenvervoerder betreft dus speciale werkzaamheden, omdat leerlingenvervoer niet zomaar gezien kan worden als reguliere taxiwerkzaamheden. Een leerlingenvervoerder moet dan ook aan aanvullende eisen voldoen om te kunnen werken als leerlingenvervoerder. Een speciale voorwaarde kan zijn dat een leerlingenvervoerder over het EHBO-diploma moet beschikken om te kunnen werken als leerlingenvervoerder.

Als leerlingenvervoerder worden er tegenwoordig in veel gevallen speciale eisen gesteld met betrekking tot de taxichauffeur en de taxibus. Dit kan wel per gemeente verschillen, maar steeds meer gemeentes stellen bijzondere voorwaarden aan leerlingenvervoer. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de taxichauffeur moet beschikken over een EHBO-diploma en dat deze een verklaring omtrent gedrag moet kunnen overleggen. Daarnaast kan een gemeente verplichtingen opstellen die betrekking hebben op de taxibus. Dit kan bijvoorbeeld zijn het verplichten van winterbanden en het aanwezig zijn van de nodige hulpmiddelen, zoals een gevarendriehoek of een handsfree navigatiesystemen. Welke regels er precies van toepassing zullen zijn is meestal afhankelijk van de betreffende gemeente waarbinnen een leerlingenvervoerder werkzaam is. Het vervoeren van scholieren is verantwoordelijk werk omdat de veiligheid van scholieren in alle gevallen voorop staat.

Als leerlingenvervoerder is het belangrijk dat je over de juiste persoonlijkheid beschikt omdat een leerlingenvervoerder in alle gevallen verantwoordelijk is voor de veiligheid van de kinderen. Ook als kinderen druk zijn is het de leerlingenvervoerder die moet blijven werken als beroepschauffeur. De veiligheid van de scholieren staat in alle gevallen voorop en mag nooit in het geding komen. Als leerlingenvervoerder ben je en blijf je verantwoordelijk voor de kinderen. De inhoudelijke werkzaamheden van een leerlingenvervoerder verschillen verder niet echt met de werkzaamheden van een reguliere taxichauffeur, echter kan het wel zo zijn dat een leerlingenvervoerder over aanvullende opleidingen en cursussen moet beschikken om te kunnen werken als leerlingenvervoerder.

Leerlingenvervoer:

Opleidingen tot leerlingenvervoerder

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep leerlingenvervoerder, anders dan de reguliere Mbo-opleiding taxichauffeur. Een leerlingenvervoerder is een taxichauffeur die over het algemeen wel aan aanvullende woordwaardes zal moeten voldoen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een leerlingenvervoerder over het speciale rijbewijs D1 moet beschikken. Met een rijbewijs D1 mag een taxichauffeur meer personen vervoeren dan met het reguliere rijbewijs B. Deze taxibusjes zijn over het algemeen ook groter dan reguliere taxibusjes. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een leerlingenvervoerder werkzaam kan zijn

Als leerlingenvervoerder op de taxi werk je doorgaans voor een vervoersbedrijf of taxibedrijf. In tegenstelling tot de normale taxi komen er bij het leerlingenvervoer bijna geen zelfstandig ondernemers voor, omdat deze opdrachten alleen vergeven worden aan de grote vervoersbedrijven die via een aanbesteding de opdracht binnen gehaald hebben.

Competenties leerlingenvervoerder

Om als leerlingenvervoerder te kunnen rijden zijn er toch wel wat extra aandachtspunten die bij de normale taxi minder vaak voorkomen, zoals het ieder jaar kunnen overleggen van een verklaring omtrent gedrag, het verplicht gevolgd hebben van een cursus levensreddend handelen en reanimatie of het gevolgd hebben van een EHBO-cursus. Ook met betrekking tot de taxi worden er strengere eisen gesteld, zoals maximaal acht zitplaatsen, verplichte rode hesjes voor alle inzittende, handsfree kunnen bellen, verplichte winterbanden onder de taxi en de taxi moet voorzien zijn van kindersloten. Daarnaast is het belangrijk dat de leerlingenvervoerder goed kan omgaan met kinderen, omdat deze nogal eens lastig of druk kunnen zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als leerlingenvervoerder

Als leerlingenvervoerder is er doorgaans voldoende werk te vinden bij de diverse bedrijven die deze dienst aanbieden. Naast het vervoeren van leerlingen is het natuurlijk ook prima mogelijk om op de normale taxi te rijden. Doorgroeien als leerlingenvervoerder is niet echt mogelijk. Wel kan iemand natuurlijk de werkzaamheden combineren met ander personenvervoer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris leerlingenvervoerder

Als leerlingenvervoerder zijn je arbeidsvoorwaarden per bedrijf verschillend en lastig aan te geven. Een chauffeur in het leerlingenvervoer moet doorgaans vroeg aan zijn werkdag beginnen, omdat de eerste kinderen meestal al vroeg opgehaald moeten worden en dan nog naar verschillende scholen gebracht moeten worden. Als leerlingenvervoerder verdien je in loondienst tussen 1700 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en mogelijke andere werkzaamheden, zoals het besturen van een normale taxi overdag of in de avond.

Mijnzzp.nl