Rijinstructeur B

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een auto rijinstructeur is een praktijkonderwijzer die leerlingen leert autorijden. Niet alleen het autorijden zelf is belangrijk als leerling, ook voertuigbeheersing vormt een belangrijk onderdeel van de rijopleiding. De auto rijinstructeur beschikt over een speciale lesauto die voorzien is van een dubbele voetpedalen, waarmee de instructeur kan ingrijpen als dit nodig mocht zijn. Naast de normale rijlessen zal een rijinstructeur les geven in bijzondere verrichtingen, zoals het fileparkeren, het keren op de weg en het achteruit rijden van bochten. Ook is het de rijinstructeur die de leerlingen bekend zal maken met de diverse technische kanten van een auto, zoals het vinden van de juiste bandenspanning op de auto en het toepassen hiervan. Andere technische zaken zijn weer het aanwijzen van de diverse vloeistoffen in de motorruimte.

Het rijbewijs is voor veel jongeren erg belangrijk wanneer ze 18 jaar worden. Tegenwoordig kan men zelfs al met 16,5 jaar beginnen met autolessen. Wanneer de leerling 17 jaar is geworden kan deze ook praktijkexamen doen voor de verschillende onderdelen. Wanneer een leerling met 17 jaar het rijbewijs gehaald heeft, mag hij/zij alleen onder begeleiding van een volwassenen autorijden totdat hij/zij 18 jaar is geworden. Wel moeten de begeleiders aangegeven zijn bij het aanvragen van het rijbewijs en zal de volwassene zich aan een aantal spelregels moeten houden. Zoals: 5 jaar het rijbewijs bezitten, op de bijrijdersstoel zitten, nuchter zijn en bij een controle zijn begeleiderspas kunnen laten zien.

Zuinig rijden

Naast voertuigbeheersing is tegenwoordig ook het zuinig kunnen rijden en het kennen van de auto een belangrijk onderdeel van het examen. De leerlingen moeten onder meer weten wat welke vloeistof doet in een auto, en waar deze zich bevinden. Ook is er aandacht aan het controleren van de bandenspanning en hoe men er achter komt hoeveel bar er in een band moet.

B rijbewijs

Het B rijbewijs is het meest gewilde rijbewijs onder de mensen. Het behalen van het rijbewijs is in de loop van de jaren steeds iets moeilijker geworden en vraagt steeds meer van de instructeur en leerling. Tegenwoordig mogen leerlingen ook deelexamen doen, zodat de bijzondere verrichtingen apart afgenomen kunnen worden en de leerling niet alles in 1 keer hoeft te doen tijdens het examen. Er zijn leerlingen die erg zenuwachtig worden voor het examen,en door de spreiding van de examens wellicht makkelijker slagen. Wie het rijbewijs wil gaan halen kan dit het beste op jonge leeftijd doen.

Belangrijke punten rijschool vergelijken:

  • Zijn er plaatsvervangde instructeurs of vervangende lesvoertuigen 
  • Krijgt u uw lesgeld terug wanneer de rijschool zich niet aan de afspraken kan houden
  • Bestaat de mogelijkheid een les in te halen als u er één afzegt
  • Zijn de lessen logisch zoals van makkelijk naar moeilijk opgebouwd
  • Heeft u les van een vaste instructeur en kunt u lessen in een vast lesvoertuig
  • Is de instructeur bereid om mee te rijden tijdens het examen
  • Moet men in een keer betalen of per les

Rij-instructeur worden:

Met 17 jaar lessen:

Opleidingen tot auto rijinstructeur

Om als auto rijinstructeur autorijles te mogen geven moet je eerst een opleiding volgen. De opleiding is mogelijk voor mensen met een middelbare beroepsopleiding en die het autorijbewijs bezitten. Er zijn diverse opleidingsinstituten te vinden om rijinstructeur te worden. De opleiding duurt over het algemeen vier tot 7 maanden en is overdag te volgen, maar ook thuis achter de computer. De opleiding bestaat uit drie onderdelen, namelijk theorie van het verkeer en de eigen rijvaardigheid, didactische voorwaarden en stage.

Bedrijven waar een auto rijinstructeur werkzaam kan zijn

Als auto rijinstructeur kan je bij een rijschool gaan werken, of zoals de meeste doen als zelfstandig ondernemer starten. Maar ook bij andere bedrijven kan je komen te werken, zoals rijinstructeur van een slipschool of in het leger. Wel kan het zijn dat er dan nog extra opleidingen nodig zijn.

Competenties auto rijinstructeur

Als auto rijinstructeur heb je dagelijks met leerlingen te maken waarvoor het autorijden nieuw is. Als auto rijinstructeur probeer je de leerlingen vertrouwd te maken met het voertuig en het verkeer. Het rustig en duidelijk kunnen uitleggen is als auto rijinstructeur erg belangrijk. Daarnaast ben je als auto rijinstructeur verantwoordelijk voor het voertuig en let je steeds op het verkeer om in te kunnen grijpen als dat nodig mocht zijn. Naast voertuigbeheersing geef je ook uitleg over de technische kant van het voertuig, zoals de bandenspanning, oliepijl en andere belangrijke zaken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als auto rijinstructeur

Als auto rijinstructeur word je tegenwoordig als snel zelfstandig ondernemer. De meeste auto rijinstructeur en rijscholen werken tegenwoordig bijna alleen nog met zelfstandig werkende rijinstructeurs. Het doorgroeien als auto rijinstructeur is meestal lastig, omdat je zelf vaak les geeft en dus al druk bent. Doorgroeien kan dan eigenlijk alleen door personeel aan te nemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris auto rijinstructeur

Als auto rijinstructeur maak je doorgaans veel uren, die meestal wel flexibel in te delen zijn omdat er eigenlijk de hele dag door lesgegeven kan worden als rijinstructeur. Een auto rijinstructeur in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring tussen de 1700 en 2500 euro bruto verdienen. Een auto rijinstructeur als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, als er genoeg lesuren gemaakt worden, wat door de concurrentie soms moeilijk is. Wel is het zo dat er bepaalde kosten zijn die de omzet behoorlijk kunnen drukken, zoals de brandstofkosten, onderhoudskosten, verzekeringskosten en de afschrijving van de lesauto.

Mijnzzp.nl