Rijinstructeur B

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een auto rijinstructeur is een praktijkonderwijzer die verantwoordelijk is voor leren autorijden aan cursisten. Niet alleen het autorijden zelf is belangrijk als cursist, omdat ook voertuigbeheersing een belangrijk onderdeel vormt binnen de rijopleiding. Het is de auto rijinstructeur die de cursisten alle vaardigheden zal aanleren zodat ze zich na het behalen van het rijbewijs zelfstandig en veilig op de weg kunnen begeven. Een auto rijinstructeur beschikt over een speciale leswagen die voorzien is van dubbele voetpedalen, waarmee de instructeur kan ingrijpen als dit nodig mocht zijn. Naast de reguliere rijlessen zal een rijinstructeur ook les geven in het uitvoeren van bijzondere verrichtingen, zoals het fileparkeren, het keren op de weg en het achteruit rijden van bochten. Ook is het de rijinstructeur die de leerlingen bekend zal maken met de diverse technische kanten van een auto, zoals het vinden van de juiste bandenspanning op de auto en het toepassen hiervan. Andere technische zaken zijn weer het aanwijzen van de diverse vloeistoffen in de motorruimte. Een auto rijinstructeur krijgt meestal met jongeren te maken die verder nog niet over een rijbewijs beschikken en in veel gevallen ook niet over echte verkeerservaring beschikken. Met andere woorden zal een auto rijinstructeur in veel gevallen onervaren bestuurders te maken krijgen die eigenlijk alles nog moeten leren zoals het optrekken met de auto, het schakelen en bijvoorbeeld de juiste plek op de weg hanteren. Het doel van cursisten en de auto rijinstructeur is het klaarstomen van cursisten zodat ze uiteindelijk het praktijkexamen kunnen halen. Het is de auto rijinstructeur die zal inschatten hoeveel lessen een bepaalde cursist nodig heeft voordat deze aan het examen kan beginnen.

Tegenwoordig kunnen cursisten met 16,5 jaar starten met autorijlessen. Wanneer cursisten 17 jaar zijn geworden mogen ze ook het praktijkexamen afleggen voor de verschillende onderdelen. Als een cursist met 17 jaar het rijbewijs gehaald heeft, mag hij of zij alleen onder begeleiding van een volwassenen autorijden totdat hij of zij 18 jaar is geworden. Deze begeleiders moeten wel opgegeven zijn bij het aanvragen van het rijbewijs. De begeleiders zelf moeten minimaal vijf jaar over het rijbewijs beschikken. Bij een eventuele verkeerscontrole moet de begeleider dan ook de speciale begeleiderspas kunnen overhandigen. Een begeleider mag niet gedronken hebben tijdens het begeleiden van bestuurders. Of een bestuurder gebruik zal maken van een begeleider is dus afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder.

Het nieuwe rijden

Naast voertuigbeheersing en de verkeersregels is er tegenwoordig ook aandacht voor het zuinig kunnen rijden als automobilist. Het zuinig rijden heeft bijvoorbeeld betrekking op de manier van opschakelen en terugschakelen en op het controleren van de bandenspanning. Te zachte banden zorgen ervoor dat voertuigen onnodig veel brandstof verbruiken wat niet noodzakelijk hoeft te zijn. Het nieuwe rijden zoals cursisten aanleren tijdens hun rijopleiding kan tot wel tien procent brandstof besparen. Een auto rijinstructeur zal cursisten dus ook aanleren hoe ze het beste op een zuinige manier kunnen rijden.

Examen afleggen

Het doel van een auto rijinstructeur is het klaarstomen van cursisten zodat ze uiteindelijk het praktijkexamen kunnen afleggen. Tijdens het praktijkexamen zal een speciale rijexaminator beoordelen of de betreffende examenkandidaat beschikt over voldoende vaardigheden en kennis om zelfstandig de weg op te kunnen. Het is dus de rijexaminator die zal bepalen of iemand in aanmerking komt voor het autorijbewijs. De meeste auto rijinstructeurs kunnen prima inschatten wanneer cursisten precies klaar zijn om het praktijkexamen af te leggen, waardoor de slagingskans over het algemeen redelijk hoog zal zijn. Natuurlijk zijn het wel zelf de cursisten die moeten bewijzen dat ze over voldoende vaardigheden en kennis beschikken.

Waarom het autorijbewijs halen

Het autorijbewijs is voor veel mensen belangrijk omdat ze nu eenmaal zelfstandig aan het verkeer willen deelnemen. Het behalen van het autorijbewijs is tegenwoordig niet heel makkelijk meer maar zeker niet minder belangrijk. Mensen moeten nu eenmaal over het autorijbewijs beschikken omdat deze het rijbewijs nodig hebben om bijvoorbeeld naar het werk te kunnen. Het autorijbewijs is dan ook voor de meeste mensen onmisbaar. Omdat het behalen van het autorijbewijs over het algemeen een langere periode in beslag zal nemen kiezen redelijk veel mensen ervoor om dit al op jongere leeftijd te doen.

Wat doet een auto rijinstructeur allemaal:

  • Het adviseren van cursisten
  • Het aanleren van de juiste handelingen
  • Het aanleren van bijzondere verrichtingen
  • Het aanvragen van examens voor cursisten
  • Het begeleiden van cursisten van A tot Z
  • Het geven van uitleg aan cursisten
  • Het geven van uitleg over technische zaken
  • Het toetsen van de rijvaardigheid
  • Het voorbereiden van praktijklessen

Rij-instructeur worden:

Met 17 jaar lessen:

Opleidingen tot auto rijinstructeur

Om als auto rijinstructeur autorijles te mogen geven moet je eerst een opleiding volgen. Deze opleiding is mogelijk voor mensen die beschikken over een middelbare beroepsopleiding. Daarnaast moeten een auto rijinstructeur ook zelf over het autorijbewijs beschikken om deel te kunnen nemen aan de opleiding. Er zijn diverse opleidingsinstituten te vinden die opleidingen aanbieden tot auto rijinstructeur. De opleiding tot auto rijinstructeur zal over het algemeen ongeveer zeven maanden in beslag nemen. Deze opleiding bestaat uit drie onderdelen namelijk theorie (verkeer), eigen rijvaardigheden en didactische vaardigheden. Daarnaast zal een aankomende auto rijinstructeur een verplichte stageperiode moeten doorlopen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende auto rijinstructeur.

Bedrijven waar een auto rijinstructeur werkzaam kan zijn

Een auto rijinstructeur kan voor verschillende verkeersscholen werkzaam zijn. Daarnaast kan een auto rijinstructeur werkzaam zijn voor andere organisaties zoals de politie, het leger of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor de ANWB die ook verkeersopleidingen aanbieden. In de praktijk zijn de meeste auto rijinstructeurs tegenwoordig werkzaam als ondernemer.

Competenties auto rijinstructeur

De belangrijkste competenties van een auto rijinstructeur zijn de vakinhoudelijke kennis en de didactische vaardigheden, omdat je praktijkles geeft aan cursisten. Een andere belangrijke competentie is het motiveren van cursisten, omdat het leren autorijden niet voor iedereen even makkelijk zal zijn. Ook communicatie is aan te merken als een belangrijke competentie omdat je met veel verschillende cursisten te maken zal krijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, leergierigheid, zelfstandigheid, overtuigingskracht en inschattingsvermogen. Wanneer je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als auto rijinstructeur

Het arbeidsmarktperspectief als auto rijinstructeur is over het algemeen zeer goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Het is wel zo dat de meeste auto rijinstructeurs er voor kiezen om te werken als zelfstandig ondernemer, echter komt het beroep auto rijinstructeur ook in loondienst veel voor. De doorgroeimogelijkheden als auto rijinstructeur kunnen gezien worden in het mogen aanbieden van andere rijopleidingen, zoals voor de aanhanger achter de auto. Ook het verzorgen van theorielessen behoort tot de mogelijkheden. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de soort genoten opleidingen, de soort werkgever en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris auto rijinstructeur

Als auto rijinstructeur maak je doorgaans veel uren, die meestal wel flexibel in te delen zijn omdat er eigenlijk de hele dag door lesgegeven kan worden als rijinstructeur. Een auto rijinstructeur in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring tussen de 1700 en 2500 euro bruto verdienen. Een auto rijinstructeur als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, als er genoeg lesuren gemaakt worden, wat door de concurrentie soms moeilijk is. Wel is het zo dat er bepaalde kosten zijn die de omzet behoorlijk kunnen drukken, zoals de brandstofkosten, onderhoudskosten, verzekeringskosten en de afschrijving van de lesauto.

Mijnzzp.nl