Rijinstructeur BE

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep rijinstructeur BE
Werken als rijinstructeur voor de aanhanger
Gevolgen rijden zonder aanhangerrijbewijs
Aanhanger met alleen het rijbewijs B
Film: het aanhangerrijbewijs:
Opleidingen tot rijinstructeur BE
Bedrijven waar een rijinstructeur BE werkzaam kan zijn
Competenties rijinstructeur BE
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rijinstructeur BE
Arbeidsvoorwaarden en salaris rijinstructeur BE
Eigen bedrijf starten als Rijinstructeur BE
Boekhoudprogramma vergelijken Rijinstructeur BE

Beroep rijinstructeur BE

Een auto rijinstructeur aanhanger geeft les aan leerlingen, die een aanhanger willen trekken achter de auto. Het aanhanger rijbewijs is tegenwoordig al snel verplicht voor het mogen trekken van een zwaardere aanhanger, afhankelijk van het trekkende voertuig en het totaalgewicht van de aanhangwagen. Een auto rijinstructeur is in dit geval verantwoordelijk voor het geven van praktijklessen in het rijden met een aanhanger, inclusief het uitvoeren van bijzondere verrichtingen. De bijzondere verrichtingen hebben betrekking op het recht achteruitrijden met de aanhanger en het achteruitrijden met een aanhanger in een bocht. Daarnaast zal leerlingen aangeleerd worden hoe een aanhanger aangekoppeld moet worden en wat er allemaal gecontroleerd moet worden, zoals de verlichting, de losbreekkabel en het neuswiel. Voor het aanhanger rijbewijs is het niet nodig om theorieles te volgen, echter kan een examinator wel enkele theoretische vragen stellen, waarvoor het beantwoorden voor een het aanhanger rijbewijs verplicht is. Met andere woorden moet een examenkandidaat begrijpen, wat de termen lege massa en totale massa inhouden en hoe deze termen toegepast moeten worden. De meeste leerlingen, die les volgen voor de aanhanger, hebben voldoende aan enkele lessen. Het aanhanger rijbewijs is niet in alle gevallen verplicht, omdat dit per combinatie kan verschillen. Daarnaast kan de aanhanger bepalen of iemand over het aanhanger rijbewijs moet beschikken. Het zijn meestal bedrijven, die veel met het aanhangerrijbewijs te maken hebben, omdat hun personeelsleden met zware voertuigen en aanhangers rijden. Het is dus niet zo dat alle bestuurders over het aanhangerrijbewijs moeten beschikken, omdat dit afhankelijk is van de combinatie en het laadvermogen van de aanhanger. Het rijden zonder aanhanger rijbewijs is niet raadzaam, omdat de boetes hiervoor fors zijn. Ook een verzekeringsmaatschappij kan moeilijk doen als er sprake is van een ongeval met aanhanger.

Werken als rijinstructeur voor de aanhanger

Een auto rijinstructeur aanhanger heeft dus te maken met automobilisten, die het rijbewijs voor de aanhanger willen halen. Particulieren hebben het aanhangerrijbewijs bijvoorbeeld nodig om een zware caravan te mogen trekken. Daarnaast zijn er veel arbeiders, die sterk afhankelijk zijn van het aanhangerrijbewijs. Denk hierbij aan grondwerkers, hoveniers, loonwerkers, autohandelaren, bouwvakkers en aan steigerbouwers. Dit soort vaklieden hebben regelmatig te maken met zware voertuigen en aanhangers. Denk bijvoorbeeld aan het mogen vervoeren van een minikraan op een aanhanger. Het is de auto rijinstructeur, die verantwoordelijk is voor het geven van de rijopleidingen met de aanhanger. Tijdens het rijden met een aanhanger leren bestuurders de combinatie kennen en krijgt de bestuurder inzicht. Tijdens de lessen en op het examen moet de bestuurder een bocht achteruit maken en netjes recht langs de stoep tot stilstand komen. Bij het achteruitrijden met een aanhanger is het verplicht om de gevarenlichten aan zetten. De meeste leerlingen hebben voldoende aan enkele lessen. Voor het aanhanger rijbewijs zal je ook een rijexamen moeten afleggen onder toezicht van een rijexaminator.

Gevolgen rijden zonder aanhangerrijbewijs

Het rijden zonder aanhanger rijbewijs is niet verstandig, omdat dit verschillende problemen kan veroorzaken. Bij een mogelijk ongeluk is de bestuurder niet verzekerd, wat grote financiële schade kan opleveren. Daarnaast worden er regelmatig verkeerscontroles gehouden gericht op aanhangers. Dit soort verkeerscontrole wordt meestal gehouden op locaties waar veel automobilisten met aanhanger komen. Denk hierbij aan gemeentewerven, bouwcentrums en aan tuincentrums. In de meeste gevallen zal er niet alleen gekeken worden naar het aanhangerrijbewijs. Denk ook aan mogelijke technische gebreken, zoals de verlichting, de banden, de losbreekkabel en aan het gewicht. De bekeuringen bij een mogelijke overtreding zijn fors en voor bedrijven nog zwaarder, omdat er een economisch belang meespeelt. Te zwaar beladen betekent minder vaak rijden en dus oneerlijke concurrentie met andere bedrijven.

Aanhanger met alleen het rijbewijs B

  • Als de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.
  • Als de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de totale massa (niet de toegestane massa!) van de combinatie niet meer dan 3500 kg bedraagt. De ledige massa (gewicht zonder lading) en de toegestane maximum massa (maximaal gewicht inclusief laadvermogen) staan vermeld op het kentekenbewijs van de auto en de aanhangwagen.

Film: het aanhangerrijbewijs:

Opleidingen tot rijinstructeur BE

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden via gewone scholen voor het beroep auto rijinstructeur aanhanger. Het les geven in het rijden met een aanhanger behoort tot de werkzaamheden van een auto rijinstructeur. Een auto rijinstructeur die les wenst te geven met de aanhanger zal een aanvullende opleiding moeten volgen. De aanvullende opleiding bestaat uit twee onderdelen, namelijk theorie en didactische vaardigheden. Omdat de meeste rijinstructeurs werkzaam zijn als ondernemer is het verstandig om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een rijinstructeur BE werkzaam kan zijn

Een auto rijinstructeur aanhanger zal in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een verkeersschool of als ondernemer. De meeste rijinstructeurs zijn tegenwoordig werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Het is denkbaar dat een auto rijinstructeur aanhanger verbonden is aan een opleidingsinstituut, dat veel te maken heeft met leerlingen die een aanhanger moeten trekken voor hun werk.

Competenties rijinstructeur BE

De belangrijkste competentie van een auto rijinstructeur aanhanger is dat je beschikt over vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet je beschikken over didactische vaardigheden, omdat je met leerlingen te maken hebt. Ook het kunnen coachen en motiveren van leerlingen kan aangemerkt worden als belangrijk. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je te maken hebt met verschillende leerlingen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, uitleggen, geduld, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rijinstructeur BE

Het arbeidsmarktperspectief van een auto rijinstructeur aanhanger is goed te noemen. Wel is het zo dat de meeste rijinstructeurs tegenwoordig werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een auto rijinstructeur aanhanger zijn verder niet echt van toepassing. Wel kan het opbouwen van een goede naam gezien worden als het doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rijinstructeur BE

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat er geen cao is voor rijinstructeurs. Daarnaast is het zo dat de meeste rijinstructeurs werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Een auto rijinstructeur aanhanger in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2300 en 3100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Rijinstructeur BE

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Rijinstructeur BE, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Rijinstructeur BE

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rijinstructeur BE bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Rijinstructeur BE.

Mijnzzp.nl