Autohandelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autohandelaar koopt auto's in om ze vervolgens weer te verkopen. Dit kan aan particulieren en aan bedrijven zijn. Door het grootschalig inkopen en het goed kunnen onderhandelen kan de handelaar zijn marges halen. Als autohandelaar is het belangrijk dat je goed kunt onderhandelen en dat je weet waar de voordelen te halen zijn. Er bestaan verschillende soorten autohandelaren. De meeste autohandelaren zoeken door heel Europa naar auto's voor de handel. Door gunstige belastingmaatregelen kan het financieel aantrekkelijk zijn om auto's in te voeren of juist te exporteren. Dit alles doet de autohandelaar met het doel hier geld mee te verdienen. Als autohandelaar is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt van autoprijzen en dat je over voldoende kennis beschikt met betrekking tot wet- en regelgeving. De wet- en regelgeving heeft vooral betrekking op mogelijke belastingen waarmee een autohandelaar te maken kan krijgen als auto's ingevoerd of uitgevoerd worden. Door deze belastingen worden de auto's duurder, wat direct van invloed is op de verkoopprijs.

Een veel gehoorde term als het om autohandel gaat is “handelsprijs”.  Deze term doet sommige mensen denken dat ze een auto te duur kopen bij een garage. Dit is niet helemaal waar, omdat de handelaren de verkoop tussen elkaar sluiten zonder dat er garantie gegeven wordt. De garage waar de meeste mensen hun auto kopen zal meestal wel garantie moeten bieden op de auto, zodat de klant precies weet waar hij of zij aan toe is. Garanties geven op auto biedt voor de consument voordelen maar garanties zijn niet gratis. Door het geven van garantie zal de verkoopprijs van een auto toenemen. Autohandelaren werken over het algemeen niet met garanties, waardoor de auto's goedkoper verkocht of ingekocht kunnen worden.

Een auto kopen is niet geheel zonder risico. Er zijn nogal wat bedrijven die het niet zo nauw nemen met een verkoop. Zo kan er makkelijk gefraudeerd worden met een kilometerstand of met onderhoudsboekjes. Door het uithalen van deze trucjes kan een koper ernstig benadeeld worden bij een aankoop.

Wanneer iemand een tweedehands auto koopt van een handelaar, garage of particulier doet de persoon er verstandig aan de auto te laten keuren door een onafhankelijk bedrijf zoals de ANWB. Het keuren is niet gratis maar wel verstandig. Wanneer de auto gekeurd is krijgt de koper een volledig rapport van de auto. En er zou maar eens uitkomen dat de kilometerstand onlogisch is of dat de auto bijna total loss is geweest.

Wie zekerheid wenst bij het kopen van een tweedehands auto kan het beste naar een erkende dealer gaan. Bij de dealer zijn de auto's vaak niet goedkoop maar wel betrouwbaar. Zo kan men bij de meeste dealers een tweedehands auto kopen met een of twee volledige jaren garantie. Dit kunnen de dealers aanbieden omdat zij de geschiedenis kennen van de auto's. De auto's die een dealer inneemt omdat iemand een auto gekocht heeft bij hen gaan vaak naar de handel omdat de dealer de geschiedenis niet kent of omdat deze te oud zijn.

Autohandelaar:

Opleidingen tot autohandelaar

Er zijn geen specifieke opleidingen tot autohandelaar. Wel kan een opleiding in de richting verkoopmanager mobiliteitsbranche helpen voor wie als autohandelaar wil beginnen, of door eerst ervaring op te doen als autoverkoper bij een dealer of soortelijke garage. Het is erg belangrijk om goed commercieel inzicht te hebben als autohandelaar, omdat alle winst behaald dient te worden uit de verkoop van auto's. Als autohandelaar ben je meestal ook druk met andere zaken, zoals het presenteren van het aanbod, reclame maken, auto's onderhoud geven of voorzien van een nieuwe apk. Ook kan het nodig zijn om ingevoerde voertuigen te laten keuren door het RDW, zodat er een kenteken afgegeven kan worden. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de inkoop is het ook belangrijk dat de autohandelaar verstand heeft van auto's in het algemeen, zoals onderhoud, de staat van een auto en of deze schade gehad heeft.

Bedrijven waar een autohandelaar werkzaam kan zijn

Als autohandelaar ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer in de autobranche.

Competenties autohandelaar

Als autohandelaar overleef je als je een scherp oog hebt voor margehandel en dus goedkoop inkoopt en goed verkoopt. Commercieel inzicht is de bepalende factor om te kunnen overleven als autohandelaar. Ook het opbouwen van een betrouwbaar netwerk van toeleveranciers is erg belangrijk als autohandelaar. Er zijn verschillende soorten handelaren als het aankomt op de verkoop van auto's, zoals een handelaar die alleen aan particulieren verkoopt of juist aan de handel levert of misschien wel beide doet. Om als autohandelaar een bedrijf te kunnen starten is het belangrijk dat er voldoende cashflow aanwezig is om te kunnen handelen. Er zijn ook wel handelaren die auto's zogenaamd op zicht hebben staan en een bepaalde marge verdienen op de verkoop en dan de auto pas afrekenen. Als autohandelaar moet je je opstellen als een echte zakenman.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autohandelaar

In de autohandel is het doorgaans nog niet zo makkelijk om te kunnen overleven. Er zijn heel veel soorten autodealers te vinden die allemaal proberen te verkopen en een stukje van de markt afpakken. Om te kunnen overleven zal er veel tijd en aandacht aan de verkoop besteed moeten worden, omdat de klanten meestal niet vanzelf komen. Doorgroeien als autohandelaar is niet echt mogelijk tenzij het gaat over het bedrijf groter te maken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autohandelaar

Als autohandelaar ben je doorgaans veel onderweg om handel te bekijken en te kopen. Een salarisindicatie van een zelfstandig werkende autohandelaar is niet te geven, omdat dit te verschillend is. Belangrijke vragen als winst per auto, aantal verkochte auto's en de inkoop zijn niet te schatten. Daarnaast kan het om auto's gaan waaraan nog kosten gemaakt moeten worden of juist niet.

Mijnzzp.nl