Autohandelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een autohandelaar is een handelaar die auto's koopt om ze vervolgens te verkopen met winst. Als autohandelaar heb je over het algemeen te maken met particulieren en autodealers. Door het grootschalig inkopen en het goed onderhandelen kan een autohandelaar zijn marges halen. Als autohandelaar is het belangrijk dat je goed kan onderhandelen en dat je weet waar de voordelen te halen zijn. Er bestaan verschillende autohandelaren, omdat niet alle autohandelaren op dezelfde manier werken. De meeste autohandelaren zoeken door heel Europa naar auto's voor de handel. Door gunstige belastingmaatregelen kan het financieel aantrekkelijk zijn om auto's in te voeren of juist te exporteren. Dit doet een autohandelaar met het doel om hiermee geld te verdienen. Als autohandelaar is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt van autoprijzen en wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving heeft vooral betrekking op de belastingregels waarmee een autohandelaar te maken krijgt als auto's ingevoerd of uitgevoerd worden. Door deze belasting worden de auto's duurder, wat direct van invloed is op de verkoopprijs. Het beroep autohandelaar is een beroep waarbij de nodige vakkennis van de automobielbranche komt kijken, omdat redelijk veel autohandelaren auto's inkopen zonder dat ze eerst proefritjes maken of auto's bekijken. Als autohandelaar zal het vroeg of laat voorkomen dat je een miskoop doet, omdat autohandelaren veel auto's inkopen. Hoeveel risico een autohandelaar neemt kan per autohandelaar verschillen. Het inkopen van oude auto's kan niet zomaar vergeleken worden met het inkopen van bijna nieuwe auto's. De meeste autohandelaren zijn aangesloten bij handelsplatforms, waarop autodealers ingekochte of nog in te kopen auto's kunnen aanbieden. Hierop kunnen autohandelaren direct reageren door het doen van een bod. Op deze manier weet een autoverkoper ongeveer de prijs, die geboden kan worden voor een inruilauto.

Een autohandelaar is dus gespecialiseerd in de handel van tweedehands auto's. Als autohandelaar kan je in veel gevallen ook aangemerkt worden als exporteur of importeur. Een veelgehoorde term als het om autohandel gaat is “handelsprijs”. Deze term handelsprijs doet sommige mensen denken dat ze een auto te duur kopen bij een garage. Dit is niet helemaal waar, omdat handelaren de verkoop tussen elkaar sluiten zonder dat er garantie gegeven wordt. De garage waar consumenten hun auto kopen zal meestal wel garantie moeten geven. Het niet hoeven geven van garantie heeft direct invloed op de handelsprijs. Garanties geven op auto biedt voor de consument voordelen, maar garanties zijn niet gratis. Door het geven van garantie zal de verkoopprijs van een auto toenemen. Autohandelaren werken over het algemeen niet met garanties, waardoor auto's goedkoper verkocht of ingekocht kunnen worden. Daarnaast hebben autohandelaren vaak te maken met auto's die ouder zijn en veel kilometers gemaakt hebben. Dit zijn auto's die een merkdealer niet meer wil verkopen. De autohandel is een markt, waarbinnen veel autohandelaren actief zijn. Helaas zitten hieronder ook minder betrouwbare autohandelaren. Het frauderen met kilometerstanden of het vervalsen van onderhoudsboekjes komt regelmatig voor. Door het uithalen van dit soort trucjes kan een autohandelaar snel veel geld verdienen, echter zal de koper ernstig benadeeld worden.

Auto laten keuren

Als iemand een tweedehands auto koopt van een autohandelaar, autoverkoper of particulier is het verstandig om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Als de auto gekeurd is krijgt de koper een volledig rapport van de auto. Het kan zomaar zijn dat de keurmeester aangeeft dat de kilometerstand onlogisch is of dat de auto bijna total loss is geweest. Wie zekerheid wenst bij het kopen van een tweedehands auto kan het beste naar een erkende dealer gaan. Bij de dealer zijn auto's niet goedkoop, maar wel betrouwbaar. De meeste autodealers verkopen alleen auto's met minimaal een of twee jaar garantie. Deze garantie kunnen dealers aanbieden, omdat zij de geschiedenis kennen van de auto's. De auto's, die een autodealer inneemt, omdat iemand een nieuwe auto gekocht heeft worden in de meeste gevallen doorgestoten naar de handel. Dit is vooral het geval als de auto te oud is, te veel kilometers heeft of als de dealer de geschiedenis van de auto niet kent.

Auto's inkopen als autohandelaar

Het is niet zo dat autohandelaren alleen auto's inkopen van dealers. Denk bijvoorbeeld ook aan leasebedrijven of aan andere bedrijven, die beschikken over veel auto's. Als autohandelaar zal je in dat geval meestal te maken hebben met de fleet manager. Ook komt het regelmatig voor dat autohandelaren auto's inkopen via een autoveiling. In dat geval gaat het bijvoorbeeld om de douane, die in beslag genomen voertuigen zal verkopen, of om gerechtsdeurwaarders. Het handelen in auto's is de moeite waard, echter is het wel belangrijk dat een handelaar beschikt over een goed netwerk. De meeste professionele autohandelaars krijgen op verschillende manieren auto's aangeboden voor de handel. Het is niet zo dat autohandelaren bij iedere auto gaan kijken. Dit is alleen het geval als we spreken over de duurdere auto's. De meeste autohandelaren handelen ook in andere voertuigen die interessant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan bedrijfsbusjes en aan campers.

Wat doet een autohandelaar:

Opleidingen tot autohandelaar

Wie een carrière ambieert als autohandelaar kan het beste kiezen voor de opleiding verkoopmanager mobiliteitsbranche. Als autohandelaar zal je van nature al moeten beschikken over een sterke commerciële instelling, omdat dit belangrijk is als autohandelaar. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de inkoop is het belangrijk dat je verstand hebt van auto's. Een autohandelaar is geen automonteur, echter moet een autohandelaar wel over technisch inzicht beschikken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende autohandelaar.

Bedrijven waar een autohandelaar werkzaam kan zijn

De meeste autohandelaren zijn werkzaam als ondernemer. Het is denkbaar dat een autohandelaar beschikt over een eigen garage of beschikt over een autosloperij. De meeste autohandelaren zijn op een brede manier werkzaam binnen de automobielbranche en kunnen andere werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het spuiten van auto's aan het restaureren van oude auto's.

Competenties autohandelaar

De belangrijkste competentie van een autohandelaar is het scherpe oog voor margehandel. Een autohandelaar moet daarnaast aangemerkt worden als onderhandelaar, omdat het voeren van goede handel alleen mogelijk is door het op de juiste manier te onderhandelen. Daarnaast is het belangrijk dat een autohandelaar beschikt over commercieel inzicht. Ook het opbouwen van een betrouwbaar netwerk van toeleveranciers is belangrijk als autohandelaar. Om als autohandelaar een bedrijf te kunnen starten is het belangrijk dat er voldoende cashflow aanwezig is om te kunnen handelen. Er zijn ook handelaren die auto's op zicht hebben staan en een bepaalde marge verdienen op de verkoop. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, wet- en regelgeving, lef, doorzettingsvermogen, passie, energie, plannen, organiseren en risico.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autohandelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een autohandelaar is niet echt van toepassing, omdat de meeste autohandelaren werkzaam zijn als ondernemer. Met andere woorden zal een autohandelaar zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen bedrijf. De doorgroeimogelijkheden van een autohandelaar kunnen gezien worden in het opbouwen van een succesvol autohandelsbedrijf. Het opbouwen van een groot autohandelsbedrijf is niet makkelijk, omdat autohandel gezien kan worden als risicovolle handel. Vooral de doorloopsnelheid van handel is belangrijk. Auto's die niet verkocht worden kosten een autohandelaar geld, omdat auto's iedere maand minder waard worden. Het is daarom zo belangrijk om op de juiste manier in te kopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autohandelaar

Een autohandelaar heeft niks te maken met arbeidsvoorwaarden, omdat een autohandelaar zijn eigen arbeidsvoorwaarden moet bepalen. Wat een autohandelaar precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven. Dit zal sterk afhankelijk zijn van de inkoopprijs en de verkoopprijs. Daarnaast heeft een autohandelaar te maken met onkosten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een bedrijfsloods, het laten uitvoeren van onderhoud aan auto's of aan eventuele kosten voor het laten poetsen van auto's.

Read this information on Car trader in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Autohandler auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Comerciante de automoviles en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Autohandelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autohandelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl