Autohandelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autohandelaar is een handelaar die auto's koopt om ze vervolgens te verkopen met winst. Als autohandelaar heb je over het algemeen te maken met particulieren en bedrijven, dat kan verschillen per autohandelaar. Door het grootschalig inkopen en het goed kunnen onderhandelen kan een autohandelaar zijn marges halen. Als autohandelaar is het belangrijk dat je goed kunt onderhandelen en dat je weet waar de voordelen te halen zijn. Er bestaan verschillende soorten autohandelaren, omdat niet alle autohandelaren op dezelfde manier werken. De meeste autohandelaren zoeken door heel Europa naar auto's voor de handel. Door gunstige belastingmaatregelen kan het financieel aantrekkelijk zijn om auto's in te voeren of juist te exporteren. Dit alles doet een autohandelaar met het doel hier geld mee te verdienen. Als autohandelaar is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt van autoprijzen en dat je over voldoende kennis beschikt met betrekking tot wet- en regelgeving. De wet- en regelgeving heeft vooral betrekking op mogelijke belastingen waarmee de autohandelaar te maken kan krijgen als auto's ingevoerd of uitgevoerd worden. Door deze belastingen worden de auto's duurder, wat direct van invloed is op de verkoopprijs. Het beroep autohandelaar is een beroep waarbij de nodige vakkennis van de automobielbranche komt kijken, omdat redelijk veel autohandelaren auto's kopen zonder dat ze wellicht eerst proefritjes maken en auto's bekijken. Als autohandelaar zal het dan ook voorkomen dat je een miskoop doet, omdat autohandelaren over het algemeen veel auto's inkopen. Hoeveel risico een autohandelaar precies neemt kan per autohandelaar en soort auto's verschillen. Het inkopen van oude auto's kan niet zomaar vergeleken worden met het inkopen van bijna nieuwe auto's als handelaar.

Een veel gehoorde term als het om autohandel gaat is “handelsprijs”.  Deze term doet sommige mensen denken dat ze een auto te duur kopen bij een garage. Dit is niet helemaal waar, omdat de handelaren de verkoop tussen elkaar sluiten zonder dat er garantie gegeven wordt. De garage waar de meeste mensen hun auto kopen zal meestal wel garantie moeten bieden op de auto, zodat de klant precies weet waar hij of zij aan toe is. Garanties geven op auto biedt voor de consument voordelen maar garanties zijn niet gratis. Door het geven van garantie zal de verkoopprijs van een auto toenemen. Autohandelaren werken over het algemeen niet met garanties, waardoor de auto's goedkoper verkocht of ingekocht kunnen worden. Een auto kopen is niet geheel zonder risico. Er zijn nogal wat bedrijven die het niet zo nauw nemen met een verkoop. Zo kan er makkelijk gefraudeerd worden met een kilometerstand of met onderhoudsboekjes. Door het uithalen van deze trucjes kan een koper ernstig benadeeld worden bij een aankoop.

Wanneer iemand een tweedehands auto koopt van een handelaar, garage of particulier doet de persoon er verstandig aan de auto te laten keuren door een onafhankelijk bedrijf zoals de ANWB. Het keuren is niet gratis maar wel verstandig. Wanneer de auto gekeurd is krijgt de koper een volledig rapport van de auto. En er zou maar eens uitkomen dat de kilometerstand onlogisch is of dat de auto bijna total loss is geweest. Wie zekerheid wenst bij het kopen van een tweedehands auto kan het beste naar een erkende dealer gaan. Bij de dealer zijn de auto's vaak niet goedkoop maar wel betrouwbaar. Zo kan men bij de meeste dealers een tweedehands auto kopen met een of twee volledige jaren garantie. Dit kunnen de dealers aanbieden omdat zij de geschiedenis kennen van de auto's. De auto's die een dealer inneemt omdat iemand een auto gekocht heeft bij hen gaan vaak naar de handel omdat de dealer de geschiedenis niet kent of omdat deze te oud zijn.

Auto's inkopen als autohandelaar

Het handelen in auto's is over het algemeen de moeite waard, echter is het wel belangrijk dat een handelaar beschikt over een goed netwerk. De meeste professionele autohandelaars krijgen op verschillende manieren auto's aangeboden voor de handel. Het is niet zo dat alle autohandelaren zelfstandig op zoek gaan naar handel. Een autohandelaar kan bijvoorbeeld van een autodealer oude inruilauto's aangeboden krijgen waarmee de autodealer niks kan. Inruilauto's zijn in veel gevallen voor autodealers niet interessant, omdat de inruilauto's te oud zijn of te veel kilometers gemaakt hebben. Dit soort inruilauto's wordt over het algemeen al snel doorgestoten naar de handelaarsmarkt.

Autohandelaar:

Opleidingen tot autohandelaar

Er zijn geen specifieke opleidingen tot autohandelaar. Wel kan een opleiding in de richting verkoopmanager mobiliteitsbranche helpen voor wie als autohandelaar wil beginnen, of door eerst ervaring op te doen als autoverkoper bij een dealer of soortelijke garage. Het is erg belangrijk om goed commercieel inzicht te hebben als autohandelaar, omdat alle winst behaald dient te worden uit de verkoop van auto's. Als autohandelaar ben je meestal ook druk met andere zaken, zoals het presenteren van het aanbod, reclame maken, auto's onderhoud geven of voorzien van een nieuwe apk. Ook kan het nodig zijn om ingevoerde voertuigen te laten keuren door het RDW, zodat er een kenteken afgegeven kan worden. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de inkoop is het ook belangrijk dat de autohandelaar verstand heeft van auto's in het algemeen, zoals onderhoud, de staat van een auto en of deze schade gehad heeft. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende autohandelaar.

Bedrijven waar een autohandelaar werkzaam kan zijn

Een autohandelaar zal over het algemeen werkzaam zijn als ondernemer. Het is mogelijk dat een autohandelaar ook andere vormen van handel zal drijven. Denk bijvoorbeeld ook aan autohandelaren die campers inkopen en verkopen. Daarnaast is het mogelijk dat een autohandelaar beschikt over een eigen garage als garagehouder. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat de autohandelaar bijvoorbeeld ook de eigenaar kan zijn van een autosloperij. Binnen autosloperijen is er over het algemeen ook veel sprake van autohandel.

Competenties autohandelaar

De belangrijkste competentie van een autohandelaar is dat de autohandelaar een scherp oog heeft voor margehandel. Met andere woorden is het belangrijk dat een autohandelaar tegen de juiste prijzen inkoopt en verkoopt. Een autohandelaar moet dus ook aan te merken zijn als goede onderhandelaar, omdat het voeren van goede handel alleen mogelijk is door het op de juiste manier te onderhandelen. Daarnaast is het erg belangrijk dat een autohandelaar beschikt over commercieel inzicht. Ook het opbouwen van een betrouwbaar netwerk van toeleveranciers is erg belangrijk als autohandelaar. Er zijn verschillende soorten handelaren bij de verkoop van auto's, zoals een handelaar die alleen aan particulieren verkoopt of juist aan de handel levert, of misschien wel beide doet. Om als autohandelaar een bedrijf te kunnen starten is het belangrijk dat er voldoende cashflow aanwezig is om te kunnen handelen. Er zijn ook wel handelaren die auto's zogenaamd op zicht hebben staan en een bepaalde marge verdienen op de verkoop en dan de auto pas afrekenen met de eigenaar. Als autohandelaar moet je je opstellen als een echte zakenman. Als autohandelaar is het ook erg belangrijk dat je beschikt over voldoende vakkennis. Een autohandelaar moet dan ook gezien kunnen worden als allround technicus, monteur en diagnosetechnicus, zodat mogelijk problemen aan auto's door een autohandelaar opgemerkt zullen worden. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, lef, doorzettingsvermogen, passie, energie en risico.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autohandelaar

Het arbeidsmarktperspectief als autohandelaar is niet echt van toepassing, omdat het worden van een autohandelaar geheel afhankelijk is van de autohandelaar. Een autohandelaar is over het algemeen werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Met andere woorden zal een autohandelaar zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen bedrijf. De doorgroeimogelijkheden als autohandelaar kunnen gezien worden in het opbouwen van een succesvol autohandelsbedrijf. Het opbouwen van een groot autohandelsbedrijf is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat autohandel ook wel gezien kan worden als risicovolle handel. Vooral de doorloopsnelheid met betrekking tot autohandel is over het algemeen erg belangrijk. Auto's die niet verkocht worden kosten een handelaar over het algemeen geld, omdat de auto's iedere maand minder waard worden. Het is daarom zo belangrijk om op de juiste manier in te kopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autohandelaar

Als autohandelaar ben je doorgaans veel onderweg om handel te bekijken en te kopen. Een salarisindicatie van een zelfstandig werkende autohandelaar is niet te geven, omdat dit te verschillend is. Belangrijke vragen als winst per auto, aantal verkochte auto's en de inkoop zijn niet te schatten. Daarnaast kan het om auto's gaan waaraan nog kosten gemaakt moeten worden of juist niet.

Mijnzzp.nl