Autopoetser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autopoetser kan (vaak) een auto nieuw doen lijken. Auto's worden in de loop van tijd dof en kunnen dan wel een goede poetsbeurt gebruiken. Bepaalde kleuren worden sneller dof door de zon, zoals de kleur rood. Als autopoetser krijg je niet alleen te maken met doffe auto's omdat er ook genoeg autobezitters te vinden zijn die regelmatig hun auto's laten poetsen omdat ze dit belangrijk vinden. In de meeste gevallen zal ook het interieur meegenomen worden als dit nodig mocht zijn. Het goed poetsen van een auto is wel wat anders dan het wassen van een auto, omdat er tegenwoordig veel verschillende technieken en poetsmiddelen bestaan waardoor kennis en ervaring als autopoetser belangrijk zijn. Daarnaast bestaat het auto poetsen niet alleen uit het poetsen, omdat er meestal ook andere handelingen uitgevoerd worden zoals het wassen van de auto en het kleien van de lak. Ook andere onderdelen van de auto kunnen meestal gepoetst worden door de autopoetser, zoals de koplampen. Moderne koplampen bestaan meestal niet uit glas maar uit plastic waardoor ze ook dof kunnen worden. De meeste autopoetsers kunnen ook de koplampen oppoetsen zodat ze er weer uit zien als nieuw.

Een goed poetsbedrijf zal niet alleen de lak oppoetsen maar ook andere onderdelen van de auto onder handen nemen in overleg met de klant. Eventueel kan het bedrijf ook de binnenkant reinigen wanneer dit wenselijk is. Het zogenaamde waxen van een auto wordt gedaan om de auto te beschermen tegen weersinvloeden van buiten af. De meeste wax soorten beschermen een auto ongeveer twee maanden. De aangebrachte wax is zo glad dat het water afstoot en vuil dus minder kans heeft om zich te hechten aan de lak.

Schone auto

Er zijn veel mensen die er veel waarde aan hechten om hun auto netjes te hebben. Zo zijn er genoeg mensen te vinden die vanwege hun werk in een mooie schone auto willen rijden of gewoon als liefhebbers van auto's een schone auto willen rijden, zoals bijvoorbeeld oldtimer bezitters. Of dat iemand zelf zijn auto onderhoudt of het juist laat doen zal voor iedereen persoonlijk zijn. Een liefhebber van auto's kan er soms wel een heel weekend aan besteden om de auto in top conditie te houden. Iemand die doordeweeks veel op de weg is met de auto, vanwege zijn werk, zal over het algemeen eerder zijn auto wegbrengen om deze te laten poetsen.

Poetsen van een auto

Het oppoetsen van een auto op een goede manier is best veel werk. Eerste zal de auto goed gewassen moeten worden en volledig droog zijn. En wanneer dat gedaan is komt de poets pas. Wanneer de auto terugkomt van de poetser ziet deze er vaak weer uit als nieuw.

Na het oppoetsen van een auto met wax kan men er voor kiezen om de lak zogenaamd nog te verzegelen. Dit is nog een extra glanzende laag die aangebracht wordt. Deze laag vult alle poriën in de laklaag op waardoor deze maanden lang beschermd blijft tegen vuil en andere weersinvloeden. Een groot voordeel van deze behandeling is dat men de eerste jaren de auto niet meer in de wax hoeft te zetten.

Reinigen exterieur van een auto:

  • Motorruimte
  • Velgen
  • Teerresten verwijderen
  • Polijsten van normale gebruikskrassen
  • In de wax zetten en uitpoetsen
  • Banden oppoetsen
  • Lak bijtippen
  • Ramen schoonmaken
  • Sponningen
  • Bumpers oppoetsen

Informatiefilm over het schoonmaken van een auto:

Opleidingen tot autopoetser

Er zijn geen landelijke erkende opleidingen voor het poetsen van auto's. Wel zijn er via de autobranche korte opleidingen of cursussen mogelijk om alle kneepjes van het vak te leren. Doorgaans leert men het poetsen van auto's door praktijkervaring. Er zijn veel verschillende technieken en middelen om een auto te poetsen, die het beste geleerd kunnen worden in de praktijk. Voor het werken als autopoetser is dan ook verder geen echte opleiding nodig.

Bedrijven waar een autopoetser werkzaam kan zijn

Als autopoetser kan je bij verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals een schadeherstelbedrijf, autodealer of poetsbedrijf. Als autopoetser is het ook prima mogelijk om als zelfstandig ondernemer te starten.

Competenties autopoetser

Als autopoetser is het belangrijk om iedere auto als uitdaging te zien, en deze weer in nieuwstaat te brengen. Het poetsen van auto's is redelijk zwaar werk, waar veel doorzettingsvermogen voor nodig is. Als autopoetser zal je ook regelmatig met klanten spreken om tot een plan van aanpak te komen. Communicatie en commerciële vaardigheden zijn daarbij erg belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autopoetser

Als autopoetser is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat het aanbod van werkzoekenden bij een vacature vaak groot, is omdat het om ongeschoold werk gaat. Doorgroeimogelijkheden als autopoetser zijn er eigenlijk niet. Wel kan de autopoetser zijn eigen bedrijf starten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autopoetser

Als autopoetser werk je doorgaans in een werkplaats. Een autopoetser in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1500 en 2300 euro bruto per maand verdienen. Een zelfstandig ondernemer met zijn eigen poetsbedrijf kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dit is wel sterk afhankelijk van de opdrachten en verdere kosten, zoals de huur van een garagepand.

Mijnzzp.nl