Autopoetser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een autopoetser is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het poetsen van auto's en andere voertuigen. Het professioneel poetsen van auto's komt veel voor en heeft niet alleen betrekking op particulieren. Ook garagehouders en autohandelaren maken gebruik van autopoetsers. De werkzaamheden van een autopoetser bestaan niet alleen uit het poetsen van auto's. Denk ook aan het wassen van auto's, het kleien van lak, het polijsten van lak en aan het verzegelen van de lak. Ook andere onderdelen van de auto kunnen gepoetst worden, zoals de koplampen. Moderne koplampen bestaan niet uit glas maar uit plastic, waardoor ze dof kunnen worden. Als autopoetser is het belangrijk dat je over kennis beschikt van poetstechnieken en poetsmiddelen, omdat een autopoetser te maken heeft met verschillende lak, producten en materialen. Daarnaast is het belangrijk dat een autopoetser de dikte van de laklaag meet om te bepalen op welke manier het beste gepoetst kan worden. Tegenwoordig kan een autopoetser ook gespecialiseerd zijn in het reconditioneren van auto's en andere voertuigen. In dat geval hebben we het meestal over voertuigen die verkleuren, dof geworden zijn of, die te maken hebben met kleine beschadigingen. Een andere benaming voor autopoetsers die tot in detail werkzaam zijn is detailer. De werkzaamheden van een detailer gaan verder dan alleen het oppoetsen van auto's. Een detailer zal de kleinste onvolkomenheden in het bestaande oppervlak wegwerken. Ook het wegwerken van kleine ondiepe krassen is in veel gevallen mogelijk. De werkzaamheden van een autopoetser moeten niet onderschat worden, omdat de meeste autopoetsers ver gaan in hun werkzaamheden. Dit houdt in dat autopoetsers de meeste auto's als nieuw kunnen doen lijken. Ook het schoonmaken en poetsen van interieurs behoort tot de werkzaamheden van een autopoetser. Als autopoetser heb je te maken met verschillende opdrachtgevers, waardoor de werkzaamheden per opdracht verschillen.

Een autopoetser is dus gespecialiseerd in het poetsen van auto's en andere voertuigen, zoals campers. Daarnaast zijn de meeste autopoetsers gespecialiseerd in het poetsen van auto-interieurs. Het is niet zo dat autopoetsers alleen te maken hebben met autoliefhebbers, zoals oldtimer bezitters. Autopoetsers worden ook ingeschakeld door bedrijven die te maken hebben met voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan garagehouders, lease-bedrijven, schadeherstelbedrijven of aan fleet managers. Dit soort bedrijven maakt vooral gebruik van autopoetsers als het om voertuigen gaat die in de verkoop gaan. Het netjes oppoetsen van voertuigen zal ervoor zorgen dat voertuigen tegen een hogere prijs verkocht kunnen worden. Er zijn ook veel particulieren die waarde hechten aan een nette auto. Het netjes poetsen van auto's is veel werk en vraagt om de juiste behandelingen. Bij het poetsen van voertuigen is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken, zodat er geen schade kan ontstaan aan de lak.

In de meeste gevallen zal een autopoetser beginnen met het wassen van de auto om al het losse vuil te verwijderen. Na het wassen is het belangrijk om de auto droog te maken. Als de auto volledig droog is kan de autopoetser starten met het oppoetsen van de auto. Hoe een autopoetser zal poetsen is afhankelijk van de lak, omdat een autopoetser diverse technieken en poetsmiddelen kan gebruiken afhankelijk van de staat van het voertuig. Na het oppoetsen van de auto kan een autopoetser er voor kiezen om de lak te kleien en te verzegelen. Het verzegelen van de lak heeft betrekking op het aanbrengen van een extra laag om de laklaag te beschermen. Deze laag vult alle poriën in de laklaag op, waardoor de laklaag extra lang beschermd blijft tegen vuil en andere weersinvloeden. Een groot voordeel van deze behandeling is dat autobezitters de eerste jaren hun auto niet meer in de wax hoeven te zetten.

Wat doet een autopoetser allemaal

Wat een autopoetsers allemaal doet is afhankelijk van de opdrachtgever. De meeste opdrachtgevers gaan niet verder dan het laten poetsen van hun voertuig en het schoonmaken van het interieur. Over het algemeen kan een autopoetser ook andere werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kapotte stoelbekleding, het laten zandstralen van onderdelen, het spuiten van onderdelen, het renoveren van velgen en aan het eventueel poetsen van de motorruimte of onderkant van een voertuig. In dat geval hebben we het meestal wel over een detailer. Detailers zijn autopoetser die verder gaan dan alleen het poetsen en polijsten van auto's. De meeste detailers letten op de kleinste details en pakken alle onvolkomenheden aan. Dit kan inhouden dat versleten knoppen vervangen worden of dat de roestige scharnieren gerestaureerd worden. Vanzelfsprekend zal dit in de meeste gevallen alleen bij bijzondere voertuigen gedaan worden.

Beroep autopoetser

Het beroep autopoetser is tegenwoordig redelijk populair te noemen. Er zijn zelfs veel YouTube-kanalen te vinden van liefhebbers die niks anders doen dan het poetsen van auto's en andere voertuigen. Hiervoor hoef je niet eens over een eigen werkplaats te beschikken. Er zijn ook zogenaamde poetsbedrijven die op locatie werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor of bij klanten thuis.

Werkzaamheden van een autopoetser zijn:

  • Het wassen van voertuigen
  • Het poetsen van voertuigen
  • Het polijsten van voertuigen
  • Het oppoetsen van banden
  • Het verzegelen van de lak
  • Het poetsen van koplampen
  • Het poetsen van bumpers en lijsten
  • Het reinigen van auto-interieurs

Wat doet een autopoetser:

Opleidingen tot autopoetser

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden tot autopoetser. De meeste nieuwe autopoetsers worden ingewerkt door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Het leren poetsen van voertuigen is echt iets wat in de praktijk aangeleerd moet worden. Het is niet zo dat het poetsen van voertuigen zomaar aangemerkt kan worden als ongeschoolde arbeid, omdat een goede autopoetser over behoorlijk wat productkennis moet beschikken. Daarnaast is het belangrijk dat een autopoetser weet wat producten doen met lak. De meeste autopoetsers zijn werkzaam als ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende autopoetser.

Bedrijven waar een autopoetser werkzaam kan zijn

De meeste autopoetsers zijn werkzaam voor een autopoetsbedrijf. Daarnaast zijn er veel autopoetsers werkzaam als ondernemer. In dat geval zal je meestal werkzaam zijn voor verschillende opdrachtgevers. Denk hierbij aan particulieren, garagehouders en aan autohandelaren. Daarnaast kan een autopoetser werkzaam zijn voor een verhuurorganisatie. Vanzelfsprekend hoeft een autopoetser niet beroepsmatig werkzaam te zijn. Er zijn ook veel mensen, die het leuk vinden om hun eigen voertuig in topconditie te houden.

Competenties autopoetser

De belangrijkste competentie van een autopoetser is de vakinhoudelijke kennis van poetstechnieken en poetsmiddelen. Professionele autopoetsers maken gebruik van verschillende poetstechnieken en poetsmiddelen, die allemaal verschillende toepassingsmogelijkheden kennen. Een autopoetser is geen monteur, echter is het wel belangrijk dat een autopoetser beschikt over technische kennis. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een autopoetser regelmatig met opdrachtgevers moet overleggen. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het netwerken heeft vooral betrekking op het kunnen binnenhalen van voldoende opdrachten. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, presteren, flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, secuur, betrouwbaarheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autopoetser

Het arbeidsmarktperspectief van een autopoetser is redelijk goed te noemen. In de meeste gevallen zal het arbeidsmarktperspectief niet echt van toepassing zijn, omdat de meeste autopoetsers werkzaam zijn als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een autopoetser moeten gezien worden in het starten van je eigen poetsbedrijf en het opbouwen van een goede naam. Een autopoetser die werkzaam is in loondienst kan bijvoorbeeld doorgroeien tot bedrijfsleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autopoetser

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een autopoetser voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een autopoetser in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende autopoetser kan meer verdienen, echter is dit wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten.

Read this information on Car polisher in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Autopolierer auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Pulidor de automoviles en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Autopoetser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autopoetser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl