Autopoetser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autopoetser is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het poetsen van auto's en andere voertuigen. Een autopoetser kan (vaak) auto's en ander soort voertuigen nieuw doen lijken. Auto's worden in de loop van tijd dof en kunnen daarom in sommige gevallen wel een goede poetsbeurt gebruiken. Bepaalde kleuren worden sneller dof door de zon, zoals de kleur rood. Als autopoetser krijg je niet alleen te maken met doffe auto's, omdat er ook genoeg autobezitters te vinden zijn die regelmatig hun auto's laten poetsen, omdat ze dit belangrijk vinden. In de meeste gevallen zal ook het interieur meegenomen worden als dat nodig is. Het goed poetsen van een auto is wel iets anders dan het wassen van een auto, omdat er tegenwoordig veel verschillende technieken en poetsmiddelen bestaan, waardoor kennis en ervaring als autopoetser belangrijk zijn. Daarnaast bestaat het auto poetsen niet alleen uit het poetsen, omdat er meestal andere handelingen uitgevoerd worden, zoals het wassen van de auto en het kleien van de lak. Ook andere onderdelen van de auto kunnen meestal gepoetst worden door de autopoetser, zoals de koplampen. Moderne koplampen bestaan meestal niet uit glas maar uit plastic, waardoor ze ook dof kunnen worden. De meeste autopoetsers kunnen ook de koplampen oppoetsen, zodat ze er uit zien als nieuw. Een goed poetsbedrijf zal niet alleen de lak oppoetsen maar ook andere onderdelen van de auto onder handen nemen in overleg met de klant. Eventueel kan het bedrijf ook de binnenkant reinigen als dit wenselijk is. Het zogenaamde waxen van een auto wordt gedaan om de auto te beschermen tegen weersinvloeden van buiten af. De meeste wax soorten beschermen een auto ongeveer twee maanden. De aangebrachte wax is zo glad dat het water afstoot en vuil dus minder kans heeft om zich te hechten aan de lak.

Er zijn redelijk veel mensen te vinden, die veel waarde hechten aan een schone auto. Zo zijn er genoeg mensen te vinden, die vanwege hun werk in een mooie schone auto willen rondrijden of gewoon als liefhebbers van auto's in een schone auto willen rondrijden, zoals bijvoorbeeld oldtimer bezitters. Of dat iemand zelf zijn auto zal onderhouden en poetsen is persoonlijk en kan per persoon verschillen. Een echte autoliefhebber kan er soms wel een heel weekend aan besteden om een auto in top conditie te houden. Iemand die doordeweeks veel op de weg is met een auto, vanwege zijn werk, zal over het algemeen eerder zijn auto wegbrengen om deze te laten poetsen. Daarnaast kan het zo zijn dat een autopoetser voor bepaalde bedrijven auto's zal poetsen, zoals voor garagebedrijven of andere bedrijven, die te maken hebben met veel voertuigen. In dat geval is het denkbaar dat een autopoetser in opdracht voor een leasemaatschappij werkzaam is. Daarnaast kan een autopoetser ingehuurd worden door een fleet manager.

Netjes en goed poetsen van auto's

Het netjes kunnen poetsen van auto's is redelijk veel werk te noemen en vraagt om de juiste behandelingen. In de meeste gevallen zal een autopoetser beginnen met het wassen van een auto om al het losse vuil te verwijderen. Na het wassen is het erg belangrijk dat een auto goed droog gemaakt wordt. Als een auto volledig droog gemaakt is kan een autopoetser starten met het oppoetsen van de betreffende auto. Hoe een autopoetser precies zal poetsen is afhankelijk van de lak van het betreffende voertuig, omdat een autopoetser diverse technieken en poetsmiddelen kan gebruiken afhankelijk van de staat van het voertuig. In de meeste gevallen kan een autopoetser auto's als nieuw doen lijken. Na het oppoetsen van een auto met wax kan een autopoetser er nog voor kiezen om de lak zogenaamd te verzegelen. Dit is nog een extra laag, die een autopoetser kan aanbrengen om de laklaag extra te beschermen. Deze laag vult alle poriën in de laklaag op, waardoor deze maanden lang beschermd blijft tegen vuil en andere weersinvloeden. Een groot voordeel van deze behandeling is dat autobezitters over het algemeen de eerste jaren hun auto niet meer in de wax hoeven te zetten.

Wat doet een autopoetser allemaal

Autopoetsers bieden over het algemeen een compleet pakket aan met betrekking tot het onderhouden van voertuigen. De meeste autopoetsers zijn ook gespecialiseerd in het reinigen van het interieur van voertuigen, omdat dit niet los gezien kan worden van het onderhouden en oppoetsen van voertuigen. Het reinigingen van interieurs betreft ook specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vaklieden. Zo is het erg belangrijk om de juiste producten te gebruiken, zodat er geen schade kan ontstaan aan voertuigbekleding. Ook mag het niet voorkomen dat elektronica kapot gaat, omdat elektronica in aanraking komt met vocht.

Reinigen exterieur van een auto:

  • Motorruimte
  • Velgen
  • Teerresten verwijderen
  • Polijsten van normale gebruikskrassen
  • In de wax zetten en uitpoetsen
  • Banden oppoetsen
  • Lak bijtippen
  • Ramen schoonmaken
  • Sponningen
  • Bumpers oppoetsen

Schoonmaken van een auto:

Opleidingen tot autopoetser

Er zijn geen landelijke erkende opleidingen voor het poetsen van auto's. Wel zijn er via de autobranche korte opleidingen of cursussen mogelijk om alle kneepjes van het vak te leren. Doorgaans leert men het poetsen van auto's door praktijkervaring. Er zijn veel verschillende technieken en middelen om een auto te poetsen, die het beste geleerd kunnen worden in de praktijk. Voor het werken als autopoetser is dan ook verder geen echte opleiding nodig. Wel is de boekhouding belangrijk als zelfstandig werkende autopoetser.

Bedrijven waar een autopoetser werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een autopoetser werkzaam zijn voor een autopoetsbedrijf, dat gespecialiseerd is in het oppoetsen van verschillende soorten voertuigen. Daarnaast kan een autopoetser prima werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen poetsbedrijf. Het is mogelijk dat andere bedrijven die te maken hebben met veel voertuigen gebruik maken van autopoetsers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schadeherstelbedrijven, leasemaatschappijen, garagebedrijven en andere bedrijven die beschikken over veel voertuigen. Als autopoetser kan je voor verschillende bedrijven werkzaam zijn op verschillende manieren.

Competenties autopoetser

De belangrijkste competentie van een autopoetser is de vakinhoudelijke kennis van poetstechnieken en poetsmiddelen. Professionele autopoetsers maken gebruik van diverse poetstechnieken en poetsmiddelen, die allemaal verschillende toepassingsmogelijkheden kennen. Daarnaast is het belangrijk dat een autopoetser gezien kan worden als allround autopoetser, omdat een autopoetser te maken kan krijgen met verschillende soorten materialen en lakken. Een autopoetser is geen monteur, echter is het wel belangrijk dat een autopoetser beschikt over de nodige technische kennis. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een autopoetser velgen moet demonteren of bepaalde sierstrips tijdelijk moet verwijderen. Ook kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een goede autopoetser ook regelmatig met opdrachtgevers moet overleggen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, presteren, verantwoordelijkheidsgevoel, secuur, betrouwbaarheid, plannen en organiseren. Als je als autopoetser werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het netwerken heeft vooral betrekking op het kunnen binnenhalen van voldoende opdrachten als ondernemer. Daarnaast moet een autopoetser beschikken over een commerciële instelling als ondernemer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autopoetser

Het arbeidsmarktperspectief als autopoetser is over het algemeen redelijk goed te noemen. In de meeste gevallen zal het arbeidsmarktperspectief als autopoetser niet echt van toepassing zijn, omdat de meeste autopoetsers werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep autopoetser in loondienst moet in de meeste gevallen gezien worden als ongeschoolde arbeid. De doorgroeimogelijkheden als autopoetser kunnen gezien worden in het starten van een eigen poetsbedrijf. Ook opbouwen van een goede naam onder de juiste doelgroep kan gezien worden als doorgroeien als autopoetser. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote tuningsverenigingen of aan de racesport.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autopoetser

Als autopoetser werk je doorgaans in een werkplaats. Een autopoetser in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand verdienen. Een zelfstandig ondernemer met zijn eigen poetsbedrijf kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dit is wel sterk afhankelijk van de opdrachten en verdere kosten, zoals de huur van een garagepand.

Mijnzzp.nl