Autospuiter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autospuiter is meestal verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, afhankelijk van waar hij of zij precies werkzaam is. Denk hierbij aan het voorbewerken van onderdelen, het afschermen van delen die niet gespoten hoeven te worden, het spuiten van de auto en aan het aanbrengen van een laklaag. Daarnaast is de autospuiter meestal zelf verantwoordelijk voor het samenstellen van de uiteindelijke lak die opgebracht dient te worden. Als autospuiter ben je dan ook een allround vakman of vakvrouw, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden die allemaal even belangrijk zijn om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. Het spuitklaar maken van voertuigen is meestal meer werk dan het spuiten zelf. Als autospuiter is het belangrijk dat je secuur werkt, omdat er tijdens de voorbewerking en tijdens het spuitproces geen fouten gemaakt mogen worden, omdat dat meestal direct van invloed is op het eindresultaat.

Een auto krijgt een laklaag om esthetische redenen en omdat de auto een beschermlaag nodig heeft tegen weersinvloeden van buiten af. Een belangrijk kenmerk van autolak is dat deze UV licht bestendig is en niet verweert of verkleurt. Bij nieuwe auto's komt er op enkele merken na bijna geen handmatig spuitwerk meer voor. Deze auto's worden volautomatisch gespoten door robots. Bij herstelwerkzaamheden daarentegen is de spuiter niet weg te denken.

Wanneer een spuiter een voertuig gaat spuiten is het belangrijk dat hij de juiste kleur aanmaakt. Dit is vooral belangrijk wanneer de spuiter maar een gedeelte hoeft te spuiten om kleurverschil te voorkomen. De verf code staat vaak ergens op de carrosserie in de vorm van een code of in de autopapieren. De meest voorkomende soorten lakken zijn op axrylbassis en de twee componenten lakken. Lak op axrylbassis zal nog een extra behandeling nodig hebben door het opspuiten van een blanke laklaag.

Een van de belangrijkste taken is de voorbereiding. De carrosserie zal ontvet moeten worden en de delen die niet mee gespoten worden moeten worden afgeplakt. Het ontvetten is erg belangrijk en moet niet met wasbenzine of thinner gedaan worden. Wasbenzine is zelf vet en thinner kan de lak oplossen. Beter is om wat lauw water te gebruiken met wat ammonia hierin.

Auto spuiten

Het spuiten van de auto kan op verschillende manieren en met diverse technieken gedaan worden. Dit is geheel aan de soort ondergrond en de laksoort die men gebruikt. Tussen iedere laag kan men het best een paar uur wachten voordat de volgende laag aangebracht wordt. Controleer tussentijds goed of er druipers of andere schade zichtbaar is. Wanneer het nodig is kan men druipers nog weg schuren met een fijne korrel 1200-2000.

Wanneer het spuitwerk klaar is kan men de afgeplakte delen verwijderen. Doe dit als de lak droog is maar nog niet is uitgehard. Anders bestaat de kans dat de verf losgetrokken wordt. Als de lak uitgehard is kan men de auto nog polijsten en waxen om extra glans te krijgen. Wanneer men gaat polijsten is het belangrijk om het oppervlak nat te houden om verbranding te voorkomen.

Goede autospuiter worden

Om een goede autospuiter te worden is veel vakmanschap en liefde voor het vak nodig. Voor autospuiter zijn prima opleidingen, die leerlingen door middel van het leerlingwezen opleiden tot autospuiter. De leerlingen werken dan vier dagen binnen een bedrijf waar ze de praktijk leren en gaan een dag in de week naar school voor de theorie. Het beroep van een autospuiter gaat verder dan alleen het spuiten van een auto. Tijdens de opleiding leert men veel meer zaken, zodat de spuiter alle disciplines van het vak kent en deze ook toe kan passen.

In het verleden was het beroep van een spuiter niet bij iedereen even populair, vanwege mogelijke gezondheidsklachten door het inademen van schadelijke dampen. Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen heel streng en is de apparatuur ook veel beter geworden met betrekking tot de cabine, afzuiging en persoonlijke veiligheidskleding.

Beroep autospuiter:

Opleidingen tot autospuiter

Om als autospuiter te kunnen werken kan het beste een beroepsopleiding tot autospuiter gekozen worden op MBO-niveau. De opleiding duurt, afhankelijk van je vooropleiding, vier jaar waarin je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam bent bij een autospuiterij en een dag in de week naar school gaat voor de theorie. Tijdens de opleiding worden er op verschillende tijdstippen examens afgenomen die tot het diploma leiden. Tijdens de opleiding zal de stagebegeleider van school je doorgang regelmatig bespreken met je leermeester. Gedurende de opleiding leer je alle technieken die bij het vak als autospuiter komen kijken.

Bedrijven waar een autospuiter werkzaam kan zijn

Als autospuiter werk je doorgaans bij een schadeherstelbedrijf of carrosseriebedrijf. Daarnaast kan je als autospuiter ook prima als zelfstandig ondernemer starten, mits er voldoende ervaring is opgedaan.

Competenties autospuiter

Als autospuiter is het iedere keer belangrijk dat je kwaliteit wil leveren aan de klant. Als autospuiter ben je zelfstandig in staat alle voorbehandelingen, zoals het klaar maken van de verf, afplakken van de auto en het afnemen van de auto zelfstandig uit te voeren. Daarnaast heb je verstand van de spuitcabine en alle verschillende soorten technieken en handelingen die bij het spuiten komen kijken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autospuiter

Als goed opgeleide autospuiter is er doorgaans voldoende werk te vinden. De meeste bedrijven die actief zijn in het spuiten van voertuigen zitten doorgaans te springen om goed opgeleide spuiters, die zelfstandig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het doorgroeien als spuiter is deels mogelijk als zelfstandig carrosseriehersteller of het starten van je eigen schadeherstelbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autospuiter

Als autospuiter is het belangrijk om volgens de regels te werken en alle gezondheidsrisico's te mijden. De dampen die vrijkomen tijdens het spuiten en het klaar maken van de verf en andere materialen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Een autospuiter in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring en opleiding tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand.

Een salarisindicatie voor een zelfstandig werkende autospuiter is niet te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de binnenkomende opdrachten en verdere kosten zoals een werkruimte, stookkosten en materiaalkosten. Maar een goede autospuiter is ook in staat om zichzelf te verhuren aan bedrijven tegen een uurtarief of aangenomen prijs.

Mijnzzp.nl