Autospuiter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een autospuiter is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het spuiten van voertuigen zoals auto's, bestelwagens en vrachtwagens. Welke voertuigen een autospuiter zal spuiten is afhankelijk van de soort werkgever waarvoor een autospuiter werkzaam zal zijn. Een autospuiter is meestal verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, afhankelijk van waar hij of zij precies werkzaam is. Denk hierbij aan het voorbewerken van onderdelen, het afschermen van delen die niet gespoten hoeven te worden, het spuiten van de auto en aan het aanbrengen van laklagen. Daarnaast is een autospuiter meestal ook verantwoordelijk voor het samenstellen van de uiteindelijke lak die opgebracht dient te worden. Als autospuiter ben je dan ook een allround vakman of vakvrouw, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden die allemaal even belangrijk zijn om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. Het is ook denkbaar dat een autospuiter verantwoordelijk is voor alle voorbereidende werkzaamheden voordat een auto of ander soort voertuig gespoten kan worden. Het spuitklaar maken van voertuigen is over het algemeen meer werk dan het spuiten zelf. Als autospuiter is het belangrijk dat je secuur werkt. Tijdens de voorbewerking en tijdens het spuitproces mogen geen fouten gemaakt worden, omdat dat meestal direct van invloed is op het eindresultaat.

Als een autospuiter een voertuig gaat spuiten is het belangrijk dat hij de juiste kleur aanmaakt. Dit is vooral belangrijk als de autospuiter maar een gedeelte hoeft te spuiten om kleurverschil te voorkomen. De verf code van voertuigen staat over het algemeen ergens op de carrosserie geschreven in de vorm van een code. De meest voorkomende soorten lakken die een autospuiter zal toepassen zijn op acrylbasis en twee componenten lakken. Lak op acrylbasis zal nog een extra behandeling nodig hebben door het opspuiten van een blanke laklaag. Een auto krijgt een laklaag om esthetische redenen en omdat de auto een beschermlaag nodig heeft tegen weersinvloeden van buitenaf. Een belangrijk kenmerk van autolak is dat deze UV licht bestendig is en niet verweert of verkleurt. Bij nieuwe auto's komt er op enkele merken na bijna geen handmatig spuitwerk meer voor. Deze auto's worden volautomatisch gespoten door robots. Bij herstelwerkzaamheden daarentegen is de spuiter niet weg te denken.

Auto's spuiten

Een van de belangrijkste werkzaamheden voor het daadwerkelijk spuiten van voertuigen is de voorbereiding. De carrosserie zal ontvet moeten worden en de delen die niet gespoten hoeven te worden moeten worden afgeplakt. Het ontvetten is erg belangrijk en moet niet met wasbenzine of thinner gedaan worden. Wasbenzine is zelf vet en thinner kan de lak oplossen. Beter is om wat lauw water te gebruiken met wat ammonia. Het spuiten van auto's kan op verschillende manieren gedaan worden en door middel van verschillende technieken die per voertuig kunnen verschillen. Het leren spuiten van voertuigen is iets waarvoor veel praktijkervaring opgedaan moet worden. Na het spuiten van voertuigen kan een autospuiter ook verantwoordelijk zijn voor het netjes afleveren van voertuigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het poetsen van de voertuigen zodat ze weer blinken als nieuw.

Goede autospuiter worden

Om een goede autospuiter te worden is veel vakmanschap en liefde voor het vak nodig. Voor autospuiters zijn prima opleidingen, die leerlingen door middel van het leerlingwezen opleiden tot autospuiter. De leerlingen werken dan vier dagen binnen een bedrijf waar ze de praktijk leren en gaan een dag in de week naar school voor de theorie. Het beroep autospuiter gaat verder dan alleen het spuiten van een auto, omdat een autospuiter eigenlijk alle disciplines zal leren zoals het voorbewerken van voertuigen, het demonteren van voertuigen en het opbouwen van voertuigen volgens de gestelde specificaties. In het verleden was het beroep van autospuiter niet bij iedereen even populair, vanwege mogelijke gezondheidsklachten door het inademen van schadelijke dampen. Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen heel streng en is de apparatuur veel beter geworden met betrekking tot de cabine, afzuiging en persoonlijke veiligheidskleding.

Beroep autospuiter:

Beroep autospuiter:

Opleidingen tot autospuiter

Om als autospuiter te kunnen werken kan het beste een beroepsopleiding tot autospuiter gekozen worden op MBO-niveau. De opleiding duurt, afhankelijk van je vooropleiding, vier jaar waarin je over het algemeen vier dagen in de week werkzaam bent bij een autospuiterij en een dag in de week naar school gaat voor de theorie. Tijdens de opleiding worden er op verschillende tijdstippen examens afgenomen die tot het diploma leiden. Tijdens de opleiding zal de stagebegeleider van school je doorgang regelmatig bespreken met je leermeester. Gedurende de opleiding leer je alle technieken die bij het vak als autospuiter komen kijken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een autospuiter werkzaam kan zijn

Als autospuiter werk je doorgaans bij een schadeherstelbedrijf of carrosseriebedrijf. Daarnaast kan je als autospuiter ook prima als zelfstandig ondernemer starten, mits er voldoende ervaring is opgedaan.

Competenties autospuiter

De belangrijkste competenties van een autospuiter zijn de vakinhoudelijke kennis en het secuur kunnen werken. Het worden van een goede allround autospuiter zal over het algemeen alleen voorbehouden zijn aan vaklieden die iedere keer goed resultaat willen afleveren. Daarnaast moet een autospuiter aan te merken zijn als een monteur en technicus, omdat een autospuiter veel met techniek te maken zal krijgen. Ook bijscholing kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat technieken ook kunnen veranderen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, vakmanschap, presteren, inzicht, samenwerken, zelfstandigheid en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autospuiter

Als goed opgeleide autospuiter is er doorgaans voldoende werk te vinden. De meeste bedrijven die actief zijn in het spuiten van voertuigen zitten doorgaans te springen om goed opgeleide spuiters, die zelfstandig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Het doorgroeien als spuiter is deels mogelijk als zelfstandig carrosseriehersteller of het starten van je eigen schadeherstelbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autospuiter

Als autospuiter is het belangrijk om volgens de regels te werken en alle gezondheidsrisico's te mijden. De dampen die vrijkomen tijdens het spuiten en het klaar maken van de verf en andere materialen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Een autospuiter in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring en opleiding tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand. Een salarisindicatie voor een zelfstandig werkende autospuiter is niet te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de binnenkomende opdrachten en verdere kosten zoals een werkruimte, stookkosten en materiaalkosten. Maar een goede autospuiter is ook in staat om zichzelf te verhuren aan bedrijven tegen een uurtarief of aangenomen prijs.

Mijnzzp.nl