Autospuiter

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep autospuiter
Werken als allround autospuiter
Kleur aanmaken
Een carrière starten als autospuiter
Nieuwe auto's spuiten
Beroepsfilm autospuiter:
Opleidingen tot autospuiter
Bedrijven waar een autospuiter werkzaam kan zijn
Competenties autospuiter
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autospuiter
Arbeidsvoorwaarden en salaris autospuiter
Eigen bedrijf starten als Autospuiter
Boekhoudprogramma vergelijken Autospuiter

Beroep autospuiter

Een autospuiter is een carrosserie spuiter die verantwoordelijk is voor het spuiten van voertuigen, zoals auto, 's bestelwagens en vrachtwagens. Welke voertuigen een autospuiter zal spuiten is afhankelijk van de werkgever waarvoor de autospuiter werkt. Daarnaast is het denkbaar dat een autospuiter te maken heeft met verschillende voertuigen. Als autospuiter ben je in de meeste gevallen verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het voorbewerken van onderdelen (plamuren, schuren en reinigen), het afschermen van onderdelen, het spuiten van voertuigen en aan het aanbrengen van laklagen. Daarnaast is een autospuiter verantwoordelijk voor het samenstellen van de lak die opgebracht wordt. Afhankelijk van de werkgever kan een autospuiter ook verantwoordelijk zijn voor het demonteren en monteren van losse onderdelen. Een autospuiter moet dus aangemerkt worden als allround vakman, die niet alleen verantwoordelijk is voor het spuiten van voertuigen. Het spuitklaar maken van voertuigen is meestal meer werk dan het daadwerkelijk spuiten van voertuigen. Als autospuiter is het belangrijk dat je secuur werkt, omdat er alleen tot een goed eindresultaat gekomen kan worden als alle voorbereidende werkzaamheden op de juiste manier uitgevoerd worden. Tijdens de voorbewerking en het spuitproces mogen er geen fouten gemaakt worden, omdat dat meestal direct van invloed is op het eindresultaat. Als autospuiter zal je de spuitwerkzaamheden uitvoeren in een spuitcabine, waarbinnen de ideale omstandigheden gecreëerd worden om te kunnen spuiten. Dit heeft vooral betrekking op het voorkomen van stof, het creëren van warmte (drogen van laklagen) en op het afzuigen van schadelijke dampen. Als autospuiter is het belangrijk om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals een spuitmasker om gezondheidsrisico's te voorkomen. Een autospuiter is ook verantwoordelijk voor het onderhouden van al het gereedschap en apparatuur.

Werken als allround autospuiter

Een autospuiter is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die nodig zijn om voertuigen te kunnen spuiten. Afhankelijk van de werkgever kan er ook sprake zijn van voorbewerkers. In dat geval zijn het de voorbewerkers die alle voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. In veel gevallen zal een voorbewerker aangemerkt moeten worden als gezel, die nog aan het leren is voor het beroep autospuiter. Een voorbewerker is alleen verantwoordelijk voor voorbewerkende werkzaamheden, die nodig zijn om voertuigen te kunnen spuiten. Denk hierbij aan het demonteren van onderdelen, zandstralen, plamuren, schuren, afplakken en aan het reinigen van oppervlaktes. Een voorbewerker is niet verantwoordelijk voor laswerkzaamheden of andere carrosseriewerkzaamheden. In dat geval hebben we het over een carrosseriebouwer of schadehersteller. Als autospuiter ben je niet alleen verantwoordelijk voor het compleet spuiten van voertuigen. Een autospuiter heeft ook regelmatig te maken met kleine schade, die hersteld moeten worden. Dit soort reparaties wordt ook wel aangemerkt als spotrepair. Denk hierbij aan ondiepe krassen of aan kleine parkeerdeukjes. Dit soort schades is in de meeste gevallen binnen een dag te herstellen. Bij spotrepair zal alleen een klein onderdeel van het voertuig gespoten worden.

Kleur aanmaken

Als een autospuiter een voertuig gaat spuiten is het belangrijk dat hij de juiste kleur aanmaakt. Dit is vooral belangrijk als de autospuiter maar een gedeelte hoeft te spuiten, om kleurverschil te voorkomen. De kleurcode van voertuigen staat ergens op de carrosserie in de vorm van een code. De meest voorkomende lak die een professionele autospuiter zal toepassen is op basis van twee componenten. Het grote voordeel van twee componenten lak is dat twee componenten lak meer glans geeft en sneller uithardt door de chemische reactie tussen de twee stoffen. Een lak op acrylbasis (een component) zal uitharden doordat de oplosmiddelen verdampen. Een lak op acrylbasis zal minder snel hard worden dan een twee componenten lak. Een ander nadeel van lak op acrylbasis is de mindere glans. Een lak op acrylbasis moet afgewerkt worden met een blanke laklaag. Een belangrijk kenmerk van autolak is dat deze Uv-licht bestendig is en niet verweert of verkleurt. Voertuigen krijgen een laklaag om esthetische redenen en omdat voertuigen een beschermlaag nodig hebben tegen weersinvloeden van buitenaf.

Een carrière starten als autospuiter

Het beroep autospuiter is een mooi beroep waarbij ook de nodige creativiteit komt kijken. Dit heeft vooral betrekking op spuiten van bijzondere voertuigen. Denk hierbij aan oldtimers of aan racewagens, die voorzien worden van verschillende kleuren en effecten. Bij dit soort opdrachten zal een autospuiter verschillende spuittechnieken moeten toepassen. Afhankelijk van de opdracht kan je ook te maken hebben met een ontwerp dat gemaakt is door een designer. Het leren spuiten van voertuigen is iets waarvoor veel praktijkervaring opgedaan moet worden. Na het spuiten van voertuigen kan een autospuiter ook verantwoordelijk zijn voor het netjes afleveren van voertuigen. Denk hierbij aan het netjes terugplaatsen van alle onderdelen en aan het eventueel oppoetsen van voertuigen. In het verleden was het beroep van autospuiter niet bij iedereen even populair, vanwege mogelijke gezondheidsklachten door het inademen van schadelijke dampen.

Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen streng en is de apparatuur veel beter geworden. Dit heeft vooral betrekking op de beter spuitcabines en op de persoonlijke veiligheidsmiddelen, die gedragen moeten worden. Het volgen van een passende Mbo-opleiding is wel belangrijk binnen dit beroep. Denk alleen al aan de juiste kleur aanmaken en aan de verschillende spuittechnieken die toegepast kunnen worden. Een beroepsbegeleidende leerweg volgen is in de meeste gevallen de beste optie. Nieuwe laklagen aanbrengen, gaat verder dan alleen spuiten. Denk bijvoorbeeld ook aan het zelfstandig kleine schade repareren.

Nieuwe auto's spuiten

Als autospuiter heb je niet te maken met het spuiten van nieuwe auto's. Nieuwe auto's worden bijna allemaal geautomatiseerd gespoten door middel van spuitrobots. Bij herstelwerkzaamheden daarentegen is de spuiter niet weg te denken. Als autospuiter ben je meestal verantwoordelijk voor het herstellen van schades, het overspuiten van auto's of het spuiten van auto's, die een renovatie ondergaan. Ook bedrijfswagens worden tegenwoordig niet vaak overgespoten in de bedrijfskleuren. Bedrijven die voertuigen leasen maken steeds vaker gebruik van wrappen. Het wrappen heeft betrekking op het omkleden van voertuigen in een speciale folie. Dit soort werkzaamheden behoort toe tot de werkzaamheden van een signmaker of beletteraar.

Beroepsfilm autospuiter:

Opleidingen tot autospuiter

Wie een carrière ambieert als autospuiter kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround autospuiter. De Mbo-opleiding tot allround autospuiter zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Tijdens de Mbo-opleiding zal je ook verschillende praktijkexamens moeten afleggen onder begeleiding van je leermeester en de stagebegeleider. Hiervoor moet je bij een erkend leerbedrijf werken. Een erkend leerbedrijf vinden kan soms wel lastig zijn. Tijdens de opleiding leer je alle kneepjes van het vak. Na het afronden van de Mbo-opleiding ben je een allround autospuiter, die zelfstandig alle voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren. Een mbo-diploma is voldoende om autospuiter te kunnen worden. Een ervaren autospuiter kan vroeg of laat ook een eigen onderneming starten. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste pakket voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een autospuiter werkzaam kan zijn

Een autospuiter is in de meeste gevallen werkzaam voor een schadeherstelbedrijf of carrosseriebedrijf. Daarnaast kan een autospuiter werken voor bedrijven die veel te maken hebben met voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan garagehouders of aan een bedrijven, die zich richten op bedrijfswagens. Een ervaren autospuiter kan ook werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen spuiterij.

Competenties autospuiter

De belangrijkste competenties van een autospuiter zijn de vakinhoudelijke kennis en het secuur kunnen werken. Het worden van allround autospuiter is alleen voorbehouden aan vaklieden, die iedere keer het beste resultaat willen afleveren. Goed spuitwerk moet meerwaarde brengen aan een voertuig. Daarnaast moet een autospuiter aan te merken zijn als monteur en technicus, omdat een autospuiter met techniek te maken heeft. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, vakmanschap, presteren, inzicht, samenwerken, zelfstandigheid, samenwerken, plannen, organiseren, milieu en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als autospuiter

Het arbeidsmarktperspectief van een autospuiter is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Er is veel vraag naar vaklieden binnen de schadeherstelbranche. Met andere woorden zal een ervaren autospuiter niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een autospuiter zijn over het algemeen wel beperkt. Het is denkbaar dat een ervaren autospuiter kan doorgroeien tot de functie bedrijfsleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris autospuiter

Een autospuiter zal in de meeste gevallen onder de cao carrosseriebedrijf vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden gereld zijn afhankelijk van de werkgever. Een autospuiter zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende autospuiter kan over het algemeen meer verdienen. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat het binnenhalen van voldoende opdrachten niet makkelijk is. Daarnaast heeft een autospuiter te maken met hoge werkplaatskosten.

Eigen bedrijf starten als Autospuiter

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Autospuiter, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Autospuiter

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Autospuiter bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Autospuiter.

Mijnzzp.nl