Opleiding tot Autospuiter

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingAutospuiter (Mbo 2)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding allround autospuiter

Wie een carrière ambieert als autospuiter kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding eerste autospuiter binnen de carrosserietechniek. De Mbo-opleiding eerste autospuiter is de vakopleiding voor toekomstige allround autospuiters. Het is de vervolgopleiding na de Mbo-opleiding autospuiter. Een allround autospuiter spuit in de meeste gevallen alleen auto's en andere voertuigen en is over het algemeen niet betrokken bij het herstellen van autoschades, omdat dit een apart beroep is binnen de schadebranche. Tijdens de Mbo-opleiding eerste autospuiter is er onder meer aandacht voor het voorbewerken van voertuigen en het aanbrengen van ondergronden, plamuren, schuren, aflaksystemen aanmaken en aanbrengen, het zelfstandig herstellen van kleine beschadigingen, kitten, het afplakken en het aflevering van auto's. Naast de vaktechnische vakken is er op school ook aandacht voor de vakken ICT, Nederlands en beroepshouding. Gedurende de opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken bij een schadeherstelbedrijf en één dag in de week theorieles volgen op school. Tijdens de opleiding zal je verschillende praktijkexamens moeten afleggen, die beoordeeld worden door je leermeester en stagebegeleider.

Opleidingsduur en niveau allround autospuiter

De Mbo-opleiding eerste autospuiter zal over het algemeen twee jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen allround autospuiter

Na de Mbo-opleiding eerste autospuiter niveau drie is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een Mbo-opleiding niveau vier, zoals de opleiding werkvoorbereider.

Vooropleiding allround autospuiter

De meeste vakscholen zien het liefst dat iemand beschikt over het Mbo-diploma autospuiter niveau 2, wat gezien kan worden als de basisopleiding autospuiter. Een gelijkwaardig diploma is over het algemeen ook voldoende, maar dan kan het zijn dat er eerst een toelatingsgesprek gehouden zal worden omdat de basisopleiding wel belangrijk is als autospuiter.

Mijnzzp.nl