Acquisiteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep acquisiteur
Werken als acquisiteur en resultaten behalen
Wat doet een acquisiteur?
Verschil koude en warme acquisitie
Commercieel acquisiteur
Acquisitie uitbesteden
Werken als acquisiteur:
Beroepsfilm acquisiteur:
Opleidingen tot acquisiteur
Bedrijven waar een acquisiteur werkzaam kan zijn
Competenties acquisiteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acquisiteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris acquisiteur
Eigen bedrijf starten als Acquisiteur
Boekhoudprogramma vergelijken Acquisiteur

Beroep acquisiteur

Een acquisiteur is iemand die voor zijn beroep klanten probeert te werven. Als acquisiteur ben je over het algemeen werkzaam voor een commerciële organisatie of ben je werkzaam voor een gespecialiseerd bedrijf dat acquisitiewerkzaamheden uitvoert voor andere commerciële bedrijven, instellingen of organisaties. De specifieke werkzaamheden als acquisiteur kunnen per acquisiteur verschillen, omdat een acquisiteur voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Een acquisiteur kan bijvoorbeeld alleen verantwoordelijk zijn voor het werven van nieuwe klanten, maar kan juist ook verantwoordelijk zijn voor het verder vergroten van de inkomsten met betrekking tot bestaande klanten. Een acquisiteur is dus een commercieel medewerker die acquisitie pleegt. Acquisiteurs komen binnen het bedrijfsleven op veel verschillende manieren voor en kunnen ook andere benamingen gebruiken, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden als acquisiteur. Acquisiteur betekent feitelijk niks anders dan verwerver en binnenhalen. Een acquisiteur werft dus nieuwe klanten. De werkzaamheden van een acquisiteur zijn voor bedrijven erg belangrijk, omdat het de acquisiteurs zijn die proberen om nieuwe klanten te werven. Acquisitie moet verder heel algemeen gezien worden, omdat een acquisiteur op veel verschillende manieren werkzaam kan zijn. In alle gevallen heeft acquisitie wel te maken met verkoopwerkzaamheden. Als een acquisiteur verkoopwerkzaamheden uitvoert zonder vooraankondiging spreekt men ook wel van koude acquisitie. Het beroep acquisiteur betreft een beroep dat bij je zal moeten passen, omdat het kunnen verkopen van diensten en/of producten om de juiste persoonlijkheid, kennis en ervaring vraagt.

Werken als acquisiteur en resultaten behalen

Als acquisiteur ben je dus een commercieel medewerker die verantwoordelijk is voor commerciële werkzaamheden. Als je als acquisiteur werkzaam bent voor bedrijven die klanten werven voor andere bedrijven kan een acquisiteur ook een telemarketeer of callcentermedewerker genoemd worden. Het beroep acquisiteur is een beroep dat bij mensen moet passen om op een goede manier uit te kunnen voeren. Een van de belangrijkste eigenschappen van een goede acquisiteur is het op een makkelijke en goede manier kunnen praten met andere mensen. Een goede acquisiteur zal daarnaast geen angst hebben om op vreemde mensen af te stappen met als doel het verkopen van producten en/of diensten. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een acquisiteur ook aangemerkt worden als sales medewerker. Als acquisiteur zul je in de meeste gevallen ook trainingen krijgen om meer leads te genereren. Zoals eerder omschreven komt het beroep acquisiteur in de praktijk op verschillende manieren voor.

Wat doet een acquisiteur?

Een acquisiteur, is dus iemand die verantwoordelijk is voor het vinden en verwerven van nieuwe zakelijke kansen, klanten of bedrijven voor een organisatie. Hun hoofddoel is het identificeren van potentiële groeimogelijkheden en het uitbreiden van het klantenbestand of de activiteiten van het bedrijf. De taken van een acquisiteur kunnen variëren afhankelijk van het type organisatie en de branche waarin ze opereren. Over het algemeen omvatten de verantwoordelijkheden van een acquisiteur:

  • Marktanalyse: Het uitvoeren van marktonderzoek en het identificeren van potentiële kansen voor het bedrijf. Dit omvat het volgen van trends, het identificeren van nieuwe marktsegmenten en het analyseren van concurrenten.
  • Leadgeneratie: Het genereren van nieuwe leads of prospects die kunnen leiden tot zakelijke kansen. Dit kan worden bereikt door middel van cold calling, netwerken, het bijwonen van vakbeurzen, het gebruik van online platforms en andere strategieën.
  • Onderhandelingen: Het voeren van onderhandelingen met potentiële klanten of bedrijven. Dit omvat het bespreken van contractvoorwaarden, prijsonderhandelingen en het afstemmen van verwachtingen.
  • Relatiebeheer: Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met klanten, partners en andere belanghebbenden. Dit kan onder meer het regelmatig communiceren met klanten, het bieden van ondersteuning na de verkoop en het identificeren van mogelijkheden voor cross-selling of upselling omvatten.
  • Rapportage en analyse: Het bijhouden van verkoop- en acquisitieactiviteiten, het rapporteren van de voortgang aan het management en het analyseren van de resultaten. Dit helpt bij het identificeren van trends, het meten van de effectiviteit van acquisitiestrategieën en het aanpassen van benaderingen indien nodig.

Een acquisiteur speelt een essentiële rol bij het vergroten van de zakelijke groei en het uitbreiden van het klantenbestand van een organisatie door het identificeren, aantrekken en onderhandelen met potentiële klanten of bedrijven.

Verschil koude en warme acquisitie

Koude acquisitie is het benaderen van potentiële kopers zonder vooraankondiging. Met andere woorden benadert een acquisiteur mensen zonder een afspraak te maken. De acquisiteur belt of bezoekt mensen die niet op de hoogte zijn, in de hoop producten en/of diensten te kunnen verkopen. Warme acquisitie is het benaderen van potentiële kopers door middel van het maken van een afspraak. De potentiële koper is dan dus op de hoogte van de komst van de acquisiteur. Bij warme acquisitie is de kans op succes in de meeste gevallen groter, omdat er anders geen afspraak gemaakt zal worden. Warme acquisitie kan ook weer betrekking hebben op bestaande klanten. Als het warme acquisitie betreft kan er ook weer sprake zijn van een vertegenwoordig of een accountmanager die de werkzaamheden overnemen van de acquisiteur.

Commercieel acquisiteur

Commerciële acquisiteurs zijn binnen alle denkbare branches te vinden op verschillende manieren. Een acquisiteur binnen de marketing noemt men bijvoorbeeld een marketeer en een straatverkoper die deuren afgaat, een colporteur. Ook een demonstrateur die producten demonstreert in winkels of binnen groothandels kan gezien worden als een acquisiteur. Al deze verschillende commercieel acquisiteurs zijn actief bezig met het verkopen van bepaalde producten en/of diensten. Acquisiteurs zijn dan ook verantwoordelijk voor het verhogen van de omzet door middel van het werven van nieuwe klanten en het verder uitbreiden van bestaande klanten met betrekking tot de omzet.

Acquisitie uitbesteden

Er zijn redelijk veel bedrijven die acquisitiewerkzaamheden uitbesteden, omdat acquisitiewerkzaamheden niet altijd even makkelijk zijn. Goede acquisiteurs weten over het algemeen heel goed hoe ze potentiële klanten het beste kunnen benaderen om succesvol te zijn. Een acquisiteur zal potentiële klanten in de meeste gevallen benaderen na het maken van een waardepropositie. Uit de waardepropositie zal moeten blijken wie precies prospect zal zijn voor de acquisiteur. Een prospect is een potentiële klant die door de acquisiteur benaderd zal worden.

Werken als acquisiteur:

Beroepsfilm acquisiteur:

Opleidingen tot acquisiteur

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep acquisiteur. Wel zijn er voldoende commerciële opleidingen te vinden die zeker kunnen passen bij het beroep acquisiteur. Omdat een acquisiteur in veel gevallen over specifieke branchekennis zal moeten beschikken is het benoemen van een specifieke opleiding verder niet mogelijk. Een acquisiteur zal over het algemeen minimaal over een passende Mbo-opleiding moeten beschikken. Afhankelijk van de werkzaamheden kan ook een hbo-opleiding verwacht worden. Wanneer je gaat starten als zzp acquisiteur, dan is het erg belangrijk om de zzp administratie op de juiste manier op te zetten. Er zijn voldoende boekhoudpakketten beschikbaar voor kleine ondernemers.

Bedrijven waar een acquisiteur werkzaam kan zijn

Een acquisiteur kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in alle denkbare branches. Zoals eerder omschreven kan het beroep acquisiteur binnen de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Een acquisiteur kan ook werkzaam zijn voor gespecialiseerde acquisitie bedrijven of werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties acquisiteur

De belangrijkste competentie van een acquisiteur is dat hij of zij over een commerciële instelling beschikt. Daarnaast moet een acquisiteur communicatief gezien sterk onderlegd zijn. Ook kennis is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat een goede acquisiteur over de juiste kennis zal moeten beschikken om bepaalde producten en/of diensten te kunnen verkopen. Een acquisiteur moet mogelijke klanten kunnen overtuigen om succesvol te kunnen zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn presteren, passie, energie, doorzettingsvermogen, relatiebeheer, lef, luisteren en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acquisiteur

Het arbeidsmarktperspectief als acquisiteur is niet zomaar aan te geven, omdat dit per branche kan verschillen. Over het algemeen staan bedrijven wel te springen om goede acquisiteurs die aantoonbaar succesvol zijn binnen hun branche. De doorgroeimogelijkheden als acquisiteur kunnen gezien worden in het worden van een teamleider, waardoor je ook verantwoordelijk zal zijn voor andere medewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acquisiteur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als acquisiteur, omdat je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een acquisiteur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als acquisiteur is het niet ongebruikelijk dat er sprake zal zijn van extra vergoedingen als de doelstelling behaald worden. Een specifieke salarisindicatie is verder wel lastig te geven voor dit beroep.

Eigen bedrijf starten als Acquisiteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Acquisiteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Acquisiteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Acquisiteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Acquisiteur.

Mijnzzp.nl