Callcentermedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep callcentermedewerker
Voor het eerst werken als callcentermedewerker
Wat doet een callcentermedewerker?
Inbound callcentermedewerker
Wat doet een callcenter precies
Werken in een callcenter
Taken als callcentermedewerker:
Beroepsfilm callcentermedewerker:
Film: werken in een callcenter:
Opleidingen tot callcentermedewerker
Bedrijven waar een callcentermedewerker werkzaam kan zijn
Competenties callcentermedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als callcentermedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris callcentermedewerker
Eigen bedrijf starten als Callcentermedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Callcentermedewerker

Beroep callcentermedewerker

Een callcentermedewerker is werkzaam op een callcenter. Binnen een callcenter zijn er over het algemeen verschillende functies, namelijk de functie inbound en outbound callcentermedewerker. Welke verantwoordelijkheden een callcentermedewerker precies heeft kan per bedrijf verschillen, maar over het algemeen zijn dit klantenservicediensten of verkoopdiensten, zoals het beantwoorden van vragen of het verkopen van een dienst of product. De functie inbound en outbound callcentermedewerker zijn niet helemaal vergelijkbaar met elkaar omdat er verschillen zijn tussen de functies. Inbound is meer gericht op het bieden van service en outbound is juist meer gericht op verkoopwerkzaamheden. Een outbound callcentermedewerker zal dan ook meer commercieel onderlegd moeten zijn dan een inbound callcentermedewerker. Als een callcentermedewerker voor een onafhankelijk callcenter werkt, is het ook denkbaar dat hij of zij meerdere bedrijven vertegenwoordigt en dus te maken kan krijgen met meerdere diensten van verschillende bedrijven. Een andere benaming voor callcenter is ook wel belcentrum of belbureau. Ondanks dat grote bedrijven zelf over een eigen callcenter kunnen beschikken zijn er tegenwoordig ook veel externe callcenters, die bepaalde diensten van een bedrijf uit handen nemen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een callcentermedewerker het beste omschrijven als het uitvoeren van commerciële werkzaamheden door mensen te bellen. Overigens is het niet zo dat een callcentermedewerker alleen commerciële werkzaamheden zal uitvoeren, omdat een callcentermedewerker ook ingezet kan worden voor andere werkzaamheden zoals het uitvoeren van tevredenheidsonderzoeken onder klanten van een organisatie.

Voor het eerst werken als callcentermedewerker

De meeste nieuwe callcentermedewerkers worden intern opgeleid voor de specifieke diensten van een callcenter. Wanneer het een outbound callcentermedewerker betreft staat het halen van de targets hoog aangeschreven. Dit kan betekenen dat een outbound callcentermedewerker per dag minimaal vier leads of verkopen zal moeten genereren. Een gedegen training qua verkoopgesprekken is dan ook noodzakelijk, omdat een goede verkoper over goede commerciële eigenschappen zal moeten beschikken. Het op de juiste manier sturen van een verkoopgesprek is zeker iets wat aangeleerd zal moeten worden. Andere benamingen voor callcentermedewerkers kunnen ook zijn sales medewerker of acquisiteur. Het beroep callcentermedewerkers betreft een functie dat bij je zal moeten passen. Als callcentermedewerkers krijg je regelmatig te maken met mensen die niet zitten te wachten op verkoopgesprekken. Daarnaast heb je als callcentermedewerker te maken met wet- en regelgeving over wie je precies wel of niet mag bellen.

Wat doet een callcentermedewerker?

Een callcentermedewerker is verantwoordelijk voor het afhandelen van inkomende en uitgaande telefoongesprekken namens een organisatie. Hun belangrijkste taak is het bieden van klantenservice, het verstrekken van informatie, het oplossen van problemen en het behandelen van vragen of klachten van klanten. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een callcentermedewerker kunnen variëren afhankelijk van het type callcenter en de aard van het bedrijf, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

 • Beantwoorden van inkomende oproepen: Een callcentermedewerker neemt inkomende oproepen aan van klanten. Dit kan variëren van vragen over producten of diensten, facturering, technische ondersteuning, reserveringen, klachten of andere verzoeken. Ze luisteren actief naar de klant, begrijpen het probleem en bieden passende oplossingen.
 • Uitvoeren van uitgaande oproepen: Naast het beantwoorden van inkomende oproepen kan een callcentermedewerker ook uitgaande oproepen plaatsen. Dit kan te maken hebben met het opvolgen van leads, het uitvoeren van tevredenheidsenquêtes, het doen van verkoopgesprekken, het herinneren aan afspraken of andere zakelijke communicatie.
 • Klantenservice verlenen: Een callcentermedewerker is verantwoordelijk voor het bieden van uitstekende klantenservice. Ze moeten vriendelijk, geduldig en professioneel zijn bij het omgaan met klanten. Ze beantwoorden vragen, bieden duidelijke en nauwkeurige informatie, helpen bij het oplossen van problemen en zorgen ervoor dat de klant tevreden is met de geboden ondersteuning.
 • Registreren van gegevens: Tijdens en na een gesprek is het belangrijk dat een callcentermedewerker relevante informatie registreert. Dit kan het bijwerken van klantgegevens, het vastleggen van klachten of verzoeken, het genereren van tickets voor verdere opvolging, of het maken van aantekeningen over de interactie met de klant omvatten.
 • Opvolgen en doorverwijzen: Als een probleem niet direct kan worden opgelost, kan een callcentermedewerker het probleem doorverwijzen naar een hoger niveau van ondersteuning binnen de organisatie. Ze zorgen ervoor dat de nodige stappen worden genomen om problemen op te lossen en klanten tevreden te stellen.
 • Naleven van protocollen: Een callcentermedewerker volgt de vastgestelde protocollen en procedures van het callcenter, inclusief het volgen van scripts, het naleven van kwaliteitsnormen, het waarborgen van vertrouwelijkheid van gegevens en het volgen van regels en voorschriften met betrekking tot telecommunicatie.

Al met al speelt een callcentermedewerker een cruciale rol in het bieden van effectieve communicatie en klantenservice namens een organisatie. Ze zorgen voor een positieve klantervaring, helpen problemen op te lossen en dragen bij aan het behoud van klanttevredenheid.

Inbound callcentermedewerker

Een inbound callcentermedewerker zal meestal geen verkoopgesprekken voeren, maar kan wel producten of diensten aanbieden aan klanten die wellicht zelf afgehandeld kunnen worden of juist doorgegeven kunnen worden aan een andere medewerker zoals een outband callcentermedewerker. Over welke opleiding een inbound callcentermedewerker precies zal moeten beschikken is niet zomaar aan te geven, omdat er veel soorten callcenters bestaan. Wanneer het om technische vragen gaat, zal bijvoorbeeld een achtergrond binnen de ICT-wereld enorm helpen. Een andere benaming voor een inbound callcentermedewerker is soms ook wel helpdeskmedewerker of klantadviseur.

Wat doet een callcenter precies

Een callcenter is over het algemeen een commercieel bedrijf gericht op de verkoop van diensten en producten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van energiecontracten of aan het verkopen van telefoonabonnementen. Productverkoop diensten kunnen bijvoorbeeld zijn het aanbieden van energiebesparingsmaatregelen zoals woningisolatie of zonnepanelen. Medewerkers van een callcenter gericht op verkoop noemt men ook wel eens telemarketeers. Wanneer een commercieel medewerker niet op een callcenter werkt maar langs de deuren gaat noemt men dit weer een colporteur.

Werken in een callcenter

Voor het beroep callcentermedewerkers zijn veel vacatures beschikbaar. Over het algemeen bestaat het werk van een callcenter-medewerker uit het aannemen en ontvangen van bestellingen van klanten via de telefoon op een professionele manier. De basistaken van dit beroep kunnen ook bestaan uit het verlenen van klantenservice, het helpen van klanten met hun vragen of klachten, het afhandelen van facturen en andere administratieve taken. Werken als callcentermedewerker vereist uitstekende communicatieve vaardigheden omdat je spreekt met veel verschillende klanten. Ook zul stressbestendig moeten zijn omdat je meestal met veel vragen en problemen te maken zal krijgen.

Taken als callcentermedewerker:

 • Afspraken maken.
 • Informatie bieden.
 • Klachten afhandelen.
 • Verkoopgesprekken voor diensten voeren.
 • Verkoopgesprekken voor producten voeren.

Beroepsfilm callcentermedewerker:

Film: werken in een callcenter:

Opleidingen tot callcentermedewerker

Er bestaan geen echte opleidingen voor een callcentermedewerker. Dit laat niet weg dat er wel interne opleidingsmogelijkheden bestaan. Daarnaast kunnen de opleidingseisen per callcenter sterk verschillen, wat afhankelijk is van het soort callcenter. Er zijn redelijk veel callcentermedewerkers actief die geen specifieke opleiding genoten hebben en intern opgeleid worden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Mocht je willen starten als zzp'er, dan is het verstandig om gebruik te maken van het beste boekhoudprogramma zzp voor de financiële administratie. Een boekhoudprogramma vergelijken is hiervoor wel nodig. Door middel van online boekhouden kun je de complete boekhouding bijhouden.

Bedrijven waar een callcentermedewerker werkzaam kan zijn

Een callcentermedewerker is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde callcenter bedrijven die werkzaam kunnen zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven. Daarnaast kan een callcentermedewerker werkzaam zijn voor grotere bedrijven die beschikken over een eigen callcenter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telecombedrijven, energiemaatschappijen of aan grote mediabedrijven.

Competenties callcentermedewerker

De competenties als callcentermedewerker kunnen verschillen per organisatie, maar over het algemeen kunnen we stellen dat een callcentermedewerker zal moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden, vloeiend Nederlands moet spreken en dat deze beschikt over goede commerciële vaardigheden. Algemeen belangrijk woorden zijn passie, energie, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, overtuigen, luister, presteren en analytisch.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als callcentermedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als callcentermedewerker is over het algemeen redelijk te noemen. Er zijn veel verschillende soorten callcenters, die lang niet allemaal gebruikmaken van fulltime medewerkers. Vooral voor studenten en andere mensen kan dit beroep een leuke aanvulling zijn qua inkomsten. Er zijn over het algemeen voldoende call center vacatures beschikbaar. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als callcentermedewerker. Wie door wil groeien binnen een callcenter zal over de juiste opleidingen moeten beschikken, omdat er anders geen doorgroeimogelijkheden zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris callcentermedewerker

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als callcentermedewerker voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Daarnaast kan het zijn dat je als callcentermedewerker ingehuurd wordt op uitzendbasis. Als callcentermedewerker is het niet ongebruikelijk dat je veel tijdens de avonduren werkzaam bent, omdat dan de meeste mensen thuis zijn. Het vaste salaris als callcentermedewerker bij een fulltime baan zal tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van leeftijd en opleidingen. Binnen de callcenterbranche is het niet ongebruikelijk dat je als medewerker extra bonussen verdient wanneer je voldoende verkopen realiseert, waardoor het salaris kan oplopen. Overigens zijn lang niet alle callcentermedewerkers fulltime werkzaam.

Eigen bedrijf starten als Callcentermedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Callcentermedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Callcentermedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Callcentermedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Callcentermedewerker.

Mijnzzp.nl