Zonnepanelen monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zonnepanelen monteur
Wat doet een zonnepanelen monteur
Werken als zonnepanelen monteur
Taken als monteur:
Film: beroep zonnepanelen monteur:
Film; zonnepanelen kopen, waar let je op:
Opleidingen tot zonnepanelen monteur
Bedrijven waar een zonnepanelen monteur werkzaam kan zijn
Competenties zonnepanelen monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zonnepanelen monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris zonnepanelen monteur
Eigen bedrijf starten als Zonnepanelen monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Zonnepanelen monteur

Beroep zonnepanelen monteur

Een zonnepanelen monteur is verantwoordelijk voor de installatie en het monteren van zonnepanelen. Een belangrijk onderscheid ten aanzien van dit beroep is dat niet elke zonnepanelen monteur zomaar is aan te merken als elektrotechnicus. In de uitvoering van deze functie is er namelijk sprake van het elektrotechnisch aansluiten van zonnepanelen en omvormers. Het is uiteraard van groot belang dat de aansluiting van zonnesystemen op de juiste manier gebeurt om problemen te voorkomen. Bij verkeerde aansluitingen is er sprake van een risico op onveilige situaties. In het meest extreme geval kan er zelfs brand ontstaan indien het zonnepanelensysteem niet op de juiste manier is aangesloten. De belangrijkste taken van een zonnepanelen monteur zijn het in elkaar zetten van zonnesystemen net als het monteren en het onderhouden ervan. Als zonnepanelen monteur werk je doorgaans samen in een team en monteer je onder meer de constructies waarop het zonnepanelensysteem geïnstalleerd wordt. Deze installatie vindt doorgaans op het dak van woningen of bedrijfsgebouwen plaats. Daarnaast werk je als zonnepanelen monteur ook binnen om ervoor te zorgen dat de panelen op de omvormer en het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Het is belangrijk om technisch te zijn aangelegd en je moet geen hoogtevrees hebben. Om de panelen te monteren is het soms nodig om een steiger op te bouwen om toegang tot het dak te krijgen. Als zonnepanelen monteur voer je ook taken uit als het leggen van kabels net als het doorvoeren van aanpassingen in de meterkast. Het is een afwisselend beroep, waarbij je telkens op een andere locatie werkzaamheden uitvoert. Verder behoort het tot de functie van een zonnepanelen monteur om storingen in zonnepanelensystemen te verhelpen.

Wat doet een zonnepanelen monteur

Een zonnepanelen monteur is dus werkzaam als monteur en/of als elektrotechnicus. Er zijn verschillende beroepen te linken aan de functie van zonnepanelen monteur. Een installateur is daar een voorbeeld van, want in deze functie installeer je eveneens systemen. Bovendien is het beroep rechtstreeks te linken aan die van zonnesystemen specialist. Je dient als monteur van zonnepanelen namelijk verstand te hebben van zonnesystemen. Een zonnepanelen monteur werkt doorgaans in het verlengde van het beroep van verkoopadviseur. De verkoopadviseur voorziet in advies en verkoopt zonnesystemen. Als de verkoop rond is, krijgt de zonnepanelenmonteur de opdracht om de installatie van het zonnesysteem uit te voeren. De montage zelf begint met de installatie van een frame op een plat of hellend dak. Daar monteert de installateur de zonnepanelen op om vervolgens de stroomkabels aan te leggen. Veiligheid is een belangrijk aspect tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Je werkt namelijk op hoogte en moet daarom niet alleen voor je eigen veiligheid aandacht hebben, maar ook voor de veiligheid van je collega’s.

Werken als zonnepanelen monteur

Het beroep zonnepanelen monteur is tegenwoordig aan te merken als populair beroep. De hoofdtaak is het installeren van zonnepanelensystemen, maar er komen soms ook andere werkzaamheden bij kijken. Bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp of het monteren van bliksembeveiliging. Een bliksemafleider plaatsen gebeurt doorgaans natuurlijk ook op hoogte. Deze werkzaamheden zijn dan ook met elkaar te combineren als zonnepanelen monteur. Uiteraard heb je niet alleen contact met je collega’s, maar ook met klanten waar je op locatie de werkzaamheden als monteur zonnepanelen uitvoert. Overigens is het niet zo dat je altijd maar op hoogte werkt. Er zijn ook situaties, waarin er sprake is van het installeren van zonnesystemen op de grond. Of aan de zijkanten van gebouwen, waarbij de term façade montage gebruikt wordt. Er vindt voor de plaatsing altijd eerst een beoordeling plaats wat de beste locatie is. Bij het verrichten van werkzaamheden in de meterkast dient de bedrading door een erkende elektricien geplaatst te worden. Een zonnepanelen monteur hoeft geen elektricien te zijn, maar een elektricien maakt doorgaans wel deel uit van het team van monteurs.

Taken als monteur:

  • Op hoogte werken.
  • Frames monteren.
  • Zonnepanelen bevestigen.
  • Omvormers plaatsen.
  • Zonnesysteem aansluiten.
  • Bekabeling aanbrengen.
  • Storingen verhelpen.

Film: beroep zonnepanelen monteur:

Film; zonnepanelen kopen, waar let je op:

Opleidingen tot zonnepanelen monteur

Er is om zonnepanelen monteur te worden niet altijd een opleiding nodig. Of er een opleiding vereist is, hangt af van de uit te voeren werkzaamheden. Bijvoorbeeld als er aanpassingen nodig zijn in de meterkast. In dat geval is het belangrijk om daar een diploma als elektricien voor te hebben. Een gerichte opleiding is de mbo-opleiding eerste monteur elektrische installaties. Overigens is het ook mogelijk om een interne opleiding tot zonnepanelen monteur te volgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een erkend certificaat waarmee je de functie van solarteur kan uitvoeren. Verder is het wel belangrijk om over het certificaat VCA te beschikken. Daarmee toon je aan dat je onder meer op de hoogte bent van de regels rondom veilig werken. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een zonnepanelen monteur werkzaam kan zijn

Een zonnepanelen monteur werkt doorgaans bij installatiebedrijven die zonnesystemen verkopen aan particulieren en bedrijven. Ook zijn er bedrijven die zich richten op de aanleg van complete zonne-energie velden op de grond. Er zijn ook zonnepanelen monteurs die zelfstandig als ondernemer werken. Bovendien is het mogelijk om dan als storingsmonteur diensten aan te bieden.

Competenties zonnepanelen monteur

Een zonnepanelen monteur moet beschikken over technische expertise en kennis hebben van veilig werken. De veiligheid speelt een grote rol omdat de werkzaamheden grotendeels op hoogte plaatsvinden. De veiligheid heeft op verschillende aspecten betrekking, zoals op de persoonlijke veiligheid en die van collega’s. Zo is het ook belangrijk om aan de brandveiligheid te denken. In dat kader zijn er verschillende beroepen aan te relateren, zoals dat van technicus als het om de technische kennis gaat. Zo ziet een ARBO-specialist toe op de veiligheid en is het beroep keurmeester brandbeveiliging gerelateerd aan de brandveiligheid. Het is natuurlijk ook nodig dat een monteur zonnepanelen handig is en twee rechterhanden heeft. Bovendien moet je in staat zijn om fysiek werk te verrichten en het fijn vinden om buiten te werken. Het is ook van belang om geordend en netjes te werken en problemen te kunnen analyseren en oplossen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zonnepanelen monteur

De vraag naar zonnepanelen monteurs is groot en er dreigt zelfs een tekort aan installateurs in deze branche. Dat komt doordat de vraag naar zonnesystemen groter is dan het aanbod van monteurs. Het is voor grote bedrijven tegenwoordig lastig om aan personeel te komen die zonnepanelen willen installeren. De verwachting is dat de vraag naar zonnesystemen alleen maar verder toeneemt. Dat betekent dus dat er voor zonnepanelen monteurs een uitstekend perspectief is op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn er gerelateerde werkzaamheden bij uit te voeren, zoals warmtepompen. Het is in het werkveld van zonnepanelen monteurs mogelijk om door te groeien. Bijvoorbeeld naar de functie van verkoopadviseur of in die van vertegenwoordiger, waarbij je een zonnesystemen specialist bent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zonnepanelen monteur

Het salaris van een zonnepanelen monteur ligt tussen de 2.100 euro en 2.700 euro bruto per maand. Het hangt van de ervaring, opleiding en functietaken af wat de exacte inkomsten zijn. Een niet opgeleide en beginnende monteur zonnepanelen krijgt doorgaans de laagste inschaling. Een werknemer die over certificaten beschikt en ervaring heeft, kan uiteraard meer verdienen. Een zonnepanelen monteur die gediplomeerd elektricien is, verdient in dat kader het hoogste salaris. Meer ervaring leidt uiteraard tot een hoger salaris. Er zijn installatiebedrijven die de mogelijkheid bieden om binnen het bedrijf door te groeien. Bijvoorbeeld door cursussen en opleidingen te volgen om je verder te specialiseren en ontwikkelen binnen het vakgebied als zonnepanelen monteur. Er is bij installatiebedrijven voor de arbeidsvoorwaarden een cao van toepassing. Dat neemt niet weg dat er uiteraard opties zijn om te onderhandelen over het salaris en overige arbeidsvoorwaarden.

Eigen bedrijf starten als Zonnepanelen monteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zonnepanelen monteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zonnepanelen monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zonnepanelen monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zonnepanelen monteur.

Mijnzzp.nl