Verkoopadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verkoopadviseur
Een baan als verkoopadviseur specifieke producten
Werken als verkoopadviseur
Taken van een verkoopadviseur:
Wat doet een verkoopadviseur:
Beroepsfilm verkoopadviseur:
Opleidingen tot verkoopadviseur
Bedrijven waar een verkoopadviseur werkzaam kan zijn
Competenties verkoopadviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopadviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopadviseur
Eigen bedrijf starten als Verkoopadviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Verkoopadviseur

Beroep verkoopadviseur

Een verkoopadviseur is een verkoopspecialist die gespecialiseerd is in bepaalde producten of diensten. Het beroep verkoopadviseur komt binnen de detailhandel redelijk veel voor bij bedrijven, die specifieke producten of diensten aanbieden, zoals elektronicazaken, woningwinkels en autodealers. Ondanks dat een verkoopadviseur meestal een gewone verkoopmedewerker is, vraagt het beroep verkoopadviseur wel om specifieke ervaring en kennis, omdat productkennis in de meeste gevallen een belangrijke rol speelt. Zonder de nodige productkennis is het op een goede manier adviseren van klanten niet goed mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren over gespecialiseerde complexe audioapparatuur. In het kort kunnen we stellen dat een verkoopadviseur een ervaren verkoopmedewerker is, die klanten zorgvuldig weet te adviseren in hun zoektocht naar de juiste producten. Als verkoopadviseur speelt kennis een grote rol, omdat klanten meestal niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden. Het geven van het juiste advies aan de hand van de wensen van de klanten is een samenspel tussen het luisteren naar wensen van klanten en het adviseren van klanten. Als een klant bijvoorbeeld op zoek is naar een simpele televisie is het belangrijk om geen complexe smart-televisie te adviseren. Ook speelt het budget van de klant meestal een belangrijke rol met betrekking tot advieswerkzaamheden. Het beroep verkoopadviseur komt binnen de detailhandel en bij andere bedrijven op verschillende manieren voor en kan inhoudelijk verschillen per werkgever. Als verkoopadviseur is het in alle gevallen belangrijk dat je beschikt over specifieke kennis. Dit kan ook inhouden dat een verkoopadviseur een gerichte opleiding moet volgen, die ook buiten de detailhandel kan vallen. Denk bijvoorbeeld ook aan een technische opleiding als je werkzaam bent voor garagehouders. In alle gevallen zal een verkoopadviseur over een commerciële instelling moeten beschikken.

Een baan als verkoopadviseur specifieke producten

Een verkoopadviseur is dus een verkoopmedewerker of verkoopspecialist, die zich gespecialiseerd heeft in bepaalde producten. Omdat een verkoopadviseur verantwoordelijk is voor het verkopen van specifieke producten worden verkoopadviseurs uitgebreid getraind met betrekking tot nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten die verkoopadviseurs uitnodigen om ze bekend te maken met nieuwe producten. Nieuwe producten kunnen alleen op een goede manier verkocht worden als de verkoopadviseurs beschikken over alle kennis van de producten. Denk hierbij aan fabrikanten van complexe audioapparatuur of aan importeurs van auto's, die vaak voorzien zijn van nieuwe mogelijkheden. Dit soort trainingen wordt vaak aangeboden zodat verkoopadviseurs hun klanten op de juiste manier kunnen voorzien van informatie. Als verkoopadviseur ben je over het algemeen werkzaam binnen een team met andere verkoopmedewerkers en/of verkoopadviseurs, die allemaal verantwoordelijk zijn voor hun eigen afdeling binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan grote warenhuizen of aan elektronicazaken, die veel verschillende producten verkopen. Binnen dit soort bedrijven zijn er meestal meerdere verkoopadviseurs werkzaam, omdat een verkoopadviseur geen verstand kan hebben van alle producten. Ook is het denkbaar dat een verkoopadviseur andere verkoopmedewerkers ondersteunt bij hun werkzaamheden.

Werken als verkoopadviseur

Het is niet zo dat verkoopadviseurs alleen werkzaam zijn binnen de detailhandel. Als een verkoopadviseur werkzaam is buiten de detailhandel kan ook de benaming commercieel medewerker, vertegenwoordiger of accountmanager van toepassing zijn. Een verkoopadviseur kan dan ook over verschillende opleidingen beschikken, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Over het algemeen is het zo dat de benaming verkoopadviseur vooral van toepassing is op producten die een grotere waarde hebben. Denk hierbij aan zwembaden, campers, caravans, keukens en aan kostbare audioapparatuur. In alle andere gevallen is meer de algemene benaming verkoper van toepassing. Als verkoopadviseur heb je meestal te maken met consumenten, die overwegen om een grotere uitgave te doen. Dit kan inhouden dat een verkoopadviseur ook financieringsmogelijkheden moet bespreken met consumenten. Er zijn relatief veel consumenten die kostbare aankopen financieren. De inhoudelijke werkzaamheden van een verkoopadviseur gaan dus verder dan alleen het verkopen van producten. In sommige gevallen kan een verkoopadviseur ook aangemerkt worden als showroomverkoper.

Taken van een verkoopadviseur:

  • Het adviseren van klanten.
  • Het afhandelen van klachten.
  • Het bedienen van de kassa.
  • Het bestellen van artikelen.
  • Het inrichten van de winkel.
  • Het schoonhouden van de winkel.
  • Het uitwerken van verkoopacties.
  • Het waken over de omzetdoelstellingen.

Wat doet een verkoopadviseur:

Beroepsfilm verkoopadviseur:

Opleidingen tot verkoopadviseur

De meeste verkoopadviseurs hebben een Mbo-opleiding genoten, zoals de Mbo-opleiding verkoopspecialist op niveau drie. Voor het beroep verkoopadviseur bestaat verder niet echt een specifieke opleiding. De meeste verkoopspecialisten groeien intern door tot verkoopadviseur als ze beschikken over voldoende ervaring en kennis. Binnen de meeste bedrijven is het wel belangrijk om regelmatig cursussen of trainingsdagen te volgen om op de hoogte kunnen blijven van de laatste mogelijkheden en trends. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een verkoopadviseur werkzaam kan zijn

Een verkoopadviseur kan voor verschillende bedrijven binnen de detailhandel en het bedrijfsleven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan middenstanders, parfumeurs, elektronicawinkels, bouwmarkten, badkamerbedrijven, installatiebedrijven, garagehouders en aan groothandelsbedrijven. Over het algemeen is de benaming verkoopadviseur alleen van toepassing op verkopers die te maken hebben met kostbare producten. Het is niet zo dat een verkoopadviseur alleen werkzaam kan zijn in de detailhandel. Daarnaast is het zo dat een verkoopadviseur te maken kan hebben met de zakelijke markt. Denk bijvoorbeeld aan een verkoopadviseur bedrijfsvoertuigen.

Competenties verkoopadviseur

De belangrijkste competentie van een verkoopadviseur is dat je beschikt over ervaring en productkennis. Daarnaast moet een verkoopadviseur aangemerkt worden als commercieel talent, omdat verkoopcijfers tellen. Verkoopadviseur worden meestal afgerekend op de behaalde resultaten. Een verkoopadviseur die niet voldoet aan de verwachtingen zal het meestal niet lang volhouden. Van een verkoopadviseur mag verwacht worden dat hij of zij zijn omzetdoelstellingen behaalt. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn, afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent. Vanzelfsprekend zal een verkoopadviseur ook moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn proactief, innovatie, inzicht, adviseren, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopadviseur

Het arbeidsmarktperspectief van een verkoopadviseur is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel kan branchekennis een belangrijke rol spelen als verkoopadviseur. Over het algemeen zal een verkoopadviseur geen moeite hebben bij het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een verkoopadviseur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan de functie floormanager, filiaalmanager, bedrijfsleider, aftersales manager of aan de functie retail manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopadviseur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als verkoopadviseur werkzaam kan zijn binnen verschillende branches met verschillende cao's. Een goede verkoopadviseur zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijken. Binnen dit beroep is het denkbaar dat er extra inkomsten verdiend kunnen worden, omdat de meeste verkoopadviseurs werken met bonussen als ze hun omzetdoelstelling behalen.

Eigen bedrijf starten als Verkoopadviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verkoopadviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verkoopadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verkoopadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verkoopadviseur.

Mijnzzp.nl