Zwembadmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zwembadmonteur
Werken als allround zwembadmonteur
Wat doet een zwembadmonteur?
Hygiëne en veiligheid van zwembaden
Zwembad controleren
Zwembad installateurs
Film: zwembad bouwen:
Opleidingen tot zwembadmonteur
Bedrijven waar een zwembadmonteur werkzaam kan zijn
Competenties zwembadmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zwembadmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris zwembadmonteur
Eigen bedrijf starten als Zwembadmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Zwembadmonteur

Beroep zwembadmonteur

Een zwembadmonteur is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het opbouwen, onderhouden en inspecteren van zwembaden. Daarnaast kan een zwembadmonteur verantwoordelijk zijn voor het opbouwen, onderhouden en inspecteren van kleine zwembaden, zoals stoombaden en whirlpools. Als zwembadmonteur krijg je dus met verschillende zwembaden te maken, zoals professionele zwembaden en zwembaden bij particulieren. Zwembaden hebben relatief gezien veel onderhoud nodig, omdat zwembaden alleen veilig te gebruiken zijn als ze op de juiste manier onderhouden worden. Zwembadonderhoud heeft niet alleen betrekking op eventuele gebreken, maar juist ook op de hygiëne. Professionele zwembaden zijn voorzien van complexe installaties, die het water in een goede conditie moeten houden. Daarnaast is het belangrijk dat zwembadsystemen regelmatig gecontroleerd worden, om eventuele problemen te voorkomen. Bij openbare zwembaden is dit zelfs verplicht. Een zwembadmonteur kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, die allemaal met zwembaden en zwembadtechniek te maken hebben. De werkzaamheden van een zwembadmonteur zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vaklieden. De meeste grote zwembaden zijn op een traditionele manier gebouwd en afgewerkt met tegels aan de binnenkant. Tegenwoordig zien we dit alleen nog bij grote zwembaden, die professioneel gebruikt worden. De moderne zwembaden, die bij mensen thuis geïnstalleerd worden, zijn vaak van polyester en komen kant-en-klaar aan bij de klant op een vrachtwagen. Deze zwembaden worden vervolgens met een kraan op de plek getild. Polyester zwembaden hebben het grote voordeel dat ze gegarandeerd waterdicht zijn. Een ander voordeel is dat er op de locatie zelf minder werkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden.

Werken als allround zwembadmonteur

Een zwembadmonteur kan dus te maken krijgen met verschillende zwembaden en zwembadtechnieken. In alle gevallen zal een zwembadmonteur aangemerkt moeten worden als onderhoudsmonteur, die ook beschikt over technische kennis. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een zwembadmonteur aangemerkt kan worden als installateur. Dit heeft meestal betrekking op de grotere openbare zwembaden, die gebruikmaken van verschillende technische installaties. Als we het hebben over kleinere polyesterbaden hoeft een zwembadmonteur niet aangemerkt te worden als allround installateur. De techniek van kleinere zwembaden is vele malen simpeler dan die van de grote zwembaden. Daarnaast hebben kleine zwembaden niet te maken met verplichtingen vanuit de overheid. Polyester zwembaden hebben minder onderhoud nodig dan traditionele zwembaden. In dat geval is een zwembadmonteur alleen verantwoordelijk voor montagewerkzaamheden. In de meeste gevallen is een zwembadmonteur niet verantwoordelijk voor schoonmaakwerkzaamheden. Het schoonmaken van zwembaden kan ook overgelaten worden aan tuinmannen of gespecialiseerde facilitair medewerkers.

Wat doet een zwembadmonteur?

Een zwembadmonteur is verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparatie en de installatie van zwembad- en spa-apparatuur. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden die een zwembadmonteur kan hebben:

  • Onderhoud van zwembadapparatuur: Een zwembadmonteur voert regelmatig onderhoud uit aan de verschillende apparatuur in het zwembad, zoals pompen, filters, verwarmingssystemen, chloor- en pH-regelaars en automatiseringssystemen. Ze controleren en reinigen de apparatuur, vervangen versleten onderdelen en voeren noodzakelijke reparaties uit.
  • Waterkwaliteit controleren: Een belangrijk aspect van het werk van een zwembadmonteur is het controleren van de waterkwaliteit. Ze testen het water op verschillende parameters, zoals pH-waarde, chloorgehalte, alkaliniteit en hardheid. Op basis van de testresultaten passen ze de waterbehandeling aan door bijvoorbeeld chemicaliën toe te voegen om de juiste balans en hygiëne te handhaven.
  • Reparaties uitvoeren: Als er storingen of defecten optreden aan zwembadapparatuur, is het de taak van de zwembadmonteur om deze te diagnosticeren en repareren. Ze kunnen kapotte pompen, lekkende leidingen, beschadigde filters of andere problemen aanpakken. Ze kunnen ook elektrische bedrading controleren en repareren indien nodig. Een zwembadreparatie komt regelmatig voor.
  • Installatie van zwembadapparatuur: Bij de aanleg van nieuwe zwembaden of de renovatie van bestaande zwembaden kan een zwembadmonteur betrokken zijn bij de installatie van verschillende apparatuur. Ze zorgen ervoor dat alle apparatuur correct wordt geïnstalleerd, inclusief de aansluiting van leidingen, bedrading en het inregelen van de systemen.
  • Advies en klantenservice: Een zwembadmonteur kan ook klanten adviseren over het onderhoud en de werking van het zwembad. Ze kunnen informatie verstrekken over de juiste waterbehandeling, het gebruik van apparatuur en het naleven van veiligheidsvoorschriften. Ze kunnen ook vragen van klanten beantwoorden en eventuele problemen of zorgen aanpakken.

Een zwembadmonteur is dus verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparatie en de installatie van zwembad- en spa-apparatuur. Ze zorgen ervoor dat het zwembad goed functioneert, de waterkwaliteit optimaal is en klanten kunnen genieten van een veilige en schone zwemomgeving.

Hygiëne en veiligheid van zwembaden

In Nederlander heeft het ministerie van VROM regels opgesteld met betrekking tot de hygiëne en veiligheid van zwembaden. In openbare zwembaden is er bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel douches en toiletten er aanwezig moeten zijn. Ook zijn er strenge eisen met betrekking tot het water. Om ervoor te zorgen dat alles aan de regels voldoet is het erg belangrijk dat alles goed werkt in een zwembad. Een zwembad bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen het water in het bad. Zo zijn er diverse filtersystemen om het water te filteren. Ook is de hoeveelheid chloor in het water erg belangrijk om de bacteriën te doden zonder dat mensen hier last van krijgen.

Zwembad controleren

Het water in een zwembad moet voortdurend gecontroleerd worden op diverse punten zoals bacteriën, zuurgraad en zichtbare vervuiling. Dit is ook een van de redenen waarom er verwacht wordt dat bezoekers van tevoren douchen. Door het douchen spoelen de bezoekers eventuele losse haren en huidschilfers af. Er zijn in Nederland ongeveer 700 openbare zwembaden te vinden. Ook zijn er nog ongeveer duizenden minder openbare zwembaden in Nederland. Dit zijn dan zwembaden op campings, in hotels, pretparken en ziekenhuizen. De zwembaden in ziekenhuizen zijn vaak voor patiënten die therapie nodig hebben.

Zwembad installateurs

Zwembad installateurs spelen een belangrijke rol bij het opbouwen en onderhouden van zwembaden op diverse locaties, variërend van vakantiehuizen en openbare zwembaden tot vakantieparken en andere recreatieve faciliteiten. Ze zijn verantwoordelijk voor het installeren van zwembaden en het zorgen voor een soepele en professionele bouwervaring voor hun klanten. Hier zijn enkele kenmerken van het werk van zwembadinstallateurs op bijzondere locaties:

  • Vakantiehuizen: Zwembad installateurs komen vaak op afgelegen locaties waar vakantiehuizen zich bevinden. Dit kan betekenen dat ze te maken krijgen met uitdagende terreinomstandigheden of beperkte toegang tot de bouwplaats. Ze moeten in staat zijn om de benodigde apparatuur en materialen naar de locatie te vervoeren en ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de vereisten van de klant. Dit kan ook in het buitenland zijn.
  • Vakantieparken: Zwembad installateurs worden vaak ingeschakeld om zwembaden te installeren in vakantieparken, waar zwembaden een belangrijke attractie zijn voor gasten. Ze werken samen met de parkbeheerders om ervoor te zorgen dat het ontwerp en de specificaties van het zwembad passen bij de doelgroep en de visie van het vakantiepark. Dit kan variëren van kleine kinderzwembaden tot grotere complexen met glijbanen, bubbelbaden en andere waterattracties.
  • Projectmanagement: Bij het installeren van zwembaden op bijzondere locaties komt vaak projectmanagement kijken. Zwembad installateurs werken nauw samen met klanten, architecten en andere betrokken partijen om ervoor te zorgen dat het project binnen de gestelde tijd en budget wordt voltooid. Ze coördineren de planning, logistiek en uitvoering van het installatieproces en zorgen ervoor dat alle vereiste vergunningen en goedkeuringen worden verkregen.
  • Klanttevredenheid: Zwembad installateurs begrijpen het belang van klanttevredenheid. Ze communiceren regelmatig met klanten om ervoor te zorgen dat hun wensen en verwachtingen worden begrepen en nageleefd. Ze bieden professioneel advies en begeleiding gedurende het hele installatieproces en streven ernaar om hoogwaardige resultaten te leveren die voldoen aan de verwachtingen van hun klanten.

Film: zwembad bouwen:

Opleidingen tot zwembadmonteur

Er bestaan geen gerichte opleidingen tot zwembadmonteur. Welke opleiding het beste past is geheel afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Een zwembadmonteur moet in alle gevallen beschikken over technische kennis. In de meeste gevallen zullen nieuwe zwembadmonteurs de werkzaamheden in de praktijk aanleren van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Vanzelfsprekend zal een installateur wel moeten beschikken over een volwaardige opleiding. Wanneer je voor jezelf gaat starten als zzp zwembadmonteur, dan is het nodig om ook de boekhouding op te zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een zwembadmonteur werkzaam kan zijn

Een zwembadmonteur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan groothandels, middenstanders of aan aannemersbedrijven die zwembaden bouwen. Daarnaast kan een allround zwembadmonteur werkzaam zijn als ondernemer. Het is denkbaar dat een zwembadmonteur ook werkzaam is als sauna monteur.

Competenties zwembadmonteur

De competenties van een zwembadmonteur zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat zwembadmonteurs op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het installeren van zwembaden bij mensen thuis kan niet zomaar vergeleken worden met het installeren van professionele zwembaden. In het algemeen is de belangrijkste competentie van een zwembadmonteur de allround kennis van zwembadtechniek. Daarnaast moet een zwembadmonteur kennis hebben van wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden bij mensen thuis, die volgens de vergunning voorzien moeten zijn van een hekwerk. Algemeen belangrijke woorden zijn adviseren, communicatie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, inspecteren, rapporteren, overleggen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zwembadmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een zwembadmonteur is over het algemeen matig te noemen. Het beroep zwembadmonteur komt relatief gezien niet veel voor. Daarnaast kan een zwembadmonteur te maken hebben met andere montagewerkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een zwembadmonteur kunnen gezien worden in de functie verkoopadviseur. In dat geval ben je verantwoordelijk voor commerciële werkzaamheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zwembadmonteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een zwembadmonteur voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een zwembadmonteur in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Zwembadmonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zwembadmonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zwembadmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zwembadmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zwembadmonteur.

Mijnzzp.nl