Zwembadmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een zwembadmonteur is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals het opbouwen, onderhouden en inspecteren van zwembaden. Daarnaast kan een zwembadmonteur verantwoordelijk zijn voor het opbouwen, onderhouden en inspecteren van kleine zwembaden, zoals stoombaden en whirlpools. Als zwembadmonteur krijg je dus met verschillende zwembaden te maken, zoals professionele zwembaden en zwembaden bij particulieren. Zwembaden hebben relatief gezien veel onderhoud nodig, omdat zwembaden alleen veilig te gebruiken zijn als ze op de juiste manier onderhouden worden. Zwembadonderhoud heeft niet alleen betrekking op eventuele gebreken, maar juist ook op de hygiëne. Professionele zwembaden zijn voorzien van complexe installaties, die het water in een goede conditie moeten houden. Daarnaast is het belangrijk dat zwembadsystemen regelmatig gecontroleerd worden, om eventuele problemen te voorkomen. Bij openbare zwembaden is dit zelfs verplicht. Een zwembadmonteur kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, die allemaal met zwembaden en zwembadtechniek te maken hebben. De werkzaamheden van een zwembadmonteur zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vaklieden. De meeste grote zwembaden zijn op een traditionele manier gebouwd en afgewerkt met tegels aan de binnenkant. Tegenwoordig zien we dit alleen nog bij grote zwembaden, die professioneel gebruikt worden. De moderne zwembaden, die bij mensen thuis geïnstalleerd worden, zijn vaak van polyester en komen kant-en-klaar aan bij de klant op een vrachtwagen. Deze zwembaden worden vervolgens met een kraan op de plek getild. Polyester zwembaden hebben het grote voordeel dat ze gegarandeerd waterdicht zijn. Een ander voordeel is dat er op de locatie zelf minder werkzaamheden uitgevoerd hoeven te worden.

Een zwembadmonteur kan dus te maken krijgen met verschillende zwembaden en zwembadtechnieken. In alle gevallen zal een zwembadmonteur aangemerkt moeten worden als onderhoudsmonteur, die ook beschikt over technische kennis. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een zwembadmonteur aangemerkt kan worden als installateur. Dit heeft meestal betrekking op de grotere openbare zwembaden, die gebruikmaken van verschillende technische installaties. Als we het hebben over kleinere polyesterbaden hoeft een zwembadmonteur niet aangemerkt te worden als allround installateur. De techniek van kleinere zwembaden is vele malen simpeler dan die van de grote zwembaden. Daarnaast hebben kleine zwembaden niet te maken met verplichtingen vanuit de overheid. Polyester zwembaden hebben minder onderhoud nodig dan traditionele zwembaden. In dat geval is een zwembadmonteur alleen verantwoordelijk voor montagewerkzaamheden. In de meeste gevallen is een zwembadmonteur niet verantwoordelijk voor schoonmaakwerkzaamheden. Het schoonmaken van zwembaden kan ook overgelaten worden aan tuinmannen of gespecialiseerde facilitair medewerkers.

Hygiëne en veiligheid van zwembaden

In Nederlander heeft het ministerie van VROM regels opgesteld met betrekking tot de hygiëne en veiligheid van zwembaden. In openbare zwembaden is er bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel douches en toiletten er aanwezig moeten zijn. Ook zijn er strenge eisen met betrekking tot het water. Om ervoor te zorgen dat alles aan de regels voldoet is het erg belangrijk dat alles goed werkt in een zwembad. Een zwembad bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen het water in het bad. Zo zijn er diverse filtersystemen om het water te filteren. Ook is de hoeveelheid chloor in het water erg belangrijk om de bacteriën te doden zonder dat mensen hier last van krijgen.

Zwembad controleren

Het water in een zwembad moet voortdurend gecontroleerd worden op diverse punten zoals bacteriën, zuurgraad en zichtbare vervuiling. Dit is ook een van de redenen waarom er verwacht wordt dat bezoekers van tevoren douchen. Door het douchen spoelen de bezoekers eventuele losse haren en huidschilfers af. Er zijn in Nederland ongeveer 700 openbare zwembaden te vinden. Ook zijn er nog ongeveer duizenden minder openbare zwembaden in Nederland. Dit zijn dan zwembaden op campings, in hotels, pretparken en ziekenhuizen. De zwembaden in ziekenhuizen zijn vaak voor patiënten die therapie nodig hebben.

Zwembad bouwen:

Opleidingen tot zwembadmonteur

Er bestaan geen gerichte opleidingen tot zwembadmonteur. Welke opleiding het beste past is geheel afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Een zwembadmonteur moet in alle gevallen beschikken over technische kennis. In de meeste gevallen zullen nieuwe zwembadmonteurs de werkzaamheden in de praktijk aanleren van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Vanzelfsprekend zal een installateur wel moeten beschikken over een volwaardige opleiding. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een zwembadmonteur werkzaam kan zijn

Een zwembadmonteur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan groothandels, middenstanders of aan aannemersbedrijven die zwembaden bouwen. Daarnaast kan een allround zwembadmonteur werkzaam zijn als ondernemer. Het is denkbaar dat een zwembadmonteur ook werkzaam is als sauna monteur.

Competenties zwembadmonteur

De competenties van een zwembadmonteur zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat zwembadmonteurs op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het installeren van zwembaden bij mensen thuis kan niet zomaar vergeleken worden met het installeren van professionele zwembaden. In het algemeen is de belangrijkste competentie van een zwembadmonteur de allround kennis van zwembadtechniek. Daarnaast moet een zwembadmonteur kennis hebben van wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden bij mensen thuis, die volgens de vergunning voorzien moeten zijn van een hekwerk. Algemeen belangrijke woorden zijn adviseren, communicatie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, inspecteren, rapporteren, overleggen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zwembadmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een zwembadmonteur is over het algemeen matig te noemen. Het beroep zwembadmonteur komt relatief gezien niet veel voor. Daarnaast kan een zwembadmonteur te maken hebben met andere montagewerkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een zwembadmonteur kunnen gezien worden in de functie verkoopadviseur. In dat geval ben je verantwoordelijk voor commerciële werkzaamheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zwembadmonteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een zwembadmonteur voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Een zwembadmonteur in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, ervaring en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Zwembadmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zwembadmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl